Färsaaret

Sumuinen vaellus Färsaarilla – Eiðiskollur

Vaellus Färsaarilla.
Niinkuin varmasti aikaisemmista Färsaarten jutuistani olette jo huomanneet, niin maisemat Färsaarilla ovat toden totta uskomattomat! Atlantin armoilla olevien saarten kauneutta on vaikea sanoiksi pukea, mutta kuvin yritän sen parhaani mukaan tehdä.
Vuorille sekä rannikoille vievät vaellukset, ovat Färsaarilla yksi parhaimmista tavoista tutkia maisemia. Färsaarilta löytyy paljon erilaisia, sekä eri pituisia päiväpatikka reittejä. Kaikista upeimmat maisemat löytyvät yleensä pienen työn takaa ja tuntuuhan palkinto aina aherruksen päätteeksi palkitsevammalta sekä suuremmalta.
Ennen matkaa Färsaarille, kävin systemaattisesti google mapsin street view pallukoilla Färsaarten rannikkoa läpi, etsien kauneimpia jyrkänteitä vaelluksille. Nopeasti eteeni tulivat upeat maisemat Eiðin pienestä kylästä ja Eiðiskollurin vuoresta. Päätimme melkeinpä siltä seisomalta, että tuo vaellus meidän on ainakin päästävä tekemään.
 
Eidi_
 

Sumuinen Eiðiskollur

Kun saavuimme aamulla Eiðin pieneen kylään, oli sumu kietonut vuoren huiput tiukasti vaippaansa. Edessämme siintävä Eiðiskollur kuitenkin hahmottui jotenkuten horisontissa ja päätimme lähteä selkeämmän sään toivossa vaeltamaan kohti rannikkoa.
 

Vaellus FärsaarillaManiflota nimisen kadun päästä Eiðin kylästä, lähtee vaellus kohti Eiðiskolluria.

 
Vaellus Färsaarilla
 
Vaellus kohti Eiðiskollurin vuorta on suhteellisen helppo, mutta maastosta löytyy paljon vaihteluja. Kivikkoisen rinteen lisäksi matkalla on myös savannimaista kosteikkoa.
 
Vaellus Färsaarilla
 
Vaellus Färsaarilla
 
Patikka Eiðiskollurin päähän ja takaisin kesti noin 1,5h. Valokuvauksiin sekä muuhun tutkimiseen saimme kulutettua yhden tunnin.
 
Vaellus Färsaarilla
 
Vaellus Färsaarilla
 
Eiðiskollurin ollessa sumun peitossa, kannattaa siellä reitin suhteen olla valppaana. Matalalla lipuvien pilvimassojen johdosta, maisema näyttää koko ajan hieman erilaiselta.
 
Vaellus Färsaarilla
 
Vaellus Färsaarilla
 
Reitin varrella oli haalean keltaisia opastekeppejä, mutta niiden havainnointi oli melko vaikeaa sumuisella säällä.
 
Eidi (12)
 
Vaikka yleensä Färsaarilla törmääkin lampaisiin joka paikassa, niin tällä patikkaretkellä niihin emme törmänneet. Kaitpa lampaillakin on jonkinmoinen itsesuojeluvaisto.
 
Vaellus Färsaarilla
 

Risin & Kellingin

Tarinan mukaan, Islantilainen noita lähetti jättiläisen ja hänen noita vaimonsa varastamaan Färsaaret Islannille. Tehtävä piti kuitenkin suorittaa yön aikana, sillä auringon noustessa jätti ja noita muuttuisivat kiveksi.
Rannikolle saapuessaan jättiläinen ja noita päättivät sitoa köyden Eiðiskollur vuoren ympärille ja vetää saaria kohti Islantia. Kuitenkin, ensimmäisella yrityksellään sitoa Eiðiskollur, osa vuoresta sortui ja vajosi mereen. Tehtävä ei ollut helppo ja siihen meni koko yö.
Jätti ja noita olivat kuitenkin niin keskittyneitä toteuttaessaan tärkeää tehtäväänsä, että eivät huomanneet auringon kajoa horisontissa. Niin kuin arvaattekin jo, eivät jätti ja noita kerenneet suorittaa ajoissa tehtäväänsä loppuun. Tänä päivänä, heidät voi löytää edelleen suuren Eiðiskollurin edestä, kiveksi muuttuneina.
 
Vaellus Färsaarilla
 

Eiði & Molin

Huomasimme Eiðiskollurilla patikoidessamme rannikon tyrskyihin laskeutuvan kauniin vesiputouksen ja päätimme ennen pois lähtöä käydä vielä katsastamassa tuon putouksen. Eiðin kylästä löytyvän Molinin rannalta avautuu upeat näkymät Atlantin pauhaavalle valtamerelle, mutta myös Eiðiskollurille. Oli uskomatonta katsella tästä suunnasta Eiðiskolluria ja hahmottaa missä asti oikein olimme kävelleetkään.
 
Molin_vesiputous (3)
 
Molin_vesiputous (7)
 
Molin_vesiputous (6)
 

Molin_vesiputous (1)Putouksen nimi on edelleen minulle mysteeri.

 

MolinMolinin tuulinen jalkapallokenttä. Kentällä ei tosin enään pelata jalkapalloa.

 

Vaellus Färsaarilla, Miten varautua?

– Sää Färsaarilla vaihtelee vuorokauden aikana useita kertoja ja kaikkiin sään olomuotoihin kannattaa täällä varautua. Lumipyrykään keskellä kesää ei ole mahdotonta ja kesäinen sää tarkoittaa yleensä noin 4-11 asteen välimaastoa.
– Pysy merkatuilla poluilla, jottet vahingossakaan tuhoa haurasta luontoa.
– Kaikki Färsaarten vaellus ja patikkareitit ovat merkattuja.
– Tuulenpitävät vaatteet ovat ehdottomasti parhaimpia ja pipoa en ikimaailmassa jättäisi matkasta pois.
– Patikalle kannattaa varata vaihtosukat ja kenties jopa toiset kengätkin. Meillä oli toiset kengät aina autossa odottamassa ja tämän Eiðin reissunkin jälkeen meni lähes koko vaatekerta vaihtoon.
– Eiðiskollurin vaellus ei ole matkassa pitkä, vaikka siihen saakin käytettyä useamman tunnin. Jaksoimme Eiðiskollurin jälkeen tehdä vielä toisenkin pienen patikan, joten tämänkin puolesta vaatetukseen kannattaa varautua.
– Mukaan kannattaa varata reilusti juomaa sekä naposteltavaa.
– Eiðin kylää ennen olevalla näköalapaikalta löytyy ilmainen wc.
 
Matkanvarrelta (4)
 

Nice to know:

– Visit Faroe Island sivuston vaellusopas.
– Hyödyllistä infoa Färsaarista ja sinne matkustamisesta VisitFaroeIsland sivustolta.
 
eidikartta
 
eidiskollur
 
Matkanvarrelta (1)
 

Lue myös nämä Färsaarilta:
Päiväretki Färsaarten Vágar saarella – Trælanípan & Bøsdalafossur
Grindadráp, Valaidenpyyntiä Färsaarilla – Silkkaa teurastamista vai ei?
Hotel Vágar – Uniikki lentokenttähotelli Färsaarilla
Henkeäsalpaavan kaunis Gásadalur – Färsaaret
Suðuroy saaren helmet – Färsaaret
Mykistävän kaunis Mykines ja lumoavat lunnit
Färsaaret – Matka maailman laidalle

 
Matkanvarrelta (3)
 
Matkanvarrelta (4)

5 Comments

  • Katja

    No on kyllä erilaisen näköistä tuolla, ja komeaa! Kuvissa ainakin näyttää että siellä ei myöskään liiaksi ole muita turisteja joten vaikuttaa hyvältä.

  • Heli / Drama On The Road

    Ite oon ollut Irlannissa Cliffs of Moherilla tällaisella mahdottomalla sumusäällä, eikä harmittanut kyllä yhtään. Vaikka välillä kalliojyrkännettä ei näkynyt lainkaan, oli se entistä upeampi näkyessään raottuvan sumuverhon takaa. Samaa tunnelmaa siis näissä Färsaaren kuvissas. Kiva kun samasta paikasta saa aina niin erilaisia kuvia, täysin luonnon ehdoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *