Islanti

Seljalandsfoss – Islannin kaunein vesiputous

Kun saavuimme pientä hiekkatietä pitkin Seljalandsfoss vesiputoukselle, en ollut uskoa silmiäni. Valtava vesiputous oli piirtynyt horisonttiin jo kehätietä ajaessamme ja nyt melkeinpä pystyin jo kuulemaan sen pauhun.
 
Seljalandfoss
 
Ilta auringon viimeiset säteet onnistuivat valaisemaan koko Seljalandfossin putouksen täydellisesti, saaden kaiken ympärillä olevan säihkymään. Nurmikolle taittui pieni sateenkaari ja ilmassa oli kesäinen tuoksu. Nappasin äkkiä kameran taskuuni ja lähdimme kipuamaan kohti taianomaiselta näyttävää putousta. Hypähdin pienelle tasanteelle kurkistamaan vesiputouksen kuohua ja sain hyvin nopeasti tuta tuulen mahdin ja olin korviani myöten litimärkä. Tässä vaiheessa emme enää malttaneet kääntyä autolle takaisin sadevaatteita hakemaan, vaan päätimme lähteä polkua eteenpäin, putouksen taakse. Näky siellä oli mitä uskomattomin ja kaiken sen kastumisen väärti. Oli kuin olisimme astuneet suoraan johonkin satumaailmaan.
 
Seljalandfoss
 
Seljalandfoss
 
Seljalandfoss
 
Seljalandfoss
 
Kultareunuksinen putous tanssi auringon valossa samalla kun tuuli sitä hieman riepotteli.
Vaikka ilta aurinko onnistui hetkittäin lämmittämään, muistutti viiltävä tuuli todellisesta lämpötilasta välittömästi. Näin illan suussa, ei maisemia putoukselle voinut jäädä tuntitolkulla ihastelemaan. Aurinko alkoi painumaan horisontissa siintävän nyppylän taakse ja näin oli meidänkin aika jatkaa matkaa. Kiitollisena tämän lumoavan hetken näkemisestä, palasimme putouksen kastelemina takaisin autolle ja istuimme ihailemaan näkyä vielä hetkeksi.
 

SeljalandfossSeljalandsfoss on yksi Islannin tunnetuimmista sekä kuvauksellisimmista vesiputouksista,
enkä syytä tähän yhtään ihmettele.

 
Seljalandfoss
 

Seljalandsfoss putouksen kätketty ”pikkuveli” Gljúfrafoss

Vain muutaman sadan metrin päässä Seljalandsfossin putouksesta, löytyy piskuinen, kallion notkelmiin kätketty Gljúfrafossin putous. Putouksen nähdäkseen joutuu näkemään hieman vaivaa, eikä kastumiselta pysty täälläkään välttymään. Tuulen riepotellessa vesiputouksen rippeita putoukselle johtavaa sisäänkäyntiä kohti, taituroimme itsemme syvennyksen läpi pienten kivien päällä hypellen.
 
Gljúfrafoss (1 of 1)
 
Gljúfrafoss123 (1 of 1)
 
Pääsemme nopeasti putouksen juurelle ja tässä vaiheessa olen ikionnellinen, että päätin pukea sadetakin lähtiessä päälleni. Putouksen voima on uskomaton. Sen pauhu kumisee korvissa niin voimakkaana, että toiselle on turha mitään edes sanoa. Hyppelehdin kiveltä toiselle saadakseni parempia kuvia, eikä hymystä meinaa tulla loppua. Hymyilen ja olen onneni kukkuloilla, vaikka samaan aikaan meinaan jäätyä kuoliaaksi. Tämä oli ehkä merkillisin asia, mitä Islannissa opin itsestäni. Löysin niin monta kertaa itseni tallustelemassa onnellisena, joko vesisateessa tai pää kenossa tuulen tuivertaessa. Luulin aina kaipaavani vain palmujen alle, mutta taidankin olla enemmän riippuvainen vaikuttavista maisemista.
 
Gljúfrafoss5 (1 of 1)
 
Gljúfrafoss4 (1 of 1)
 

Nice to know

– Seljalandsfossin vesiputous on 65 metriä korkea.
– Reykjavikista vain noin 120 km päässä oleva putous näkyy kehätielle (1) asti.
– Jos on aurinkoinen keli, niin suuntaa putoukselle auringonlaskun aikaan. Se valaisee putouksen täydellisestä edestä päin.
– Gljúfrafoss on aivan Seljalandsfoss putouksen vieressä. Sen näkee hiekkatieltä hyvin.
 
seljalandsfoss
 
Gljúfrafoss6 (1 of 1)
 
Gljúfrafoss
 
Gljúfrafoss3 (1 of 1)
 

Lue myös 6 päivän road tripin kustannuksista ja ensi fiiliksistä Islannista:
Mystinen Islanti

Sólheimasandurin hylätty lentokone – Islannin kuvatuin kohde
Islannin uskomattomat jäätikkölaguunit Jökulsárlón & Fjallsárlón
Mahtava Skógafoss – Islanti
Uskomaton Pohjois-Islanti – Laavapeltoja, kraatterijärviä sekä suuria putouksia
Stokksnes – Dramaattinen sekä sateinen Stokksnessin niemimaa
Reynisfjara & Dyrhólaey – Basalttipylväitä sekä mustia rantoja

10 Comments

 • Sofia / Project Forever

  Upeita kuvia olet ottanut, etenkin nuo missä auringonlasku värjää putouksen! Kävin samoilla vesiputouksilla enkä osaa sanoa kummasta pidin lopulta enemmän! Seljalandsfoss oli siitä kiva että sen pääsi kiertämään, mutta tuossa luolassa olevassa ”salaisessa” vesiputouksessa oli sellaista mystistä tunnelmaa mikä viehätti.

 • Sari / matkalla lähelle tai kauas

  Tuo toinen vesiputous näyttää hyvältä. Nyt hieman harmittaa, kun oppaamme ei esitellyt sitä meille lainkaan.
  Sinulla on taitanut syntyä matkalla sama fiilis kuin itselläni reissussa. Ihan sama vaikka sataisi akkoja. Maisemat on niin kauniita, ettei se haittaa! Täällä haaveillaan Fär saarista, Huippuvuorista ja Gröönlannista.

 • Iida in Translation

  Vau, onpa mielettömän näköinen paikka ja ihanasti kuvailtu kokemus! 🙂

  Samaistun tuohon, että kaipaa pikemminkin upeita maisemia kuin rantaa ja palmuja. Toki niitäkin, mutta kauneus on se, mikä sydäntä eniten sykähdyttää!

 • Sonja | FIFTYFIFTY

  Voi Islanti! <3 Vielä jonain päivänä. Voin kyllä kuvitella, että nuo maisemat lumoavat sellaisenkin, joka on luullut syttyvänsä vain tropiikista. Mä olen myös useamman vuoden ajan tunnistanut itsestäni sen luontorakastajan, jota ei kiinnosta vaikka lämpötilat eivät hipoisi 30. Itse asiassa jaksa aina vähemmän ja vähemmän kuumuutta.

 • Katja

  Vesiputouksissa on taikaa!
  Mulla on jotenkin ristiriitaiset fiilikset Islannista. Vuosikausia halusin sinne ihan tosi kova, mutta mitä enemmän oon nähnyt kuvia ja lukenut blogipostauksia niin jostain syytä muut kohteet on vaan ruvennu houkuttelemaan enemmän. Mutta edelleen kyllä sinnekin pitää vielä joskus päästä.

 • Annemaria/Samppanjaa muovimukista

  Uuuhh, miten kauniita! Mä oon aina rakastanut vesiputoksia, mutta ne mitä olen elämäni aikana nähnyt ovat paljon pienempiä ja vaatimattomampia. Tällaisista haaveilen 🙂 Hienoja kuvia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *