Irlanti

Viskiä Dublinin sydämessä – Teeling Whiskey Distillery


DSC03865

 
Kun puhutaan samassa lauseessa Viskistä ja Irlannista, niin tuskin on montakaan ihmistä joka ei ajattelisi ensimmäisenä Jamesonia. Näin käy siis meillekkin, mutta syy miksi tämän postauksen otsikko ei ole Jameson Whiskey Distillery vaan sen sijaan Teeling, on koska Teeling sattui vierailu hetkellä tarjoamaan enemmän nähtävää kuin Jameson.
Halusimme päästä tutustumaan panimoon varastorakennuksen sijaan ja meidän vierailun aikana Jamesonilla oli remontti käynnissä. (Heidän sivuillaan kerrotaan sen kuitenkin avautuvan tämän vuoden maaliskuussa uudestaan!)
 
Jos kuitenkin haluat nähdä jotain muuta, kuin aivan täysin kaikkien turistien tunteman Jamesonin, niin Teeling Whiskey Distillery tarjoaa oikein hyvän pienen kierroksen heidän panimossaan!
 

DSC03854Panimo sijaitsee aivan kävelyetäisyydella Dublinin keskustasta St. Patrick’s Churchin lähettyvillä!

 
125 vuoteen ei Dublinissa ole nähty uutta viskitislaamoa, mutta nyt kaupungin sydämmeen on vanhoja perinteitä kunnioittaen avattu Teeling Whiskey Distillery (2015). Teelingien suvussa on viskin tislaus alkanut jo vuosisatoja sitten, Nykyinen tislaamo on perustettu vain kivenheiton päähän siitä, missä vuonna 1782 sijaitsi alkuperäinen Walter Teelingin tislaamo. Suuri viskipalo vuonna 1875 tuhosi Teelingin tislaamon, eikä sitä herätetty eloon silloin uudestaan.
 
DSC03904
 
Vaikkei suuressa viskipalossa kuollut ketään itse liekkeihin, siellä kuitenkin menehtyi 13 ihmistä. Mutta miksi? Palon aikana pelkästään yhdestä varastosta valui noin 5000 tynnyrillistä viskiä sekä muita alkoholeja kaduille. Sen eteneminen pyrittiin estämään patoamalla hevosen lantaa esteeksi. Ilmainen viina houkutti noihinkin aikoihin ihmisiä, vaikka se olikin hevosen lannan kautta valunutta. 13 ihmistä kuoli alkoholimyrkytykseen juotuaan sitten tuota hyvin epämääräisesti kaduille joutunutta elämän eliksiiriä.
 

DSC03861

 

DSC03864Teelingin tislaamon historiasta kertova nuori opas osasi kuljettaa meidät
tislaamon läpi erittäin mukaansa tempaavalla tyylillä!

 
Irkku viski on erotettu maailman viskeistä E-kirjaimella. Eli siis kun muualla viski on Whisky niin Irlannissa se on Whiskey. Tämä siis varsinkin siksi, että ihmiset erottaisivat sen skottiviskeistä, joiden kanssa irlantilaiset kävivät ja käyvät paremmuustaistelua. Aina pitää olla askeleen edellä ja parempi!
Esimerkkinä irkkujen ”kierosta huumorista” opas kertoi, että kun skottiviski pullotetaan kolmen vuoden vanhentamisen jälkeen, niin Irlantilaiset vanhentavat sitä päivän pidempään.
 
DSC03859
 
DSC03857
 
DSC03868
 
DSC03870

Viskin voimakas tuoksu ja tislaamon kuumuus tuntuivat heti ovien avaamisen jälkeen.

 

DSC03875

 

DSC03874Valtavat tislauspannut oli nimetty naisten mukaan

 

Pääsimme tuoksuttelemaan vanhoja viskitynnyreitä, joissa heidän eri viskejään kypsytetään. Tynnyrit, joita viskien kypsyttämiseen käytetään ovat esimerkiksi vanhoja punaviinin ja calvadoksen valmistuksessa käytettyjä tynnyreitä. Niistä siis siirtyy jokaiseen erään aina omanlainen arominsa.
 
DSC03884
 
DSC03886
 
DSC03881
 
Lopuksi pääsimme ihastelemaan baaria, sekä meille oli katettu tasting pöytä valmiiksi. Maistelimme viskit ohjeiden mukaisesti ja kuuntelimme vielä yksityiskohdat näistä maistatettavista viskeistä.
 
G0170051
 
DSC03894
 
DSC03895
 
DSC03892
 
DSC03891
 
DSC03898
 
Vielä ennen poislähtöä meillä olisi ollut mahdollisuus ostaa tuotteita myymälästä. Teelingin viskejä saa myös ostettua lentokentän taxfreestä, josta mekin oman tuliaispullomme ostimme. Tämä on aika kätevää, koska meillä ei ollut kuin käsimatkatavarat ostettuna lennoille ja pulloahan emme olisi saaneet koneeseen asti jos sen olisimme ostaneet maista.
 
Teeling Whiskey Distilleryn eri tasting paketteihin, syvempään historiaan sekä tuotteisiin voit tutustua heidän sivuiltaan.
 
DSC03907
 
 Dublin jutut:
Let’s go Dublin baby!
”Guiness is good for you” – Vilkaisu Guiness Storehouseen
Koe upea Dublin – Näin pysyt budjetissa
Päiväretki Kilkennyyn – Mihin muutama tunti kaupungissa riittää?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *