Sisilia

Kauniiden auringonlaskujen Vulcano – Sisilia

Vulcano – tuliperäinen paratiisi
Jo sataman kohdalla kadut valtaa äänekäs puheensorina. Kädet liikkuvat temperamenttisesti puheen lomassa, eikä elekielestä pysty kertomaan onko kyseessä ystävällinen keskustelu, vai selvitelläänkö tässä jotain naapuri kiistaa. Siellä täällä näkyy pieniä, kahden – viiden hengen porukoita, joissa puheensorina sen kuin vahvistuu. Välillä joku purskahtaa eloisaan nauruun ja välillä rouva taas läpsäisee miestään leikkisästi olkapäälle. Viereisen kahvilan terassilla tarjoilija kaataa viiniä rakastuneen näköiselle pariskunnalle, jotka pitelevät toistensa käsistä tiukasti kiinni. Olemme todellakin saapuneet keskelle värikästä sekä eloisaa Sisiliaa.
 
Vulcano (15)
 

Vulcano (8)Verkkaisen käyskentelyn lisäksi, saarella on lupa vain rentoutua.

 
Eolisten saarten ryhmä, Liparisaaret, ovat tuliperäinen saariryhmä Tyrrhenanmeressä Sisilian pohjoispuolella. Sen saaristoon kuuluvat seitsemän erikokoista pientä vulkaanista saarta. Ne ovat kuin pieni, turkoosien paratiisimaisten poukamien keskittymä keskellä Eurooppaa.
Afrikan sekä Euraasian mannerlaattojen rajalla syntyneiden saarten nimet ovat Lipari, Vulcano, Stromboli, Salina, Panarea, Filicudi sekä Alicudi. Saarista ensimmäiseksi meille valikoitui Vulcano.
Liparisaarten välillä on helppo tehdä saarihyppelyä ja meidän reitin varrelle sattuivat Vulcano, Lipari sekä Panarea.
 
kartta
 
Vulcano (1)
 

Vulcano

Vulcano saaren hallitsevin maamerkki on ehdottomasti sen tulivuori. Vulcanon tulivuori kohoaa merenpinnasta lähes 500 metrin korkeuteen ja sen reunuksilta tupruttavat pienet savupilvet näkyvät jo kaukaa horisontissa. Sataman nurkilla tuliperäinen maasto alkaa kohoavina pieninä nyppylöinä ja lähes koko alueella, hallitsevin ominaisuus on rikkikaasujen voimakas haju.
 
Vulcano (9)
 
Vulcano1 (14)
 
Noin 700 asukkaan saari tarjoaa lomailijoille täydellisen paikan rentoutumiseen. Saaren kauneus, hiljaisuus ja pienuus on jotain aivan käsittämätöntä. Nykyään enään niin harvassa paikassa pystyy nauttimaan tällaisesta rauhasta, varsinkin kun puhutaan Italian kaltaisesta suositusta matkailumaasta. Kesä teki saarelle vasta tulojaan ja olikin onni, että saimme nauttia tästä upeasta saaresta loppu kevään kukoistuksessa.
 
Vulcano1 (20)
 
Vulcano1 (5)
 
Vulcano (14)
 
Vulcano (5)
 
Pienen uneliaan kylän tavoin, meidätkin valtasi uneliaisuus lähes jokaisena päivänä. Kirja, netflix sekä uima-altaalla loikoilu tuntuivat täydellisiltä tekemiseltä, eikä laiskottelusta tullut huonoa omaatuntoakaan. Saaren aktiviteetit pystyy laskemaan yhden käden sormin, joten liiaksi Vulcanolla ei pysty suunnitelmia itselleen tekemäänkään.
 
Vulcano (7)
 
Vulcano (6)
 
Vulcano (10)
 
Vulcano (4)
 

Vulcano saaren aktiviteetit

Kiipeä tulivuorelle. Aikaa kannattaa varata ainakin 2h. Me kipusimme ylös auringonlaskun aikaan, mikä osoittautui todella hyväksi ajaksi. Päiväturistit muilta saarilta olivat jo lähteneet pois ja ilma oli muutenkin viileämpää. Jos mielit siis auringonlaskun aikoihin ylös, mutta kuitenkin ennen pimeää alas, on silloin hyvä aika lähteä kipuamaan 18.00 maissa.
 
Vulcano1 (7)
 
Vulcano1 (10)
 
Vulcano1 (12)
 
Vulcano1 (8)
 
Vulcano1 (2)
 
Vulcano1 (18)
 
Vulcano1 (17)
 
Vulcano1 (15)
 
Vulcano1 (6)
 
Vulcano Hotspring. Mutaisaan kuumaan kylpyyn maksaa lippu 3€. Suihkuun pääsee euron hinnalla ja pyyhkeen voi halutessaan vuokrata 2,50€ hintaan. Näitä molempia extroja suosittelen, sillä se lemu mikä kylvystä ihoon sekä uima-asuihin jää, on jotain käsittämätöntä. Vielä kahden päivän, 6 suihkun sekä 7 vaatteiden vaihdon jälkeenkin haisin aivan pierun täytteiselle mudalle. Toivotaan, että kylvyn tuomat terveysvaikutukset ovatkin sitten jotain aivan maagisen hienoa ja että nuorrun ainakin viidellä vuodella.
 
Vulcano (20)
 
Vulcano (21)
 
Vulcano (22)
 

Vulcano (23)Vulcanon rannat ovat mustahiekkaisia.

 
Tee kävelyretkiä saaren näköalapaikoille, mutta varmista hotellin henkilökunnalta niiden olemassaolo. Me yritimme kartan sekä google mapsin kanssa löytää Lentian näköalapolkua, mutta se osoittautuikin suljetuksi poluksi. Lentian kukkula oli muutenkin yksityisten asuntojen alue, jonne ei ulkopuolisilla pällistelijöillä ollut asiaa.
 
Vulcano (19)
 
Vulcano (18)
 
Vulcano (17)
 
Vulcano (13)
 
Island hopping muille saarille. Liberty linesin laivat kulkevat päivittäin eri saarten väliä eikä liputkaan montaa euroa per suunta maksa.
Katso lisää tästä.
 
Vulcano (2)
 

Lipari1 (5)Lipari

 

Nice to know:

 • Toukokuun ilmasto muistuttaa Suomen kesää ja illat ovat viileitä.
 • Ravintolat ovat ainakin toukokuussa auki vain lounaalla sekä illallisella. Ravintolat avaavat iltaisin ovensa vasta 18:30 jälkeen.
 • Saarilla suurin osa lomailijoista on Italialaisia, eikä kovinkaan monesta paikasta esimerkiksi englannin kielisiä ruokalistoja löytynyt. Tai meidän kohdalle ei niitä montaakaan sattunut. Elekielellä, sanoilla pasta ja pitsa pääsee melko pitkälle, eikä täällä varmastikaan nälkään pääse kuolemaan.
 • Vulcanon ”keskusta” oli vielä näin sesongin alkuvaiheessa remontin alla. Joka paikassa ehostettiin ulkopintoja sekä pistettiin katukivetyksiä uuteen uskoon.
 • Milazzosta laivalippu Vulcanolle (tai mille tahansa muulle saarelle) kustantaa noin 16€. Saarten väliset lyhyemmät matkat ovat halvempia. Lippuja voi ostaa etukäteen jo libertylines.it sivustolta tai ainankin katsella aikatauluja etukäteen.
 • Cataniasta Milazzoon pääsee helpoiten junalla. Meidän piti vaihtaa junaa Messinassa ja junalippujen yhteishinnoiksi tuli noin 20€. Lippuja sekä aikatauluja voi tutkia italiarail.com sivustolta.
 • Varaudu Vulcanolla vierailun jälkeen siihen, että joihinkin vaatteisiin saattaa jäädä rikin haju. Meidän vaatteet haisevat vielä täällä kotonakin melko rikkiseltä, eikä pesu ole kaikkiin vaatteisiin auttanut. En ole ihan varma oliko syy meidän mutakylvyssä käymisessä, tulivuorelle trekkaamisessa vai jossakin muussa asiassa.
 • Varaa malttia satamissa jonottamiseen / laivaan nousemiseen. Jonottaminen muodostui harvinaisen vaikeaksi Sisiliassa, kun paikalliset ovat tottuneet suoran siistin jonon sijasta tekemään jonoista ”häröpalloja” sekä tunkeutumaan suoraan keulille sivuilta.

 
Vulcano1 (19)
 
Vulcano1 (1)
 
Vulcano1 (16)
 
Vulcano (12)
 

Muut juttuni Sisiliasta:
Lipari – Pala Sisilialaista unelmaa
Panarea – Liparisaarten pieni Santorini

6 Comments

 • Jenni | Boarding Time

  Siis WOW mitkä maisemat! Tosi hienoja kuvia.
  Tuo pierunhajuinen mutakylpy kuulostaa vähintäänkin mielenkiintoiselta, miten sinne oikein pystyi menemään?! Enpä tiedä olisiko tästä naisesta moiseen. 😅

 • Pirkko / Meriharakka

  Italian suunnan tulivuoret ovatkin tänä kesänä päätyneet silloin tällöin uutisiin – taitaa olla sekä Etna että Stromboli olleet enemmän tai vähemmän aktiivisia.
  Reunionilla ovat jotenkin oppineet elämään hyvinkin aktiivisen tulivuoren kanssa: säännöllisin väliajoin rantatielle purkautuu laavaa, mutta sitten tie taas raivataan ja elämä jatkuu. Suomalaiselle vähän vieraita elementtejä nämä, tulivuoret – vaikkakin rauhallisina kauniita!

 • Emilia/Merkintöjä maailmasta

  Upean näköistä, kauniita kuvia! 🙂 kuulostaa muutenkin täydelliseltä rentoutumuspaikalta hienon luonnon ja maisemien ympäröimänä. Olin jotenkin ihan unohtanut nämä saaret. Euroopassakin on niin paljon kaikkia mielenkiintoisia paikkoja, joista ei tiedäkään 🙂

 • Heli / Drama On The Road

  Siis kuinka upeita kuvia ootkaan saanut paikasta! Kyllä ehdottomasti houkuttelee lähteen Sisiliaan entistä enemmän. Oon Italiassa käyny useemman kerran eri paikoissa, mutta Sisilia on vielä työlistalla. Tää kohde kuulostaa just sellaselta mihin Sisiliassa haluankin – rauhallinen loma ja luontoa ympärillä.

 • Tiina Johanna / Kookospalmun alla

  Todella kaunis saari ja varmasti ihanan rentouttava matkakokemus. Sisilia kiinnostaa kovasti ja varmasti näitä saaria tulen itsekin käymään sitten aikanaan läpi. 🙂 Kiitoksia vinkistä tuon mutakylvyn suhteen, saa nähdä jätänkö sitten kokonaan väliin vai päätänkö kestää oman hajuni, heh. Tulivuorelle ainakin täytyy kiivetä! Noita jonottamisesta johtuvia häröpalloja löytyy myös Espanjasta, ei kuulu sielläkään kulttuuriin muodostella siistejä suoria jonoja, sellainen taitaa itse asiassa olla tapana enimmäkseen vain Suomessa? 😀 (tai pohjoismaissa?). Ihastuttavia maisemia ja kauniita kuvia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *