Matkailu

Vastuullinen Dronettaminen – Kotona sekä ulkomailla

Nyt kun kesä on tullut tänne meille Suomeen vauhdilla, niin ovat dronetkin yleistyneet ilmatilassa. Miehittämättömät alukset taltioivat parhaat hetket eloon puhkeavasta kotimaasta ja saavat sosiaalisenmedian seuraajat huokailemaan ihastuksesta. Tälläkin harrastuksella on kuitenkin se varjopuoli, nimittäin turvallisuuden huomiotta jättäminen. Lentoemäntänä sekä bloggaajana toimiva Lotta-Karoliina muistuttelikin meitä dronettajia Facebook päivityksessään turvallisesta sekä vastuullisesta lentämisestä. Viime päivinä on Helsinki-Vantaan kentän läheisyydessä meinannut tapahtua muutamia kuumottavia läheltä piti tilanteita, kun dronettajat eivät ole kieltoalueista välittäneet.
En voi edes kuvitella millaista jälkeä dronen ja lentokoneen lähempi kosketus voisi tuoda tullessaan, joten rakas kanssa dronettajani.. Lupaathan lukea lentokieltoalueista ohjeet vielä kertaalleen sekä ladata Trafin droneinfo Appin. Se kertoo alueet, joissa lentäminen on sallittua, kiellettyä ja jopa suurempien kaupunkien lentosään!

 
silta (1 of 1)
 
Tärkeimpiä asioita joita dronettajana minun mielestäni pitäisi huomioida on omat taidot VS. olosuhteet. Jos sinulla ei ole useita lentokertoja takana tai tunnet itsesi muuten vain epävarmaksi lennokin kanssa, niin silloin ei sinun kannata lähteä turhia riskejäkään ottamaan. Tässäkin asiassa kokemus karttuu tekemällä ja pikkuhiljaa tulee myöskin hyviä lentokertoja / suorituksia. Harjoittelemisen tulisi tapahtua ehdottomasti aukeilla alueilla, jossa voit pitää aluksi näköyhteyden kopteriisi. Tällaisilla alueilla on helppo harjoitella ilman huolta puihin törmäämisestä sekä hahmottaa lentoreittejä.
 

malpensapass1 (1 of 1)Maloja Pass, Sveitsi 

 

Kun taidot karttuvat, niin sitten on paljon mukavampikin lähteä testaamaan taitojaan haastavimpiinkin maastoihin. Nykyään kopterien kantosäde saattaa kivuta jopa yli kahteen kilometriin, mutta itse en tällaisia etäisyyksiä ole lähtenyt testaamaan. Mavic Pro:lla lensin jään päällä 500metrin päähän itsestäni ja siinäkin oli jo melkoinen hahmottaminen silmämääräisesti. En siis jaksa uskoa, että uskaltaisin edes yrittää tällaista lentoa missään muissa olosuhteissa.

 

jarvijuttuu (1 of 1)Puumala

 
Huomasin Appin lataamisen jälkeen myös itse kuvanneeni täällä Mikkelissä hieman kielletyllä alueella. Jostain syystä en ole itse osannut hahmottaa 5 kilometrin lentoetäisyyttä Mikkelin pienelle lentokentälle, joten Kalevankankaan metsässä kuvaamani kuvat ovat liian läheltä otettuja. Jos kuitenkin lentokorkeuden pitää alle 50 metrissä, voi lähialueilla nostaa kopterin. Viime viikkoiset auringonlasku kuvani on otettu jotakuinkin 70 metrin korkeudesta, joten hieman tässä tuli itsekin rikottua vahingossa sääntöjä.
Luulen, että moni dronettaja unohtaa juurikin nämä pienet ja ei niin aktiiviset kentät kokonaan. Mikkelin pienen lentokentän sijainti kaupungin laitamilla hämää varmasti monia lentäjiä. Kieltoalue yltää kuitenkin koko kaupungin yli ja esimerkiksi Mikkelin Graanin liikekeskuksen kohdallakaan et ole vielä ylittänyt 5 kilometrin rajaa.
Vastaisuudessa jos itse aion lentää kaupungin alueella, niin otan tarvittaessa yhteyttä esimerkiksi kentän lennonjohtoon ja kyselen mahdollisuudesta lentää Mikkelissä.
 
8c0fb7_0db381f270c84ac48926733641ff327f~mv2_d_1440_2417_s_2
 

rannikko2 (1 of 1)Kroatia

 
Dronejen lennättämisen ABC

 • Tarkista alueesi kieltoalueet ja huomio esimerkiksi varuskunta-alueet sekä lentokenttien sijainnit.

 • Lennätä aina näköyhteydessä
  Lennätä lennokkia aina niin, että näet sen. Muista, että sinun pitää väistää kaikkia muita ilma-aluksia.

 • Lennättäminen ihmisjoukon yläpuolella on kiellettyä

 • Maksimikorkeus on 150m

 • Älä häiritse muiden ihmisten yksityisyyttä

 • Lennättäminen asutuskeskuksen yllä on sallittua, jos lennokki on alle 3kg sekä olet tutustunut alueeseen ja varmistanut turvallisen lennättämisen olevan mahdollista.

 • Lennättäminen lentokenttien läheisyydessä kielletty.
  Lennättäminen 5km lähempänä lentoasemasta vaatii aina lennonjohdon luvan ja muualla lentoasemien lähialueilla lentokorkeuden pitää olla alle 50m

 • Lisää kopteriisi nimesi ja yhteystiedot katoamisen varalta

 

Trafin viimeinen naseva ohje: Järkeä käyttämällä pääsee pitkälle
https://www.droneinfo.fi/fi

 

hallstatttie2 (1 of 1)Itävalta

 
Lennättäminen ulkomailla
Jos aiot ottaa dronen mukaan ulkomaille, niin suosittelen perehtymään kyseisen maan lupa-asioihin. Suosittelen myös lämpimästi laittamaan epäselvissä tilanteissa, kuten myös lupa-asioissa sähköpostia suoraan maan ilmailuvirastoon. Nykypäivänä netti pursuaa tietoa, joista on vaikeaa suodattaa mikä on oikeaa ja mikä väärää. Olen törmännyt sivustoihin, jotka myyvät lupia eri maihin ja joiden sivuilla on ollut jopa alennus kampanjoitakin lentolupia koskien. Toivon, että jokaiselta löytyy sen verran harkintakykyä, ettei suin päin tällaisia lupia lähde itselleen ostamaan. (https://www.uavsystemsinternational.com/product/letter-of-authorization-recreational/) Kyseiseltä sivustolta olisin voinut ostaa lentoluvan useaan maahan, vaikka niistä ei todellisuudessa tarvitse maksaa mitään. Sivusto tarjoaa vieläpä eri hintaista lupaa kalliimpaa lupaa ammattikuvaajille. Kroatiaan lupa kustantaisi sivuston kautta alennuksella 50USD, kun todellisuudessa selvisin luvasta laittamalla sähköpostia maan ilmailuviranomaisille. He lähettivät minulle kasan erilaisia ohjeita sekä täytettävän lupahakemuksen.
 

8c0fb7_fad872a6f48547b6a19034c12a9ef13c~mv2_d_3632_5040_s_4_2Montenegron lentokieltoalueita 

 

Monessa maassa ei sen ihmeellisempiä lupia tarvita, mutta nyt dronejen yleistyessä tunnen oloni varmemmaksi, kun tiedän tekeväni sitä aivan sallitusti. Moni dronettaja lentää ulkomailla ilman erillistä ilmoitusta ilmailuvirastolle, mutta mielestäni ilmoitus kannattaisi kuitenkin tehdä. Instagram yms. luovat katsojalle helposti kuvan sallituista lentoalueista maailmalta, vaikka niissä ei välttämättä saisi edes kuvailla ilman asianmukaista lupaa. Sitten taas on olemassa maita, joissa lentäminen on kokonaan kielletty tai sitten se on kielletty ulkomaalaisilta.

Kesälle olen hankkinut luvat Kroatian sekä Montenegron reissulle ja huomasin liitteitä selatessani, että juuri meidän majapaikkamme molemmissa maissa on kieltoalueilla. Ilman ilmoituksen tekoa, en olisi tätäkään tiennyt ja olisin lentäessäni syyllistynyt rikkeeseen. Georgian reissulle lupaa ei tarvita, joten tulostin vain heidän lentosäännöksenä itselleni mukaan muistutukseksi.
 

matkalta (1 of 1)Italia

 

Ensimmäiset kuukaudet lensin DJI Sparkilla, mutta hyvin nopeasti huomasin haaveilevani paremmasta kamerasta. Alkuvuodesta ostinkin DJI Mavic Pro kopterin, jonka ominaisuuksiin olen ollut super tyytyväinen!

 

doberaaiiii4 (1 of 1)Haluatko kuulla tai nähdä lisää drone juttuja blogin puolella?
Entäpä ulkomailla lentämisestä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *