Korona päiväkirjat

On Ramadanin aika, ei vettä, ruokaa tai edes lentoja! – Viidennen viikon päiväkirja paratiisista

Aamuöinen trooppinen rankkasade pyyhkäisee poukaman yli nopeasti. Viidakon laitamilla aamun ensimmäiset linnut odottavat jo kovasti lauluvuoroaan ja sateen loppumista. Ensimmäinen huhuileekin jo kärsimättömänä puiden latvojen suojista. Muutama kujeilevalta kuulostava lintu liittyy kuoroon mukaan ja kaskaat aloittavat tasaisen sirkutuksensa. Nyt puuttuu enää vain viidakkorummut ja trooppinen yhtye olisi kasassa. Sade ei vaan ota loppuakseen. Rankkasade on juuri herättänyt meidät unesta ja ajanut minut vetämään ovia kiinni. Nukumme yöt ovet merelle päin avonaisina, mutta sateen tai tuulen tullessa, vedämme me ne aina kiinni. Käperryn takaisin lakanoiden alle ja jään kuuntelemaan aamua. Tänäänkin se on täydellinen.
 
Ramadan
 
Kaivan reissunaisia kirjan tyynyni alta ja alan lukemaan tarinoita rohkeista seikkailijattarista 1900-luvulta. Tällä hetkellä olen Louise A. Boydin Mukana etsimässä kadonnutta Norjalaista tutkimusmatkailijaa sekä tutkimassa Antarktista aluetta 1900-luvun alussa. Miten nuo naiset ovatkaan olleet noin rohkeita. ”Eniten nämä naiset pelkäsivät, että he jäisivät elämättömän elämän vangeiksi. Matkailu vapautti heidät henkisestä korsetista ja antoi mahdollisuuden oppia, tutkia, ihastella ja ihmetellä avaraa maailmaa. Matkan aikana he pääsivät eroon sekä itsestään että muista.” -Reissunaisia
Onpa mielenkiintoinen ajatus.
 
Kömmin ulos bungalowistamme ja luon katseen ravintolalle. On Ramadanin ensimmäinen aamu, eikä ristinsielua liikuskele pihalla. Hyppelehdin palmureunaisen pihan läpi pienessä tihkusateessa tavoitteena selviytyä lähes kuivana ravintolalle. Toisin kun paastoavat ystävämme, me aloitamme tämänkin aamun kuntopiirillä sekä munakkaalla.
 
Ramadan
 
Mikä on Ramadan?
Ramadan on muslimien paastokuukausi ja yksi islamin viidestä peruspilarista. Muslimit uskovat, että profeetta Muhammed sai silloin Koraanin ensimmäiset ilmoitukset. Ramadanin aikana muslimit ovat syömättä valoisan aikaan yhden kuukauden ajan. Ramadania vietetään islamilaisen hijra-kalenterin yhdeksäntenä kuukautena. Islamilainen kalenteri noudattelee kuun vaiheita, joten Ramadan siirtyy meidän gregoriaaniseen kalenteriimme verrattuna vuosittain aina 11 vuorokautta aiemmaksi. Islamilainen ajanlasku alkaa vuodesta 622, jolloin profeetta Muhammad siirtyi Mekasta Medinaan.
 
Ramadan
 
Paaston aikana muslimit pidättyvät ruoasta ja juomasta vuorokauden valoisana aikana eli aamuhämärän ja auringonlaskun välisenä aikana. Ruokailun lisäksi siis myös juominen, tupakointi, kiroilu, itsetyydytys ja seksuaalinen kanssakäyminen ovat valoisaan aikaan kiellettyä. Ramadanin aikana muslimit työskentelevät yleensä vain aamupäivisin ja kuluttavat mahdollisimman vähän energiaa. Ramadanissa ei ole kyse pelkästään vain paastoamisesta, vaan tuon kuukauden aikana muslimit myös harjoittavat itsetutkiskelua, kehittävät itsehillintää, rukoilevat tavallista enemmän ja lukevat Koraania läpi. Niin kuin aina, pakollisia rukouksia on viisi päivässä ja moni rukoilee Ramadanin aikana vielä enemmän. Osa myös toteaa, että he pystyvät paaston aikana kokemaan miltä köyhistä sekä nälkäisistä tuntuu.
Paastoon opetellaan jo nuorella iällä ja se on yksi Islamin viidesta peruspilarista. Kaikkien ei kuitenkaan tarvitse osallistua paastoamiseen, nimittäin paaston aikana ei saa olla kuukautisia, imettää tai olla raskaana. On myös asetettu poikkeuksia vanhuksille, sairaille, mielenvikaisille tai tärkeissä ammateissa oleville. Paastoa voi ottaa ”velaksi” ja suorittaa sitten paremmalla ajalla.
 
rajaampat_5viikko_3 (1 of 1)
 
Kun paastokuukausi loppuu, koittaa kolmipäiväinen Id al-Fitr -juhla. Tuolloin muslimit kerääntyvät aamulla moskeijaan rukoilemaan ja viettävät sen jälkeen päivää esimerkiksi sukulaisten, naapurien tai ystävien kanssa.
 
Tuleekin olemaan äärimmäisen mielenkiintoista seurata Ramadania näin läheltä tiiviissä yhteisössä. Kuinka se vaikuttaa heihin yksilöinä? Miten se tuleekaan vaikuttamaan yleiseen ilmapiiriin, kun osa syö normaalisti ja osa paastoaa. Entäpä aiheuttaako kuuma trooppinen ilmasto nestehukkaa heille ollenkaan? Entä laiskistuuko elämä saarella entisestään ja olemmeko Topiaksen kanssa pian ainoita ahertajia? En tiedä. Paljon on tulossa kysymyksiä, ihmetyksiä sekä outoja tapoja tulevina viikkoina.
 
rajaampat_5viikko_1 (1 of 1)
 
Minulta on kysytty, että enkö itse ole kiinnostunut paastoamaan muiden mukana? Olen toki kiinnostunut kokeilemaan paastoamista, mutta en tällaisissa olosuhteissa tai koraanin oppien johdattelemana. Jos paastoan, haluan todella olla sellaisessa ympäristössä, jossa minun ei tarvitse pelätä nestehukkaa tai tehdä fyysistä työtä auringonalla. Tällä hetkellä näen niin paljon potentiaalista ehostustyötä resortilla, että tuntuisi kamalalta ajanhukkaamiselta viettää päivät makoillen, nälissään ja vieläpä ilman vettä. Tämä taitaa olla sitä kuuluisaa suomalaista työmentaliteettiä.
 
Ramadan
 
Jos siis tekisin paaston, niin minun paastooni kuuluisi pienen ravinnon saanti pitkin päivää, kuten esimerkiksi mehupaastoissa kuuluu. Ei päiväsaikaan nukkuminen, itsetutkiskelu tai syöminen vain öisin. Ajatus päivällä paastoamisesta ja yöllisestä syömisestä tuntuu kummalliselta ja onkin mielenkiintoista seurata tätä vierestä.
Jos haluat seurata kuinka suomalaisen Fannyn ensimmäinen paasto täällä Indonesiassa sujuu, niin ota hänen Youtube-kanava Fanny Yusuf seurantaan. Hän jakaa myös mietteitään koko paaston ajan instagram tilillä @fannyyusuf_
 
Ramadan
 
Rajoituksia, rajoituksia, rajoituksia..
Torstai-iltana lähes jokainen uutiskanava uutisoi Indonesian liikenneministeriön antamasta linjauksesta, jonka seurauksena kaikki matkustajalentoliikenne lopetettaisiin 24.4.-1.6 väliseksi ajaksi. Tämä uutinenhan tarkoittaisi myös meidän osalta sitä, että mekin missattaisiin 26.5 Suomeen lähtevä lento Jakartasta. Aloin kuitenkin jostain syystä vielä empimään asiasta kertomista sosiaalisessa mediassa, sillä huomasin Suomen Jakartan suurlähetystön vielä selvittävän asian todenmukaisuutta. Kävikin ilmi, että säädös ei ollut täysin yksiselitteinen kansainvälisten lentomatkustajien osalta ja että suurlähetystö selvittäisi asiaa.
”Direktur Jenderal Perhubungan Udara Kementerian Perhubungan, Novie Riyanto, mengatakan larangan terbang ini baik perjalanan dalam negeri (domestik) maupun luar negeri (internasional).”
-Director General of Air Transportation Ministry of Transportation, Novie Riyanto, said that the ban is flying both domestically (domestically) and abroad (internationally).-
 
Sieltä se tarkennus sitten saatiin kaksi päivää myöhemmin, kun hallitus vähän selvensi raflaavia ”kaikki kotimaan sekä ulkomaan lennot peruttu 24.4-1.6” otsikoita ja lausuntojaan. He tarkensivatkin, ettei missään vaiheessa ollut tarkoitus rajoittaa kansainvälistä lentoliikennettä!? Onhan se toki hienoa sanoa julkisesti liikenneministerin toimesta tällaista (23.4) ja sitten pari päivää myöhemmin tajuta, etteivät valtuudet tainneet riittää päätöksen tekemiseen. Tämän tiedon saatuani kihisin hetken raivosta. Tämä oli jo toinen kerta muutaman kuukauden sisällä, kun pormestari tai joku muu ylemmässä virassa oleva julistaisi julkisesti voimaan tulevia kieltoja, joita ei kuitenkaan todellisuudessa voisi edes asettaa. En voi käsittää miten tällaista juttua voidaan oikeasti täällä suoltaa uutisiin saakka jonkun virkamiehen toimesta ja sitten todellisuus on kuitenkin ihan eri. Suomessa kun luet jotain uutisista liittyen hallituksen sanomisiin, niin voit kuitenkin 100% luottaa siihen informaation joka sinulle jaetaan. Lähde näille lentorajoituksille on: Suomen suurlähetystö Jakartassa Facebook sivu.
 
Ramadan
 
Pyysin toissailtana kahta paikallista avuksi, kun yritin itse etsiä tietoa asiasta ja sen oikeellisuudesta. He eivät millään tajunneet miksi en usko tätä juttua, kun onhan se jokaisella paikallisella uutiskanavalla jo kerrottu. Sain melkein jo kunnon väittelyn aikaiseksi toisen omistajan kanssa aiheesta sen jälkeen, kun kerroin saaneeni vahvistuksen tämän uutisen virheellisestä tiedosta. Hän ei millään halunnut uskoa, että Indonesiassa annettaisiin vääriä lausuntoja virkamiesten toimesta ja että Suomen suurlähetystöllä olisi tarkemmat tiedot juuri nyt.
 
Maansisäiset lennot näyttäisivät olevan kuitenkin nyt lopetettu kokonaan, mutta kukapa tässä enää tietää tai luottaa mihinkään. Viimeisimpien tietojen mukaan laivaliikenne sekä Sorongin lentokenttähän täällä on ollut jo stopattuna ties kuinka monta viikkoa. Mutta, tässä vaiheessa ei jaksa enää luottaa tähänkään. Mutta onhan se jo täällä muutamaan kertaan nähty, että virkamiehet voivat täällä julistaa päätöksiään lehdissä ja kirjeissä, vaikka niille ei oltaisi virallista lupaa edes saatu. Sitten täällä kaikki uskovat näitä herroja, jotka todellisuudessa luulevat tittelinsä riittävän puhumaan julkisesti mitä sattuu.
 
Rajoitusten tekeminen liittyy perjantaina alkaneeseen Ramadaniin, jonka takia useat matkustavat provinssista toiseen sukulaisten luokse pyhien viettämään. Meidänkin suunnitelmiin tämä nyt vaikuttaa sitten sen verran, että näillä näkymin emme pääse matkustamaan Suomeen alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti toukokuun lopussa. Jäämme tänne nyt odottelemaan rajoitusten purkamista ja sitten miettimään uusia lentoja Qatarilta.
 
Ramadan
 
Onni on, että meillä on näin ihana paikka olla odottelemassa tilanteen selviytymistä. Eihän meillä täällä mikään hätä vieläkään ole. Ystäviä, burgereita, karkkeja ja päivittäistä Aku Ankkaani kyllä kaipaan, mutta muutenhan elo kohtelee meitä oikein hyvin nyt. <3
 

rajaampat_5viikko_6 (1 of 1)Tällä viikolla aloitin uuden projektin rannalle rakennetuissa bungaloweissa. Tässä valmistuu uusia puita sisäkattoa varten.

 

rajaampat_5viikko_5 (1 of 1)Teimme kuluneena viikkona pitkin saarta uusia kukkapenkkejä hyödyntäen hukkapuita.

 

rajaampat_5viikko_4 (1 of 1)Alkuviikosta laitoimme 105 uutta korallin alkua uusille alustoilleen. Lisää tulossa tästä koralli projektista hieman myöhemmin.

 
Seuraa reaaliaikaista eloa saarelta instagramista:
@terveiset_paivantasaajalta
 
Jos et ole alusta asti ollut matkassa mukana, niin tästä voit lukaista miksi olemme täällä ja tästä taas syyt miksi tänne jäimme koronankin iskettyä.
 
rajaampat_5viikko_2
 
Muut tarinat Raja Ampatilta:
Raja Ampat – Matkaopas paratiisiin
Lopputili ja muutto paratiisisaarelle – Paluu Raja Ampatille
Muutto Indonesiaan – Ajatuksia unelmien saavuttamisesta
Eristyksissä – Ensimmäisen viikon päiväkirja paratiisista
Ahdistus ja pelko yrittivät ottaa vallan – Toisen viikon päiväkirja paratiisista
Kiitollisuutta ja nemojen etsintää – Kolmannen viikon päiväkirja paratiisista
Yökylässä Doberain toisella saarella – Neljännen viikon päiväkirja paratiisista

20 Comments

 • Laura Linnea

  Tuo ramadan on kyllä mielenkiintoinen juttu, kun itselle se ei ole mitenkään luonteva osa elämää. Olin kerran muutaman päivän Sansibarilla ramadanin aikaan, ja siellä se näkyi katukuvassa hyvin. Lounasta ei päässyt syömään mihinkään ja ihmisiä liikkui kadulla vähemmän. Hostellin seinässä oli lappuja, jossa muistutettiin myös turisteja kunniottamaan ramadania ja olemaan mm. pussailematta julkisesti päiväsaikaan. Totta kai se tuntui hassulta itselle, mutta mikäpä minä olen muiden sääntöjä kyseenalaistamaan, kun ramadanilla on kuitenkin hyvät tarkoitusperät eikä se ketään tietääkseni satuta.

  Uskomattoman upeita kuvia tässä postauksessa! 🙂

  • Sandra

   Lomalla tuo olisi varmaan vähän myös hankalaa, jos moni paikka olisi kiinni. 😀 täällä onneksi meillä yksi kokki, joka ei ramadania viettele. 🙂

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Tuo on kurjaa ja stressaavaa, kun ei pysty luottamaan viralliseenkaan informaatioon. Täytyy rehellisyyden nimissä kuitenkin todeta, että on tässä koronakriisissä Suomenkin ministerit sekoillut ja antaneet kansalaisille väärää tietoa.

  • Sandra

   Haha, niin olen ymmärtänyt, ettei kaikilla ole mennyt oikein putkeen tää homma ja sen tiedottaminen. 😀

 • Taina

  Ensinnäkin täytyy todeta, että aivan superkauniita kuvia!

  Tsemppiä kovasti sinne. Aikamoisessa epävarmuudessa koko maailma, ja tuossa teidän tilanteessa se vielä korostuu.

  • Sini matkakuumeessa

   Ramadania taidetaan viettää pari kertaa vuodessa? Muistan vaan, kun muslimi duunikaveri paastosi kesällä. Se ei voinut sitä jatkaa, kun meni niin heikkoon kuntoon. Se tais olla heinäkuu.

   • Sandra

    Itseasiassa Ramadan on vain kerran vuodessa, mutta ajankohta vaihtelee. 🙂 Jotkut myös joutuvat siirtämään välillä paastoa ja jäävät ”velkaa”.

 • Terhi

  Maassa maan tavalla, Ramadan vaikeuttaa kyllä suuresti normaalia eloa ja joskus ihmettelee mitä järkeä on kitua kuumat päivät ja sitten mässäillä yöllä. Onneksi ei odottavien tai imettävien äitien tarvitse osallistua.

  • Sandra

   On kyllä mielenkiintoista seurata vierestä tätä. Itse en kyllä pystyisi täällä sellaista tekemään.

 • Ne Tammelat

  Mielenkiintoista lukea tuosta Ramadasta, kun ei sellaista itse kovin läheltä pääse näkemään. Kerro ihmeessä lisää blogissa havaintoja. Harmillista, että lentojenne tilanne on epäselvä. Toivottavasti saatte asioihin selvyyttä ja pääsette jossain vaiheessa taas Suomeen.

  • Sandra

   Tänään jatkuu taas tarinointi. 🙂 Eiköhän me joskus kotiin päästä. Onneksi ei kamala hoppu nyt olekaan.

 • Cilla Maria | From sunset last night to sunrise this morning

  Ramadania on tullut seurattua vierestä jo useamman vuoden, kun olen ollut vapaaehtoisena vastaanottokeskuksessa ja sittemmin viime vuodet koulutuskeskuksen keittiöllä. Koululla on jonkin verran muslimeja, suurin osa ei vietä enää ramadania, mutta osalle se on edelleen normikäytäntö.
  Toivottavasti lentotilanne selkiytyy siellä ajan kanssa. Varmasti rasittavaa, kun tietoon ei voi luottaa. Tuo minuakin on ärsyttänyt monesti ulkomailla.

  • Sandra

   Eiköhän tää selkiinny pian. 🙂 on ollut kyllä mielenkiintoista seurata vierestä tätä. Ilmekään ei ole värähtänyt koko aikana näillä. 😀

 • Sanna I Seven Seas

  Minäkin olen miettinyt aina ja ihmetellyt, että miten noin trooppisissa oloissa paastoaminen onnistuu. Itse pökräisin muutamassa tunnissa, ellen saisi nestettäja suolaista ruokaa. En tiedä, olisiko se sitten helpompaa jos olisi tottunut vuosia kyseiseen ilmastoon…
  Joka tapauksessa teillä on siellä ihanat maisemat missä viettää aikaa ja teidän elämää sieltä on ihan seurata! <3

  • Sandra

   On kyllä varmasti ensikertalaiselle kammottavaa. 😀 nää täällä tuntuvat kyllä olevan tosi ok tän kanssa. Ei valituksen pihaustakaan kuulunut. 😀

 • Emilia/Merkintöjä maailmasta

  Kaunis tuo postauksen aloitus, vei ihan mukanaan <3 kiva kun kirjoitit Ramadanista, siitä oli mielenkiintoista lukea. Samaten viime päivien tiedotuksesta, kuulostaa tosin todella hermoja raastavalta ja epätodelliselta. Melkosta sekoilua tosiaan.
  Mukavaa ensi viikkoa sinne ja työn iloa paratiisiin!😊

 • Veera Bianca

  Wow miten kauniita kuvia sieltä paratiisista <3 Melkoinen tilanne siellä teillä, toi on kyllä niin hankalaa selvitellä noita lentoja ja saada oikeaa tietoa! Tsemppiä ja toivottavasti pääsette Suomeen sitten kun on sen aika! 🙂

  • Sandra

   Kiitos Veera. 🙂 Täällä ei saa kyllä mitään oikeeta tietoa ajallaan tai luotettavasti. 😀 Melkoista touhua välillä ja ihan melkein iskee ikävä kotiinkin tällaista toilailua seuratessa. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *