Thaimaa

Viimeiset blogi rutistukset Koh Samuilta

Koh Samui infot mitä saatiin selville omatoimisesti
Koh Samui sijaitsee siis Siaminlahdella Thaimaan mantereen itäpuolella ja se on 250 neliökilometrin kokoisena Thaimaan kolmanneksi suurin saari. Koh Samui kuuluu Samuin saaristoon, johon lukeutuu lisäksi noin 60 pienempää saarta. Koh Samui oli pitkään vain harvojen tuntema trooppinen paratiisi. Matkailijat kuitenkin ihastuivat saaren vehreyteen, rantoihin ja ihmisiin muutama vuosikymmen sitten. Kasvavan turismin myötä Koh Samuille nousi hotelleja, ostoskatuja, ravintoloita ja yökerhoja – sanalla sanoen kaikki matkailijan kaipaamat palvelut. Samuille avattiin lentokenttä vuonna 1989, jonka seurauksena vuosien saatossa Samuista on tullut lähes yhtä suosittu matkakohde kuin esimerkiksi Phuket on.
Same same but different!
 
samui_2013 (11)
 
Liikkuminen
Täällä kannattaa vuokrata skootteri, jos ajelemisesta on entuudestaan kokemusta. Välimatkat ovat pitkät kaupunkien välillä ja saarta kiertävä ”ringroad” on todella vilkas, joten varovainenkin liikenteessä todella kannattaa olla. Skootterin saa 150-200thb (4-5€) päiväksi. Normi taksit pyytävät korkeita hintoja, mutta lavatakseissa pääsee liikkumaan jo ihan ok hinnoilla, jos muistaa tinkiä.
 
Mae nam – Chaweng väli (n.10km) sai 100thb (2,5€) suunta. Yritystähän näiltä täällä ei puutu ja mekin ollaan sitten tingitty kyydeistä ihan kuus nolla. Saatiin kerran jopa oikea taksi viemään meidät Big Buddha beachiltä Mae namiin (n.8km) 75thbllä per pää :p Tinkiä täytyy siis.. aloitus hinnat on välillä jopa 400-600thb, jonka kyllä jotkut turistit jopa maksavat. Yksin siis taksi ajelut tulevat maksamaan paljon.
Kerran kun kokeiltiin meillekin suositeltua tapaa, että hyppäät taksiin – soitat kelloa kun olet kohteessa – annat kyydistä 20-50thb matkasta riippuen  – lähet menemään, ei ihan toiminut 😀
Alku meni tietenkin ihan niin kuin pitikin, mutta maksun kanssa ylläri ylläri tuli ongelma. Kuskihan suuttui meidän 100thbn tarjouksesta niin paljon, että heitti Topiasta vesipullolla autosta ! Heitettiin vielä satku ja lähettiin kävelemään 😀 uskomatonta käytöstä 😀
Eli yleisillä kulkiessa on hyvin tärkeää sopia hinta etukäteen, ettei tule sitten yllätyksiä. Kyseinen kuskihan halusi 300thb matkasta aluperin kun ei oltu sovittu etukäteen hintaa.. meinas tulla kokeilu kalliiksi :p
 
samui_2013 (33)
 
Asuminen
Jos olet reppureissaamassa kannattaa miettiä Samuin kohdalla mitä haluaa / tarvitsee ympärilleen ja tällä tavoin jo etukäteen kartoittaa minne suunnata ferryltä ekana. Kyliä / kaupunkeja täällä on niin monia ja välimatkat pitkät, ettei esimerkiksi Taon tapaan täällä rinkat selässä hintavertailuja paljoa tehdä. Me kaivattiin rauhaa, joten tultiin Mae namiin.
Booking.comista yms löytyy myös paljon majotuksia, joista valita jo vaikka etukäteenkin huone. Jos taas muutaman viikon lomasta on kyse, kannattaa suoraan valita netistä joku ökyresortti jostain mielettömän kauniista rantaviivan omaavasta kylästä ja vaan nauttia luxuksesta ja säästä 🙂

samui_2013 (34)Lamai beachin ihanat mökit

 
Mae nam
Leppoisuutta ja rauhaa rakastaville. Kaupunki sijaitsee siis pohjois-osassa ja on saaren rauhallisimpia. Kylä on pitkä ja kätkee varrelleen kauppoja, apteekkeja, kirjakauppoja, ruokapaikkoja, rahanvaihtopisteitä jne. Mutta silti tuntuu kuin olisi keskellä ei mitään. Kaikkihan sijaitsee päätien varrella ripoteltuna noin viiden kilometrin alueelle.
Iltaisin varsinkin on todella hiljaista, paitsi markettien aikaan. Mae namin walking streetillä (kiertää pääkadulta rantaan päin kujaa pitkin ja palaa vähän matkan päästä takaisin kadulle) järjestetään joka torstai markkinat. Koko walking street täyttyy pienistä roina kojuista, liikutettavista take away cocktailbaareista ja katuruokaloista. Täällä pääsee hieman shoppailun makuun ja syömään ihmeellisyyksiä kuten heinäsirkkoja, matoja, krokotiilia jne.
Mae namissa ei mitään shoppailukeskuksia ole, niin tämä on aika mukava tapa päästä vähän katselemaan vaatteita 🙂 Mae namin ranta on kaunis ja se on onnistunut säilyttämään paratiisimaisen ilmeensä. Toisinaan aallot ovat melko piiskaavia ja meri syveneekin nopeasti rannasta.
 

samui_2013 (35)

 
samui_2013 (36)
 
samui_2013 (38)Pojat
 

samui_2013 (39)See Daengin porukkaa

samui_2013 (53)Muutama kotilo kotiutunut ajopuuhun

samui2013 (11)Mae namin markkinat alkutekijöissään

 
Fishermans village – Bo phut
Isot markkinat järjestetään perjantaisin aina Fisherman’s villagessa. Markkinat eivät tuo mieleen todellakaan mitään kalastajakylää, mutta viihtyisät tunnelmat siellä on. Hienoja hintavia ravintoloita löytyy vierivierästä rantaviivalta ja kadut täyttyvät onneksi halvemmista katuruokaloista. Markkinat ovat isot ja kiertämisessä menee mukavasti illan tunnit. Janojuomia myydään miltei joka toisessa kojussa. Myö jätettiin alkoholi osastot testaamatta ja päädyttiin mixed fruit skeikkiin, joka tällä kertaa sisälsi mustikoita, vadelmia ja mangoa! Pitäkää mielessä tämä resepti. On nimittäin mielettömän hyvä setti!
 
samui_2013 (10)
 
Big Buddha
Big Buddha sijaitsee Samuin pohjois osassa Big Buddha beachillä. Käytiin ihmettelemässä tätä 12metriä korkeaa Samuin suurinta nähtävyyttä. Buddha oli komeasti asetettu korkealle jalustalle portaiden päähän ja näkyi jo kauempaakin tultaessa. Jos olet käynyt katselemassa jo Buddha patsaita muualla, tuskin tulet saamaan tästä sen suurempia kiksejä. Mutta vaikuttava nähtävyys se on silti 🙂
 
samui_2013 (30)
 
Choeng Mon
Choeng Mon sijaitsee saaren koilliskärjessä. Choeng Mon oli jo aika turistikeskittymä, mutta todella kaunis. Rantaviiva on pitkä ja rannan päädyssä on kaksi pienen pientä saarta. Saaret yhdistää hiekkadyyni, joille pääsi kulkemaan kivikkoista merta pitkin.
Meillä on onneksi vesitiivit reput mukana ja matka ei meille tuottanut ongelmaa.
 
Choeng Monilta itään päin päätietä kulkiessa pääsi itäpuolen pienille rannoille resortin läpi kulkemaan. Ranta oli rauhallisempi ja suojassa kaikelta maailman pahuudelta yhden öky resortin ollessa ainoastaan rannalla (toinen tulossa kylläkin). Näky merelle oli mieletön, kivikkoinen ympäristö ja kaunis luonto takana. Ranta oli myöskin siisti kaikilta roskilta ja todella hiljainen.
Suosittelemme.
 
samui2013 (13)
 
samui2013 (14)
 
samui2013 (16)
 

samui2013 (1)Resortin takaa löytyvä rauhallinen ranta

 
Chaweng
Kaupunki sijaitsee saaren itä-osassa ja on koko saaren turistikeskus. Chawengissa on (tietolähteestäriippuen) viiden tai yhdeksän kilometrin pituinen hiekkaranta.
Kun hyppäsimme lavataksista pois niin hektinen turistikaaos pläjähti naamalle samantien.
”Where are you from? Finland? Oooooh, Mita kuuluu kukkuluruu. Moi moi! Hyva hinta hyva hinta! Only for you!” Tätätkö tää ranta olikin 😀
Chaweng antoi ensivaikultelmakseen saman kuin Ao nang Krabilla.. aika samoissa ketutus käyrissä mentiin kun kaduilla käveltiin.. Intialaiset myyjät olivat jo niin kypsyneitä turisteihin, että jopa haistattivat miulle v*tut kun aloin tinkaamaan.. Sitten anto oman hinnan ”This price is for you because you are so poor” 😀
 
No, jokaiselle jotakin.. Kaupunkihan on ihan helmi biletystä hakeville. Yökerhoihin on panostettu todella paljon ulkonäöllisesti. Ja näin pienten savolaisten silmissä, mähinäareenat näyttivät jopa suuremmilta ja näyttävämmiltä kuin isommissa kylissä suomessa. Yökerhoja oli toinen toisensa jälkeen ja nuorta porukkaa Changit kädessä vaeltelemassa. Kaikille niille, jotka hakevat rauhaa, tämä kaupunki on painajainen.
 
samui_2013 (40)
 
samui_2013 (41)
 
Lamai beach
Lamai on Chawengista eteenpäin. Se onkin saaren toisiksi isoin turistikeskittymä ja varustettu pitkällä kauniilla rannalla. Meidän vieraillessa Lamai beachillä vallitsi rauhallisuus. Turisteja ei todellakaan ollut paljoa verrattuna siihen, miten paljon siellä on viihdykkeitä sun muita (mäkkäriä,kojuja,tyttöbaareja). Voisin jopa suositella Lamaita lapsiperheille, koska rannasta löytyi monta hienoa resorttia omilla uima-altailla ja rantavesikin oli suhtkoht matalaa.
Rannalta löytyy myös jonkin verran reppureissaajien lompakoillekin sopivia majoitus vaihtoehtoja. Mietittiinkin, että jos joskus vielä tänne eksyy, niin Lamai voisi olla varteen otettava vaihtoehto.
 
samui2013 (2)
 
samui2013 (4)
 
samui2013 (5)
 
Viidakko
Samuin viidakko pitää ehdottomasti nähdä täällä käydessä. Päätieltä sisämaahan päin ajaessa voi täysin unohtaa, että on Samuilla. Rantojen vilkkaus ja päätien armoton kaahailu on muisto vain, kun ajelee pitkin vuoriteitä. Pysähdyttiin itse retkellämme vuorille itävaltalaismiehen ystävän baarille. Baaria mainostetaankin kyltein, että se on viimeinen kahvila ennen viidakkoa 🙂 Viidakossa jo silloinkin oltiin, mutta sen pisteen jälkeen et voi nähdä muuta kuin palmupuu plantaaseja ja vesipuhveleita.
 
Meille kerrottiin, että tie muuttuisi pian hyvin jyrkäksi ja ettemme pystyisi kaksi päällä mopoilla sinne menemään. Kuultiin kauhutarinatkin siitä, miten yksi mies oli itsekseen lähtenyt ajelemaan tietä viidakkoon ja kesken jyrkän mäen lähtenyt kierimään alamäkeen skootterikainalossa. Kun kaverit olivat muutaman tunnin kuluttua hakeneet tapahtumapaikalta sairaalassa makaavan kaverinsa skootterin, oli tien yli luikerrellut niin pitkä käärme, ettei päätä tai häntää ollut näkynyt.
 
Mutta todellakin Samuin viidakko kannattaa käydä katsomassa, vaikka edes sen takia, että voi vähän aikaa leputtaa aivojaan päätien kaaokselta.
 
samui2013 (7)
 
samui2013 (9)
 
Mietteet
Yleisesti ottaen Samui on vilkas ja todella kaunis rantainen saari. Paikalliset ovat pienemmissä kylissä todella ystävällisiä ja ilmapiiri on rento kaikkialla. Mutta suurin miinus mitä nähtiin täällä on turisteihin kyllästyneet palvelujen tarjoajat. Esimerkkeinä toimii varmasti hyvin v*tut haistattanut kengän myyjä sekä vesipulloa viskonut taksikuski. Ei tee mieli olla yhtään pidempää ihmisten ympärillä, jotka eivät voi sietää turisteja. Ja kyllähän mekin kokeillaan niiden rajoja tinkimisessä, mutta niinhän sitä mennään joka maassa samalla tyylillä.
Ollaan monesti tingattu esimerkiksi jostain 150thb hintaisesta tuotteesta ja oon lähtenyt alottamaan 80thbstä. Sitten myyjä heittää 140thb. Miä korotan satkuun ja PAM, ok lähti 😀 Siinäkin siis mielettömästi ylihintaa siinä satkussa.. Välillä jopa ensimmäisellä tinkaus yrityksellä on tuote lähtenyt matkaan ja sitten on harmittanut etten ollut rohkeampi. Samuilla taasen jos olet rohkeampi saat vesipullosta päähän 😀 Välillä kyse ei siis tosiaankaan ole isoista rahoista meidän valuutassa, mutta niistä pienistä penneistä juuri meidänkin matkabudjetti syntyy. Täällähän tinkaaminen kuuluu kulttuuriin ja sitä pitää tehdäkin.
 
Samuilla kerrotaan, että liikenteessä kuolee joka päivä yksi ihminen.. mielestäni se on paljon, kun puhutaan kuitenkin suht pienestä paikasta.. En tiedä montako eläintä täällä kuolee joka päivä, enkä haluakkaan tietää. Näin kerran koiran kuolevan auton alle ja kukkokin jäi huonolla tienylitys onnella maasturin alle 🙁
 
Vielä pitää mainostaa Saksalaisten pitämää Well Done nimistä ravintolaa täällä Mae namissa! Ruoka on taivaallista eikä olla koko reissun aikana vielä syöty länkkäriruokaa, joka olisi näin hyvää ! Kalliimmalla ollaan syöty joskus ja petytty suuresti. Samoin Jenny’s kitchen tässä See daengin yhteydessä on hyvä valinta thaikku ruuan syöntiin. Ruuat on todella hyviä.
 
Paljon jäi Samuilla näkemättä ja kokematta, mutta aina ei vaan pysty ottamaan yhdestä paikasta irti kaikkea mahdollista. Pitää myös osata nauttia tekemättömyydestä ja etenkin hetkestä!
 
me
 
Ja sitten hieman jotain muutakin..
We had a party!
Sunnuntaina nautittiin tekemättömyydestä naapurien seurassa ja saatiinkin itävaltalaismiehen synttäreille illaksi kutsu. Jeij, bileet! Noh, ennen suuria bileitä päätettiin mennä syömään ekaa kertaa resortin ravintolaan ja päädyttiin sitten ison seurueen (ruotsalaisia,ausseja,thaikkuja,norjalaisia,jenkkejä…jne) jatkoksi. Meidät kutsuttiin siis aussi pariskunnan läksiäisbileisiin, jotka olivat järjestetty joulubufeena (thaikkuruokaa). Siinä sitten istuttiin ison pöydän ääreen aivan ihmeissämme kutsusta ja syötiin taivaallisia herkkuja muiden kanssa 🙂 Tuli todettua, että kyllä ruotsalaiset (resortin omistaja on ruotsalainen mm.) taitavat olla aika samalla viivalla suomalaisten kanssa juomisen suhteen. Pöydässä oli nimittäin kahta erillaista Sambucaa ja menohan alkoi olla jo villiä kello kymmenen jälkeen. Ilta jatkui ravintolasta resortin kahden ladyboyn skoottereitten kyydissä, itävaltalaismiehen omaan baariin My Bariin, jossa sitten oli livebändiä ja meno oli katossa.
Kahden miehen bändikin oli oikein showmeiningillä mukana, nimittäin kitaristi kesken kappaleen lähti ravintolasta soitellen ulos ja kävi jopa kaupassakin soittelemassa. Muistan myös jonkun biisin aikana nähneeni ladyboyn kitaristin haarojen välissä lukossa bilispöydän päällä 😀 Siellä skoolattiin kuusisataa kertaa ja naurettiin synttärisankarille, joka sai synttärikakusta päähänsä. Mahtava ilta siis!
 
Long Live The King
05.12 on Thaimaan Kuninkaan syntymäpäivä ja tänä vuonna hän täyttikin jo 86vuotta. Suurimmat juhlimiset painottuvat Bangkokiin ja yleensä ottaen virastot jne ovat suljettuina kyseisenä päivänä. Samuilla Mae namin kylässä Kuninkaan syntymäpäiviä vietettiin perinteisten markkinoiden ohella. Joskus kuuden jälkeen illalla valot sammuivat ja lähes jokainen paikallinen sytytti kynttilän palamaan sekä alkoi laulamaan Kuninkaan laulun tahtiin. Länkkärit saivat myös hakea itselleen kynttilän ja muutaman nähtiinkin kantelevan semmoista. Kovaäänisistä kaikui Kuninkaan syntymäpäivä puhe, sekä erilaisia kuningasta ylistäviä lauluja. Me seisoimme paikoillamme ja kuuntelimme seremonian loppuun pilkkopimeässä. Jos et kuitenkaan satu tietämään, että kyseisenä päivänä on Kuninkaan synttärit, niin luultavasti et suuressa turistikaupungissa edes huomaa sitä. Rahaa tehdään silti.
 

G0240071Tänä vuonna mellakatkin lopetettiin Bangkokissa Kuninkaan kunniaksi, mutta ne jatkuivatkin heti perjantaina.

 
Rama 9 on ollut vallassa vuodesta 1946 ja on siten maailman pisimpään hallinnut monarkki. Kuninkaan kuvia on talojen seinissä ja erillisillä alttareilla katujen varsilla. Myös jokaisessa kodissa ja liikeyrityksessä on nykyisen tai aiempien kuninkaiden kuvia.
Kuninkaallisen perheen arvosteleminen on Thaimaassa ehdottomasti kiellettyä. Majesteettirikos on yksi pahimmista virheistä, jonka ulkomaalainen voi tehdä, joten aiheesta on viisainta olla keskustelematta lainkaan. Väärä kommentti saati kuvien rikkominen tai häpäiseminen loukkaa thaimaalaisia syvästi ja voi johtaa väkivaltaan sekä jopa kymmenien vuosien vankeustuomioon. Tämä sääntö koskee myös rahoja, joissa on kuninkaan kuva. Kuningas siis mielletäänkin jumalalliseksi henkilöksi. Häntä pidetään todella suuressa arvossa ja paikalliset rakastavat kuningasta ylikaiken.
 
Thaimaan kuningas on myös maan buddhalaisten ylin uskonnollinen johtaja. Thaimaan väestöstä noin 95 prosenttia tunnustaa buddhalaisuutta. Buddhalaisuudella on edelleen keskeinen asema Thaimaan yhteiskunnallisessa järjestelmässä kansakuntaa yhdistävänä ja sen elämää säätelevänä tekijänä.
 
Viikon tuulet
Viimesiin viikkoihin on mahtunut paljon tuulia.. Ne ovat puhaltaneet niinkin paljon täällä pohjoispuolella, että meidän rantabaarimme, Bar Sometimes, on jouduttu kokonaan purkamaan. Purku aamuna baarin tuolit yms. lähtivät jo osittain ajelehtimaan merelle.. Ehkäpä se meri siitä vielä rauhoittuu ja baari saa taas itsensä kasaan hietikolle. Runsaat tuulet ovat myöskin tuoneet paljon roskaa rannoille, joiden siivoamisessa sitten joku päivä tulee menemään pieni ikuisuus.
 

samui_2013 (4)Ennen tuulia…

 

samui_2013 (61)..ja jälkeen!

 
samui_2013 (5)
 
samui_2013 (6)
 
Matka jatkuu
Maanantaina jatketaan matkaa tällä kertaa Air Asian tarjoamilla kyydeillä :p Eli lentämään nyt sorruttiin sitten tälläkin kertaa. Syy tähän on, että Lautta+bussilippu Bangkokiin Samuilta kustantaa hyvällä uneenmahdollistavalla bussilla +1000thb (25€) + Bangkokista jollain tapaa siirtyminen taas Don mueangin lentoasemalle maksaisi luultavasti mukavasti. Koska sinne ei mene esimerkiksi ilmajunat ja koska sinne meidän on kuitenkin päästävä.. Samalla takaraivossa rupesi tykyttämään ajatus Bangkokissa meneillä olevista mellakoista.. Miten me ne kierrellään sitten Don mueangille mentäessä :s
 
Noh laskeskeltiin, että päivän bussissa nyhjöttäminen, ruokailu ja taksit nostaisivat kokonaissumman lähemmäksi 1500-1800thb per naama (30-45e). Kun tämmöinen kova hintavertailija satun olemaan, niin löysin meille taas Suratthanista Air Asian lennot Bangkokiin alle 50eurolla. Lennon hintaan sisältyy lauttakuljetus Samuilta mantereelle sekä bussi satamasta Suratthanin lentokentälle. Lento myöskin lentelee mukavasti juuri Don mueangin lentoasemalle ja on perillä ennen puolta yötä.. Eli helppoa taas kuin mikäkin.
 
Don mueangin lentokentällä meidän on tarkoitus yöpyä romanttisesti kahden ja puolen tähden lentokenttä penkeillä. Tiistai aamuna kuuden maissa lennämme sitten Balille 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *