Islanti

Reynisfjara & Dyrhólaey – Basalttipylväitä sekä mustia rantoja

Reynisfjara & Dyrhólaey
Yksi odotetuimmista paikoista Islannin kiertoajelun aikana oli varmastikin Reynisfjaran jylhät basalttikiviset kalliot sekä Dyrhólaeyn majakka. Islannin matkasuunnitelmia tehdessä, oli mahdottomuus välttää näkemästä kuvia Reynisfjaran mustasta hiekkarannasta taikka Dyrhólaeyn kauniista majakasta. Mustat vulkaaniset hiekkarannat puhuttelevat minua jollain aivan erityisellä tavalla ja tottakai nämä kohteet halusimme ehdottomasti sisällyttää road trippimme varrelle.
 

Reynisfjara DyrhólaeyDyrhólaeyn majakalle päästäkseen pitää ajaa ylös jylhille kallioille.
Muutamien kilometrien pituinen mutkitteleva soratie suositellaan ajamaan nelivedolla.

 
vik (7)
 

Reynisfjara DyrhólaeyDyrhólaeyn majakalta näkee Kirkjufaran sekä Reynisfjaran mustat hiekkarannat koko komeudessaan.

 
Reynisfjara Dyrhólaey
 
Matkanvarrella majakalta Reynisfjaraan pysähdyimme nopeasti katsahtamaan Gallows Rockin. Legendan mukaan täällä teloitettiin joskus vankeja.
 
vik (3)
 
vik (5)
 
vik (2)
 

Reynisfjara


Reynisfjaran mustaakin mustemmat dramaattiset hiekkarannat suurine aaltoineen, ovat upeaa katsottavaa. Reynisfjara houkuttelee päivittäin satoja, ellei jopa tuhansia, vierailijoita ihastelemaan rantaa sekä komeita basalttipylväitä. Vaikka Atlantin pauhaava valtameri onkin kaunista katsottavaa, piilee tässä kohteessa suurin vaara juurikin rannoilla ja aalloissa. Reynisfjara on surullisen kuuluisa ´Sneaker wave´ aalloista, jotka arvaamattomasti saattavat viedä liian rannassa kävelevän mukanaan. Aallot ”hiipivät” pitkälle rantahietikkoa pitkin ja saattavat imaista varomattoman kulkijan mukaansa. Näiden aaltojen imusta, on lähes mahdotonta päästä pois. Viimeisin raportoitu kuolonuhri Reynisfjarassa on vuodelta 2017.
 

Reynisfjara DyrhólaeyReynisfjara

 
Reynisfjara Dyrhólaey
 
Islantia kiertäessä, on lähes mahdotonta olla törmäämättä suuriin basalttipylväs röykkiöihin. Yksi Islannin tunnetuimmista basalttikivi kallioista löytyykin juuri Reynisfjarasta, jossa basalttipylväät ovat suuressa rykelmässä rannalla. Basalttipylväs on basaltista muodostuva rakenne ja niitä muodostuu joko laavan tai vulkaanisen tuhkan jäähtyessä. Jäähtyessä laava tai tuhka alkaa kutistumaan, jolloin kutistuminen aiheuttaa jännitteitä. Jännitteiden purkautuessa laavan tai tuhkan ylä- ja alapinta rakoilevat. Raot syvenevät, kunnes ylä- ja alapuolella olevat raot kohtaavat ja näin muodostuu basalttipylväs. Yleisimmin basalttipylväissä on viisi tai kuusi tahkoa.
 

vik (15)Reynisfjaran Basalttipylväät

 
Reynisfjara Dyrhólaey
 
Reynisfjara Dyrhólaey
 
Reynisfjara Dyrhólaey
 
vik (21)
 
Yksi Islantilaisista kansantarinoista on alkanut täältä, Reynisfjarasta. Vanhan tarinan mukaan, hylkeet jättäisivät nahkansa kerran vuodessa rannalle ja näin ollen olisivat ihmisiä yhden illan ajan, tanssien ja juhlien läpi yön.
 
Tarina kuuluukin näin: Eräs Mýrdalista kotoisin oleva mies kulki aikaisin eräänä aamuna Hálsanefshellirin rantakallioiden ohi ja kuuli kuinka yhdessä luolista tanssittiin sekä ilakoitiin. Hän huomasi luolan ulkopuolella joukon hylkeennahkoja, otti yhden niistä mukaansa kotiin ja lukitsi sen arkkuunsa. Kun hän pian sen jälkeen taas kulki luolan ohitse, istui siellä kaunis tyttö aivan alastomana katkerasti itkien. Hän oli hylje, jonka nahan mies oli vienyt kotiinsa. Hän lohdutti tyttöä, antoi hänelle vaatteita ja toi hänet mukanaan kotiinsa. Ennen pitkää hän rakastui tyttöön ja otti hänet vaimokseen. He tulivat hyvin toimeen, mutta usein vaimo istui hiljaa rannalla, katsellen kauas merelle. Vuodet kuluivat ja he saivat useita lapsia.
 
Reynisfjara Dyrhólaey
 
Mies piti hylkeen nahan edelleen arkussa ja otti avaimen mukaansa mihin tahansa hän menikään. Kuitenkin eräänä päivänä, mies souti merelle kalaan ja unohti avaimen kotiin. Kun hän tuli takaisin, oli arkku auki sekä vaimo että hylkeennahka kadonneet.
Vaimo ei ollut ikinä nähnyt arkun sisältöä ja löytäessään avaimen, hänen uteliaisuutensa heräsi. Kun hän löysi sieltä hylkeennahan, kaipaus merelle kasvoi hänessä liian voimakkaaksi. Hän sanoi hyvästi lapsille, veti nahan päällensä ja katosi mereen.
Ennenkuin hän vaipui aaltoihin, hän lauloi:
Minä olen iloinen ja minä olen surullinen,
meressä minulla on seitsemän lasta
ja maalla minulla on seitsemän lasta.

Mies suri kauan vaimonsa menetystä. Hänen soutaessaan merelle kalaan, hylje usein ui veneen ympärillä ja näytti kuin sen silmissä olisi ollut suuria kyyneleitä. Onni seurasi miestä tapahtuneen jälkeen kaikessa. Kun lapset leikkivät rannalla, he myös usein saattoivat nähdä vedessä hylkeen ja heittelivät sille kaloja sekä kauniita simpukoita. Mutta koskaan heidän äitinsä ei enää palannut takaisin.
 
vik (4)
 

Nice to know:

 • Reynisfjara & Dyrhólaey sijaitsevat noin 180 km päässä Reykjavikista.
 • Rannalla sekä majakalla on suurehkot parkkialueet.
 • Reynisfjarasta löytyy myös ravintola sekä wc.

 

vik (23)Reynisfjara & Dyrhólaey 

 
vik (11)
 
vik (8)
 

Lue myös nämä jutut Islannista:
Islannin uskomattomat jäätikkölaguunit Jökulsárlón & Fjallsárlón
Mahtava Skógafoss – Islanti
Sólheimasandurin hylätty lentokone – Yksi Islannin kuvatuimmista kohteista
Seljalandsfoss – Islannin kaunein vesiputous
Mystinen Islanti – Vesiputouksia, vesisadetta sekä mustahiekkaisia rantoja

Uskomaton Pohjois-Islanti – Laavapeltoja, kraatterijärviä sekä suuria putouksia
 


vik (22)
Dyrhólaey

2 Comments

 • Sanna I Seven Seas

  On toi kyllä huikea maa! Kiva lukea näitä Islanti-postauksia ja pitää palata niihin sitten viimeistään, kun oma reissu on ajankohtainen. Oliko niin, että olitte reissussa kesäkuussa ja silti oli vilu ja sateista? Eikö kesäkuun pitäisi olla ”paras” kuukausi säiden puolesta siellä…? 😉

  • Sandra

   Me oltiin toukokuussa matkassa. 🙂 oli vilu. 🤣 Mutta musta tuntui, että Färsaaret oli vielä kylmempi.
   Islanti oli kyllö tosi huikea maa. ❤️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *