Jaava

Tuhansien hymyjen sekä makujen Jakarta

10 miljoonan ihmisen asuttama Jakarta, on erittäin klassinen Kaakkois-Aasialainen suurkaupunki. Jatkuva liikenteen melu, katuruoista kantautuva voimakas tuoksu, horisonttiin piirtyvät pilvenpiirtäjät sekä roskaiset kujat ovat näiden suurkaupunkien tunnusmerkkejä. En osannut oikeastaan etukäteen odottaa Jakartasta mitään, sillä tiesin sen olevan juurikin yksi niistä meluisista sekä saasteisista paikoista, jonne kukaan ei ikinä halua mennä. Me kuitenkin päätimme antaa kaupungille mahdollisuuden hurmata meidät, joten jäimme sinne kolmeksi yöksi.
 
jakarta_ (44)
 
jakarta_ (35)
 
Jotta Jakartan kaltaiseen suurkaupunkiin voisi rakastua, täytyy ihan ensimmäisenä tykätä suurkaupungeista. Jos olet aina kavahtanut kaupunkiloma ajatusta Ho Chi Minhissä tai kiertänyt kaukaa hektisen Bangkokin, ei sinun kannata odottaa mitään rosoista romanttisuutta Jakartastakaan. Suurkaupungeissa pitää olla sinut roskien, saasteiden sekä köyhyyden kanssa. Rajut vastakkain asettelut rikkaiden sekä köyhien välillä on surullista katseltavaa, eikä tältä pysty siellä välttymään. Kuitenkin, kaikkien näiden stereotyyppisten piirteiden jälkeen, Jakarta poikkesi kaikista muista täysin.
Kaikki ne kaduilla kohtaamamme hymyt, aitoa kiinnostusta täynnä olevat katseet sekä iloiset keskustelut paikallisten kanssa, saivat minut pitämään Jakartasta.
Tällaisia kohtaamisia en muissa käymissäni Aasian suurkaupungeissa ole kokenut ja ehkäpä juuri sen takia, pidinkin Jakartasta enemmän, kuin osasin arvata.
 
jakarta_ (39)
 
jakarta_27 (1 of 1)
 
Ennakkoasenne siis siitä, ettei Jakarta kaupunkina tulisi minua kiinnostamaan oli väärä. Jakartan eri kaupunginosat kertovat jokainen erilaista tarinaa ja antavat oman säväyksensä sen kokemiseen. Olipa se sitten kiinakaupunki, basaarikatu taikka marmoroitu ostosalue, ei sen väliä, sillä ne tarjoavat uteliaille turisteille rutkasti kummasteltavaa.
 
jakarta_26 (1 of 1)
 
Herkulliset maut ovat yksi Jakartan suurimmista vahvuuksista. Maltillisesti maustetut ruoat vievät kielen mennessään sekä saavat matkaajan rakastumaan indonesialaiseen keittiöön vieläkin syvemmin. Jakarta, johon me saimme Nennen kanssa tutustua, oli siis täynnä hymyjä sekä ihania makuja.
 
jakarta_ (43)
 
jakarta_ (25)
 
Kaupunkiin tutustuminen onnistuu takseilla (Bluebird) paremmin kuin muualla Aasiassa, sillä kaikki kulkevat mittarilla. Välimatkat eivät siis ole tässä kaupungissa esteinä ja muutaman kilometrin matka taittuu eurolla.
 
jakarta_ (27)
 
jakarta_ (22)
 
Tältä näytti Jakarta meidän kokemana.
 
1. Old Batavia
Tämä kaupunginosa vie matkaajan takaisin 1600-luvulle, keskelle Tanskan siirtomaan aikaisia rakennuksia. Vanhat talot on muunneltu museoiksi sekä ihaniksi ravintoloiksi. Etenkin viikonloppuisin, Old Batavian alue herää henkiin täyttäen aukiot sekä kadut erilaisista musiikkiesityksistä ja taiteilijoista.
Täällä me vierailimme Magic Art 3D Museossa sekä kävimme useat keskustelut paikallisten koululaisten kanssa suomalaisesta koulutuksen tasosta.
Koe Jakartassa siis ehdottomasti Old Batavian alue ja heittäydy keskusteluun paikallisten kanssa!
 
jakarta_ (19)
 
jakarta_ (41)
 
jakarta_ (42)
 

jakarta_ (1)3D Museo

 

jakarta_ (14)3D Museo

 
jakarta_ (23)
 
2. Chinatown – Glodok
Jakartan kiinakaupunki on melkoinen äänien sekä tuoksujen sekamelska. Pienet kujat ovat pullollaan tavaraa, joita et voi koskaan kuvitella oikeasti tarvitsevasi. Satojen kiinalaisten kalenterien sekä korttien lomasta voit bongata rauhaisaa shakkipeliä pelaavat kiinalaismiehet sekä kujan pullollaan erilaisia mereneläviä. Tuoksujen sekamelska, niin hyvässä kuin todellakin pahassa, on taattu, jos uskallat edetä tuota mereneläviä pullollaan olevaa kujaa pitkin eteenpäin.
 
jakarta_ (32)
 
jakarta_ (20)
 
jakarta_ (18)
 
jakarta_ (37)
 
jakarta_ (38)
 
3. National Monument
National Monument on Jakartalaisten ylpeyden aihe, eikä kukaan turisti voi välttyä sen näkemiseltä. 132 metriä korkea monumentti toimii symbolina Indonesian itsenäisyydelle. Sen huipulla komeilevien kultaisten liekkien päällystämiseen on uponnut alunperin 35kg lehtikultaa. Jakarta Postin mukaan, Indonesian itsenäisyyden 50-vuotis päivän kunniaksi, huipulle olisi lisätty vielä 15kg kultaa.
 
jakarta_ (29)
 
4. Istiqlal Moskeija
Kaakkois-Aasian suurin Moskeija, Istiqlal, on yksi Jakartan hallitsevimmista maamerkeistä. Pelkästään moskeijan sisätiloihin mahtuu yhteensä 61 000 ihmistä rukoilemaan samanaikaisesti, sekä ulkoalueille määrällisesti saman verran.
Turistit saavat vierailla moskeijassa oppaan seurassa ja naisille ainakin, annetaan kaapu johon pukeutua. Moskeijaa vastapäätä on rakennettu iso kirkko symboloimaan rauhaa kaikkien uskontojen välillä.
 
jakarta_ (15)
 
jakarta_25 (1 of 1)
 
5. Thamrin city & Jakartan kiillotetumpi puoli
Rosoinen Thamrin city on vain kivenheiton päässä Jakartan kiillotetuista ostosalueista. Tälle alueelle emme kovasti käyttäneet aikaamme, mutta shoppailijalle kummassakin paikassa on tarjolla jotakin. Thamrin citystä löydät paikallista tavaraa, kun taas tien toiselta puolelta kaiken H&M:stä Gucciin.
 
jakarta_ (28)
 
jakarta_ (31)

Oletko käynyt Jakartassa? Tykkäsitkö?

 
jakarta_ (30)
 
jakarta_ (21)
 
jakarta_ (26)
 
jakarta_28 (1 of 1)

One Comment

  • Jari

    Olipa kiva lukea vaihteeksi jotain positiivista Jakartasta. Vierailin Jakartassa ensi kerran about päivälleen kaksi vuotta sitten. Sen jälkeen montakin kertaa, ja minä suorastaan rakastan Jakartaa ja jakartalaisia. Kaupungin liikenne on järkyttävää, mutta uskomatonta kyllä, siihen tottuu. Saas nähdä, kun MRT alkaa liikennöinnin ensi vuonna, miten se vaikuttaa ruuhkiin? Jakarta on ainoa suurkaupunki, missä olen nähnyt kanojen tepastelevan samassa maisemassa pilvenpiirtäjien kanssa, joten siitä erityisplussaa kaupungille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *