Raja Ampat

Sukelluskurssi Raja Ampatilla

Muutaman kerran vaihdan intensiivisen katseen ohi lipuvan hain kanssa ja yritän pitää pään kylmänä. Jatkan matkaa sulavasti uiden ja yritän olla katsomatta enää taakseni. Eihän siellä 15 metrin syvyydessä oikein muuta voi edes tehdä. Vilkaisen nopeasti happimittariani ja huomaan käyttäneeni jälleen tuplaten happea Nenneen verrattuna. Sulavat liikkeeni sekä rauhalliset hengenvetoni ovat sittenkin muistuttaneet enemmän vesikauhuisen apinan sätkimistä, joten kerään itseni uudestaan ja yritän jatkaa matkaa rauhallisemmin.
 
Raja Ampat sukeltaminen
 
Kuvittele maan päälle paratiisi, jonka tuhansien saarien kätkemistä poukamista löytyy edelleen 75% maailman erilaisista korallilajeista ja jonka syvyyksissä elää yli 1 200 erilaista kalalajia.
Tämä sukeltajien paratiisi, on yksi Indonesian parhaiten pidetyistä salaisuuksista ja se on hiljalleen kasvattamassa suosiotaan matkailijoiden joukossa. Raja Ampat ei enään ole vain harvojen sukeltajien märkä päiväuni, vaan autioista hiekkarannoista ovat alkaneet haaveilemaan jo muutkin. Autenttiset majoitukset, kristallinkirkkaat turkoosit vedet sekä uskomaton pinnan alainen maailma ovat ehdottomasti Raja Ampatin valttikortti.
Onkin uskomatonta sanoa ääneen, että olen päässyt kokemaan ensimmäiset sukellukseni juurikin näissä olosuhteissa Raja Ampatilla.
 
Raja Ampat sukeltaminen
 
En tosiaan olisi uskonut muutama vuosi sitten, että suorittaisin lähitulevaisuudessa sukelluskurssin ja selviäisin siitä vielä jopa hengissä. Toisaalta, en kyllä myöskään silloin osannut haaveilla Raja Ampatille menostakaan, saatikka sinne paluusta. Tässä nyt kuitenkin istun, viisi onnistunutta sukellusta takanani, eikä osa minusta malta odottaa hetkeä, jolloin pääsen sukeltamaan lisää. Toinen osa minusta kuitenkin jännittää sitä vieläkin paljon, joten toivottavasti pääsen pian virkistämään muistiani pinnan alle, etten pääse kehittelemään lisäpelkoja sukeltamista kohtaan.
 
sukellus (17)
 
Kaikki sukellusta harrastavat pitivät minua ihan pöljänä, kun ensimmäisen reissun jälkeen Raja Ampatille kerroin, etten ollut siellä sukeltanut. Harva käsitti, miksi joku matkustaisi sinne asti, eikä kurkistaisi pinta vesiä syvemmälle. Kuitenkin, minä pystyn sen edelleen ymmärtämään. Sukeltaminen ei sovi kaikille ja itsekin rakastan vain katsella autioita palmun täyttämiä saaria sekä turkoosin värisiä poukamia. Ajatus sukeltamisesta on aina ollut minulle pelottava ja olen kehitellyt sitä kohtaan melkoisen määrän pelkotiloja jo etukäteen. Rakastan snorklaamista ja pelkästään sen tuoma lisä jännitys elämään on tähän asti riittänyt aivan hyvin. En ole osannut kaivata kahdeksaatoista metriä vettä yläpuolelleni tunteakseni itseni eläväksi, tällainen ajatus on aina vain ahdistanut minua.
Viimeiset kuusi vuotta Aasian matkoillani olen seurannut sekä kuunnellut ihmisiä, jotka ovat hurahtaneet täysillä sukeltamiseen. En ole ikinä osannut tempautua tarinoihin niin antaumuksella, että olisin sukeltamaan asti päätynyt. Olen aina pysynyt ajatuksessa ”sitten joskus minäkin”. Edes ensimmäisellä reissulla Raja Ampatille, en todellakaan ollut vielä valmis kurkistamaan snorklausputken pituutta syvemmälle. Olenkin todella iloinen, etten sitä silloin epävarmana yrittänyt edes kokeilla. Nyt kun olin jo etukäteen itseäni ajatukseen tsempannut, pystyin kurssin suorittamaan ”melko” rauhallisin mielin.
 
Raja Ampat sukeltaminen
 
Raja Ampat sukeltaminen
 

sukellus (32)

 
Moni sanoo, että sukeltaminen koukuttaa ja pahasti. En yhtään ihmettele tätä väittämää, sillä onhan pinnan alta löytyvä maailma aivan uskomaton. Kaikki näyttää jo tarpeeksi ihmeelliseltä snorklatessa, enkä voi sanoin kuvailla, millaista se on 10 metrin syvyydessä.
Elämä siellä on niin erilaista. Se on, kuin sukeltaisi kirjaimellisesti villeimpiin satukirjoihin ja antaisi mielikuvituksen viedä mennessään. Pienen pienet makrot, pimeissä koloissaan tuijottavat erikoiset otukset sekä pohjamutiin sulautuvat pedot saavat pään pyörälle jo ensimmäisten kymmenien minuuttien aikana. Kaiken sen lumoavan kauneuden keskellä, kaikki keskittyminen menee pakostikin rauhallisen hengityksen ylläpitämiseen. Jatkuvat koko kehon valtaavat adrenaliini sysäykset pitävät kaikki aistit herkkinä koko ajan. Jännitys ja uteliaisuus ovat suurimpia tunteita, joita pinnan alla koen.
 

Picture by, Maddison MikelatWobbegong, eli parthai. Näimme tällaisia haita kaksi kertaa sukelluksiemme aikana.
Kuvaajana on Maddison Mikelat. Instagram: @madz616

 

Picture by, Vehmeri.uwpicsUpeat makro kuvat ovat ystäväni Jonin käsialaa! Instagram: @vehmeri.uwpics

 

Picture by, Vehmeri.uwpics@vehmeri.uwpics

 

sukellus (24)Kilpikonna snorklaus reissulta!
Sukelluksilla näimme partahaiden lisäksi muutamia valkotäplähaita, paholaisrauskun, krokotiili kalan
sekä monia muita erikoisia pieniä otuksia.

 
Sukelluskurssista selviytymiseen on yksi keino ja se on hyvä opettaja. Opettaja, johon voit luottaa ja jolla on jo itsellään paljon kokemusta. Varsinkin minun kohdallani, pitkä pinna oli avainsana. En meinannut päästä ensimmäisistä harjoituksistakaan eteenpäin panikoimatta, mutta rautaisen ammattimaisella otteella ohjaaja sai minut vakuuttuneeksi siitä, että minusta on siihen.
”Tyhjennä maski. Ota maski pois päästä – leiki että puhdistat sen – laita takaisin päähän ja tyhjennä se. Vaihda regulaattoria. Ota nyt tankkiliivi pois päältä – hylkää se regulaattoreineen pohjaan – ui pari metriä ja pukeudu siihen uudestaan. Seuraavaksi suljetaan happitankki, jotta pääset kokemaan, miltä tuntuu kun happi loppuu.”
Anteeksi mitä sanoit? Ai mitä täytyy tehdä? Itsemurha kolmessa metrissä? Nuo tunnetilat, mitä näiden tehtävien kuuleminen aiheutti minulle etukäteen olivat paniikin sekaisia sekä kamalia. Se, että pelkäsin kurssin alkumetreillä silmien avaamista suolaisessa vedessä, alkoikin tuntua jo super naurettavalta. En osannut täysin uskoa itseeni, joten ensimmäisen päivän jälkeen minut valtasi epätoivo sekä luovuttamisen tunne. Olin aivan varma, etten tähän kaikkeen pystyisi ja olin tosissani jo luovuttamassa. Varsinkin, kun tuppasin vertaamaan suorituksiani Nenneen, jolle sukeltamisen opettelu on aina ollut suurena haaveena. Hän totta kai oppikin todella nopeasti ja oli kuin mikäkin PRO-sukeltaja ensi hetkestä lähtien. Joten toinen tärkeä selviytymisen avain on se, ettet vertaa itseäsi muihin. Sinä opit sen juurikin niin hitaasti kuin on tarve ja aivan omalla tavalla. Päivän päätteeksi minäkin näistä tehtävistä selviydyin ja nyt voin olla todella ylpeä itsestäni. Joten, nähtäväksi jää, milloin seuraavan kerran pääsen itse trooppisille leveyspiireille  takaisin sukeltamaan. Vai joudunko hyppäämään Saimaaseen ja tyytymään ei niin eksoottisiin haukiin sekä ahveniin.
 
sukellus (25)
 
Raja Ampat sukeltaminen
 

sukellus (31)Parhaat ajat sukeltamiseen Raja Ampatilla on lokakuun lopusta aina huhtikuuhun asti.
Syksyisin ja keväisin saattaa esiintyä enemmän sateita ja sääolojen vaihtelua. Joulukuusta helmikuuhun sää on yleensä parhaimmillaan.
Kesä-elokuussa papualla on todella kova tuuli sekä merenkäynti, jolloin monet laivat eivät edes kulje.

 
Raja Ampat sukeltaminen
 
Open Water sukelluskurssi ainutlaatuisissa olosuhteissa Doberain kautta maksaa 550 USD eli noin 480€.
Kurssi sisältää opettajan, sertifikaatin, materiaalit, venekyydit sekä sukellusvarusteet. Omia räpylöitä sekä snorklaus- tai sukellusmaskia voi käyttää kurssilla.
Jos kurssin haluaa Doberain kautta suorittaa, tulee tästä ilmoittaa varausta tehdessä heille etukäteen.
(Ja ei, tämä ei ollut kaupallinen postaus.) 😀
 
sukellus (22)
 
sukellus_1
 
Varaukset: info@rajaampatdoberai.com
https://www.rajaampatdoberai.com/
 


sukellus (20)

Muut jutut reissuiltamme:
Raja Ampat kategoria

7 Comments

 • Laura Laakso/Matka maailman ympäri 80 vuodessa

  Meri ei ole koskaan ollut mun elementti. Sub lautailin kerran tyttäreni kanssa ja kun hän vei lautaa liian syvälle (mun mielestä) panikoin ja aloin melkein itkemään. Silti haaveilen, että joskus uskaltaisin käydä tuollaisen kurssin ja pääsisin kurkkaamaan syvälle meren alaiseen maailmaan. Snorkkeliputken avulla olen saanut jo pienen maistiaisen.

 • Kohteena maailma / Rami

  Tykkään tosi paljon snorklailla, mutta sukeltamista en oikeastaan ole juurikaan kokeillut. Antaisihan tuo sukelluskurssin suorittaminen ihan eri mahdollisuudet merien tutkimiseen kuin snorklaus. Ehkäpä sitten joskus tulevaisuudessa itsekin vielä innostun sukelluskurssin suorittamaan, varsinkin, jos pidempiä aikoja lämpimässä viettäisi. Onnittelut kurssin suorittamisesta!

 • Mikko | Shangri-la.fi

  Huhuh, huikeita maisemia pinnan alla ja päällä. Aasiassa on kyllä mielettömät mahdollisuudet sukellukseen ja ikävä tulee, kun edes mietii asiaa täältä loskan keskeltä. Eikun seuraavaksi AOWD ja siitä eteenpäin. 🙂

   • Tanja

    Mielessäni on kytenyt pitkään toive matkustaa Raja Ampatille katselemaan vedenalaista maailmaa. Nyt vasta aloin etsiä tietoa tosissani ja löysin ensimmäisenä sinun blogisi ja upein kuvin varustetut postauksesi. Aivan ihanan näköistä! Tutkailin myös Doberain nettisivuja, jonne löysin linkin postauksestasi. Onko saaren ympäristössä hyvät snorklauspaikat? Minkä tyyppisiä paikkoja ne ovat (hiekkapohja, kovaa/pehmeää korallia, onko paljon kaloja)?

    Haluaisimme käydä muutamalla eri saarella. Onko Doberaissa mahdollista viettää vain muutamia päiviä? Nettisivujen hinnat näyttivät olevan viikon ajaksi.

    Kiitos kovasti, jos viitsit vastata näihin kysymyksiin! 🙂

    • Sandra

     Raja Ampat on uskomaton kohde. Ei helpoin, mutta todellakin kaiken sen arvoinen! Kirjoitin aika paljon perus jutuista viime vuoden puolella ja niitä löytyy tästä: Matkaopas autenttiseen paratiisiin – Raja Ampat sekä Doberaista Terveiset päiväntasaajalta – Doberai Eco Resort, Raja Ampat. Saarten ja olosuhteiden autenttisuuden kun pitää mielessä, niin pärjää hyvin. Doberaita lähinnä oleva iso kaupunki, Waisai, on non 30minuutin venematkan päässä. Muut homestay saaret ovat sieltä noin tunnnin – puolentoista päässä.
     Doberailla on kaksi eri rantaresorttia. Nuo overwater bungalowt eli Eco beach ja sitten mainland bungalowt, missä on ilmastointikin. Kummankin rannan edustoilta löytyy snorklauspaikkoja, mutta myös valitettavasti jonkin verran kuollutta korallia. Siellä oli viime vuonna aika paljon ”huonoa meritähteä”, joka söi elävää korallia. Sitä yritettiin kerätä pois aina kun ehtivät. Saaren ympäri voi kajakoida ja pysähtyä milloin minnekin snorklaamaan. Sieltä löytyy muutamia melko helmi paikkoja. Molemmilla puolilla on hiekkarannat ja ne pohjat on kovaa hiekkaa. Aika paljon oli sinitäplärauskuja tänä vuonna hietikossa hengaamassa.. ei niinkään siinä rannassa, mutta ravintolan ympäristössä. Paljon on myös pieniä haita, mutta nehän nyt on vaarattomia kun ei mene härkkimään turhia.

     Doberai on tosiaan privaattisaari. 🙂 Heidän hintaan kuuluu haku Waisailta ja jos vain ei aivan täynnä ole resortti, niin voi myös kysäistä onnistuuko haku jostain muualta homestaysta, jos ne ovat alle puolen tunnin matkan päässä. Suosittelen myös vierailemaan muuallakin, niin pääsee näkemään todella paljon erilaista majoitusta sieltä. Itse olen ollut vain Krillä yhdessä majoituksessa ns. paikallisella pakettimatkalla. Sitten Doberaissa yhden viikon lomailemassa ja nyt kuukauden auttelemassa. Sieltä voi varata myös alle viikon majoitusta. Majoitukseen kuuluu aina kyydit sekä kolme ruokaa. Overwater bungaloweissakin on omat wc:t sekä suihkut, mutta suihkuista tulee osittain suolaista vettä. Se ei tosiaan ole ikinä itseäni haitannut. 🙂 Suosittelen varaamaan tuon Eco puolen bungalowin. Se on paljon tunnelmallisempi ja eksoottisempi. Doberaissa kannattaa vierailla ja vaikka edes sen muutaman päivän. 🙂 Milloin ajattelit mennä?

     Laitan sun sähhöpostiin vielä Aswadin yhteystiedot ja puhelinnumeron. Hänelle voi ihan Whatsapatakin. 🙂 Ja kysy lisää, jos en johonkin osannut vastata tarpeeksi kattavasti. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *