Färsaaret

Suðuroy saaren helmet – Färsaaret

Färsaarten eteläisin saari, Suðuroy, on varmasti yksi Färsaarten upeimmista saarista. Sen upeat maastojen muodot, jylhät kallion kielekkeet sekä pienet vesiputoukset saavat kenet tahansa sanattomaksi. Suðuroy on jälleen kerran yksi niistä saarista, jota on vaikea sanoin edes kuvailla. Sen sijainti aivan Färsaarten eteläisimmässä kolkassa, sai minut jälleen kerran tuntemaan olevani maailman viimeisimmällä laidalla.

 
Suðuroy
 
Matkamme Suðuroyn saarelle alkoi epävakaalla säällä, eikä huono sää helpottanut yhtään ahdistustani tulevasta kahden tunnin laivamatkasta, keskellä Atlantin valtamerta. Olimme päättäneet matkata Suðuroylle heti ensimmäisenä päivänä parhaiden laiva-aikataulujen takia. Teimme saarelle vain päiväretken omalla autolla ja palasimme illan viimeisellä lautalla pääkaupunki Tórshavniin.
 
färsaaret_1 (3)
 
Suðuroy
 
Suðuroy on pinta-alaltaan Färsaarten neljänneksi suurin saari ja nähtävää saarelta löytyy paljon. Itseasiassa sieltä löytyy nähtävää niin paljon, että pelkän päiväretken suomilla tunneilla niitä saaren kaikkia kauniita paikkoja on mahdotonta edes nähdä.
Seurasimme google mapsista jo etukäteen merkattuja kohtiani orjallisesti ja yritimme nähdä mahdollisimman paljon, kuitenkaan liian nopeasti kiiruhtamalla.
Mitä kaikkea kuuden tunnin päiväretken aikana sitten kerkeää näkemään Suðuroyn saarelta?
 
färsaaret_1 (6)
 
Akrabergin majakka – Etelä Suðuroy
Ehkä yksi Suðuroy saaren kuvatuimmista rakennuksista on Sumba kylän päästä löytyvä Akrabergin majakka. Majakan ympäristö oli aidattu lampailta ja näin ollen emme mekään päässeet ihastelemaan majakkaa yhtään sen lähempää. Majakka oli kuitenkin kaukaa katseltultunakin todella kaunis ja maisemat mykistäviä.
 
Suðuroy
 
färsaaret_1 (5)
 
Beinisvørð – Etelä Suðuroy
Jos Akrabergin majakka on kuvatuin rakennus Suðuroyn saarella, niin Beinisvørð on varmasti kuvatuin maisema. Pystysuorat kalliot nousevat suoraan merestä usean sadan metrin linjassa ja ovat todella tyrmistyttävä näky. Jopa sateella, jopa tällaisella sumulla. Tämä Beinisvørðin maisema on kuin maalaus, jollaisen voisi vain haaveilla olevan olemassa. Lähes 500 metrin korkeuteen kohoavat kalliot ovat Suðuroy saaren korkeimmat. Tie Beinisvørðille lähtee juuri ennen tunneliin ajamista Lopran ja Sumban välistä.
 
färsaaret_1 (10)
 
Suðuroy
 
Suðuroy
 
färsaaret_1 (8)
 
Suðuroy
 
färsaaret_1 (11)
 
Vágseiði – Keski Suðuroy
Kuvaakin kauniimpi Múlin on todella kuvauksellinen kohde Vágseiðin rannikolla. Vágseiði toimi ennen satamana pienille kalastaja aluksille, mutta kovan meren käynnin takia sitä ei enää käytetä.
 

färsaaret_1 (20)1989 alueelle iskenyt hurrikaani tuhosi suurimman osan venevajoista ja rakennuksista.

 
färsaaret_1 (15)
 
färsaaret_1 (1)
 
Fiskieiði – Pohjois Suðuroy
Fiskieiðin Ternhellan on Vágseiðin tavoin vanha satama, josta ei enää tänä päivinä muutamaa turistipaattia enempää liikennettä lähde. Fiskieiðin satama laskeutuu alas meren tasolle ja tarjoilee katsojalleen henkeäsalpaavan kauniit maisemat merelle sekä läheisille vuorille päin.
 
Suðuroy
 
Suðuroy
 
Suðuroy
 
Norðbergseiði – Pohjois Suðuroy
Norðbergseiði on pelkästään näköala paikka, josta avautuu huikea maisema kohti jyrkkiä merestä nousevia kallion kielekkeitä. Norðbergseiðissä kohtasimme herttaisen vanhemman paikallisen miehen, joka halusi näyttää meille kuvia talvisesta Norðbergseiðistä. Hänen kuvistaan kävi ilmi, että talvisin aallot lyövät täällä niin korkealle, että niiden pärskeet ulottuvat ihan maalle asti. Vaikea edes käsittää millaista elämä Färsaarilla on talvisin ja kuinka hurjaksi merenkäynti pahimmillaan täällä voikaan käydä.
 
färsaaret_1 (26)
 
Suðuroy
 
Suðuroy saarelta viimeisimmäksi kohteeksi valitsimme nimettömän kohteen saaren länsipuolelta, johon tie lähti Sandvikista. Tässä vaiheessa, olimme jo unohtaneet ihan täysin minkälaiseen kohteeseen olimme matkaamassa ja netin ollessa ulottumattomissa, emme voineet määränpäätämme sen suuremmin tarkastella. Meillä oli enää aikaa vain noin 1,5h laivan lähtöön ja ajattelimme lähteä hieman katsomaan hiekkatietä eteenpäin, josko näkisimme määränpäämme pian.
 
Suðuroy
 
färsaaret_1 (18)
 
Lähdimme ajamaan pientä hiekkatietä pitkin, joka vei maatilan läpi. Tiellä töröttävistä itsepäisistä lampaista selvittyämme jouduimme vieläkin pienemmälle aidatulle tielle, joka oli niin kuoppainen ja huonossa kunnossa, että meidän usko perille pääsyyn oli melkoisen kovalla koetuksella. Ajelimme hetken aikaa eteenpäin ja totesimme tien olevan aivan liian kaameassa kunnossa meidän pikku Fordille ja päätimme luovuttaa leikin kesken. Aikaa ei olisi ollut enään kuin tunti ja jos perillä olisikin ollut jotain käsittämättömän siistiä, olisi meidän aika silti ollut loppumassa.
 
färsaaret_1 (21)
 
Nyt kotona, kun aloin tarkastelemaan kohdetta joka meiltä jäi väliin, meinasi itku päästä. Tämä nimeämätön kohde olisi ollut varmasti Beinisvørðin tavoin mykistävän upea ja kaiken sen auton rääkkäämisen arvoista. Pakko tässä on itseään yrittää vain lohdutella, että näin oli tarkoituskin ja että eihän se ilmakaan ollut kovin suopea näin jylhien kallioiden ihasteluun. Joten jos matkaat Suðuroylle, koita löytää aikaa käydä katsastamassa tämä paikka. Se olisi ihan varmasti ollut kaiken sen arvoista. (katso alussa oleva kuva Suðuroy saaren kartasta.)
 
färsaaret_1 (9)
 
Nice to know:

 • Laivamatkoja ei voi varata etukäteen, mutta aikataulut voi valmiiksi jo katsoa https://www.ssl.fo/en/timetable/ferry/7-tvoroyri-torshavn/ sivulta. Suðuroyssa satamakaupunki on Tvøroyri ja laivojen aikataulut ovat joka päivä eri.
 • Matkan hinta on 225 DKK (30€) sisältäen auton ja kuskin. Lisämatkustajat ovat 80 DKK (11€).
  Matka maksetaan paluumatkalla Tórshavniin.
 • Tie Suðuroyn läpi on noin 45km pitkä ja saarella on useita yksikaistaisia tunneleita. Tunneleiden sisäänkäynnillä on aina merkitty suunta, jolla on väistämisvelvollisuus. S
  Tunnelin sisällä on useita kohtia, joissa väistää vastaantulijoita.
 • Suðuroylla on asukkaita noin 5000 ja sen suurin kylä on Tvøroyri.
 • Suðuroylta löytyy tällä hetkellä (2019) useampi majatalo vuokrattavaksi Airbnb sivustolta sekä yksi bookingin kautta. Hinnat pyörivät tälle kesälle noin 150-250€ kieppeillä.
  Telttailun lisäksi, saarelta löytyy myös esimerkiksi partiolaisaitta, jossa voi kysellä yöpymistä.

 
färsaaret_1 (19)
 
färsaaret_1 (2)
 
Suðuroy
 
Lue myös nämä Färsaarilta:
Mykistävän kaunis Mykines ja lumoavat lunnit
Färsaaret – Matka maailman laidalle
Päiväretki Färsaarten Vágar saarella – Trælanípan & Bøsdalafossur
Hotel Vágar – Uniikki lentokenttähotelli Färsaarilla
Henkeäsalpaavan kaunis Färsaarien Gásadalur
 
Maailman äärellä blogin vinkit erilaisiin päiväpatikoihin Färsaarilla. Sisältää myös tuon meidän väliin jääneen kohteen kuvineen ja vinkkeineen!
Färsaarten päiväpatikat vievät ikimuistoisiin maisemiin

21 Comments

 • Reissu-Jani

  Onpas upeita kuvia. Nyt meni Färsaaret bucket-listalle. Yksikaistaissa tunneleissa olisi mielenkiintoista ajaa… toivottavasti niissä on liikenevalot ettei joku peruttamaan takaisin. Norjassa olen ajanut, ja niissä oli liikennevalot.

  • Sandra

   Kiitos! 🙂 mahtava kuulla! Lisäsinkin vähän infoa tuosta yksikaistaisesta tunnelista. Niiden sisällä oli nimittäin väistö paikkoja reilusti. 🙂

   • Inka / Ollaanko jo perillä?

    Henkeäsalpaavia maisemia, jotka varmasti ovat vieläkin upeammat kuin mitä valokuvat antavat ymmärtää! Färsaarilla olisi kyllä hienoa käydä. Varmasti itsellänikin puntti tutisi jos joutuisi keskelle Atlanttia lautan kyytiin… Etenkin jos aallokko olisi korkea! 😀

 • Jenni | Boarding Time

  Niin upeita kuvia taas!!! Wow.
  Olen itse sellainen vilukissa, että en helposti näin haastaviin keliolosuhteisiin reissuilla lähde, mutta onneksi tällaisten postausten välityksellä pääsee kärryille tunnelmasta ainakin jollakin tavalla. Karun kaunis paikka aivan varmasti, ja ihanan dramaattisia maisemia. Jos saisi vielä pari astetta lisää lämpöä niin tuonne viivana. 😍

  • Sandra

   <3 Kiitos! Kyllä se olisi aina aika ajoin ollut vähän miellyttävämpää, kun ei olisi ollut noin vilpoisaa. :D Itsekin tykkään lämmöstä, mutta olihan tuossa kohteessa nyt aivan erityinen tunnelma ja sen takia pystyi nauttimaan kylmemmästäkin. :)

 • Piyya

  Miten upeita kuvia, kuin suoraan jostain satukirjasta. Odotin vain että paljastaisi tavanneeni maahisen, niiden täytyy elää tuollaisessa satumaassa 😉

 • Jenna / Citylights & Sunsets

  No vau! Ihan tajuttoman upeita maisemia. Nuo kallion jyrkänteet on niin kiehtovia, vaikka itse en kyllä uskaltaisi mennä lähellekään reunaa. Tulee tän postauksen fiiliksestä paljon mieleen myös meidän taannoinen retki Lofooteille, yhtä ”kesäiset” tunnelmat ainakin 😀 Färsaaret taisi just mennä haavelistalle, vaikka seuraavaksi onkin vuorossa ehdottomasti kunnon kaupunkiloma ja sen jälkeen jokin lämmin paikka tuon meidän arktisen kesäreissun jälkeen!

 • Sonja | FIFTYFIFTY

  Ai että nuo maisemat kyllä kiehtoo! Mutta niin hämmentävän paljon tosiaan muistuttaa Irlannin länsirannikon Cliffs of Moheria. 😀 Hyvin ehditte kuudessa tunnissa nähdä eri paikkoja. Harmi tietysti, että jäi jokin helmi väliin. Ehkä ensi kerralla sitten!

  • Sandra

   Nuo maisemat oli uskomattomat! 🙂 Niin ihanan jylhiä. Irlannissa en olekaan Dublinia ja Kilkennyä pidemmällä käynyt. Varmasti samanlaista maastoa paljon!

 • Heidi / Maailman äärellä

  Oi että, ihanan ihana Suðuroy. Rakastuin tähän saareen viime kesänä, kun vietimme siellä ystäväni Saanan kanssa useamman päivän. Käytiin näillä kaikilla mainitsemillasi paikoilla, ja Akrabergin majakalla tavattiin Sumbasta kotoisin oleva mies, josta saatiin meille paikallisopas.
  Se viimeinen kohde, joka teiltä jäi näkemättä, oli varmaankin hurjaakin hurjempi silta, joka vie yli rotkon. On pakko laittaa linkki tähän minun patikkajuttuun Färsaarilta, sillä siinä on aika monta patikkaa juuri Suðuroylta (ja kuva siitä hurjaakin hurjemmasta sillasta!).

  https://maailmanaarella.com/2019/05/26/farsaarten-paivapatikat-vievat-ikimuistoisiin-maisemiin/

  Ihastuin Färsaariin ja Suðuroyn saareen niin, että ihan varmasti jonain päivänä lähden esittelemään näitä Färsaarten ihmeitä miehelleni.

  • Sandra

   No huhhhuh! 😀 Joo, eipä oltaisi keretty tuota heittämään millään tuossa ajassa! 😀 Olisi pitänyt aloittaa retki tuolla ja toivoa parempaa säätä! Meillä tosiaan satoi vähän väliä ja niin kuin kuvista näkee, oli myös melko sumuista! Lisäänpä tämän sun jutun tähän jatkoksi!

 • Sari /matkalla lähelle tai kauas

  Kerrassaan upeissa maisemissa olette olleet. Färsaarista haaveilen myös. No kaikki aikanaan. Onkohan niin, että reissun jälkeen ei saisi käydä katsomassa ollenkaan kuvia paikasta. Olen itsekin missailut vaikka mitä. Ja jälkeenpäin on harmittanut.

 • Paula - Viinilaakson viemää

  Siis voi voi, mitä maisemia! Apua! Nyt menee kyllä Färsaaret ”pakko päästä” -listalle, vaikka aina olen tiennyt, että ne on varmasti upeat. Minullakin on tuo sama ahdistuneisuus kun pitää lähteä jollakin pikku paatilla (ja isommallakin) merelle, vaikka yleisesti tykkään merestä ja veneilystäkin. Alitajuntaan on jäänyt joku pelko pahoinvoinnista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *