Islanti

Stokksnes – Dramaattinen sekä sateinen Stokksnessin niemimaa

Stokksnes, yksi Islannin odotetuimmista kohteista. Saavuimme keskipäivällä, sateen saattelemana sumuiselle Stokksnesin niemimaalle. Vestrahornin vuori oli kietoutunut sankkaan sumuun, eikä huippua tahtonut pilvien sekä sumun seasta erottaa. Vestrahornin huippu ulottuu jopa 454 metrin korkeuteen ja sen jyrkät kalliot kohoavat musta hiekkaisen laguunin ympäriltä.
 

Stokksnes (7)Odotus vs. todellisuus!

 
Stokksnes
 
Islanti
 
Hyppäsin ulos autosta ja tuuli otti välittömästi takistani otteen. Tunsin, kun tuuli heilautti voimakkaasti hiuksiani ja kuinka Atlantilta piiskannut vesitihku toi suolaisia pisaroita poskilleni.
Olin tulevan päivän säästä ollut jo alun perin vähän harmissani, sillä olin odottanut näkeväni kokonaisuudessaan jylhän sekä kuvauksellisen Vestrahornin huipun. Sateesta ja sumusta huolimatta, päätimme silti lähteä tutkimaan Stokksnesin dramaattiselta näyttävää niemimaata. Olihan meillä varusteet kuitenkin tämänkaltaisia ilmoja varten jo matkassa muutenkin.
 
Islanti
 
Hiekkatien päästä, niemimaan kärjestä, löytyy vanha toisen maailman sodan aikainen Brittien tukikohta, jota on myös myöhemmin käytetty NATOn tutka-asemana. Alue oli aidattu vierailijoilta, enkä tiedä olisiko siellä muutenkaan ollut mitään nähtävää. Epävakaasta sekä tuulisesta säästä huolimatta, jaksoimme melkeinpä tunnin tutkia rantakallioita.
 
Islanti
 

Stokksnes, Niemimaan upein sekä dramaattisin maisema

Ranta oli täynnä mustia, heinäpeitteisiä hiekkakumpareita. Atlantilta tuulten mukana tulevat suuret aallot pyyhkivät sysimustaa hiekkarantaa ja pystyin maistamaan jälleen meren suolaisuuden tuulen mukana. Sateesta ja tuulesta huolimatta, minun oli pakko nostaa drone ylös ja päästä katsastamaan tätä näkymää hieman myös ylemmästä kulmasta. Stokksnesin niemimaan päähän vievä tie näyttäytyi upeana, mustien hiekkakumpareiden keskellä, Vestrahornin upea vuori taustallaan. Tässä synkässä ja kylmääkin kylmemmässä hetkessä, olisin jälleen voinut viipyä vaikka kuinka pitkään. Islanti näyttäytyi tuonakin päivänä minulle niin erityisenä ja vaikka Stokksnessin niemimaata en nähnytkään sateettomana tai pilvettömänä, jäi se minulle erityisenä paikkana silti mieleen.
 
Stokksnes
 
Stokksnes
 
Stokksnes
 
stokksnes

Nice to know:

 • Stokksnes on noin 465 km päässä Reykjavikista.
 • Maanomistaja pyytää 900ISK (n. 6,40€) pääsymaksua niemimaan päähän menemisestä.
 • Stokksnesista löytyy myös Viking cafen yhteydestä guesthouse. Viking cafesta saa niemimaan kartan, josta löytyy muutamia erilaisia kävelyreittejä.
  Pisimmät kävelyreitit ovat jopa 11km pituisia.
 • Alueella on myös myös 2009 rakennettu Viikinkikylä, jossa on joskus kuvattu jokin elokuva.

 

IslantiViikinkikylä

 
Islanti
 
Stokksnes (15)
 
Stokksnes (16)
 
Lue myös nämä Islannista:
Mystinen Islanti – Vesiputouksia, vesisadetta sekä mustahiekkaisia rantoja
Seljalandsfoss – Islannin kaunein vesiputous
Sólheimasandurin hylätty lentokone – Yksi Islannin kuvatuimmista kohteista
Mahtava Skógafoss – Islanti
Islannin uskomattomat jäätikkölaguunit Jökulsárlón & Fjallsárlón
Reynisfjara & Dyrhólaey – Basalttipylväitä sekä mustia rantoja
Uskomaton Pohjois-Islanti – Laavapeltoja, kraatterijärviä sekä suuria putouksia
 
Islanti

3 Comments

 • Iida in Translation

  Mielettömiä maisemia ja erityisen mielettömiä usvan valtaamina, joka tekee kaikesta vielä kauniimpaa. Noille mustahiekkaisille rannoille on kyllä aivan pakko päästä vielä joskus! <3

  Naurahdin muuten tuolle "kuvattu joskus joku elokuva", sympaattisen lakoninen lausahdus! 😀

 • Emilia/Merkintöjä maailmasta

  Upean mystistä. Vaikka keli olikin mitä oli, niin jotenkin tuo on varmasti omalla tavallaan lumoavaa. Haluaisin käydä Islannissa kovasti, täytyypä tutustua sun muihin juttuihin sieltä. Itellä ois must-juttuna issikkavaellus 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *