Färsaaret

Päiväretki Färsaarten Vágar saarella – Trælanípan & Bøsdalafossur

Vágar saaren yksi parhaimmista retkikohteista, on ehdottomasti jylhä Trælanípan jyrkänne sekä Bøsdalafossurin vesiputous. Reilun neljän kilometrin yhdensuuntainen kävely Färsaarten suurimman järven, Sørvágsvatnin, vierustaa pitkin johdattaa kulkijan silmiä hivelevän kauniisiin maisemiin.
 
Färsaaret
 

FärsaaretLipunmyynti tapahtui tässä kopissa, josta voi ainakin hinnaston mukaan ostaa halutessaan myös oppaankin matkaan.

 

FärsaaretPolku oli vain paikoittain huonossa kunnossa ja todella helposti seurattavissa.

 
Färsaaret
 
Färsaaret
 

FärsaaretTrælanípan jyrkänteelle oli vasta rakenteilla kunnollinen polku.

 
Perille päästyämme, neljän kilometrin taivallus palkittiin välittömästi eteemme avautuvilla uskomattomilla maisemilla. Trælanípan valtava jyrkänne nousi viistosti merestä, avaten ylhäältä maisemat kohti Sørvágsvatnin järveä. Trælanípan jyrkänteeltä katsottuna maisemat olivat todellakin käsittämättömät. Näillä sijoillaan olisi voinut istuskella jälleen vaikkapa koko päivän.
 
Vágar (27)
 
Vágar (14)
 
Vágar (10)
 
Vágar (28)
 
Vágar (5)
 
Vágar (12)
 
Vágar (6)
 

Vágar (13)Maisemat jyrkänteeltä olivat täysin toisesta maailmasta!

 
Vágar (15)
 
Trælanípalta lähdimme alas rinnettä pitkin etsimään parhaimpia näköalapaikkoja Bøsdalafossurin vesiputoukselle. Reitti kivikkoista kallion jyrkännettä pitkin ei ehkä ollut se parhain valinta, mutta näkymät vesiputoukselle olivat tästä suunnasta mielestäni parhaimmat. Lipunmyyntikojussa työskennellyt mies kertoi, että tällä hetkellä järveltä putoukselle virtaava joki olisi sen verran matala, että sen voisi huoletta ylittää kivikkoa pitkin.
 
Färsaaret
 
Färsaaret
 
Färsaaret
 

Vágar (22)Veden ollessa korkeammalla, joen ylittäminen olisi tuskin mahdollista.

 

Vágar (2)Virta vie suoraan Bøsdalafossurin putoukselle.

 
Joen toiselta puolen maisemat sen kuin vain paranivat. Edessä olevat Trælanípan jyrkänne, Sørvágsvatn järvi sekä Bøsdalafossurin putous saivat meidät täysin sanattomiksi. Kipusimme koko ajan ylemmäs suuria veden muokkaamia kallioita pitkin ja loppujen lopuksi löysimme täydellisen paikan maisemien nauttimiseen.
 
Vágar (21)
 
Vágar (4)
 
Färsaaret
 

Vágar (24)Istuimme suurilla kivillä aivan hiljaa auringon lämmöstä nauttien.
Mereltä kantatutuva aaltojen pauhu kallioita vasten oli kuin suuri konsertti vain meille soitettuna.

 
Vágar (23)
 
Vágar (26)
 
Retki Trælanípanille sekä Bøsdalafossurille oli mitä täydellisin. Retken jälkeen jo kuluneesta päivästä uupuneena, suuntasimme lepäilemään Hotel Vágariin. (Yöpyminen toteutettu yhteistyössä hotellin kanssa.)
Vágar saaren muut nähtävyydet ovat Henkeäsalpaavan kaunis Gásadalur ja retki Mykinesin lunnisaarelle.
 
Vágar (25)
 
Vágar (11)
 
Nice to know:
– Pääsymaksu Trælanípanille ja Bøsdalafossurille on 200 DKK eli noin 26€.
– Yhdenssuuntainen kävely on reilu 4 km. Koko reissuun meillä meni pysähtymisien ja kävelyjen kanssa aikaa noin 3,5 tuntia.
– Reitille ei tarvinnut opasta ja se oli muutenkin helppo, joten se sopii kaiken kuntoisille. Tässä kohteessa kuitenkin kannattaa todellakin pitää huoli omasta turvallisuudesta ja jättää kaikista cooleimmat selfie kuvat jyrkänteen reunoilta ottamatta.
– Lisätietoja Färsaarista: https://www.visitfaroeislands.com
– Vágar on pinta-alaltaan Färsaarten kolmanneksi suurin saari ja lentokenttä sijaitsee siellä.
 
Färsaaret
 
Färsaaret
 

Lue myös nämä jutut Färsaarilta:
Henkeäsalpaavan kaunis Gásadalur – Färsaaret
Suðuroy saaren helmet – Färsaaret
Mykistävän kaunis Mykines ja lumoavat lunnit
Färsaaret – Matka maailman laidalle
Hotel Vágar – Uniikki lentokenttähotelli Färsaarilla
 
Mykines (13)
 
Färsaaret

 
Färsaaret

11 Comments

 • Reissu-Jani

  Jälleen kerran hieno juttu Färsaarien uskomattoman hienosta luonnosta. Tämä meni nyt viimeistään omaan bucket-listaan. Kiitos näistä jutuista. Ehkäpä ensi kesänä voisin tuonne matkustaa viikoksi tai kahdeksi.

  • Sandra

   Kiitos paljon! 🙂 Suosittelen toden teolla! 🙂 Haaveilen jo itsekin takaisin lentämisestä! 😀

 • Suunnaton

  Tämäpä oli kiva patikointivinkki! Färsaaret ovat ehdottomasti listalla (tosin ei ihan heti, koska tämän kesän vilpoinen ja sateinen Pohjois-Norjan reissu on vielä vahvasti mielessä), ja siellä pitäisi tietenkin päästä patikoimaan. Tällainen päiväretki kuulostaa juuri sopivan leppoisalta.

 • Outi / Maa Quzuu-matkablogissa

  Ihanalta näyttää! Tuollainen patikkareitti sopisi myös varmasti pienen lapsen kanssa kuljettajaksi, tosin noiden jyrkänteiden reunoilla ei olo ehkä olisi säntäilevän lapsen kanssa yhtä auvoinen kuin teillä. Färsaaret vaikuttaa kyllä maisemiensa puolesta upealta matkakohteelta, mutta aika suolaiselta hinnalta tuntuu tuo pääsymaksu. Eipä siellä mitään erityisen halpaa taida muutenkaan olla.

  • Sandra

   Joo ehdottomasti tuo voisi olla sellainen! 🙂 Tuolla pääsi kyllä ihan reunoille seikkailemaan ja oli ihanaa tavallaan, kun ei ollut ihan täysin aidattu kaikkia nurkkia siellä.. vielä.
   Tuo taisi olla ainoa pääsymaksullinen paikka, jos ei lunnisaarta lasketa mukaan. Ei kyllä oikeastaan edes haitannut maksella tuota maksua, kun toivon ainakin sen menevän oikeaan osoitteeseen tuolla. 🙂

 • Miika / Scenic Road Hunters

  Voi luoja mitä kuvia! On kyllä niin henkeäsalpaavia maisemia. Tuolla viihtyis kameran kanssa kyllä pitkään…ja dronen (jos sellasta saa lentää eikä ole järjetön tuuli). Jospa joskus vielä tuonnekin pääsisi.

  • Sandra

   Lentelin aika monessa paikassa Färsaarilla, mutta just tossa spotissa oli tosi tuulista koko päivän. 😅 Tuon paikan lähellä oli muutenkin lentokenttä, enkä oo varma olisiko siis senkään takia saanut siinä lennellä. 🙂
   Mutta Färsaaret on kyllä uskomaton kohde ja sitä ei voi kuin suositella.:)

 • Annemaria/Samppanjaa muovimukista

  En olisi koskaan uskonut, että tulen haaveilemaan maailman sateisimmasta paikasta 🙂 Mutta kun Färsaarista kertovia blogipostauksia lukee ja katsoo kuvia, olen alkanut ymmärtää, että juuri tuonne haluan.

 • Travelloverin Annika

  En ikinä kyllästy katsomaan Färsaarten maisemia. Nuokin kalliot ovat tutut, mutta kuvissakin edelleen yhtä sykähdyttävät. Nauratti jotenkin, kun muistan omat kuvani tuolta. Pipopääselfie minustakin on. Enpä varmaan missään muussa maailmankolkassa ole yhtä ylpeänä poseerannut pipo päässä. 🙂 Mutta lokakuussa oli sen verran viimaa, vaikkei muuten niin kylmä ollutkaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *