Turkki

Unelmien Kappadokia

Aamut Kappadokiassa alkavat lähes poikkeuksetta talojen katoilla tai terasseilla kuumailmapallojen nousua ihastellen. Maaginen auringonnousu kuumailmapalloineen sai minut jokaisena aamuna hengähtämään silkasta onnellisuuden tunteesta.
 

sultancave (1 of 1)

 
Ennen reissuun lähtöä monet kauhistelivat minulle Turkkiin menoa ja kertoivat kuinka itse eivät sinne uskaltaisi tai edes haluaisi mennä. Pelolle en ikinä ole halunnut antaa valtaa matkatessani, vaan olen maalaisjärjellä tähän asti onnistunut selviämään reissuiltani kotiin turvallisesti.
Noina aamuina Kappadokiassa, en kuitenkaan olisi voinut itseäni kuvitella turvallisempaan paikkaan ja näin jälkikäteen tätä tekstiä kirjoittaessani, päällimmäinen tunne minulla on ikävä!
 
kapad33 (1 of 1)
 
8c0fb7_415b6255318c4b8282cad306197b1259~mv2
 
Mikä ihmeen Kappadokia?
Keski-Anatolian ylängöllä sijaitseva muinainen Kappadokia on yksi Unescon maailmanperintökohteista. Noin kaksisataa löydettyä maanalaista kaupunkia on alunperin rakennettu pakenevien kristittyjen suojiksi vainojen alta. Maanpäällisten kaupunkien ja talojen seasta on onnistuttu löytämään myös muutamia maanalaisia kaupunkeja, jotka on rakennettu suojapaikoiksi vihollisia vastaan. Derinkuyun maanalaisesta kaupungista on pystytty löytämään jopa 11 kerrosta, joista yleisölle on avoinna vasta 20%. Me kävimme noin 55metrin syvyydessä kahdeksannessa kerroksessa ja eikä sitä ihmettä pysty sanoin kuvailemaan. Seisoin hetken entisessä kirkossa ja mietin kovasti minkälaista elämää näiden paikkojen rakentajat ovat aikoinaan eläneetkään. Maanalaiset kaupungit oli suunniteltu toimimaan niin, että jos ylhäältä päin hyökättiin, niin koko maanalainen verkosto oli turvassa. Piilopaikka oli kuitenkin vain väliaikainen ja heti kun maanpinnalla ei havaittu enää vaaraa, palattiin jatkamaan normaalia elämää.
 
kapad10 (1 of 1)
 
Suurimmissa maanalaisissa kaupungeissa on kaikki elämiseen tarvittavat tilat, kuten kaivot, varastot, kirkot, keittiöt, verstaat, eläinsuojat ja viinikellarit – jopa ilmastointikanavat.
 
kapad11 (1 of 1)
 
kapad9 (1 of 1)
 
kapad13 (1 of 1)
 
Kappadokia on geologisesti poikkeuksellista seutua. Alueella on kolme suurta ja useita pieniä tulivuoria, jotka ovat sylkeneet ilmoille miljoonien vuosien aikana valtavat määrät tuhkaa. Kun tuhka on pudonnut maahan, se on puristunut vähitellen tiiviksi, ja siitä on lopulta muodostunut laavaa muistuttavaa kivi­ainetta, tuffia, joka peittää nykyisin suuria alueita, jopa 300 metrin paksuisena kerroksena. Tuffia on helppo louhia, mutta joutuessaan kosketuksiin ilman kanssa siitä tulee kovaa kuin sementti. Kappadokian alue on karua, ja siellä kasvaa vain vähän puita, joita olisi voinut käyttää rakentamiseen, joten seudun asukkaat hakkasivat asuntonsa kallioon.
 
kapad26 (1 of 1)
 
kapad18 (1 of 1)
 
DSC08594
 
Kappadokian nähtävyyksiä
Göremen ulkoilmamuseossa voi tutustua tuhannen vuoden takaisiin, kiveen louhittuihin kirkkoihin, joista jokaista koristavat edelleenkin upeat, värikkäät freskot. Sisäänpääsymaksu ilman opasta on noin 6€.
 
kapad31 (1 of 1)
 
kapad32 (1 of 1)
 
kapad30 (1 of 1)
 
kapad28 (1 of 1)
 
kapad29 (1 of 1)
 
Yksi Kappadokian uskomattomimmista kokemuksista on kuumailmapallolento. Kuumailmapalloilusta voit lukea lisää: Kappadokia – Kuumailmapallolennolla Royal Balloonin kanssa jutustani. Sieltä löytyy infoa heidän lennostaan kuvien sekä videon verran.
Kuumailmapallolentojen keskihinta on noin 130-170€.
 
royal23 (1 of 1)
 
Päiväretket Kappadokian alueen päänähtävyyksille järjestetään yleensä matkatoimistojen kautta ja jokaisella hotellilla on varmasti joku oma suosikki. Me teimme koko päivän kestävän ”vihreän” retken, johon kuului opas, pääsymaksut, kyydit sekä lounas. Hintaa tälläiselle koko päivän retkelle tuli noin 25€. Kohteina meillä oli Derinkyuyn maanalainen kaupunki, Vulkaaninen Nar järvi, Ihlara laakso ja muutama jalokivikauppa matkan varrella. Retki ei mielestäni ollut kallis, sillä pelkästään pääsylippu Derinkyuyn kaupunkiin tai Ihlara laaksoon olisi ollut melkein 5-6€.

narlake2 (1 of 1)Nar järvi

 
kapad14 (1 of 1)
 
Ihlara laaksossa teimme kolmen kilometrin rennon kävelyretken ihastellen alueen maisemia. Kävelyn päätteeksi meille tarjottiin ihana lounas joen varrella sijaitsevassa ravintolassa.
 

kapad12 (1 of 1)

 

kapad15 (1 of 1)Ihlara valley
 
kapad16 (1 of 1)
 
kapad17 (1 of 1)
 

Me vietimme Kappadokiassa aikaa 5 kokonaista päivää, emmekä silti onnistuneet nähdä kaikkea mitä mieli olisi tehnyt nähdä. Olihan sitä pakko ottaa hieman aikaa itselleenkin ja vain nauttia letkeästä elämästä Göremessä.
Nähtävyyksiä alueelta löytyy pilvin pimein ja Kappadokian ympäristöstä löytyvät laaksot ovat Göremestä muutamien kilometrien trekkaamisen päässä.

 
Majoitus
Kappadokian pääkeskus on Göreme, mutta alueelta löytyy myös muutama muukin pieni kaupunki, Çavuşin sekä Uçhisar. Majoitusta löytyy jokaisesta hintaluokasta aina 40€:sta 300€uroon. Me valitsimme matkallemme kolme hotellia, joista yksi yö tehtiin blogiyhteistyönä. Suurin osa alueen hotelleista on luolahotelleja ja niissä yöpyminen on suositeltava kokemus!
 
Vineyard Cave Hotel
Tämä oli meidän kahden ensimmäisen yön majoituspaikka, enkä voi kyllin ylistää hotellin pitäjää Osmania! Olin häneen yhteydessä jo ennen reissua, jolloin sovimme etukäteen mm. kyydityksestä.
Huoneen hinta oli 40€ ja runsaan aamiasen lisäksi saimme koko vierailumme ajan vettä, teetä, mehuja sekä kahvia ilmaiseksi. Hotelliin saapuessamme Osman piti meille kattavan ”tervetuliaistilaisuuden” alueen nähtävyyksistä sekä hinnoista.
Hotellissa tunsimme olomme tervetulleiksi ja meistä pidettiin hyvää huolta alusta loppuun asti!
http://www.vineyardcavehotel.com/Anasayfa
 
kapad (1 of 1)
 
kapad3 (1 of 1)
 
kapad6 (1 of 1)
 
kapad7 (1 of 1)
 
Sultan Cave Suites
Täytyy myöntää, että tämä hotelli valikoitui muutamaksi yöksi meille instagram kuvien perusteella 😀 Hotellin kattoterassilta avautuu nimittäin uskomaton näkymä auringonnousun aikaan, kun sadat kuumailmapallot ovat nousevat korkeuksiin. Hotellin upeat näköalat houkuttelevat jo jonkin verran turisteja napsimaan itsestään ainutlaatuisia kuvia pallojen kanssa. Ja niin mekin tehtiin.. ;D
Yksi yö Sultan Caven Junior Suitessa on 75-80€ välillä.
Hotellin henkilökunta oli aivan mielettömän mukavaa ja Jaakko sai kaikkien päät pyörälle skeittitempuillaan! Jopa
niin pyörälle, että pääsimme privaatisti hotellin katolle tekemään temppuja 😀
https://www.sultancavesuites.com/en
 
kapad1 (1 of 1)
 
kapad2 (1 of 1)
 
kapad22 (1 of 1)
 
kapad23 (1 of 1)
 
kapad24 (1 of 1)
 
katolla (1 of 1)
 
ölk (1 of 1)
 
kapad35 (1 of 1)
 
sultancave2 (1 of 1)
 
Museum Hotel
Viimeisen yön saimme viettää Kappadokian ainoassa luksushotellissa, Museum Hotelissa. Voit lukea meidän unohtumattomasta hotellikokemuksesta tästä; Kappadokian uniikein hotellikokemus – Museum Hotel
 
1
 
Kappadokia häikäisi meidät kauneudellaan ja uskomattomalla luonnollaan. Kappadokiaan voi matkustaa kesän lisäksi myös talvikaudella, jolloin talot ovat peittyneet tietenkin lumikerrosten alle. Se on minun haavelistallani tietenkin seuraavaksi 😀
 
Kuinka Kappadokiaan pääsee?
Kappadokian alueen lähellä on muutama eri lentokenttä, joista me lensimme Kayseriin. Kayserin kentältä on Göremeen matkaa noin 80 kilometriä ja se taittui turkkilaiseen ajotyyliin rivakasti alle tunnissa. Helsingistä (niin kuin melkein kaikkialta muualtakin maailmasta) Kayseriin lennetään Istanbulin kansainvälisenkentän kautta, joten suorista lennoista on tällä hetkellä turha haaveilla. Istabul Kayseri väli taittuu kuitenkin noin tunnissa, joten pitkistä matkoista ei ole kyse.
Meidän reissumme Kayseriin alkoi Roomasta ja päättyi Skopjeen. Turkish Airlinesillä on mahdollista lentää menopaluu lentoja käyttäen eri päätepistettä. Vertailin ennen lähtöä eri Euroopan kenttiä ja loppujen lopuksi olisimme voineet lentää vaikkapa Helsinkiin asti samaan hintaan. Kuitenkin kotiinpaluu ei tuossa vaiheessa tullut kuulonkaan ja jatkoimme matkaa Makedoniaan.
Hinnaksi meidän lennoille tuli noin 270€, kun ne ostettiin vasta kuukautta ennen matkaa.
Nopealla hinta tsekkauksella menopaluulennot saa Helsingistä Kayseriin ensi keväälle noin 370€ hintaan.
 
Kappadokia on siis Turkish Airlinesin koneilla ainakin todella kätevästi saavutettavissa mistä päin Eurooppaa tahansa! Mietinkin, josko seuraavan vierailun sinne voisi yhdistää Aasia reissuun pidentämällä Istanbulin välilasku aikaa viikolla 😀
 
8c0fb7_a1e6ce558353433c801cfe65f9d307d0~mv2
 
Kentältä voi matkaa jatkaa Kappadokiaan bussilla tai vaikka taksillakin, mutta itse suosittelen kyydin varaamista hotellista jo etukäteen. Itse inhoan yli kaiken lentokentällä kyydin etsimistä ja tinkaamista. Kaikki yrittävät repiä joka suuntaan ja huutavat taksia korvan juuressa. Meidän ensimmäinen hotelli laittoi whatsupissa minulle viestiä jo ennen matkaa ja ilmoitti lentokenttäkyydin hinnan sekä lisäpalveluita joita he voivat järjestää. Lentokentältä minivan kyyti maksoi vain 6€ ja pääsimme matkaan jo heti matkalaukun haun jälkeen. Toki kannattaa hinta tarkistaa ennen varaamista, sillä esimerkiksi Museum Hotellin kyyti olisi maksanut 25€ per henkilö.
 
pigeonissa (1 of 1)
 
arsalaskuvalley (1 of 1)
 
Uskokaa tai älkää niin tälläisestäkin matkakohteesta voi löytää skeittispotteja 😀 Tai ainankin meidän Jaakko löytää, koska jo yhden välipäivän kohdalla stressi meinasi poikaan iskeä 😀
 
dga (1 of 1)
 
dgadad (1 of 1)
 
Ihmiset Kappadokiassa olivat super ystävällisiä ja eikä täällä törmännyt minkäänlaiseen tavaroiden tyrkyttäjiin. Kaupoissa asioita sai katsella aivan rauhassa ja tehdä ostopäätöksiä ihan itsenäisesti 🙂
 
kapad8 (1 of 1)
 
kapad27 (1 of 1)
 
luolassa (1 of 1)
 
Tällaiselta näytti meidän unelma loma Turkin Kappadokiassa <3
Kohde meni varmasti minun matkakohteiden TOP10-listalle heittämällä, enkä malta odottaa, että pääsen viemään Topiaksen sinne!
 
royal5 (1 of 1)

Luitko jo nämä Kappadokiasta:
Munkkien laakso Paşabağ & Uçhisarin linnan kaunis näkymä
Up we go again! Royal Balloonin kanssa Kappadokian yllä
Luolakaupunki Göremen kupeessa
Kun Kappadokia vei sydämen
Kappadokian uniikein hotellikokemus – Museum Hotel
Kappadokia – Kuumailmapallolennolla Royal Balloonin kanssa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *