Italia

Suloinen Venetsia, matkaopas huolettomaan seikkailuun

Gondolit lipuvat hiljalleen aamuauringossa kylpeviä kapeita kanaaleita pitkin. Vastapäisestä talosta rouva ripustaa ikkunasta kuivumaan pitkän rivistön pyykkejä, iloisesti jollekin rupatellen. Kaupunki on vasta heräämässä uuteen päivään ja aamun ensimmäiset aamuvirkut kiiruhtamassa päivän askareihinsa. Ensimmäiset kahvilat avaavat ovensa ja pienet kujat valtaa herkullinen vastaleivottujen croisanttien tuoksu.
Viereisen leipomon omistaja viskaa vettä ämpärillisen verran kadulle ja alkaa luuttuamaan puotinsa edustaa määrätietoisin liikkein. Rakastan aikaisia aamuja suurkaupungeissa ja se meidät ajaa ylös tuona kauniina aamuna.
 

Venetsia matkaopasSatojen kanaalien Venetsian, täytyy olla yksi kauneimmista kaupungeista koko maapallolla.

 

Venetsia matkaopasNetti on täynnä mitä informatiivisempiä Venetsia matkaoppaita ja koinkin, että minun on sellaista aivan turha lähteä kahden
Venetsia päivän jälkeen edes perässä yrittämään. Emmehän mekään seuranneet mitään matkaopasta,
vaan kuljimme Venetsian kaduilla päämäärättömästi muutamia kiintopisteitä seuraten.

 
Venetsia matkaopas
 
Venetsia matkaopas
 
Venetsia matkaopas
 

Huolettoman matkaajan Venetsia matkaopas

Basilico di San Marcon aukiolla on aamu seitsemän aikaan vain muutamia ihmisiä, mutta puluja varmasti lähemmäs sata. Aukiolla häärää paikallinen pulumies usuttamassa puluja hyväuskoisten turistien kimppuun, rahaa vastaan tietenkin. Pulujen syöttäminen Venetsiassa on kielletty ja tuntuukin todella hullulle olla yhtäkkiä pulumiehen armoilla, hänen viskoessaan siemeniä meitä kohti. Kun pakolliset pulu kuvat on otettu, jatkamme ihastellen matkaa Grand Canalin vartta pitkin.
 

venice (23)Piazza San Marco, 30100 Venetsia

 
venice (6)
 
venice (7)
 
Huokausten sillalle saapuessamme, on paikalle tullut vain muutamien siivoojien lisäksi hääkuviaan ikuistava pariskunta. Aikaisin aamulla, silta ei ole kiireinen kohde ja saamme katsella sekä ihastella kanaalin ylitse kulkevaa katettua siltaa aivan rauhassa. Huokausten silta on tullut kuuluisaksi sen mielenkiintoisista tarinoista. Kerrotaan, että Huokausten silta, Ponte dei Sospiri, on saanut nimensä tuomituiden vankien huokauksista. Dogen palatsin tiloissa toimi ennen kaupungin tuomioistuin, josta tuomion saaneet vangit joutuivat välittömästi kulkemaan vankilaan, rakennuksia yhdistävän sillan kautta. Silta on rakennettu niin, että ulkopuolelta on sinne mahdotonta nähdä, mutta tuomitut olisivat siltaa kulkiessaan saaneet vielä luoda viimeisen katseensa kauniiseen Venetsiaan ja huokaisseet. Tästä olisi sen nimi, Huokausten silta, saanut alkunsa.
 

Venetsia matkaopasSilta on rakennettu 1614.

 

Venetsia matkaopasPonte della Paglia, 30124 Venetsia

 
Seuraavaksi Venetsian sokkeloiset kujat vievät meidät suloiselle Libraria Acqua Altan kirjakaupalle. Kauppa on täydellinen sekoitus vanhan antikvariaatin sotkuista sekä nuhjuista tunnelmaa. Kirjojen seasta löydän kasan upeita vanhoja postikortteja, sekä vähän uudempia matkamuistoksi tarkoitettuja vihkosia. Kirjakaupan sisällä vallitsee vielä aamulla rauhallinen tunnelma ja sisällä harhaillessani käytäviä pitkin yritän bongailla erikoisia kirjoja. Tartun useampaankin Italialaiseen kokkikirjaan ja tutkin vanhoja sarjakuvia alennus hyllystä.
Syvältä kirjakaupan uumenista löydämme muutaman erilaisen pienen takapihan, joissa kirjoista on rakenneltu portaita sekä käytetty niitä seinien koristamiseen. Sarjakuvahyllyjen takaa paljastuu tämän kirjakaupan yksi kauneimmista paikoista. Suuret vanhat puuovet on avattu apposen auki ja ovien vierestä löytyy nojatuoli, taustanaan kanaalissa paikoillaan kelluva Gondoli.
 
venice (39)
 
venice (11)
 

venice (34)Calle Lunga Santa Maria Formosa, 5176b, 30122 Venetsia

 
venice (1)
 
Venetsia matkaopas
 
Venetsia matkaopas
 
Venetsia matkaopas
 
venice (37)
 
Aamupäivän huolettoman harhailun jälkeen käytimme lopun ajan Venetsiassa vain näiden upeiden kanaalien tutkimiseen. Toki piipahdimme tuhansien muiden turistien tavoin muutamalla kuuluisalla sillalla, mutta viehätyin niin paljon enemmän pienistä sivukujista kuin noista tunnetuimmista paikoista. Rialton kuuluisa silta, taikka Ponte dell’ Accademian sillalta näkyvä ikoninen Venetsia näkymä, eivät saaneet minun sydäntäni pamppailemaan totaalisesta ihastuksesta. Venetsian sivukujiin on niin paljon helpompi rakastua ja sieltä löytyy varmastikin vielä ripaus sitä aitoa Venetsiaa.
 

venice (43)Ponte dell´ Accademia

 
venice (21)
 

Venetsia matkaopasRialto

 
Päämäärätön Venetsiassa harhailu on ihanaa! Nautin siitä niin suunnattomasti, että olisin voinut viettää vaikkapa viikon kujia tallatessa.
 

Venetsia matkaopasAskeleita kahden päivän aikana Venetsiassa tuli reipas 45 000.

 
Venetsia matkaopas
 
Oletteko valmiita muutamiin kuviin kanaaleista? Kameraan tallentui muutaman päivän aikana satoja ihania kuvia Venetsiasta, joten pakkohan niitä on tännekin muutama jakaa.
 
venice (20)
 
Venetsia matkaopas
 
venice (18)
 
Venetsia matkaopas
 
venice (16)
 
Iltapalaksi istahdimme paikallisten tavoin hiljaisen kanaali ravintolan varteen Venetsian laitamilla.
 

venice (5)Aperol kanaalin laidalla.

 
venice (27)
 

Vastuullisen matkaajan Venetsia

Näinä massaturismin kulta-aikoina moni varmasti pohtii, pitäisikö Venetsian kaltaisiin kohteisiin matkustaa enää ollenkaan ja pitäisikö nämä paikat jättää suosiolla rauhaan. Vaikka omakin mielipide olisi kallellaan rauhaan jättämisen puolesta, en voi silti kieltää sitä, kuinka kaunista juurikin Venetsiassa oli. En voi kieltää, kuinka iloinen olin Venetsiaa tutkiessani, tai kuinka haltioissani ihan oikeasti olin siellä vieraillessa. Venetsian kaltaisia ainutlaatuisia paikkoja on vaikeaa kieltää näkemästä, sillä nämä ovat juurikin niitä kerran elämässä nähtäviä sekä koettavia paikkoja. Kuitenkin se, miten me Venetsian näemme ja miten me sitä arvostamme, on asia johon me kaikki voimme vaikuttaa.
Turismin ei ole pakko olla huonoa ja tuhoavaa. Se voi ihan oikeasti auttaa ihmisiä ja luoda hyviä työpaikkoja täysin uusilta aloilta. Meidän täytyy vain yhdessä tehdä sen vastuullisuuden puolesta enemmän töitä ja ottaa esimerkiksi ennen matkaa tämänkaltaisista asioista selvää.
En voi kyllä kieltää, ettenkö olisi Ulkolinja: Turistit pysykää poissa dokumentin jälkeen myös kyseenalaistanut hieman Venetsian pormestarin kantaa esimerkiksi Venetsiassa työskenteleviä Gondolieereja kohtaan. Dokumentissa hän avoimesti kertoo, että ei katso pahalla, jos fyysistä sekä kaupungin imagolle tärkeää työtä tekevät Gondolieerit eivät ilmoita kaikkia tulojaan. Suosittelen katsomaan kyseisen pätkän Yle areenasta.
 
Ennen matkaa luin myös todella hyvän ja mielenkiintoisen jutun Live now dream later blogista, koskien juurikin vastuullisesta matkustamista Venetsiassa. Ajattelinkin jakaa muutaman vinkin oman blogini puolelle Venetsiaan matkaavia varten.
 
Venetsia matkaopas
 
venice (9)
 
Sillä, niinkuin kaikki muutkin, niin minäkin halusin löytää Venetsiasta jotain ainutlaatuista, kaunista ja vähemmän turistista. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi, kannattaakin kaupungissa yöpyä vähintään muutama yö ja jättää pelkkä päivävisiitti väliin. Pelkkä päivän mittainen vierailu ei tuo yhtään tuloa kaupungille, sillä veroa kerätään ainoastaan yöpyviltä turisteilta. Jos ymmärsin oikein, tähänkin saattaa tulla muutos jossain vaiheessa ensi vuonna. Venetsialaiset ovat kyllästyneet suuriin risteilijäaluksiin ja niistä kaupunkiin saapuviin päiväretkeläisiin. Kaupungilla kävellessä, saattoi siellä täällä nähdä mielenosoituksellisia iskulauseita suuria risteilijäaluksia vastaan. Venetsiaan saapuu päivittäin kymmeniä suuria risteilijöitä ja pelkästään laivojen tuomat haitat ovat pitkässä juoksussa mittaamattoman suuria hauraalle Venetsialle.
 


venice (2)
Meidän ihana muutaman yön asunto Venetsian laitamilla Madonna dell Orto vesibussin lähettyviltä.

 

venice (3)Parveke näkymät

Syö kuin paikalliset ja vältä pikaruokaloita sekä krääsää myyviä turistikauppoja.
 
venice (40)
 
venice (41)
 
venice (14)Venetsia matkaopas
 
Jos vuokraat asunnon, tarkista aina lähin jätteiden jättöpaikka sekä niiden keräämistä koskevat ohjeet.
 

venice18 (1 of 1)Meidän lähin roskapaikka kanaalin varrella. Joka aamu, veneet tulevat noutamaan lajitellut jätteet merkityistä paikoista.

 
Jottei Venetsiasta karkaisi ne viimeisetkin paikalliset, niin älä heittäydy känniääliöksi tai juoksentele kaduilla alasti. Venetsiassa asuu vielä paikallisiakin, jotka tuskin jaksavat öisiä älänmölöjä typeriltä turisteilta. Tämä neuvo koskee kyllä kaikkia kaupunkeja ja esimerkiksi Nizzasta vuokraamassani asunnossa luki varausehdoissa, että se ei hyväksy polttariryhmiä.
 
venice (46)
 
Liiku ruuhka-aikojen ulkopuolella tai matkusta kokonaan sesongin ulkopuolella. Me aloitimme Venetsiaan tutustumisen aamulla 06:30, joka teki kaupunkiin tutustumisesta ihanan huoletonta. Ruuhkaisimmat ajat vietimme huoneistossamme lepäillen, venebussilla ajellen toiselle saarelle sekä kahviloissa istuskellen.
 
Venetsia matkaopas
 
Venetsia on kaunis, upea sekä ainutlaatuinen. <3
 
Venetsia matkaopasVenetsia matkaopas
 
Nice to know:

 • Puolen tunnin Gondoli ajelu maksaa 80€. Niiden määrää on rajoitettu ja hinta on aina sama.
 • Vesibussi lentokentältä maksoi 14€ yhteen suuntaan. Matkustus aika on noin puolituntia.
 • Venetsiassa vesibusseilla, eli Vaporetoilla, kulkeminen on helppoa ja nopeaa. Myytävänä on yksittäisten lippujen lisäksi myös päiväkohtaisia lippuja. Yksi lippu Vaporetoon maksaa 7,50€, päivälippu 20€.
 • Vierailimme vain yhdellä Venetsian lähisaarista, Buranolla, joten ostimme ainoastaan menopaluuliput Vaporetoon. Jos olisimme käyneet kiertelemässä muitakin saaria, olisi tällöin meidänkin kannattanut ostaa päiväliput.

 

Venetsia matkaopas

 

Venetsia matkaopas

 

Muut jutut Italiasta:
Italia

 

Venetsia matkaopas
Venetsia matkaopas

22 Comments

 • Christa

  Olin Venetsiassa huhtikuussa ja kaupunki sai kyllä täysin pauloihinsa. Haaveilen matkustavani sinne pian uudelleen. Parasta oli minustakin sivukujilla kuljeskelu ja aikaiset aamut. Pala sydämestä jäi kyllä Venetsiaan.

 • Piyya

  Käyn ihastelemassa jokaista Venetsia kuttua ja nytkin nämä kuvat saa minut ihan pauloihinsa, milloin siis milloin saan ostettua lentoliput Venetsiaan 😉

 • Mikaela

  Aah, Venetsia – ihanaa ahmia kaupungin tunnelmaa. Voisin tehdä sitä loputtomiin. Rakastuimme kaupunkiin ihan totaalisesti touko-/kesäkuussa. Yllättävän hyvin ruuhkapaikoista pääsee sivummalle, saa olla ihan rauhassa. Päämäärätön haahuilu kanaalien sokkeloissa on ihan parasta. Ja sen ajattelu, keitä kaikkia samoilla kaduilla onkaan vaellellut vuosisatojen aikana. Meidän viimeisin blogikirjoitus on myös samaisesta kaupungista : ) Tykättiin yllättävän paljon lisäksi Lidon rannasta, se oli ihan totaalisen erilainen paikka. Pikkuisia rapuja vesirajassa ja rantabaareja kiireettömään hengailuun. Ajateltiin, että joskus voisi yhdistää Venetsian reissuun pari yötä siellä, vaikka ei periaatteessa olla edes varsinaisia rantatyyppejä.

 • Pirkko / Meriharakka

  Tuo kirjakauppa on kyllä löytö! Muuten tulen nykyisin useimmiten Venetsiasta jotenkin surulliseksi, sillä mieleeni piirtyy kuva jostain näkemästäni televisio-ohjelmasta, jossa kaupungissa ennen asunut Donna Leon kertoo miten siellä elämänsä asuneet vanhat naiset eivät uskalla enää lähteä asunnoistaan ulos, sillä hitaasti liikkuvina jäävät turistimassojen jalkoihin.

  • Sandra

   Se kirjakauppa oli huikea! 🙂
   Linkkasinkin vasta nyt tuon Ulkolinjan tekemän turistit menkää pois dokumentin, jossa nostetaan myös hyviä ajatuksia matkailusta esille.

 • Sanna I Seven Seas

  Venetsia on kyllä niin kaunis ja upea! Omasta Venetsian vierailusta on vuosia aikaa, mutta suorastaan hengästyttävän ihania nämä sinun kuvat, koska olet saanut taltioitua niin rauhallisen Venetsian. Todellakin kannatti siis herätä aikaisin aamulla ja vaellella Venetsian kauniita kujia pitkin, wau!
  Vastuullisuuskulma on kyllä hyvä nostaa esille tämän paikan kohdalla, joten hyvä että teit niin!

 • Paula - Viinilaakson viemää

  Oletpas tosiaan saanut ihanan rauhallisia kuvia Venetsia, sillä yleensä kuvat on täynnä tohinaa ja matkailijoita. En ole koskaan käynyt Venetsiassa, ja tietenkin haluaisin sen nähdä kuten kaikki muutkin, mutta mietityttää toki tuo kuinka kaupungille elintärkeä elinkeino samalla myös vahingoittaa sitä. Mutta siis, ihania kuvia ja hyvä tietopaketti matkaajille tässä.

  • Sandra

   Kiitos Paula! 🙂 Lähdimme tosiaan kiertelemään kaupunkia heti aamulla, joten oli helppo taltioida rauhaisia kuvia kaupungista. 🙂

 • Inka / Ollaanko jo perillä?

  Venetsia on varmasti aivan huikea paikka! Meillä oli suunnitelmissa lähteä tänä syksynä Venetsiaan, mutta lopulta päädyimmekin Roomaan. Todella hyviä vinkkejä vastuulliseen Venetsian matkailuun, jotka sopivat hyvin myös muihin turisteja täynnä oleviin paikkoihin – juurikin vaikka sinne Roomaan. Itsekin pyrin ajattelemaan aina, että ei turismin tarvitse olla rasittavaa ja tuhoavaa, kun kiinnittää reissulla enemmän huomiota pieniinkin asioihin. 🙂

  • Sandra

   Rooma on myös upea kohde ja sekin kannattaa kiertää aamulla. 😀 Taidan olla kyllä aamuvirkku suurkaupunkien suhteen. ;D

 • Sari / matkalla lähelle tai kauas

  Pitää antaa kai uusi mahdollisuus venetsialle, kun aina Venetsiasta jonkun kirjoitettua, käyn lukemassa.
  Turisteja on paljon mutta nyt vihdoin juuri kuulin uutisen, että risteilijät eivät Venetsian keskustaan enää tulisi. Siinä yksi edistys.
  Kuulun muuten myös niihin, joka edes kerran, maksoi mitä maksoi, haluaa juoda sen kalliin juoman jos sen saa maailman ikonisimmassa paikassa.

 • Anna / Muuttolintu

  Ah ihana Venetsia. Meille rakas kaupunki, kun mentiin täällä aikoinaan kihloihin. Vastuullisena matkailijana pitäisi kai katsella muita kohteita, mutta haluan silti tänne takaisin. Ehkä se hyvä kompromissi olisi tosiaan matkustaa vaikka talvella.

  • Sandra

   Oi niiinkö! 🙂 Kuinka romanttista!! 🙂 Venetsia on kyllä sellainen kohde, mikä on todella näkemisen arvoinen.. uudestaankin. 😀

 • Kohteena maailma / Rami

  Venetsia on huikea! Varsinkin, jos ei ole päiväturistina, sillä parasta ovat illat ja todella varhaiset aamut. Tuli monta mukavaa muistoa mieleen ja ennen kaikkea uusi juttu bucket-listalle: Libraria Acqua Alta -> näyttää todella upealta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *