Georgia

Tskaltubo Spa Resort- Neuvostoliiton aikainen hylätty kylpyläkaupunki

Kun matkasimme Georgiaan, en todella osannut kuvitella minkälaisiin seikkailuun siellä ajautuisimmekaan. Osasin odottaa jalat alta vieviä maisemia sekä historiallisia kohteita, mutten osannut kuitenkaan kuvitella mitä siellä oikeasti olisi vastassa. Kaoottinen liikenne, täysin omat aakkoset, paljon kirkkoja sekä jylhät vuoristomaisemat, niistä olin jo kuullut. Kuitenkin pieni, entinen Neuvostoliiton vallan alainen maa Kaukasus vuorten suojassa, osasi yllättää ja ihastuttaa paljon enemmän, kuin etukäteen olin ajatellut. Sen erilaisuus hurmasi meidät täysin.
 

Tskaltubo

 
tskal8 (1 of 1)
 
Georgia oli myös siinä mielessä poikkeuksellinen kohde, että jokaisen päivän ohjelman suunnittelimme vasta edellisenä tai samana päivänä. Teiden huonon kunnon sekä muutenkin epävakaan liikenteen takia, emme uskaltaneet kovin tarkkoja aikatauluja etukäteen edes suunnitella.
Tien päältä varasimme majoitukset aina siinä vaiheessa, kun tiesimme varmasti johonkin kerkiävämme. Välillä majapaikka piti etsiä suurten kaupunkien vilinästä, mutta sattuipa matkan varrelle myös aivan ihania pieniä kyliäkin, joissa majoituimme paikallisten kotitalojen yhteydessä.
Georgian majoituksista ei ikinä kannattanut etukäteen tehdä minkäänlaisia ennakko-odotuksia. Perillä saattoi odottaa ihana mummo kädet ojossa Georgiaa höpöttäen, kolmekymppinen jo melkoisen paljon elämää nähnyt mies yllättävän hyvää englantia puhuen, korkeasti kouluttautunut super avulias virkanainen tai suuri kartano, jonka seinien sisällä itse Stalin oli joskus viettänyt kesiään. Georgia tarjosi yöpaikoiksi mitä ihmeellisempiä paikkoja ja kohteita. Etukäteen näitä ei olisi voinut suunnitella ja luulenkin, että meidän kuului päätyä näihin kaikkiin yöksi.
 
Tskaltubo
 
Yksi näistä erikoisimmista öistä tuli vietettyä Tskaltubon pienessä kylpyläkaupungissa. Kaupunki on tunnettu mineraalivedestään sekä lukuisista terveyskylpylöistä. Neuvostoliiton kulta-aikaan, Tskaltubon kylpyläkaupunki houkutteli tuhansia turisteja päivittäin ja se oli yksi Georgian suosituimmista lomanvietto paikoista. Kun Neuvostoliitto hajosi 1991, tarkoitti se myös Tskaltubon loiston loppua. Hotelli kerrallaan toiminta loppui ja kaupunki muuttui aavemaiseksi. Muutama vuosi tämän jälkeen hylätyt hotellit saivat kuitenkin asukkaiksi kymmeniä tuhansia Abhasian sekä Ossetian pakolaisia. Tämän oli tarkoitus olla väliaikainen ratkaisu, mutta vielä tänäkin päivänä, 25 vuotta myöhemmin, hylätyt hotellit toimivat heidän koteinaan.
 
Tällä hetkellä Tskaltubo houkuttelee vuosittain vain kourallisen turisteja ja kieltämättä siltä siellä näyttikin. Kaupungin laitamat olivat täynnä vanhoja rappeutuneita kartanoita, kylpylöitä sekä hotelleja.
 
Tskaltubo
 
Tskaltubo
 
Saapuessamme iltapäivällä Tskaltuboon halusimme majoittautua viihtyisään paikkaan. Nopean booking.comin selailun jälkeen pojat vakuuttuivat Tskaltubo Spa Resortin kuvista, enkä minäkään vastaan väittänyt nähdessäni komean valkoisen päärakennuksen kuvat.
Kun saavuimme Tskaltubo Spa Resortin porttien eteen, jouduimme jokainen hieraisemaan silmiämme kerran tai kaksi.
Eteemme avautuvan pihan perältä alkoi hahmottumaan suuri valkoinen kartano rakennus.
Kaarsimme kartanon porteista sisään iloisen portieerin vilkuttaessa tervetulon merkiksi käsiään meille. Kartanon osittain hyvässä kunnossa pidetty pihamaa näytti ajan syömältä samalla kun siitä näki, että joku siitä oli myös pitänyt huolta. Rosoiset suihkulähteet pulputtivat iloisesti auringonsäteiden valaistessa lempeästi puutarhaa.
Olimme tosiaan saapuneet hyvin ihmeelliseen paikkaan.
 
Tskaltubo
 
tskal25 (1 of 1)
 
Ihmetys ei loppunut pääovista sisälle astuessakaan. Suuret avarat huoneet, kiiltävät marmorilattiat sekä pylvässalit viimeistelivät tunnelman täydellisesti. Oli kuin olisimme astuneet vuosikymmeniä ajassa taaksepäin. Niin olimmekin, mutta emme sitä vain siinä vaiheessa tajunneet.
 
Tskaltubo
 
Tskaltubo
 
tskal13 (1 of 1)
 
Huoneisiin vievät pitkät käytävät olivat upea näky, puhumattakaan käytävän ikkunoista aukeavista maisemista.
 
Tskaltubo
 
tskal1 (1 of 1)
 
Entäpä huoneet.. Huoneet olivat suloisesti sekä minimalistisesti sisustettuja.
 
tskal (1 of 1)
 
Jos Tskaltubon kartano itsessään oli suuri, niin oli myös pihakin. Noin 16 hehtaaria käsittävältä piha-alueelta löytyi suihkulähteitä, istutuksia, lisärakennuksia, tenniskenttä sekä uima-allas.
 
Tskaltubo
 
Kiiruhdimme vielä ilta-auringon valaisemalle uima-altaalle ihmettelemään kaunista miljöötä. Altaalla oli meidän lisäksi melko railakkaalla tuulella oleva venäläinen urheilujoukkue ja allasbaarista kantautui tätä heidän hurmostaan tukevaa hittimusiikkia. Hämmentävällä tavalla Justin Bieberin hitit sekä välissä soitetut Abban sävelet sopivat tähän hetkeen.
Juha kuitenkin onnistui rikkomaan tämän meidän ihmettelyn sekä sekavan hämmennyksen kuplan, kun hän huudahti puhelimensa äärestä:
”Arvatkaapa missä sitä ollaan yötä?
Stalinin kesähuvilalla.”
 
Tskaltubo
 
tskal2 (1 of 1)
 
Tskaltubo
 
Nopean googlettelun jälkeen selvisi, että Tskaltubon kukoistuksen aikaan, resortti oli tosiaan ollut Stalinin kesänvietto paikka. Tskaltubossa edelleen toiminnassa oleva kylpylä numero 6, oli paikka jossa Stalinin kerrottiin kylpevän matkoillaan. Netistä löytämämme tiedot muuttivat hotellin tunnelman täysin ja yhtäkkiä ymmärsimme olevamme jossain hyvin merkillisessä paikassa.
 
Kun tutkimme paikan historiaa enemmän, huomasimme osan resortista olevan aivan täysin rapistuneessa kunnossa. Nämä rapistuneiksi päästetyt kartanorakennukset olivat tällä hetkellä Abhasian sekä Etelä-Ossetian pakolaisten koteina. Historiasta emme paikan päällä kuitenkaan löytäneet paljoa tietoa, emmekä tajunneet jutella hotellin henkilökunnankaan kanssa tästä enempää. Tiedän, olisi pitänyt.
 
Tässä kuva melkein samasta kohtaa kuvattuna. Kuvien välissä on ”muutama” vuosi välissä. Hauskinta tosiaan on, etten ollut ikinä nähnyt tätä kuvaa ennen tätä päivää. Melkoinen sattuma, että sen otin. 😀
 

Archive-photo-of-Tskaltubo-Zqaltubo-in-the-1950s-Hotel-Shaxtiori-Tskaltubo-Georgia-Abandoned-Soviet-SpasWikipedia & http://www.kathmanduandbeyond.com/abandoned-soviet-sanatoriums-tskaltubo-georgia/

 
tskal32 (1 of 1)
 

Kotona, jatkoin paikan historian tutkimista ja löysin alueelta mitä erikoisempia hylättyjä kylpylöitä sekä hotelleja. Meidän harmiksemme alla olevan linkin takaa löytyvä kirjoitus on julkaistu meidän reissun jälkeen. Olisipa ollut huikeaa tietää kaikki tuo etukäteen.
Tällä hetkellä ei voi kuin niellä tappionsa ja toivoa uusinta visiittiä Georgiaan pian.
Neuvostoliiton kulta-ajan jälkeen hylätyiksi jääneet hotellit olivat edelleen siellä tiheiden metsien suojassa piilossa. Osa oli asuttuja ja osa ei. Vanhat rapistuneet kylpylät olivat edelleen lähes koskemattomia kaikessa upeudessaan.

 

Muutama kuva Kathmandu and Beyond blogista.

 

Sanatorium-Metalurgi-Tskaltubo-Georgia-6Hotel Metalurgi
 
http://www.kathmanduandbeyond.com/abandoned-soviet-sanatoriums-tskaltubo-georgia/

Sanatorium-Iveria-Tskaltubo-Georgia-35Sanatorium Iveria
http://www.kathmanduandbeyond.com/abandoned-soviet-sanatoriums-tskaltubo-georgia/

 

Tskaltubo-Spa-Resort-Tskaltubo-Georgia-11Tskaltubo Spa Resort suljettu puoli
 
http://www.kathmanduandbeyond.com/abandoned-soviet-sanatoriums-tskaltubo-georgia/

 
Takaisin kuitenkin Tskaltubo Spahan, sillä siinäkin paikassa riitti tutkimista.
Rakennus, jossa aamiashuone sijaitsi oli myös melko upea paikka. Rakennuksen pääovet olivat suuret ja aula täynnä marmorisia pylväitä. Pian huomasimmekin sen olleen ennen konserttihallin aula, jossa paikalle saapuneet vieraat oli otettu vastaan. Aamiaishuone sijaitsi toisessa kerroksessa ja se olikin ennen toiminut konserttien väliaikojen tarjoiluhuoneena. Hullua kuvitellakaan, mitä kaikkea nämä seinät ovat vuosien mittaan nähneet, taikka ketä niiden sisällä on istunutkaan.
Suuri 350 hengen konserttisali oli harmiksemme myöskin remontissa, emmekä sinne päässeet kurkistamaan.
 
Tskaltubo
 
Tskaltubo
 
tskal21 (1 of 1)
 
Tskaltubo
 
Tskaltubo
 
Illan saapuessa, emme malttaneet painua pehkuihin ajoissa. Otimme kaupungilta ostamamme viinipullon kainaloomme ja suuntasimme suurelle parvekkeelle. Tähdet tulivat pienen pilviverhon takaa näkyviin ja kaikkialla oli täysin hiljaista. Tuntui kuin olisimme jälleen olleet ainoat ihmiset koko maailmassa. Punaviinin tuoma hehku poskilla nauroimme, muistelimme aikaisempia reissujamme sekä kerroimme tarinoita toisillemme.
 
tskal17 (1 of 1)
 
Hotellin käytävillä lattia narisi allamme, kun hiippailimme hakemaan viiniä lisää huoneistamme. Jokapuolella oli hiljaista, melkein aavemaisen hiljaista. En voi kieltää, etten olisi kävellyt hieman varpaillani siellä muutenkin. Tällaiset vanhat historialliset kartanot ovat hieman pelottavia. Nukuin yöni hotellissa melko levottomasti. Liekö se johtunut punaviinistä vai sitten siitä, että meidän huoneemme vieressä oleva huone oli numeroimaton ja sen ovi oli raollaan.
 
tskal9 (1 of 1)
 
Yhtä merkillisessä paikassa en ikinä ole ollut yötä. On ollut kauniita ja uniikkeja paikkoja, muttei ikinä näin historiaa huokuvaa paikkaa. Meistä jokainen voi allekirjoittaa sen ja tulemme varmasti koko loppuelämän muistamaan nuo Tskaltubossa vietetyt hetket.
 
Nyt hieman jopa toivon, että voisin hypätä takaisin kesäkuun alkuun ja lähteä seikkailemaan tuohon kaupunkiin.
 
Kun aamulla starttasimme auton ja lähdimme uusia seikkailuja kohti, pysähdyimme nopeasti resortin vieressä olevaan hylättyyn Kylpylä numero 5:n. Näin kotisohvalla jälkikäteen reissuamme pohtineena, voisin melkein skipata kokonaan käymämme Martvilin sekä Okatse kanjonin, jotta olisin saanut aikaa tutkia Tskaltuboa enemmän.
 
Tskaltubo
 
tskal28 (1 of 1)
 
Tskaltubo
 
tskal30 (1 of 1)
 
Nice to know facts:
– Kutaisiin, alueen suurimpaan kaupunkiin on vain 7km matka.
– Tskaltubo on maantieteellisesti lähellä kaikkea. Puolentunnin ajomatkan päässä kaupungista löytyy alueen päänähtävyydet: Okatse kanjoni, Promotheus Cave sekä Martvilin puisto.
– Mustalle merelle matkaa on 140km ja pääkaupunkiin, Tbilisiin 245km.
– Yö Tskaltubo Spa Resortissa maksoi vain 50€ bookingin kautta.
Kotisivut: http://sanatoriumi.ge/
 
Tskaltubo
 
Lue myös:
Georgian helmiä – Martvilin kanjoni
Korkeanpaikankammoisen pahin painajainen – Okatse kanjoni
Jvari luostarin taikaa sekä yhden yön pysähdys Mtskhetassa
Häikäisevä Gergeti Trinity Church
Matkalla Georgiassa – Kaoottista liikennettä tyrmäävissä maisemissa
Yksi vaikuttavimmista luolastoista – Promotheus Cave

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *