Islanti

Snæfellsjökullin Kansallispuisto – Snæfellsnesin niemimaan parhaita paloja

Snæfellsjökullin Kansallispuisto on ehdottomasti yksi vaikuttavimmista kansallispuistoista koko Islannissa. 30km matkalla halki Snæfellsnesin niemimaan, onnistut näkemään lukemattoman määrän erilaisia peri Islantilaisia maisemia sekä varmastikin maan parhaimpia paloja. Silmänkantamattomiin jatkuvat mustat laavakivipellot, toinen toistaan kauniimmat sysimustat rannat, lukuisat vesiputoukset sekä lumihuippuisena kohoava Snæfellsjökull ovat kaikki vertaansa vailla. Snæfellsnesin niemimaalta löytyvän kansallispuiston läpi ei kannata vain nopeasti ajella, vaan ottaa siihen reilusti aikaa, kierrellä puistoa rauhassa sekä yöpyä jossakin Kansallispuiston suloisista kylistä.
 
matkanvarrelta (9)
 
Meidän tukikohtana toimi pieni Ólafsvikin kylä ja mielestäni vain yksi päivä kansallispuiston kymmeniin luonnon nähtävyyksiin on aivan liian vähän. Me olimme puistossa reilun vuorokauden, emmekä siltikään nähneet kaikkea mahdollista.
 

Snæfellsjökullin KansallispuistoSnæfellsjökull on 700 000 vuotta vanha kerrostulivuori ja se on 1448m korkea.
Snæfellsjökullin tulivuoren kerrotaan olevan tuttu Jules Vernen kirjoittamasta kirjasta,
Matka maan keskipisteeseen, jossa matka alkoi laskeutumalla juurikin Snæfellsjökullin kraatteriin.

 
kansallispuisto (2)
 

karttaTässä minun vinkit Snæfellsjökullin Kansallispuiston nähtävyyksiin.

 
1. Djúpalónssandur beach
Djúpalónssandur suuri ranta toimi ennen yhtenä Islannin aktiivisimmista kauppapaikoista ja oli yksi menestyvimmistä kalastajakylistä. Tällä hetkellä Djúpalónssandurin dramaattiset maisemat ovat kuitenkin yksi niemimaan suosituimmista turistinähtävyyksistä. Rannalta voit löytää neljä muinaista nostokiveä, joiden tarinaan sekä historiaan pääsee perehtymään enemmän paikan päällä. Kivillä testattiin kalastajien vahvuutta ja niiden painot ovat 23 – 155 kg välillä. Tällaiset kivet löytyivät edelleenkin rannalta.
 
Snæfellsjökullin Kansallispuisto
 
1 (5)
Rannalla kävellessään ei voi myöskään olla huomaamatta suuria ruosteisia laivan hylystä irronneita palasia. Vuonna 1948 Djúpalónssandurin rannalle haaksirikkoutui englantilainen troolari, jonka muutamasta kymmenestä matkustajasta vain viisi selvisi hengissä. Ruosteiset laivan palaset ovat tänä päivänä rannalla haaksirikossa kuolleiden muistomerkkinä.
 
1 (6)
Djúpalónssandurin rannalla kannattanee varoa suuria aaltoja. Video Youtubessa havainnollistaa näiden salakavalien aaltojen voiman rannikolla.
 

Snæfellsjökullin KansallispuistoMustien täydellisen pyöreiksi hiottujen laavakivien kerääminen on lain nojalla kielletty.
Kiiltäviä laavakivia tavataan kutsua Djúpalónssandurissa laguunin helmiksi (Djúpalónsperlur).

 
Snæfellsjökullin Kansallispuisto
 
Snæfellsjökullin Kansallispuisto
 
1 (1)
 
2. Skarðsvík Beach
Snæfellsnesin niemimaan luoteiskärjestä löytyvä upea Skarðsvíkin kultainen hiekkaranta on melko poikkeuksellinen näky Islannin rannikolla. Siinä missä lähes jokainen ranta Islannissa on mustan vulkaanisen hiekan peitossa, niin on Skarðsvík niihin verrattuna täysin poikkeus.
 

Snæfellsjökullin KansallispuistoVaalean kultainen hiekka, turkoosi vesi ja vulkaaniset kalliot ovat upea näky varsinkin synkällä sateisella säällä.

 
2 (1)
 
Niinkuin melkein jokaisella rannalla Islannissa, niin myös täälläkin tulee olla erityisen varovainen rannalla kävellessään. Islanti on tunnettu salakavalista `Sneaker´ aalloistaan ja rannalla suositellaankin vierailtavan laskuveden aikaan.
 
2 (3)
 
2 (4)
 
3. Saxhóllin kraatteri
Saxhóllin upea kraatteri on ehdottomasti yksi näkemisen arvoisista paikoista Snæfellsjökullin Kansallispuistossa. Kraatterin korkeus on noin 100m ja huipulle päästäkseen ei tarvitse muuta kuin käppäillä rappusia pitkin. Suuret portaat on rakennettu vierailijoita varten ja ylhäältä avautuvat maisemat vertaansa vailla. Saxhóll käsittää kaksi kraatteria, joista vain tämä ensimmäinen on yleensä se vierailluin.
 
3 (3)
 
3 (4)
 

3 (1)Saxhóllin laelta näkyvä laavainen maisema on kaikki jäännettä näiden kahden tulivuoren purkauksista 3000-4000 vuotta sitten.

 
Snæfellsjökullin Kansallispuisto
 
Snæfellsjökullin Kansallispuisto
 
Snæfellsjökullin Kansallispuisto
 
4. Kirkjufellsfoss
Upea Kirkjufellsfossin vesiputous taustallaan 463 metrinen Kirkjufellin huippu ovat huikea näky säällä kuin säällä. Kirkjufellin nimi tulee sen kirkon tornia muistuttavasta muodostaan ja vapaasti suomennettuna se tarkoitaa Kirkko Vuorea.
Kirkjufell on todella suosittu valokuvaajien keskuudessa ja siitä voikin löytää kuvahakua tehdessään huikeita otoksia eri vuorokaudenaikoina että vuodenaikoinakin.
 

Snæfellsjökullin KansallispuistoKirkjufell on toiminut myös suositun Game of Thrones sarjan yhtenä kuvauspaikkana.

 

Snæfellsjökullin KansallispuistoMeidän vieraillessa paikan päällä kahdesti, satoi rankasti lähes koko ajan.

 
Snæfellsjökullin Kansallispuisto
 
5. Ytri Tunga
Ytri Tungan kultaisen rannan kivisellä rannikolla voi bongata hylkeen jos toisenkin lekottelemasta rauhaisasti. Hylkeet viihtyvät rannikolla läpi vuoden, mutta paras aika niiden bongailemiseen on kesäkuukausina.
 

5 (4)Meidän vieraillessa Ytri Tungassa, oli laskuveden aika ja hylkeiden bongaileminen melko hankalaa puuhaa.

 
5 (3)
 

5 (2)Muutama hylje bongattu!

 

Snæfellsjökullin KansallispuistoOhjeita vierailijoille

 
6. The Well of the Irish
Tasaiselta, heinikon sekä laavakiven peittämältä rannikolta löytyvä vanha kaivo on peruja yli tuhannen vuoden takaa. Kaivo ”katosi” hiekan peittoon useiden vuosien ajaksi, kun vuonna 1948, läheinen maatila lopetti toimintansa. Kaivon suoraa yhteyttä Irlantilaisiin ei ole voitu todistaa, mutta alueelta on löytynyt muutama muukin kohde, jonka nimi on viitannut Irlantilaisiin.
 
6 (1)
 

6 (3)Suuri valaankallo kaivon päällä.

 
6 (2)
 
7. Hólahólarin kraatteri
Hólahólarin kraatteri on yksi useasta kraatterista Berudalurin laaksossa. Hólahólarille on helppo ajaa autolla ja pääset itseasiassa jopa ajamaan kraatterin sisuksiin autosi kanssa. Hólahólariin liittyy kansantaruja mm tontuista. Jotkut ovat väittäneet kuulleensa tonttujen nauravan tai jopa niitä nähneen.
 
7
 
8. Búðakirkjan musta kirkko
Islannin vanhin kirkko, Búðakirkja, on rakennettu 1703.
 
Snæfellsjökullin Kansallispuisto
 

8 (1)Kirkkoa on peruskorjattu 1848

 
9. Hellissandurin kraffittikylä
”Welcome to the streetart capital of Iceland.”
Pieni Hellissandurin rannikkokaupunki on outo ja samalla ihastuttava näky värikkäine kraffitteineen. Entisen kalastajakylän vanhat satama rakennukset ja talojen pinnat on laitettu uuteen uskoon kyläläisten toimesta. Ilman hauskaa tielle näkyvää Kraffitti pääkaupunki slogan kylttiä, mekin olisimme varmasti ajelleet vain kaasupohjassa kylän ohitse.
 
streetart (1 of 1)
 
streetart3 (1 of 1)
 
streetart4 (1 of 1)
 
streetart1 (1 of 1)
 
Nice to know:
– Matkaa Snæfellsjökullin Kansallispuistoon Reykjavikista on 200km.
– Kansallispuiston tie on noin 30km pitkä.
– Reittivalinnoista riippuen, niemimaan ympäri kulkevat tiet ovat yhteensä noin 150km.
 
matkanvarrelta (6)
 
matkanvarrelta (10)
 
matkanvarrelta (5)
 
matkanvarrelta (2)
 

Lue myös nämä tarinat Islannista:
Mystinen Islanti – Vesiputouksia, vesisadetta sekä mustahiekkaisia rantoja
Seljalandsfoss – Islannin kaunein vesiputous
Sólheimasandurin hylätty lentokone – Yksi Islannin kuvatuimmista kohteista
Mahtava Skógafoss – Islanti
Islannin uskomattomat jäätikkölaguunit Jökulsárlón & Fjallsárlón
Reynisfjara & Dyrhólaey – Basalttipylväitä sekä mustia rantoja
Stokksnes – Dramaattinen sekä sateinen Stokksnessin niemimaa
Uskomaton Pohjois-Islanti – Laavapeltoja, kraatterijärviä sekä suuria putouksia

 
matkanvarrelta (8)
 
1 (2)
 

Snæfellsjökullin KansallispuistoHieman fiktiivistä maisemaa Kirkjufellin upeasta putouksesta.

14 Comments

 • Suunnaton

  On nuo Islannin maisemat vaan upeita! <3 Mä olen päässyt näkemään Islannista vain vilauksen, kun Kanadaan lentäessä hyödynnettiin stopover-aika Islannin eteläisiä vesiputouksia kierrellen. Joskus olisi kiva päästä katselemaan näitä näkymiä paremmallakin ajalla.

 • Reissu-Jani

  Hienoja kuvia. Tuo alue on upea – voin myös suositella. Olimme Rifin lähistöllä laavakentällä yötä kun kiersimme aluetta. Tuolla saa kulkea kaikessa rauhassa verrattuna Reykjavikin lähistön nähtävyyksiin.

 • Sari / matkalla lähelle tai kauas

  Oli ihanaa palata näiden kuvien kautta keväiseen Islannin matkaan. Kerrassaan upeita kuvia. Itseä nyt harmittaa pari asiaa…. En kävellyt tuonne vesiputouksen taakse ja kraatterin reunamille vaan jäin ihastelemaan näköaloja puoleen väliin☹️
  Mutta silti aivan paras paikka tuo niemimaa.

 • Aliisa

  Vau onpa jotenkin synkkiä, mutta pysäyttäviä kuvia! Islanti ei ole ollut oman bucket listin kärkipäässä, mutta nyt kyllä ehdottomasti pitää harkita uudelleen. 🙂

 • Sandra / The Present is Perfect

  Ihan mahtavaa, että blogistasi pääsee lukemaan hieman erikoisemmista paikoista Islannissa – ei vain noita Golden Circle ja Blue Lagoon -juttuja! Nämä kaikki paikat olivat aivan uusia tuttavuuksia, ja erityisesti tuo graffitikaupunki olisi hauska nähdä.

  • Sandra

   Mahtavaa kuulla! 🙂 Pidin itsekin kyllä kovasti meidän kohdevalinnoista ja nyt on hirveä hinku päästä takaisin tutkimaan lisää! 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *