Liettua

Užupis – Erikoinen tasavalta Vilnassa

Viimeisimmässä jutussani Vilnasta, ’Romanttisen rosoinen Vilna’, kerroin yllättyneeni sekä ihastuneeni kaupunkiin täysin. Kerroin kuvin sekä sanoin Vilnan kauneudesta sekä kaupungin rennosta yleistunnelmasta. Mainitsin myös muutamalla sanalla Vilnan nähtävyyksistä ja yksi niistä onkin erikoisuudellaan ylitse muiden. Harva meistä nimittäin tietää, että Vilnan pääkaupungista löytyy mikrovaltio nimeltä Užupis. Minä en tästä erikoisesta tasavallasta ollut ikinä ennen kuullutkaan, joten tutustutaanpa tähän erikoisuuteen nyt enemmän.
 
Užupis
 
Užupis
 

Užupis


1997 pelkästä kaupunginosasta tasavallaksi julistautunut Užupis, on mikrovaltio Vilnan kaupungissa, Vilnia joen toisella puolen. Valtiolla on käytössä oikean valtion tavoin oma presidentti, kansallislaulu, valuutta, lippu, perustuslaki, kirkko, postimerkki sekä noin 12 hengen armeija.
 
Historian mukaan, Užupisin kaupunginosalla on ollut melkoisen värikäs historia vuosien saatossa. Sen ensimmäiset juutalaiset asukkaat menettivät holokaustin aikana henkensä ja neuvostoliittolaiset tuhosivat yhden Vilnan vanhimmista juutalaisista hautausmaista. Tuhon jälkeen, tyhjiksi jääneet rakennukset rappeutuivat, mutta täyttyivät kuitenkin hiljalleen uusilla asukkailla. Useat tarinat kertovatkin sen olleen köyhien käsityöläisten asuttama lähiö sekä hylättyjen rakennusten toimineen asunnottomien majapaikkoina. Yksi tarina kertoi jopa bordelli toiminnan olleen laajaa aikoinaan Užupisin alueella.
Nykyään Užupis on kuitenkin yksi Vilnan kalleimmista asuinalueista, jota asuttavat lähinnä taiteilijat. Alue on täynnä gallerioita, taiteilijoiden työhuoneita, katutaidetta, taiteen avulla henkiin herätettyjä taloja sekä kahviloita.
 
Užupis
 
vilna
 
vilna
 
Užupis
 
Užupis
 
Užupis nimenä tarkoittaa ’Toisella puolella jokea’ ja se onkin nimensä mukaisesti Vilnan vanhaankaupunkiin nähden toisella puolella jokea. Užupisin tasavaltaan pääsee Vilnia joen yli seitsemän eri sillan kautta, joista osaan on kiinnitettynä rakkauslukkoja. Saattaa siltojen ympäristöstä löytää muitakin taideteoksia kuten sillassa roikkuvan keinun tai flyygelin rappeutumassa joen rannassa.
 
Uzupis
 
Užupis
 
Užupis
 
Užupis
 
Užupisin tasavallan itsenäisyyspäivää vietetään aprillipäivänä, jolloin Užupisin rajalle kerääntyy tullivirkailijoita antamaan virallisen leiman tasavaltaan menijöille. Siinä missä muidenkin valtioiden itsenäisyyspäivään kuuluu erilaisia juhlallisuuksia, kuuluvat ne myös Užupisin itsenäisyyspäivään. Pormestarin puhe, paraateja, musiikkia sekä muuta juhlavaa ohjelmaa on järjestetty vuosittain.
 
Užupis
 

Tasavallan perustuslaki on suvaitsevainen ja painoittaa jokaisen oikeutta olla oma itsensä. Hieman pilke silmäkulmassa laadittu Užupisin perustuslaki on muistutus meille kaikille noista itsestään selvistä asioista. Jokaisen oikeus olla omia itsejään sekä oikeus olla vapaa, saattaa nykypäivän ihmiseltä unohtua helposti.
 
UžupisPerustuslaki on käännetty usealle eri kielelle. Perustuslaki laatat löytyvät Paupion kadulta.

 
vilna
 

Užupisin perustuslaki:

1. Jokaisella on oikeus elää Vilniajoen rannalla ja Vilniajoella on oikeus virrata jokaisen ohi.
2. Jokaisella on oikeus kuumaan veteen, lämmitykseen talvella ja tiilikattoon.
3. Jokaisella on oikeus kuolla, mutta se ei ole velvollisuus.
4. Jokaisella on oikeus erehtyä.
5. Jokaisella on oikeus olla ainutlaatuinen.
6. Jokaisella on oikeus rakastaa.
7. Jokaisella on oikeus olla vailla rakkautta, muttei välttämättä.
8. Jokaisella on oikeus olla huomaamaton ja tuntematon.
9. Jokaisella on oikeus laiskotella tai vain olla tekemättä yhtään mitään.
10. Jokaisella on oikeus rakastaa ja hoitaa kissaa.
11. Jokaisella on oikeus huolehtia koirastaan, kunnes jompikumpi kuolee.
12. Koiralla on oikeus olla koira.
13. Kissan ei tarvitse rakastaa omistajaansa, mutta hädän tullen sen pitää auttaa tätä.
14. Jokaisella on oikeus olla joskus tietämätön velvollisuuksistaan.
15. Jokaisella on oikeus epäröidä, mutta se ei ole velvollisuus.
16. Jokaisella on oikeus olla onnellinen.
17. Jokaisella on oikeus olla onneton.
18. Jokaisella on oikeus olla hiljaa.
19. Jokaisella on oikeus uskoa.
20. Kenelläkään ei ole oikeutta väkivaltaan.
21. Jokaisella on oikeus tajuta oma pienuutensa ja suuruutensa.
22. Kenelläkään ei ole yksinoikeutta siihen, mikä on ikuista.
23. Jokaisella on oikeus ymmärtää.
24. Jokaisella on oikeus olla ymmärtämättä mitään.
25. Jokaisella on oikeus olla mitä tahansa kansallisuutta.
26. Jokaisella on oikeus juhlia syntymäpäiväänsä tai jättää juhlimatta.
27. Jokaisen on muistettava nimensä.
28. Jokainen voi jakaa toisille sitä, mitä omistaa.
29. Kukaan ei voi jakaa toisille sitä, mitä ei omista.
30. Jokaisella on oikeus veljiin, siskoihin ja vanhempiin.
31. Jokainen voi olla vapaa.
32. Jokainen on vastuussa vapaudestaan.
33. Jokaisella on oikeus itkeä.
34. Jokaisella on oikeus olla väärinymmärretty.
35. Kenelläkään ei ole oikeutta syyllistää toista.
36. Jokaisella on oikeus olla oma itsensä.
37. Jokaisella on oikeus olla ilman oikeuksia.
38. Jokaisella on oikeus olla pelkäämättä.
39. Älä voita.
40. Älä puolustaudu.
41. Älä anna periksi.

 
Jos siis vierailet Vilnassa, muista käydä tekemässä myös pieni kävelyretki Užupisin puolelle.
 
vilna
 
vilna
 

Oletko käynyt Užupisissa? Entä saanut jopa tasavallan leiman passiisi?

 
uzupis (11)
 

Luitko jo meidän reissusta Vilnaan:
Romanttisen rosoinen Vilna
Herkuttelijan Vilna – Kolme suosikkiani

7 Comments

 • Anni | Rajatapaukset

  Tämä oli kyllä ihan veikeä paikka. Kävin viime helmikuussa, mutten jotenkin onnistunut löytämään niitä ihan parhaita katutaidemestoja. Ehkä ankea sää vaan aiheutti laiskuutta tutkiskeluun.

 • Stacy Siivonen

  Joo, olen käynyt, mutta en saanut tasavallan leimaa passiini, eikä siellä tuntunut olevan mitään muutakaan meneillään juuri silloin, koska kaikki odottivat Pyhän Patrikin päivää, jolloin joki värjättäisiin vihreäksi. Muistan perustuslaista sen, että koiralla on oikeus olla koira, ihan kuin koira ymmärtäisi perustuslaista mitään. Toisaalta, onhan joissain busseissakin kyltti, joka osoittaa opaskoiran paikan. Sokea ei näe lukea, joten kyltin pitää olla koiralle itselleen. Jokaisella opaskoiralla on oikeus omaan paikkaan julkisessa liikenteessä?
  Taiteilijoiden hörhellyksiä en ymmärrä, mutta sen sijaan kun on syntynyt näitä erinäisiä valtiomuodostelmia, niin se on herättänyt statistit puolustamaan ”oikeita” valtioita ”mielikuvitustasavaltoja” vastaan, mikä anarkistisesti kyseenalaistaa valtion legitimiteetin, vähän niin kuin lait, jotka käskevät eläimiä olla yhtään mitään.

 • Sonja | FIFTYFIFTY

  Tykkäsin kovasti Uzupiksesta, me käytiin myös tsekkaamassa juutalaisten haustausmaa, jonne päästäkseen piti kävellä koko tasavallan läpi. Toi perustuslaki on kyllä läppä! 😀 En todellakaan tiennyt, että siellä vietetään itsenäisyyspäivää ja leimaillaan jotain leimoja aprillipäivänä…

 • Kohteena maailma / Rami

  Tämä on minulle aivan uusi tieto, vaikka Vilnassa olen pitkän viikonlopun viettänytkin. Tietääpähän ainakin sen, mihin kannattaa mennä käymään, mikäli Vilna vielä uudelleen kohteeksi tulee. Kiva kaupunki ja lähellä, niin miksipä ei. Ja tulisihan nähtyä uusi valtiokin 😀

 • Anu / Matkataan Mutkitellen

  Aina oppii uutta. Jokunen vuosi sitten Vilnassa käydessämme kävimme myös täällä. Rakastuin välittömästi tähän kaupunginosaan. Mutta minulla ei ole ollut mitään käsitystä sen historiasta tai nykystatuksesta. Kiitos infosta.
  Pitääpä alkaa miettiä matkaa tänne ehkä jo ensi kevääksi. Užupisin tasavallan itsenäisyyspäivää kun vietetään samana päivänä kun minä vietän synttäreitäni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *