Liettua

Romanttisen rosoinen Vilna


Vilna

 
Rakastan matkustamisessa sitä tunnetta, kun joku uusi kaupunki saa kiedottua minut pauloihinsa ensi näkemisellä sekä koukutettua minut tutkimaan sitä intohimoisesti lisää. Näin minulle kävi syksyisessä Vilnassa ja voi kunpa osaisin kertoa tarpeeksi kuvaavia sekä ylistäviä adjektiiveja esitellessäni sitä teille. Romanttisen rosoinen Vilna on juuri sitä, mitä huoleton kaupunkilomalainen reissultansa halajaa. Vanhassakaupungissa romantikkojen aisteja herätellään kauniiden kahviloiden, puistojen sekä kujien avulla, kun taas rosoisuus tuodaan esille kaiken sen kauniin kyljessä. Hylättyjen talojen ikkunoissa saattaa vieläkin nähdä verhon tai toisenkin hiljalleen lepattamassa tuulen vireen mukana, mutta muuten talovanhukset koristavat kauniita kujia hiljaisen ylväänä.
Kiireettömänä vaeltaessa Vilnan katuja, sitä tuleekin ajatelleeksi kuinka onnekas onkaan saadessaan tutustua kaikkeen tähän. Vilnan syksyiset värit sekä rento tunnelma hurmaa hetkessä. Tästä reissusta puhutaan vielä.
 
Vilna
 
Vilna
 
Vilna
 
Vilna
 
Vilnan katukuvaa elävöittävät niin komeat suuret kirkot kuin taiteilijoiden valtaamat kadunpätkät.
Rosoisuus ja romantiikka on edustettuna kaikkialla mihin kaupungissa katsotkaan. Yksi lempijutuistani kaupunkilomilla on pistäytyä kirkkoihin sisälle ja ihastella niitä. Upeiden katto freskojen ihastelu taitaa olla jo melkeinpä tapana matkoillamme.
 

Vilna

 
vilna16 (1 of 1)
 

vilna (1 of 1)Pilies street, joka on yksi Vilnan vanhankaupungin vilkkaimmista kaduista.

 
Suosituimpien katujen ollessa siistin hillittyjä, löytyy Vilnasta myös taiteellinen puoli. Vain muutaman askeleen päässä turistien tuntemalta Pilies streetiltä, löytyy sadan pienen taideteoksen kattava teos, joka on tehty kunnianosoituksena maan kirjallisuuden hyväksi työskenneille.
 

vilna15 (1 of 1)Literatu street

 
vilna14 (1 of 1)
 
vilna65 (1 of 1)
 
Vilna
 
Vilna
 
Muutama sana Vilnan nähtävyyksistä.
Vilnassahan ei varsinaisesti ole mitään “pakollisia” nähtävyyksiä, joten siellä voit keskittyä huolettomaan kujilla käppäilyyn.
Jos kuitenkin etsit jotain pakollista nähtävää kaupungista, niin näitä itse suosittelisin.
 
Gediminasin linnan torni
Jos rakastat linnoja, linnan muureja sekä romanttisia näkymiä punatiilikattoisten talojen ylle, on tämä kukkula sinua varten!
Gediminaksen linna on yksi Vilnan symboleista ja sen historiaan voi tutustua tornissa toimivassa museossa.
Kukkulalla voi vierailla myös tutustumatta museoon ja ihailla vaikkapa vanhankaupungin taakse laskeutuvaa auringonlaskua muurien päällä istuen.
 
Vilna
 
vilna40 (1 of 1)
 
vilna42 (1 of 1)
 
vilna43 (1 of 1)
 
vilna2 (1 of 1)
 
Kolmen ristin kukkula
Toinen kukkula, josta ihastella kaunista auringonlaskua on Kolmen ristin kukkula. 165,1 metrin korkeudessa olevat ristit hallitsevat kaupunkikuvaa Gediminaksen linnan tavoin ja näkymät kaupungin ylle ylhäältä ovat upeat.
Nousemista varten on tehtävä pieni pakaralihas treeni jyrkähköjä portaita pitkin, mutta pääsee liki laelle asti autollakin.
 
vilna68 (1 of 1)
 
vilna69 (1 of 1)
 
KGB museo
Liettuan surullisesta historiasta sekä vankien elämästä kertova museo on historiasta kiinnostuneille varsin mielenkiintoinen paikka. Meitä kiinnosti tällä kertaa sotaisaa historiaa enemmän rakennuksen alakerroksista löytyvä vankilaosasto, jossa oli melko rajullakin tavalla kuvailtu vankien kokemuksia selleistänsä. Suurin osa vangeistahan ei niin sanotusti ollut oikeita rikollisia, vaan Neuvostoliittoa vastustaneita vastarintaliikkeen kannattajia.
Museo on rakennettu alkuperäisiin tiloihin.
 
vilna60 (1 of 1)
 
vilna59 (1 of 1)
 
vilna58 (1 of 1)
 
Uzupisin tasavalta
Tasavalta, jonka perustuslaki on rustailtu hieman pilkesilmäkulmassa eikä se ole tosiaan tarkoitettu kovin tosikoille luettavaksi. Tiesitkö, että Uzupisissa koiralla on oikeus olla koira sekä jokaisella on oikeus olla myös väärinymmärretty. Jep, en tiennyt minäkään ennen vierailuani Vilnaan, mutta joka päivä sitä oppii jotain uutta.
Uzupisin tasavalta löytyy aivan Vilnan vanhankaupungin kupeesta, Vilnia joen varrelta. Tämä boheemi tasavalta vaatii kokonaan oman kirjoituksensa, joten palaammekin siihen myöhemmin.
 
vilna20 (1 of 1)
 
Vielä lopuksi on minun pakko päästä jakamaan täydellinen majoitusvinkkini Vilnaan!
Yövyimme kaksi yötä Very Vilnius Pilies street nimisessä asunnossa, jonka bongasin jälleen kerran Bookingista.
Asunnon kuvat ja arvostelut vakuuttivat minut täysin ja varasin huoneiston melkeinpä mitään muuta vertailematta.
Huoneiston hinta yhdeltä yöltä oli noin 60€, mikä on ihan mielettömän halpa hinta tämän tasoisesta asunnosta.
Asunnon sijainti vilkkaan Pilies streetin varrella ei ollut ongelma, sillä asuntoon kuljettiin pientä pihakäytävää pitkin.
Jos kiinnostuit, niin tässä on suora linkki asuntoon bookingin sivuilla.

vilna64 (1 of 1)

 

vilna8 (1 of 1)Tämän asunnon hiljaisuudesssa nukutti hyvin! Nukuimme molempina öinä reippaasti yli 10 tuntia.

 
vilna11 (1 of 1)

vilna6 (1 of 1)Asunnosta löytyi kaikki mukavuudet pesukoneista lähtien.

 

vilna5 (1 of 1)

 

vilna10 (1 of 1)Näkymä makuuhuoneen ikkunasta kylpyhuoneeseen.

 
Tällaiselta näytti Vilna minun kokemuksieni kautta, enkä hetkeäkään epäröisi lähteä sinne uudestaan. Itseasiassa taisimme Topiaksen kanssa luvata yhden ravintolan työntekijöille, että palaamme takaisin keväällä vain syömään heidän herkullisia ruokiaan.
Ruoatkin tarvitsevat minun mielestä ihan kokonaan oman kirjoituksensa, joten palataan siihenkin ravintola vinkkien kera.
 
Jos etsit seuraavalle kaupunkilomallesi jotain kiireetöntä, kaunista sekä romanttista, valitse Vilna.
Lue myös: Kolme hyvää ravintola suositusta Vilnaan!
 
vilna47 (1 of 1)
 
Nice to know:

  • Vilna on sopiva kohde viikonloppureissulle!
  • Teimme yhdistetyn viiden päivän reissun Vilnaan ja Riikaan. Airbalticin sivuilta, voi helposti rakennella itselleen yhdistelmä lentoja tai Riiasta voi halutessaan matkata Vilnaan vaikkapa bussilla.
  • Junalla Vilnan kentältä (Oro uostas) päärautatieasemalle aikaa kuluu noin 7 minuuttia. Hintaa lipulla on 0,70€.
  • Uberilla matka vanhastakaupungista lentokentälle maksoi noin 4,90€.
  • Normaalitaksilla lyhyempi matka “mittarilla” tuli maksamaan 10€. Kyytiin hypätessä varmistin vielä hintaa ja kuski osoitti mittariaan. Hänen mittari juoksikin sitten yhtä rivakasti kuin sekunnit.
  • Kirkkoihin ei tarvinnut maksaa pääsymaksua.

 

One Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *