Bosnia-Hertsegovina

Tie Mostarin läpi – Bosnia Hertsegovina

Saavuimme Bosnia Hertsegovinaan bussilla Montenegron Kotorista ja valitsimme kohteeksi upean Mostarin kaupungin. Kun saavuimme 400 kilometriä myöhemmin Mostariin, eteemme avautui melko ristiriitaiset näkymät: Kiillotettu ostoskeskus, vanhakaupunki sekä edelleen asuttuja paikallisten pommitettuja koteja. Luit oikein, pommitettuja koteja.
Olimme siis juuri saapuneet yhteen Jugoslavian sodan tärkeimpään sotatantereeseen, Mostariin.
 


Mostar

 
Mostar
 
Jugoslavian sodasta on reilu parisenkymmentä vuotta aikaa, mutta silti sodan kauheudet näkyvät edelleen kaupunkilaisten joka päiväisessä elämässä. Tuhoutuneiden talojen lisäksi kaupunkikuvassa näkyy paljon graffitteja sekä muistolaattoja liittyen sodan vuosipäiviin. Neretva joen varrella on edelleen nähtävissä vanhankaupungin loistoa ja tietenkin upea Stari Most- silta, joka tunnetaan nykyään rauhansymbolina.
 

MostarStari Most pommitettiin sodan aikana kokonaan ja sen uudelleen rakentaminen oli valmis 2004.

 

mostar38 (1 of 1)Neretva joen yli menee muitakin siltoja, joista avautuu upeat näkymät joen molemmin puolin.

 
mostar23 (1 of 1)
 
Mostar
 
Mostar
 
Mostarin vanhakaupunki on kaupungin turistikeskus. Sinne keräännytään vuorokauden jokaisena hetkenä ihastelemaan siltaa, yöelämää, ravintoloita ja matkamuistoja. Pienillä kuijlla ei ole vuorokaudessa montaakaan hiljaista tuntia ja sulava liikkuminen liukkailla mukulakivillä voi olla ruuhkaisimpiin aikoihin haastavaa.
 
Mostar
 
Vanhatkaupungit ovat mielestäni aina niitä kiehtovimpia, vaikka ne olisivatkin jo pullollaan turistikrääsää. Ne kuitenkin kaikesta huolimatta antavat matkailijan maistaa pienen palan menneisyyttä ja luovat ainutlaatuisen tunnelman.
 

Mostar

 

mostar22 (1 of 1)Stari Most- sillalle on rakennettu pienet liukuesteet, koska kivet ovat esimerkiksi sateella todella liukkaat.
 
mostar24 (1 of 1)
 
Mostar
 
Kun vanhankaupungin kujat päättyvät, alkaa todellisempi nykyaikainen Mostar hahmottua. Sota ei vain ollut täällä 20 vuotta sitten, vaan se näkyy edelleen. En ensimmäisillä kävelykierroksilla tätä oikeastaan edes ajatellut ja mietin vain lähinnä miksi hienoja puistoja sekä kartanoita on jätetty ränsistymään.. Miksi hienon kiillotetun ostoskeskuksen vieressä on vain talon raunioita.. Seuraavana päivänä, kun tallasin näitä samoja katuja uudestaan se todellisuus sitten iski. Nämä kaikki Mostarin soroiset pinnat olivat muistoja, muistoja jostain kamalasta. Nämä talot ja kadut, jotka on jätetty korjaamatta sodan jälkeen ovat kuitenkin osa Mostarin kiehtovuutta ja sen tarinaa.
 
mostar40 (1 of 1)
 
Mostarin yksi tunnetuimmista sodan ajan maamerkeistä on ’Sniper tower’, jossa nimensä mukaisesti tarkka-ampujat olivat asemissaan. Ennen sotaa, tämä kahdeksan kerroksinen rakennus toimi pankkina ja tällä hetkellä se seisoo tuhoutuneena täynnä muistoja sodasta. Google on pullollaan vinkkejä siitä, kuinka Sniper toweriin voi sniikkailla sisälle. Löysimme kohdan, josta sisään olisi voinut kiivetä, mutta meikäläisen heikoilla hermoilla ei lähdetty kuitenkaan sinne asti. Näin jälkikäteenhän se harmittaa kovasti, mutta sillä hetkellä ajatus luvattomasta sisäänmenosta tuntui vain liian jännittävälle.. Monet kuitenkin sinne lähtevät joko hakemaan fiiliksiä menneestä, kauhistumaan sodan jäljistä tai kuvaamaan vaikuttavia kuvia.
 
sniper (1 of 1)
 
Mostar

 

mostar27 (1 of 1)”We are all living under the same sky”

 

kokoelmaKuvat vasemmasta yläkulmasta lähtien:
https://www.driveontheleft.com/wp-content/uploads/2016/10/MostarBuilding-9-min.jpg

http://www.adriftanywhere.com/wp-content/uploads/2014/02/IMG_8891.jpg
https://zorbascaravandotcom.files.wordpress.com/2013/04/dsc_2080.jpg

 
Mostar
 
Sniper towerin läheiset talot olivat jätetty myös dramaattisesti koskemattomiksi. Osa taloista oli tyhjillään, mutta uskokaa tai älkää, niin tämä alla oleva talo oli edelleen asuinkäytössä. Rappukäytävässä ei ollut ovista enään mitään jäljellä, mutta silti sain iloisen vilkutuksen vanhalta tädiltä toisen kerroksen ikkunoista. Ei tätä voi edes käsittää..
 
mostar36 (1 of 1)
 
mostar34 (1 of 1)
 
mostar25 (1 of 1)
 
mostar19 (1 of 1)
 
mostar33 (1 of 1)
 
Mostar
 
Mostar saattaa kaikkine sodan jälkineen olla joillekin matkailijoille liikaa, mutta suosittelen silti vierailemaan kaupungissa. Vaikka sen kadut saattavat muistuttaa meitä kauheuksista joita on tapahtunut, on se kuitenkin samalla hyvin opettavaista.. Onhan meillä täällä Suomessa kaikki melkoisen hyvin. Monissa maissa olen vieraillut sodan runtelemissa paikoissa, mutta mitään Mostarin kaltaista en silti ole nähnyt. Yleensä kun kaupungit pyritään kiillottamaan hyvin ja peitetään kaikki kauheudet muistomerkeillä yms. Täällä taas koko kaupunki on hyväksynyt menneisyytensä, eikä ainankaan turistien takia sitä peittele.
 
Mostarista ja sen historiasta voi lukea lisää esimerkiksi
Fammo matkalla -blogista
 

mostar29 (1 of 1)Vähemmälle huomiolle jätetyt puistot ja kadut tarjosivat Jaakolle taas oivan paikan skeittailla.

 
mostar26 (1 of 1)
 
bridge3 (1 of 1)
 
Muutama info
Matkasimme Kotorista Mostariin bussilla noin kuudessa tunnissa. Ostimme jälleen liput jo etukäteen Busticket4.me – sivustolta ja lippu maksoi 23€.
Rajamuodollisuuksiin meni noin puolituntia.
Mostarissa on muutama iso ostoskeskus, jossa voi shoppailla merkkivaatteita.
Hintataso on meille suomalaisille halpa. Ruoka-annokset perus ravintolassa maksavat noin 4-9€.

kotortomostarkarttaMaakuntamatkailua bussilla

 

mostar4 (1 of 1)

 

mostar5 (1 of 1)
 
mostar6 (1 of 1)Linnojen raunioita oli nähtävissä matkanvarrella.
 

MostarSeuraavassa postauksessa kerron meidän ihanasta majapaikasta, Villa Mikesta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *