Islanti

Sólheimasandurin hylätty lentokone – Yksi Islannin kuvatuimmista kohteista

Sólheimasandurin hylätty lentokone, Islanti
 
Katsahdan taaksepäin ja näen kuinka horisonttiin jääneet autot alkavat muuttumaan jo olemattoman pieniksi sutuiksi silmissäni. Ajattelen helpottuneena, että enään emme voi olla määränpäästämme kovinkaan kaukana. Olemme matkalla katsomaan pakkolaskun tehnyttä USAn armeijan lentokonetta, ilmeisestikin keskelle ei mitään.
Kiroilen hiljaa itsekseni, etten lähtiessä tarkistanut infotaulussa olleita autokuljetuksen hintoja, taikka katsonut paljonko matkaa koneenrungolle tulisi parkkipaikalta. Nyt se olisi jo myöhäistä, sillä olimme tarponeet jo lähes kolme varttia. Olin onneksi sentään ymmärtänyt parkkipaikalla pukeutua kahden takin suojiin ja vetäissyt vielä pipon syvälle päähäni. Tuuli on varmasti lähemmäs 12 metriä sekunnissa, eikä kyse ole puuskista, vaan lähes jatkuvasta tuulesta.
 
planewreck (1 of 1)
 
planewreck1 (1 of 1)
 
Kun sitten loppujen lopuksi tie päättyy, kumpareen takaa paljastuu mustalla hiekalla hylättynä nököttävä lentokoneenrunko. Tallustaessamme hennosti upottavalla mustahiekkaisella aavikolla, näky edessämme on kieltämättä melko epätodellinen sekä dramaattinen. Kaikkialla on vain mustaa hiekkaa ja jossain horisontissa siintää Atlantin valtameri. Tuntuu kuin astelisimme kuunpinnalla, eikä pelastusta näkyisi mailla halmeilla.
 

hylätty lentokone IslantiHylätty lentokone, Islanti

 
planewreck5 (1 of 1)
 
Kiertelemme konetta ja mietiskelemme koneesta kertovia tarinoita. Jos minä olisin ollut yksi pakkolaskussa mukana olleista, olisi uskoni selviytymiseen varmasti loppunut tämän maiseman nähdessäni. Talvinen sää, tuuli sekä silmän kantamattomiin jatkuva kivinen pelto, on varmasti ollut melko lohduton näky. Sólheimasandurin hylätty lentokone on todellakin käymisen arvoinen kohde ja ehkäpä erikoisin mitä olen hetkeen nähnyt. Jotain hyvin viehättävää tällaisissa hylätyissä kohteissa on.
 
hylätty lentokone Islanti
 
planewreck6 (1 of 1)
 
hylätty lentokone Islanti
 

Historia

Yhdysvaltalainen armeijan lentokone Douglas Dakota C-117, joutui tekemään pakkolaskun rannikolle 1973 ja siitä asti, se on dramaattisesti koristanut mustaa rannikkoa. Useasta eri lähteestä on luettavissa pakkolaskun syistä hyvin ristiriitaisia sekä erilaisia tarinoita. USA:n asiakirjojen mukaan pakkolasku tapahtui 24 marraskuuta, kun taas maanomistaja todistajineen kertoo sen tapahtuneen 21 marraskuuta.
Iceland magazine osasi kertoa, että kone oli palaamassa Keflavikin lentokentälle Höfnistä ja kertoi sen joutuneen tekemään pakkolaskun huonon sään takia. Heidän artikkelissa mainitaan, että lämpötila olisi ollut -10 astetta, sää olisi ollut todella tuulinen sekä sumuinen. Toisessa lähteessä taas kerrotaan koneen tehneen hätälaskun polttoaineen loppumisen takia. Totuus päivämäärästä ja todellisesta syystä jääköön historiaan tältä erää. Vielä mainittakoon, että miehistön jokainen jäsen selvisi pakkolaskusta hengissä.
 
hylätty lentokone Islanti
 
hylätty lentokone Islanti
 
Kun USAn armeija tyhjensi koneen kaikesta tavarasta sekä irtaimistosta, jäi kone rannalle nököttämään ylhäiseen yksinäisyyteensä. Muutamina vuosina se toimi maanomistajan varastona sekä paikallisten metsästäjien maalitauluna harjoituksissa.
Nykyään se on yksi Islannin kuuluisimmista nähtävyyksistä ja valokuvaajien suosiossa.
 
planewreck11 (1 of 1)
 
planewreck13 (1 of 1)
 

Nice to know facts

– Vain 160 km päässä Reykjavikista löytyvä koneenrunko, on yksi Islannin erikoisimmista sekä kuvatuimmista nähtävyyksistä.
– Nykyään koneelle johtavan tien edessä on parkkipaikka, joten ohitse siitä ei voi ajaa.
– Kävelymatka yhteen suuntaan parkkipaikalta on noin 3,5 km. Kävellen matkaan taittuu noin 45 minuuttia yhteen suuntaan, eli koko retkeen on hyvä varata aikaa ainakin pari tuntia. Väliä kulkee myös autokuljetus, johon menopaluu lippu kustantaa 2500 ISK (18€). Auton aikataulun löytää parkkipaikalta.
– Jos vierailusi sattuu talvelle, varaa paljon vaatetta päälle. Iceland magazine mukaan vuonna 2017 lokakuussa yksi amerikkalainen turisti olisi menehtynyt hypotermiaan vieraillessaan koneella.
– Koordinaatit parkkipaikalle: 63.4912391,-19.3632810
 
planewreck
 
lentokone5 (1 of 1)
 
hylätty lentokone Islanti
 
hylätty lentokone Islanti
 
Muut jutut Islannista:
Seljalandsfoss – Islannin kaunein vesiputous
Mystinen Islanti
Islannin uskomattomat jäätikkölaguunit Jökulsárlón & Fjallsárlón
Mahtava Skógafoss – Islanti
Uskomaton Pohjois-Islanti – Laavapeltoja, kraatterijärviä sekä suuria putouksia
Stokksnes – Dramaattinen sekä sateinen Stokksnessin niemimaa

6 Comments

 • Iida in Translation

  Jopas on kuvauksellinen paikka! <3 Ja paljon maailmanlopun tunnelmaa, jos tuollaiseen paikkaan joutuisi haaksirikkoutumaan. Mua kiehtoo jotenkin tosi paljon tuollaiset hylätyt paikat, puhumattakaan jos ne sijaitsee noin upeissa maisemissa.

  Jäi kyllä mietityttämään, mitäköhän sillä menehtyneellä jenkkituristilla oli mahtanut olla päällä!

 • Reissu-Jani

  No onpas erikoinen paikka — ja peijjoona sentään. olen ajanut tuosta pari kertaa ohi enkä ole tullut tällöin ko. paikkaan huomatuksi. Ehkäpä kolmas kerta toden sanoo..

 • Anna | Tämä matka -blogi

  Mä en edes yrittänyt mahduttaa tuota omaan Islannin matkaani. Tosin olen myös niin laiska, että en tasan olisi tarponut 45 minuuttia yhtään mihinkään. En tiennyt, että sinne pääsee autollakin ajoittain. Mä olen käsittänyt, että vielä muutama vuosi sitten sai omalla autolla ajaa hyvin lähelle.

  Hauska kohde. Mietin, että eiköhän Lappiinkin pitäisi saada vastaava. Joku vanha pommikoneenraato jänkhälle ja sopiva tarina nettiin, missä mainitaan tietenkin Neuvostoliitto, kaukopartiot ym. Menestys olisi taattu! 😀

  • Reissu-Jani

   Saanan rinteellä Kilpisjärvellä on Junkers Ju 88 koneen raato joka putosi sinne lokakuussa 1942. Tosin siitä ei nyt kovin paljoa ole enää jäljellä….

 • Sandra Nenonen

  Olipas mielenkiintoinen paikka – never heard! Aina sitä oppii. Varmasti loistava kuvauspaikka, ja ehkä tuo 45 minuutin kävely hillitsee isoimpia aasialaisryhmiä lähtemästä matkaan ;).

 • Anni|Rajatapaukset

  Enpä ole moisesta kuullutkaan, jännä paikka! Onhan tuo kuvauksellinen, mutta täytyy myöntää etten ehkä itse olisi jaksanut raahattua noin kauas vain sitä katsomaan. Hyvä siis että tuli nähtyä ainakin nämä kuvat 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *