Sri Lanka

Yala National Park & Safari

Yala National Park & Safari Sri Lanka
Meidän valinnaksemme etelän nähtävyyksistä valikoitui Yalan kansallispuisto. Oltiin tongittu eri blogeja kyydityksistä ja niiden hinnoista internetistä sekä juteltu paikallisten kyydin tarjoajien kanssa. Hinnat tuntuivat olevan aika korkealla ja loppujen lopuksi halvin tapa päästä sinne oli ottaa tuktuk :p
Otettiin Mirissan Surf View hotellin edestä päivystävältä tuktukilta kyyti Yalaan, joka sijaitsee reilun 100kilometrin päässä. Hinnaksi menopaluu kyydille sovittiin 6000rupiaa eli noin 34euroa ja lähtö oli aamulla 03.30. Tuktuk kuskia voimme suositella (Supun niminen ja löytyy yleensä resortin edestä), koska hän oli todellakin rehellinen, mukava ja todella varovainen sekä hyvä kuski.
 
Reilun parin tunnin Tuktuk kyyditys Yalaan oli ihan hauskaa vaihtelua verrattuna bussikyyteihin, joita ollaan käytetty reissussa paljon. Maksimissaan yhteen tuktukiin mahtuu kolme henkilöä. Tuktuk kyyti oli myöskin puuduttavaa väsyneenä ja paluu matkalla meinasi istuminen kuluttaa viimeiset lihakset pepuista.
 
G0210063
 
yala2014 (2)
 
Olimme etukäteen jo sopineet Yalaan safari jeepin meitä odottamaan ja hinnaksi tingitty 6000rupiaa (34e, tuohon 6000rupiaan ei tietenkään kuulu sisäänpääsy maksu). Jeepin luokse saavuttiin aamulla noin puoli seitsemän aikaan ja siinä vaiheessa vasta todellinen tinkaaminen alkoikin. Jeeppi mies yritti saada meitä ostamaan retkipaketin, johon olisi sisältynyt jeeppi+pääsymaksut. Lyhyempi reitti maksoi 5500rupiaa / hlö ja pidempi koko päivän kestävä retki 7000rupiaa / hlö. Tähän ei todellakaan suostuttu ja vaadittiin miestä pysymään lupaamassaan 6000rupian retki hinnassa ja sanottiin maksavamme itse sisäänpääsyliput. Jossain vaiheessa mies jopa kehtasi väittää lippujen maksavan sisälle 3600rupiaa ja hinnan vaihtelevan koko ajan dollarin sekä euron kurssien myötä 😀 Naurettiin hieman hänelle ja hypättiin kyytiin. Portilta liput irtosivat noin 2600rupian hintaan (voi olla, että ostettavien lippujen määrällä on väliä ja hinnat vaihtelevat silloin). Eli saatiin liput tonnin halvemmalla, kun haettiin ne itse! Osattiin vaatia halvempaa hintaa, koska oltiin kuultu toisen turistin maksaneen tuon verran lipuistaan edellisellä viikolla.
 
yala2014 (3)
 
Yalan National parkissa vietimme noin kolme tuntia ja siinä ajassa kerkesimme näkemään mm. Norsuja, villisikoja, vesipuhveleita, sinisiä lintuja, valkoisia lintuja, pelikaaneja, vihreitä lintuja, Sri Lankan kansallislinnun, riikinkukkoja, liskoja, krokotiileja, bambeja, apinoita, puhvelin kakkaa marjakuorrutuksella sekä paljon muita jeeppejä. Jonkin verran tuli kaikkea kivaa bongailtua jeepin kyydistä. Reissu ei ihan täysin vastannut odotuksia, koska onhan se selvää, ettei suurin osa eläimistä jeeppi reittien varrella tietenkään ole. Muiden ihmisten kokemuksia kyseiseltä safarilta luin blogeista ja monet olivat nähneet eläimiä paljon lähempääkin. Eli meillä oli hieman huonoa tuuriakin mukana, kun ei nähty eläimiä hassuissa paikoissa :p
Norsut olivat ainoat eläimet, joita saimme ihastella muutamaan otteeseen ja melko läheltä.
Kansallispuisto on ihan mielettömän iso (n.36ha) ja onkin tosi mahtava juttu, että se on jätetty suht rauhaan.. jos ei lasketa päivittäin huristavia jeeppejä. Sieltä kuitenkin löytyy jeeppi teiden jälkeenkin monta hehtaaria koskematonta luontoa 🙂
 
Meillä ei ollut mitään kunnon järkkärikameroita mukana, joten kuvista ei oikeastaan bongaa mitään jännää. Tällä kertaa muistot noista hetkistä on tallennettu silmiin 🙂
 

yala2014 (5)

 
yala2014 (6)
 
yala2014 (7)
 
yala2014 (8)
 

yala2014 (9)Tässä norsujen ihmettely spotilla meidän jeeppi kuski kuiskasi meille salaperäisesti
“Sometimes, elephants come to drink here” ;D

 

yala2014 (10)“Norsuja! Missä???!” -Siellä missä kaikki muutkin! 😀

 

yala2014 (11)

 
yala2014 (12)
 

yala2014 (13)Yalan ranta

 

yala2014 (14)Tsunamin muistomerkki

 

yala2014 (1)Matka Mirissasta Yalaan… Tuk tukilla 😀

 
Kansallispuisto ulottuu meren rantaan asti ja siellä oli tsunamille pystytetty jonkinmoinen muistomerkki.
Safarilta tuktukille tultuamme oli maksun vuoro. Annoimme jeeppimiehelle 6000rupiaa, jonka jälkeen alkoi taas kerran lisärahan vinkuminen. Tällä kertaa lisämaksun pyytelyyn oli syynä mukamas jotkut ihmeen hallituksen verot! Mies paasasi kuinka verot eivät ole heistä riippuvaisia, vaan hallitus niitä säätelee.. Ei tajuttu puoliakaan mistä mies puhui ja tulihan siinä muutama ärräpää suomeksi taas sadateltua 😀 Loppujen lopuksi yritettiin antaa heille 100rupiaa ja sanottiin, ettei todellakaan ole enempää antaa.. raha ei kuitenkaan kelvannut ja saatiin hyvin halpaimaiset katseet osaksemme. Sehän ei meitä todellakaan haitannut, koska kihistiin itse niin raivoissamme heidän turhista ylimääräisistä rahastus yrityksistään. Eli loppu hyvin ja kaikki hyvin. Saatiin pidettyä pintamme noiden röyhkeiden ylimääräisten rupioiden kalastelujen kohdalla.
 
Kotimatka tuntui keskipäivän ruuhkassa hieman puuduttavalle jo ja Mirissaan saavuttiin takaisin 10tunnin reissun päätteeksi. Tuktuk kuski oli niin mainio, että ostettiin hänelle limpparia matkalla, sekä annettiin tippiä vielä 500rupiaa. On mukava tipata aidosti mukavia ihmisiä ja varsinkin niitä, jotka eivät tippiä pyydä.
 
Yhteenvetona safarista sen verran, että siitä jäi hieman ristiriitaiset fiilikset. Safari oli hieno ja näki oikeasti, että eläimet saavat olla vapaana ja niitä ei pidetä häkeissä. Maisemat olivat todella uskomattomat ja aina välillä kun jeeppi malttoi sammuttaa moottorin pystyi nauttimaan hetken hiljaisesta ympäristöstä. Näin jälkiviisaana voisi melkein todeta, että isommalla rahalla saisi varmasti semmoisen jeeppi kuskin, joka kertoisi enemmän eläimistä.. Siinä tapauksessa olisimme saattaneet saada enemmän irti retkestä.
Hintapuoli oli mielestäni yllättävän kova siihen nähden mitä rahalla näki. Reissun hinnaksi tuli per henkilö noin 6600rupiaa eli noin 37euroa. Jos on nähnyt paljon yllä mainittuja eläimiä ja käynyt jossain safarilla, niin tämä reissu saattaa olla turha. Lisäksi mietin, aiheuttaako turismi puistossa eläimille paljonkin muuttohommia.. tekevätkö paikalliset rahan himoissaan lisää safariteitä, jotta olisi suurempi mahdollisuus törmätä esim. leopardeihin.
Se jää tulevaisuudelle nähtäväksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *