Kroatia

Viehättävä Split

Satamaan saavuttaessa Riva rantabulevardilla käy jatkuva vilske. Kahvilat ovat täynnä iloisia ihmisiä perheineen, ystävineen tai puolisoineen. Tasainen puheensorina kuuluu joka puolelta ja kahviloiden terassit houkuttelevat istahtamaan idylliseen satama maisemaan. Kaupungin vilinään haluaisi unohtua hetkeksi. Leveä rantakatu palmuineen, huvipursineen ja kiiltävine marmorilaattoineen tuo mieleen hohdokkaan ja tyylikkään Rivieran. Eihän se nimenkään puolesta kauaksi jää.
 

Split

 
split_2016 (53)
 
split_2016 (31)
 

SplitIcecream coffee to go

 
Basaarialueet kuhisevat innokkaita kauppiaita ja ihmetteleviä turisteja. Kaiken tämän vilskeen ja hälinän takana on Splitin kuuluisa vanhakaupunki, josta löytyy 300-luvun alussa rakennettu Diocletianuksen palatsi. Rooman keisarin Diocletianuksen palatsi on yksi myöhäisantiikin merkittävimmistä rakennuksista. Palatsin muurit rajaavat historiallisen kaupungin osan, joka on noin korttelin kokoinen ja joka kätkee sisälleen hyvin säilyneet muinaiset rakennukset. Palatsi ympäristöineen on nykyisin Unescon maailman perintökohde.
 
split_2016 (6)
 
split_2016 (5)
 
split_2016 (7)
 
Split
 

SplitKuuluisilla historiallisilla aukioilla voit myös nauttia päiväkahvit

 
Rakastan etelä-eurooppalaista ”nautitaan hetkestä” tyyliä, missä voidaan juoda päiväkahvit vaikkapa keskellä historiallista vilinää ja seurailla ihmisten menoa. Splitissä yhdistyvät aito kroatialainen elämänmeno ja Välimeren alueen rento tunnelma. Kaupungin kadut ja kujat ovat sekoitus uutta sekä vanhaa. Upeat kiiltävät marmorikadut vanhoine kivitaloineen tekevät iltakävelyistä auringonlaskun aikaan tunnelmallisen. Newsflash of the Day: Splitin marmorit on louhittu Bračin saarelta ja samaa marmoria on myös käytetty Washingtonin Valkoisen talon rakentamiseen.
 
Split
 

split_2016 (9)Pyhän Dujen katedraali

 
Toinen kaupungin merkittävistä maamerkeistä on Pyhän Dujen katedraali, joka keisarin kuoltua toimi hänen masoleuminaan. Kirkon torni kohoaa 60metriin ja sen voi nähdä jo mereltä Splitiin saavuttaessa. Kirkon rakentaminen kesti yli 300vuotta ja se entisöitiin vuosina 1890-1906.
 
Split
 
split_2016 (11)
 
Torniin päästääkseen piti maksaa 20Kunan pääsymaksu (n.3€). Pääsymaksu on mielestäni hyvä idea, koska se vähän rajoittaa turistien tuomaa ryysistä.. Kyllä, luit oikein. Kolme euroakin jo karsii suurimmat turistivirrat ajattelemaan, ettei nähtävyys ole sen arvoinen. Voisin kuvitella juuri kellotornin olevan hyvin vaarallinen paikka monille tuhansille vierailijoille, jos se olisi vapaassa käytössä.
 
Split
 
Split
 
Torniin noustaan seinustaa kiemurtelevia metalliportaita pitkin ja se oli tälläiselle ”hieman korkeita paikkoja” pelkäävälle aikamoinen itsensä ylittämis suoritus. Pahinta kipuamisessa oli portaat, joiden alta näki alaspäin. Tuli vähän samat fiilikset kun kiivettäessä Sigiriyalle. Sain turvaa ja tukea tuijottamalla muita ihmisiä ja heidän kiipeämistään. Peräännyin kerran rappusissa, mutta urheasti sain itseni kootuksi uudestaan ja jatkettua matkaa. Alaspäin taivaltaminen olikin jo helpompaa ja silloin sain otettua jopa matkanvarrelta kuvia 😀
 

split_2016 (42)Vapaa pudotus keskellä.. isot ikkunat ilman laseja sivuilla.. ja portaat, jotka tärähtelivät muiden askelmista..

 

split_2016 (44)Yritin tästä välistä löytää Nennen ja Kristan.. ei näkynyt 😀

 
Split
 
Ylhäältä avautui uskomattomat maisemat koko Splitin alueelle ja ylös kapuamisen jälkeen sain jännityksenkin hieman laantumaan.
 
split_2016 (40)
 
split_2016 (41)
 
Split
 
Kuvissakin näkyvä Marjan-niminen kukkula kohoaa 178 metrin korkeuteen Splitin kaupungin kärjessä. Kukkulalta voi nähdä koko Splitin kaupungin ja saariston kaupungin edessä. Kukkulalle pääsee kapuamaan paikallisten asuttamaa rinnettä pitkin tai jopa autolla. Kävelyreitin lähtöpiste on merkitty turistikarttoihin ja se alkoi Riva kävelykadulta.
 
Split
 
split_2016 (57)
 
split_2016 (47)
 
Mäntymetsien siimeksessä on mukava kävellä kivisiä rappusia pitkin ylös asti. Huipulta löytyy pieni näköala-alue sekä iso valkoinen risti. Kukkulalla on eri kävelyreittejä, joiden varrelta voi bongata vanhoja kirkkoja sekä raunioita muistuttamassa keskiajasta. Alue on hyvin suosittu ulkoilureittiensä takia ja siellä käykin paljon paikallisia joka päivä.
 
Split
 
Split
 
Split
 
Split
 
Split on Dalmatia-maakunnan pääkaupunki. Se on alueen tärkein satamakaupunki ja sieltä onkin hyvät kulkuyhteydet meri- sekä maateitse. Splitiin on helppo unohtua päiväksi ihailemaan sen vilkasta elämää. Kaikki on kätevästi saavutettavissa, tulipa kaupunkiin millä tahansa kulkuneuvolla. Satama, juna- sekä bussiasema sijaitsevat kaikki vierekkäin saman kadun varrella.
 

split_2016 (2)Lautalla saapumassa Splitiin

 
Split
 
Split
 
Satamassa on kätevästi järjestetty matkatavaroiden säilytys paikkoja. Niitä löytyy asemien lähettyviltä joka kulmalta ja hinnat alkoivat 15Kn päivähinnasta (alle 3€).
 
split_2016 (18)
 
Splitin keskusta tarjoaa shoppailijoille muutamia kohtuuhintaisia kauppoja, basaarituotteita, mutta myös luksustason liikkeitä kuten Guessin. Ydinkeskustan ulkopuolelta löysimme Joker- nimisen ostoskeskuksen, jossa jokainen tyttö saa varmasti shoppaus-kärpäsen pureman laannutettua.. Näin ainakin minulle kävi ;D
 
split_2016 (33)
 
Satama ja vanhakaupunki on täynnä pieniä putiikkeja, joista voit ostaa tuliaiseksi oliiviöljyjä, oliiviöljypuusta tehtyjä keittiötarvikkeita sekä erilaisia tuoksuja. Hieman suolaiseen turisti hintaan kylläkin. Esimerkiksi pieni puinen lasta maksoi noin 14€uroa.
 
split_2016 (55)
 
Olimme varanneet Splitiä varten vain muutaman päivän ja kerkesimme katsastamaan ainoastaan yhden rannan; Bačvicen. Ranta on hiekkapohjainen ja hyvin ruuhkainen, vaikka varsinainen turistikausi ei ole edes alkanut. Ranta jatkuu pitkään matalana ja monet pelailivat tai vaan hengailivat virkistävässä rantavedessä. Bačvice on satamasta noin viiden minuutin kävelymatkan päässä. Sen löytää nopeiden seuratessaan junarataa.
 
split_2016 (49)
 
split_2016 (19)
 
Split
 
Tällä kertaa yhden yön majoituksena hotellin sijasta toimi apartmentti. Yksityisen asunnon nimi oli Vintage central apartments. Huoneistossa oli keittiö, parveke, makuuhuone, levitettävä sohva, medialaitteita ja ruokapöytä. Huoneen kunto oli ihan ok ja varsinkin keväällä vanhat kivitalot saattavat olla melko kosteita sisältä. Sisäpihan ravintoloista kuului todella hyvin live musisoinnit sisälle, joka voi haitata unen saamista melko paljon. Huoneiston suurin plussa oli sijainti aivan keskustan ytimessä rantabulevardin vieressä. Siitä käveli bussiasemalle noin 15minuuttia. Asunnon hinta oli 70€uroa yöltä kolmelle henkilölle.
 

SplitHuoneiston ulkopuolelta näkyi jo merikin

 
split_2016 (25)
 
split_2016 (28)
 
Splitissä saisi monta päivää kulumaan helposti ainoastaan tutkimalla sen ihmeellisiä katuja tai istumalla bulevardilla. Majapaikaksi valitsisin ehdottomasti jonkun ihanan apartmentin muutamaa yötä varten tai sitten uima-allas hotellin pidempään majoitukseen. Vilkkaan kaupunki elämän keskellä olisi ollut ihana hypätä altaaseen virkistäytymään. Sijaintina kannattaa ehdottomasti olla keskusta, koska sinne on sijoitettu turisteille kaikki tarvittava ja tunnelma on iltaisin kaduilla tunnelmallinen.
 
split2016 (7)
 
split2016 (8)
 

SplitSplitin lentoasemalle pääsee päivän aikana monilla busseilla ja
lippu ostetaan aseman myyntipisteestä 33Kunan hintaan (n.4,40€).

 
Lentokenttä on todella pieni ja niinkuin mainitsin Supetar blogissa, siellä pystyy olemaan halutessaan nopea! Check in- tiskit ottavat kaikille lennoille vastaan samassa pisteessä ja turvatarkastus onkin jo seuraavassa jonossa. Kentän ruokapalvelut ovat naurettavan huonot ja kalliit. Jos ei lyttyyn lyöty kolmioleipä maistu, niin varaa itsellesi ruuat mukaan. Kentältä löytyy pieni taxfree.
 
Split
 
split2016 (3)
 
Split
 

Muut blogini Kroatian reissusta:
Supetar
Bol – Yksi Kroatian helmistä
Krka – Yksi Kroatian suosituimmista Kansallispuistoista
Lomaraivoa kauniissa Vodicen lomakylässä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *