Oman

Tuhannen ja yhden yön tarinoiden mystinen Oman

Oman
Kauan kauan sitten vain sulttaanien kutsumilla vierailla oli lupa ylittää Omanin sulttaanikunnan raja. Pelko perinteiden pilalle menemisestä sekä turismin vaikutuksesta, oli sulkenut maan rajat muulta maailmalta. Vasta reilut 30 vuotta sitten rajansa avannut Oman on viehättävä sekoitus idän mystiikkaa ja nykypäivää. Vuosisatoja piiloteltu sekä varjeltu Oman on pikkuhiljaa avautunut muulle maailmalle ja lumonnut sinne matkaavat.
 
Oman
 
Oman
 
Mystiseltä kuulostava Omanin sulttaanikunta on matkakohteena vielä varsin vieras monelle matkaajalle. Myös minä törmäsin Omaniin mahdollisena matkakohteena vasta alkuvuodesta lukiessani kiehtovia tarinoita Matka maailman ympäri 80 vuodessa – blogista. Blogissaan Laura kertoi heidän road tripistä tuohon mystiseen tuhannen ja yhden yön tarinoiden maahan ja olin välittömästi myyty. Matkustaminen autenttisen kauniissa sekä kiehtovassa maassa kuulosti mielenkiintoiselta, puhumattakaan siitä, että heidän matkansa majoitusmuotona oli telttailu. Tuosta ihastelusta on nyt reilut puolivuotta ja en kyllä osannut millään arvata, että minunkin tieni veisi pian Omaniin. Olen ollut matkakohteiden valinnoissa aina melko spontaani, joten yllätyksenä se ei tullut, että sieltä toden totta itseni löysinkin.
 
Lähi-itä
 
Oman
 
Oman (20)
 

Lähi-itäMuscat

 
1970 luvulle asti lähes suljettuna pysynyt Oman on muutamien vuosien ajan nostanut suosiotaan matkailijoiden keskuudessa ja tullut tutuksi ihmisten puheissa. Oman on yksi niistä harvoista arabimaista, joissa ei ääri-islamilaisuutta ole vielä ainakaan tavattu eikä maata ole liitetty terrorismiinkaan. Itse asiassa, Oman on turvallisuusluokitukseltaan saman tasoinen kuin Suomi.
 
Lähi-itä
 
Oman
 
Lähi-itä
 
Omanin kiehtova ja monipuolinen luonto on jotain aivan käsittämätöntä. Etsitpä matkaltasi suuria kullankeltaisia hiekka-aavikoita, karun kauniita vuoristojonoja, kuivuneita kanjoneita vihertävine keitaineen tai snorklauskohteita merikilpikonnineen, löytyvät ne kaikki Omanista. Me emme kerenneet tutustumaan kuin muutamaan maan uskomattomista nähtävyyksistä, mutta näkemämme kohteiden perusteella olimme aivan myytyjä.
 
Oman
 
Oman
 
Oman
 
Suomalaisessa kahvipöytäkeskustelussa matkailua arabimaihin yleensä hieman kammoksutaan ja sainkin usealta ystävältä pitkiä kummaksuvia katseita, kun matkustusaikeistani Omaniin aloin puhua. Päidenpudistus alkoi viimeistään siinä vaiheessa, kun kerroin aikeistani vuokrata auto, sekä körötellä sillä läpi kahden arabimaan. Nyt kun olen sen tehnyt, niin voin vakuuttaa että pelkääminen on turhaa.
 
Lähi-itä
 
Oman
 
Liikenne Omanissa on näin suomalaisen näkökulmasta melko järjestelmällistä. Tööttipohjassa-ajavat, kaistapäiset liikenteessä törttöilijät puuttuivat täysin ja liikennesääntöjä tunnuttiin noudattavan todella hyvin. Liikennettä valvottiin tehokkaasti, niin poliisien kuin kameroidenkin avulla, joten valtateilläkään ei ollut valloillaan villin lännen meininkiä. Omanin julkinen liikenne on lähes olematonta, joten road trip vuokra-autolla on parhain tapa tutustua maahan.
 
Oman
 
Oman
 
Suurin asia mitä liikenteen lisäksi Omaniin matkustaessa pohdin oli pukeutuminen. Mietin, miten yhdistää 40 asteen helteet ja peittäviin vaatteisiin verhoutuminen. Ahdistus tukalissa vaatteissa kulkemisesta osoittautui kuitenkin turhaksi ja todella nopeasti ilmastoonkin tottui. Vaikka Omanissa suhtaudutaankin pukeutumiseen hieman Arabiemiraatteja tarkemmin, ei siellä kuitenkaan aivan säkissä tarvinnut kulkea. Olkapäät sekä polvet tuli olla peitettynä aina julkisilla paikoilla liikkuessa sekä uidessa. En usko, että ketään pienemmissä vaatteissa kävelevää siellä olisi kivitetty, mutta yleisesti ottaen pukeutumissääntöä on hyvä kunnioittaa ja sitä myös kehotetaan noudattamaan.
 
Oman
 
Oman
 
Omanilaiset ovat todella ystävällisiä ja saimme hymyjä osaksemme missä tahansa kuljimmekaan. Meitä kutsuttiin kahville, tentattiin kotimaahamme liittyvistä jutuista, kyseltiin mielipiteitä Omanista ja kerrottiin paljon vinkkejä maan nähtävyyksistä. Omanissa olo tuntui todella tervetulleelta ja lämpimältä.
 
Oman
 
Omanissa on vielä jotain kiehtovan autenttista, joka monesta muussa maasta on jo kadonnut aikaa sitten. Omanista puuttuvat pilvenpiirtäjät sekä kaikki keinotekoisesti ja suureellisesti rakennetut kaupungit. Kaupungilla kulkiessa törmää uteliaisiin paikallisiin, kun taas naapurimaassa, Arabiemiraateissa suurin osa työvoimasta on tullut muualta maailmasta. Näimme tällä reissulla Omanista harmillisen pienen palasen, mutta olen todella kiitollinen, että saimme nähdä edes tämän verran tuon mystisen maan kauneudesta.
 
Lähi-itä
 
Quick facts:
– Omanin väkiluku on 4,6 miljoonaa ja maan pääkaupunki on Muscat (Masqat).
– Omania hallitsee sulttaani, joka on käytännössä monarkin asemassa.
– Omanin valuutta on Omanin rial.
– Naapurimaat ovat Yhdistyneet arabiemiirikunnat, Jemen sekä Saudi-Arabia.
– Kamelikilpailut ovat perinteisesti yksi maan suosituimmista urheilulajeista.
– Omanissa autoiluun liittyy muutamia hassuja sääntöjä sekä juttuja.
Likaisella autolla ajamisesta saattaa saada sakkoja, sekä vankilaan joutua muutamaksi päiväksi punaisia päin ajamisesta.
Voit myös saada sakot, jos kuuntelet autossasi liian kovalla musiikkia ajaessasi.
Poliisit valvovat ajonopeuksia yhdessä peltipoliisien kanssa, mutta sen lisäksi teiden pientareille on saatettu piilottaa ekstra kameroita. Huhujen mukaan, myös kännykän käytöstä liikenteessä, voi rapsahtaa vankila reissu.
– Homoseksuaalisuus on Omanissa lainvastaista.
– Vastakkaista sukupuolta olevan kanssa on laitonta nukkua samassa hotellihuoneessa, ellei sinulla ole läheistä suhdetta hänen kanssaan.
– Jos matkustat Ramadanin aikaan maassa, kannattaa ottaa selvää siihen liittyvistä erityisistä säännöksistä sekä rajoituksista.
– Dronella lentäminen on kiellettyä.
 
Oman_kartta (2)
 

Oman_kartta (1)Omanissa ajettu matka oli yhteensä melkein 1000km.

 
Nice to know:
– Omaniin suomalainen tarvitsee viisumin, jonka saa haettua etukäteen Omanin poliisin sivuilta. Viisumi maksaa 5 rialia (n. 11,80€) ja se tuli hyväksyttynä sähköpostiin muutamassa minuutissa. Sitä varten tarvittiin liitteeksi kopio passista sekä kuva. En tiedä, olisiko maateitse saavuttaessa saanut viisumin ostettua vai ei, lentokentältä sen lunastaminen ainakin onnistuu. Viisumi on voimassa 10 päivää.
– Tästä voit tutustua myös Omanin ajankohtaiseen matkustustiedotteeseen.
– Suurin osa Omanin upeista kuivuneista kanjoneista, eli Wadeista, on saavutettavissa ainoastaan nelivetoautolla.
– Erilaiset matkaoppaan sisältävät kiertoajelut Wadeilla sekä muilla Omanin nähtävyyksillä, on yleensä hinnoiteltu suoraan kahdelle hengelle.
 
Oman
 
Oman
 
Lue myös tarinani Wadi Shabista, Vehreästä keitaasta keskellä karua kanjonia.Wadi Shabista, Vehreästä keitaasta keskellä karua kanjonia. ja Bimmah Sinkholesta – Kristallinkirkas luonnonallas Omanissa. Kerron pian vielä lisää seikkailuistamme Omanissa ja valotan autonvuokraamiseen liittyviä seikkoja arabimaissa. Jos kuitenkin välittömästi halajat lisä luettavaa Omanista, niin tarinoitani odotellessa kannattaa kurkata nämä jutut maasta.
 
Matka maailman ympäri 80 vuodessa – blogista
Boardingtime – blogista
Irtiottoja – blogista
Paikallisen vinkkejä Oman tripper – blogista
 
Reissua ennen, sekä sen aikana sain myöskin paljon inspiraatiota sekä apua näiltä kahdelta ihanalta naiselta <3
1001teacher.tales
nextwanderlust

23 Comments

  • Sandra

   En usko, että ainakaan vielä hetkeen muuttuu! Toki turismi varmasti lisääntyy, mutta tässä kohteessa en niin osaa olla huolissani. Maa on kuitenkin sen verran syrjässä ja ilmasto on kuuma! 😀

 • Laura/ Lauran tarakalla

  Todella mielenkiintoinen ja kattava postaus! Oman kiehtoo ja kiinnostaa kovasti, mietin uskaltaisiko sinne lähteä kahden naisen voimin vai ”pitääkö” porukassa olla ainakin yksi mies? Dubai on tuttu ja sama kysymys mietitytti ennen sinne lähtöä, mutta siellä pari kertaa vierailleena Dubain voi todeta olevan todella turvallinen myös vain naisporukassa matkustaville.

  T. Laura

  • Sandra

   Kiitos paljon! Toki uskaltaa, en kokenut missään vaiheessa oloa maassa turvattomaksi. Minun matkassa oli äiti ja parikymppinen pikkuveli. Itse toimin kuskin roolissa koko reissun ajan, eikä kyllä missään vaiheessa tullut outo fiilis mistään. Kaikki olivat todella ystävällisiä ja kiinnostuneita hyvällä tavalla. 🙂 rohkeasti reissuun vain!

 • Sini

  Aika usein kuulee tuota että jos menee johonkin ei niin perinteiseen matkakohteeseen, ihmiset ajattelevat sen olevan pelottavaa. Saatika sitten jos menee yksin tai vaikka sillä omalla autolla eikä turistibussissa oppaan mukana.

  • Sandra

   Niinhän se menee kyllä. 🙂 mitä enemmän matkustaa, niin sitä enemmän nuo omatkin normit muuttuvat. 😅 Toivottavasti ei kuitenkaan niin paljoa, että kohta road trippailu Syyriassakin tuntuisi jo hyvältä idealta. 😀 heh. Mutta Oman oli kyllä kiehtova maa, ei voi muuta sanoa.

 • Anna | Tämä matka -blogi

  Tässä juuri katselen autoja Omaniin. Mistä te vuokrasitte?

  Olen käynyt Omanissa joskus 2000-luvun alussa. Nyt odotan kuin ”hullu puuroa”, että pääsen tutustumaan maahan paremmin.

  ”Suomalaisessa kahvipöytäkeskustelussa matkailua arabimaihin yleensä hieman kammoksutaan ja sainkin usealta ystävältä pitkiä kummaksuvia katseita, kun matkustusaikeistani Omaniin aloin puhua. Päidenpudistus alkoi viimeistään siinä vaiheessa, kun kerroin aikeistani vuokrata auto, sekä körötellä sillä läpi kahden arabimaan. ” Plääh. Olen ajat sitten lopettanut kertomasta ”tuttaville” mihin aion matkustaa. Joko se on barbaarimaa, tai joku boikotoi sitä syystä x, tai siellä puhutaan vaan liian outo kieltä tai ruoka ei ole hyvää 😀

  • Sandra

   Tulossa onkin vielä kattava auto postaus, mutta vuokrattiin Thriftyltä. Sieltä sai sellaisen vakuutuksen autoon, että sai ajaa Arabiemiraateista Omanin puolelle. 🙂 Hertz ja Avis eivät tällaista myyneet, vaikka kyselin sitä.

   Haha uskon, että aina löytyy joku jolla on kyseenalaisista maista joku mielipide. 😀

 • Reissu-Jani

  Vaikuttaa mielenkiintoiselta kohteelta, varsinkin jos siellä on alkuperäistä rakennuskantaa eikä mitään Dubain tyylistä ökypullistelua. PItää seurata muita postauksia täältä. Tuollahan voisi joskus jopa käydä – ja vuorka-autolla tietysti.

 • Johanna V.

  Oman on todella mielenkiintoinen maa! Mulla on varmaan ihan sama kuva kuin tuo kolmas ottamasi kuva paikallisista asunnoista, jos tämä on otettu merenrannasta Bimmahin läheltä? Joka tapauksessa hyvin samanlainen kuva löytyy omalta Omanin reissulta 😀 Parhaiten Omanista jäi mieleen ihmisten ystävällisyys (ehkä myös omalaatuisuus) ja pelottava taksikyyti, koska kuski oli enemmän keskittynyt Whatsapp-keskustelun aktiivisena pitämiseen kuin ajamiseen. Hän ei tainnut pelätä vankilareissua. Omaniin olisi mukava palata vielä.

  • Sandra

   Joo juuri sieltä! 😀 Hauska sattuma! Maasta jäi vielä niin paljon näkemättä ja todella haluan päästä sinne vielä tutkimaan kohteita enemmän!

 • Elina | Vaihda vapaalle

  Me käytiin Omanissa maailmanympärimatkalla vuonna 2011 ja huristeltiin siellä vuokra-autolla monta päivää. Käytiin samalla reissulla Arabiemiraateissa ja Qatarissa ja kyllä Oman oli niistä kaikkein eniten mun mieleen. Oman tuntui jo tuolloin tosi turvalliselta ja helposti lähestyttävältä. Harmi, ettei silloin edes tiedetty wadeista. Olisi kyllä kiva päästä käymään Omanissa joskus vielä uudelleen. 🙂

 • Cilla

  Vaikuttaa kyllä varteenotettavalta vaihtoehdolta. Aika hauskoja nuo autosäännöt 😀 Näitkö reissulla minkä verran yksin reissaavia naisia? Entä millaista hintaluokkaa esim. päiväretket tuolla on? Itse matkustan lähinnä yksin, eikä minulla ole ajokorttia, joten joutuisin ottamaan varmaan noita kahden hengen retkiä yksinäni.

 • Emilia/Merkintöjä maailmasta

  Vitsi alkoi itseäkin ihan kutkuttaa, että pääsispä Omaniin 🙂 Arabimaissa noilla suunnilla en ole vielä käynyt, mutta Omania voisi harkita lähitulevaisuudessa. Vaikuttaa kiehtovalta paikalta, jään seuraamaan tulevia postauksiasi! 🙂

 • Ne Tammelat

  Oman vaikuttaa tosi kiehtovalta kohteelta. Olen katsellut risteilyjä tuolle alueelle, jos sillä tavalla pääsisi nopeasti tutustumaan useampaan maahan. Oman ei kuitenkaan ole ihan kaikilla reiteillä vakiona. Täytyy siis jatkaa etsintää 🙂

 • Periaatteen Nainen

  Mielettömän kiehtova paikka, ystäväpari oli tuolla häämatkalla (myös roadtrip-hengessä) ja jo silloin vähän kadehdin eksoottisuutta ja sellaista koskemattomuutta – toivotaan tosiaan, että turismin osalta pysyy tasapaino.

 • Terhi

  Oman on kyllä ollut mietinnässä sillä se tuntuu täydelliseltä luontokohteelta. Hyvä tietää, että autonvuokraus on helppoa ja että liikenne on maltillista.

 • Sandra / The Present is Perfect

  Olipas mielenkiintoinen postaus. Oman on kenties hyvä vaihtoehto kaltaiselleni, jota ei ihan ensimmäisenä saisi Dubain luksuksen ja pilvenpiirtäjien pariin. Näin kuvien perusteella luonto vaikuttaa mielenkiintoisemmalta kuin itse kaupungit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *