Arabiemiirikunnat

Maaginen Sheikki Zayedin moskeija – Abu Dhabi

Sheikki Zayedin moskeija
Rukouskutsun kajahdus minareeteista saa minut säpsähtämään ajatuksistani takaisin tähän hetkeen. Huomaan seisovani kultaisin köynnöksin koristellun pylvään suojissa, tuijottaen vaaleanpunaiseksi värjäytyneitä valkoisia marmori kupoleita. Katsahdan ympärilleni ja huomaan äitini jo kiertäneen moskeijan seuraavalle käytävälle ja vilkuilevan perääni. Vaikka aurinko on jo hyvän matkaa laskenut moskeijan taakse, on kuumuus silti lähes läkähdyttävää. Otan kiireesti muutaman ripeämmän askeleen kohti seuraavaa, kultaisin köynnöksin koristeltua käytävää ja jään niille sijoilleni taas haaveilemaan. Auringon viimeiset säteet värjäävät käytäviä, kupoleita sekä minareetteja hentoisin pastellein sävyin. Voiko maailmassa olla kauniimpaa moskeijaa tai hetkeä kuin tämä?
 
Sheikki Zayedin moskeija
 
Sheikki Zayedin moskeija
 
Sheikki Zayedin moskeija
 

Sheikki Zayedin moskeija

Seitsemän emiirikunnan, eli Yhdistyneiden Arabiemiraattien perustaja, Zayid ibn Sultan Al Nahyanin mukaan nimetty Sheikki Zayedin moskeija on maan suurin rukouspaikka. 545 miljoonaa dollaria maksaneessa valtavassa moskeijassa on neljä rukoushuonetta, joihin mahtuu samanaikaisesti 40 000 rukoilijaa. Sheikki Zayedin moskeijassa on 82 marmorikupua, yli tuhat pylvästä, sekä neljä 106 metriä korkeaa minareettia. Marmorista, kullasta, sekä kristallista rakennettu moskeija kätkee sisälleen myös maailman suurimman persialaisen maton, jonka pinta-ala on 5700m². Mattoa suunniteltiin 8 kuukautta, kudottiin 1200 miehen voimin vuosi ja neljä kuukautta mattoa kuljetettiin sekä aseteltiin paikoilleen. Moskeija on valmistunut vuonna 2007 ja sen alueelle on myös haudattu Zayid ibn Sultan Al Nahyan (kuollut vuonna 2004). Sheikin hautajaiset olivat moskeijan ensimmäinen virallinen tilaisuus.

 
sheikkizayedmoskeija_ulkoa (9)
 
sheikkizayedmoskeija (1)
 
sheikkizayedmoskeija_sisäpiha (7)
 
Sheikki Zayedin moskeija
 
sheikkizayedmoskeija_sisäpiha (1)Moskeijassa on rajattu erillisiä valokuvausalueita, joissa vierailijoiden toivotaan ottavan valokuvansa.
Valokuvissa ei saa osoittaa hellyydenosoituksia vastakkaista sukupuolta kohtaan, eikä niissä saa pelleillä.
Vartijoita moskeijassa riittää joka kulmalle ja heidän tehtävänsä on puuttua muun muassa vierailijoiden epäkorrektiin käytökseen.
Nähdessään epäsoveliasta kuvausta, vartijat pyytävät vierailijoita poistamaan kuvat.

 

sheikkizayedmoskeija_ulkoa (6)Moskeijan ympärille rakennetut altaat ovat rakennettu heijastamaan moskeijaa. Moskeijan altaiden pinta-ala on yhteensä 7874m².

 

Sheikki Zayedin moskeija
 
sheikkizayedmoskeija_ulkoa (5)

 
Sheikki Zayedin moskeija
 
Sheikki Zayedin moskeija
 
sheikkizayedmoskeija_sisältä (1)
 

sheikkizayedmoskeija_sisältä (5)Moskeijan sisätiloissa on seitsemän suurta kristalleista tehtyä kattokruunua, joista suurin painaa noin 12 tonnia. Loput kattokruunut painavat 2-8 tonnia.

 
sheikkizayedmoskeija_sisältä (6)
 
sheikkizayedmoskeija_sisältä (3)Moskeijan pinnoilta löytyvät koristeelliset kuviot ovat Lähi-idässä kasvavia kukkia, kuten tulppaaneita, liljoja sekä iiriksiä.


 
Sheikki Zayedin moskeija
 
Sheikki Zayedin moskeija
 
Sheikki Zayedin moskeija
 
Sheikki Zayedin moskeija on yksi ehdottomista vierailukohteista Arabiemiraattien matkalla. Varsinkin vierailun ajoittaminen auringonlaskun kieppeille, luo oman tunnelmansa moskeijassa kiertelyyn.
Me menimme moskeijalle noin kello 17.00 ja lähdimme pois 18.30.
 
Sheikki Zayedin moskeija
 

Nice to know:

– Moskeijaa alettiin rakentamaan vuonna 1996 ja se valmistui 2007.
– Moskeijaan ei ole pääsymaksua, mutta vierailijoiden kansallisuus rekisteröidään ennen sisälle menoa.
– Vierailijoiden täytyy olla pukeutunut peittävästi kulttuuria kunnioittaen. Esimerkiksi naisilla tulee olla moskeijassa olkapäiden lisäksi peitettynä myös nilkat sekä hiukset. Housuiksi ei myöskään käy legginsit. Ennen sisäänkäyntiä naiset voivat lainata maksutta abayan vierailun ajaksi. Miehille on myös lainavaatteita tarjolla, sillä miestenkin täytyy peittää polvet ja olkapäät. Lasten pukeutuminen on vapaampaa.
– Sheikki Zayedin moskeija on avoinna lauantaista torstaihin vierailijoille 09.-22.00 sekä perjantaisin 16.30-22.00. Ramadanin aikaan aukioloajoissa on poikkeuksia.
– Moskeijaan järjestetään myös ilmaisia opastettuja kävelykierroksia, joiden päiväkohtaisia aikatauluja voi tutkia täältä.
– Moskeijaan saapuminen tapahtuu satojen metrien päästä itse moskeijasta.
– Taksit Arabiemiraateissa kulkevat kiinteillä mittarihinnoilla ja taksimatka moskeijalle esimerkiksi Abu Dhabin Al Ras Al Akhdarin tai Abu Dhabi beachin alueelta maksaa noin 10€.
– Dubaista matkaa moskeijalle on reipas puolitoista tuntia.
 

moskeijapukeutuminenPukeutumisohjeita
 
Sheikki Zayedin moskeijaSisäänkäynti moskeijaan tapahtuu tästä rakennuksesta.
 
Sheikki Zayedin moskeija
 
sheikkizayedmoskeija_sisäpiha (3)

 
Lue myös:
Abu Dhabi – Kultaisia auringonnousuja pilvenpiirtäjien takaa
Autonvuokraus naisena Lähi-idässä – Ajaminen Arabiemiirikunnissa ja Omanissa
Ikimuistoinen ilta hiekkadyyneillä – Aavikkosafari Abu Dhabi

Omanista:
Tuhannen ja yhden yön tarinoiden mystinen Oman
Wadi Shab, Oman – Vehreä keidas keskellä karua kanjonia
Bimmah Sinkhole – Kristallinkirkas luonnonallas Omanissa

19 Comments

 • Piyya

  Tuo moskeija ❤️
  En ole vielä missään muualla kokenut sellaista sielun rauhaa kuin tuolla, vaikka vierailu olikin liian hektinen.
  Tuo illalla vierailu, auringon laskiessa alkoi houkuttamaan.

  • Sandra

   Se oli todella upea! <3 Ja minulle etukäteen suositeltiinkin auringonlaskun aikaan vierailemista. 🙂

 • Anna | Tämä matka -blogi

  Taidan jättää suosiolla tuon moskeija käymättä ja keskittyä Louvre Abu Dhabiin. Hankalaa kun pitää valita rajalliselle ajalla vaan yksi kohde. Olen tuolla siis risteilijän kyydissä ja laivaa on parasta ehtiä takaisin ajoissa 😀

  • Sandra

   Me valittiin tämä Louvren sijaan, joten mielenkiinnolla jään odottamaan sinne kurkkaamista blogin kautta jos menet. 🙂 Tämä moskeija oli kyllä upein missä olen vieraillut, mutta jos moskeijassa on joskus käynyt, ei se siinä mielessä tarjoa mitään uutta. 🙂

 • Espanjaan

  Olipa hienoja kuvia paikasta. Nyt harmittaa, että emme Dubain matkallamme hakeutuneet tännekin, vaikka Abu Dhabissa kävimmekin. Vierailimme kyllä Dubaissa moskeijassa ja olemme käyneet muutamissa muissakin. Istanbulissa oli ehkä hienoin näkemistäni. Kiitos tästä elämyksestä!

  • Sandra

   Kiitos paljon! 🙂 Voi harmi, ehkäpä vielä joku kerta käytte jos tuonne päin matkaatte! 🙂 Istanbulissa Hagia Sophia yms. oli kyllä myös vertaansa vailla! 🙂

 • Cilla

  Todella kaunis paikka ja varmasti sielu lepää tuolla hiljaisuudessa. Valokuvat oli myös tosi kauniita!
  Tuli mieleen tuosta pukeutumisesta, että ihmettelin kun Turkissakin (vaikka onkin suht sekulaari maa) jotkut turistit keimaili minishortseissa ja hihattomassa topissa moskeijan edessä ottamassa selfieitä. Huomasi, miten pahasti moskeijan vartija katsoi heitä. Osa turisteista yritti mennä tuollaisissa vaatteissa jopa sisälle moskeijaan, jolloin vartija alkoi viskoa lainattavia huiveja ja hameita naisten päälle. Todella epäkunnioittavaa olla ottamatta selvää maan kulttuurista ja käytännöistä. Ihmetyttää myös se, että turistit liikkuvat kaupungilla rantavaatteissa ja uimapuvuissa islaminuskoisissa maissa. Tai missä tahansa, eikö ihmisten ilmoilla voi pukeutua kunnioittavasti ja siististi.

  • Sandra

   Kiitos paljon! 🙂 Onhan tuolla jo melkoisasti porukkaa vierailemassa, mutta silti pääsi omiinkin oloihin pujahtelemaan välillä. 🙂
   No niinpä! En ole ikinä myöskään tajunnut sitä, että ei kunnioiteta kulttuuria maassa johon matkustetaan. Argumentti, että eihän siellä kuumuudessa pysty olemaan vaatteet päällä jne. on kyllä jäätävä. 😀 Eihän sitä kukaan pakota juuri esimerkiksi muslimimaahan menemään viettämään sitä lomaa.. Aurinko se paistaa jossain muuallakin, jos on pakko olla minishortsit jalassa koko loma. 😀 Itse haluan juurikin tutustua tällaisiinkin maihin ja olen ihan valmis olemaan 40 asteen helteessä pitkät vaatteet päällä, jos kaupungilla liikun. 🙂

 • Reissu-Jani

  Aika hienon näköistä ja kiva tietää jos sinne pääsee myös ”väärä uskoinen” käymään. Kiinnostaisi tietää mitä muuta Abu Dhabissa on tekemistä, koska pelkästään tuon vuoksi ei tuonne ehkäpä viitsisi matkustaa.

 • Sandra

  Vau vau vau, mikä paikka! Kuvista välittyy hieno tunnelma ja miten mahtavaa, että sisäänpääsykin on ilmainen! Olette saapuneet paikalle juuri sopivasti auringon laskiessa, mikä tuo kuviin vielä oman mystisen lisänsä.

  • Sandra

   On kyllä hauskaa, että noin monta dollaria on käytetty jonkun paikan rakentamiseen ja sitten ”vääräuskoisilta” ei oteta edes pääsymaksua. 😀

 • Paula - Viinilaakson viemää

  On kyllä todella kaunis paikka! En ole itse käynyt kun kyseistä moskeijaa ei silloin vielä ollut kun kävin Arabiemiraateissa, mutta jos nyt menisin, niin ehdottomasti kävisin tuolla. Mahtavia nuo auringonlaskun jälkeiset kuvat.

 • Sini

  Hyvä kun sanoit tuosta vaatelainasta. Siitä olisin muuten kysynyt. Ensi vuonna oon menossa emiraatteihin ja tuon moskeijan kuvia olen ihastellut.

 • Veera Bianca

  Vitsi että tuo paikka todella on maaginen ja kaunis, etenkin noin auringonlaskun aikaan, wow! Mua harmittaa että viimeksi Dubaissa jätin päiväreissun Abu Dhabiin tekemättä, still on my bucket list! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *