Raja Ampat

Raja Ampat – Matkaopas paratiisiin

Raja Ampat matkaopas.
Raja Ampat on yksi Indonesian parhaiten pidetyistä salaisuuksista. Länsi-papualta löytyvä Raja Ampatin saariryhmä on tunnettu kristallin kirkkaista vesistä sekä kuvaakin kauniimmista tyhjistä paratiisirannoista.
 
Raja Ampat matkaopas
 

Raja Ampat matkaopas

Massaturismilta piilossa pysynyt Raja Ampat on yksi Indonesian kauneimmista ja uniikeimmista matkakohteista. Sukeltajien keskuudessa Raja Ampatia pidetään yhtenä parhaimmista sukelluskohteista, eikä saarille matkustavan kannata jättää vedenalaista elämää näkemättä.
Raja Ampat kuuluu maailman korallirikkaimpiin alueisiin, sillä erilaisia koralleja alueella on reilut 500 lajia. Raja Ampatin vesissä ui yli 1300 kalalajia, joista majesteettisimpia ovat partahait, paholaisrauskut sekä merilehmien heimoon kuuluvat dugongit.
 
Muihin Indonesian turistikohteisiin nähden Raja Ampatin sijainti on syrjäinen. Pitkä lentoaika sekä perille pääsyä varten vaadittavat laivamatkat karsivat osan matkustajista pois jo suunnitteluvaiheessa. Syrjäinen sijainti tarkoittaa myös korkeampia hintoja Raja Ampatin alueella. Kaikki tavara, mukaan lukien bensiini sekä ruoka on tuontitavaraa muualta Indonesiasta, eikä perille pääse kuin laivalla.
 
Raja Ampat matkaopas
 
Raja Ampat tarkoittaa vapaasti suomennettuna neljää kuningasta. Sen neljä pääsaarta ovat Waigeo, Batanta, Misool ja Salawati, joista kaikista vierailluin matkailijoiden keskuudessa on Waigeo. Raja Ampat kerää alueella matkustavilta luonnonsuojelumaksua, joka nykyään maksetaan joko Sorongin lentokentällä tai Waisain kylässä. Luonnonsuojemaksu eli PIN maksaa 750 000 rupiaa (50€).

 
rajaampatkarttaRaja Ampat matkaopas
 
P1310577

 

Raja Ampat | Turismi

Turismi Raja Ampatilla ei ole vielä niin kehittynyttä kuin monessa muussa matkakohteessa Indonesiassa. Suurin osa majoituksista sekä palveluista on vasta muutamia vuosia vanhoja ja ne ovat paikallisten ylläpitämiä. Papualainen elämäntyyli on länsimaalaiseen elämään verrattuna askeettisempaa sekä autenttista. Toimeen tullaan saarilla paljon vähemmällä. Syrjäisillä Raja Ampatin saarilla on normaalia, että suihkuvesi on yhdistelmä meri- sekä sadevettä ja että, vessareissuilla pyyhkiminen tapahtuu Indonesialaiseen tapaan huuhtelemalla.
Pääsaarta lukuunottamatta, Raja Ampatin saarilla ei ole sähköverkostoa. Saarilla homestayt sekä resortit tarjoavat asiakkaillensa generaattoreilla tuotettua sähköä rajoitetusti iltaisin muutaman tunnin ajan. Muutaman vuoden sisään on myös internetin signaali parantunut huimasti, joten monilla saarilla paikallinen Telkomsel liittymä toimii kohtalaisesti.
 
homes2 (1 of 1)
 
vesikeruu (1 of 1)
 
homestay6 (1 of 1)
 

Raja Ampat | Matkustaminen Raja Ampatille

Raja Ampat sijaitsee Länsi-papualla ja on näin ollen itäisin alue Indonesiasta. Provinssin pääkaupunki on Sorong, jossa lähin lentokenttä sijaitsee. Suurin osa turismista tapahtuu Waigeo saaren läheisyydessä, joka on kahden tunnin laivamatkan päässä Sorongista. Laivamatka Waigeon pääkylään Waisaihin maksaa 100 000 – 150 000 rupiaa (6,70 – 10,00€) matkustusluokasta riippuen. Waisain satamasta majapaikat tulevat hakemaan asiakkaansa ja kyyditsevät saarillensa.
Matkustusaika lentäen Jakartasta on 4 tuntia ja Makassarista 2 tuntia.
 
Raja Ampat matkaopas
 

Raja Ampat | Homestay, resort vai liveboard?

Raja Ampatin kuvaakin kauniimmilla saarilla on jonkin verran erilaisia majoitusvaihtoehtoja. Perinteikkäimmät majoitukset ovat paikallisten ylläpitämiä homestay majoituksia, joissa matkailija majoittuu noin 30-50€ päivä hintaan. Kotimajoitukset ovat yleensä melko vaatimattomia majoituksia, joissa nukutaan patjalla lattialla hyttysverkon alla ja jaetaan wc-tilat muiden kanssa. Majapaikoissa syödään kolmesti päivittäin aina ennalta sovittuihin kellonaikoihin. Suosituimmat homestay majoitukset löytyvät Krilta, Mansuarilta sekä Waigeolta. Lisää kotimajoituksista tästä.
 
homestay2 (1 of 1)
 
homes (1 of 1)
 
homestay4 (1 of 1)
 
Toinen vaihtoehto on yöpyä resortissa. Resorttien päiväkohtaiset hinnat lähtevät 100€ ylöspäin ja majoituksissa mukavuuksiin on panostettu enemmän. Oikeat sängyt, omat kylpyhuoneet ja joissain tapauksissa myös ilmastointi saattavat kuulua pakettiin. Resortit ovat usein samalla myös sukelluskeskuksia.
 
Raja Ampat matkaopas
 
Raja Ampat matkaopas
 
Raja Ampat matkaopas
 
Kolmas majoitusvaihtoehto on yöpyä liveboard laivalla. Tämä on sukeltajien ehdoton suosikki, sillä liveboard aluksella yöpyminen mahdollistaa asiakkaille useampia sukelluskohteita viikon aikana. Viikko liveboardilla sukelluksineen kustantaa reilusti yli 2000€.
 
sukellus (31)
 

Raja Ampat | Nähtävyydet

Raja Ampatin nähtävyyksistä tunnetuimmat ovat Piaynemo, Wayag sekä koko vedenalainen maailma. Piaynemon idylliset merestä kohoavat karstikalliot ovat vaikuttava näky keskellä merta. Matka-aika esimerkiksi Waisain satamasta Piaynemolle on noin 1,5 tuntia.
 

Raja Ampat matkaopasPiaynemo

 

bintang2 (1 of 1)Bintang

 
Wayagin majesteettinen saariryhmä sijaitsee keskellä valtamerta Waigeo saaresta luoteeseen. Sadat karstikalliot nousevat kohtisuoraan merestä muodostaen oman pienen saariryhmän keskelle valtamerta. Wayag on yksi Raja Ampatin ikonisimmista kohteista ja matka-aika Waisailta on noin 4,5 tuntia.
 

Raja Ampat matkaopasWayag

 
Raja Ampatin sukelluskohteet ovat toinen toistaan upeampia ja vedenalainen maailma ainutlaatuinen.
 

Picture by, Vehmeri.uwpicsKuva: Vehmeri.uwpics

 

Raja Ampat | Hintataso

Yleinen hintataso Raja Ampatilla on korkea. Syrjäisestä sijainnista johtuen kaikki tavara, bensiini, ruoka ja juoma on tuontitavaraa muualta Indonesiasta. Saarille täytyy kuljettaa kaikki elintarvikkeet juomavedestä lähtien, joten esimerkiksi yhdelle oluelle jää tuonnin jälkeen hintaa useissa resorteissa noin 5,60€. Veneretket ovat yleiseen Indonesian hintatasoon nähden kalliita ja muutaman tunnin veneretkestä alueen nähtävyyksille, joutuu maksamaan noin 50-100€. Menopaluulennot Jakartasta Sorongiin on noin 400€.
 
saari4 (1 of 1)
 

Raja Ampat | Milloin paras aika matkustaa?

Paras aika matkustaa Raja Ampatille on lokakuusta toukokuuhun, jolloin merisää on rauhallisempi. Suomen kesäkuukausina sää saarilla on arvaamattomampi ja sukellusta ajatellen merivirtaukset merellä kovempia. Sää saarilla voi kuitenkin vaihdella silmänräpäyksessä ja joskus sateisimpana kautena saattaa sataa normaalia vähemmän.
 
Raja Ampat matkaopas
 
Raja Ampatin ainutlaatuiset saaret eivät ehkä ole se kaikista helpoiten saavutettavissa oleva lomakohde, mutta kaiken matkustamisen ja säätämisen väärti. Henkeäsalpaavan kauniit maisemat ja trooppinen päiväntasaajan ilmasto takaavat oivat puitteet rentoon lomailuun.
 
Seuraavan vuoden ajan, minun työpaikkani Raja Ampatilla on Doberai Eco Resortissa.
Jos kiinnostut matkustamaan tänne päin maailmaa tai jos tämän tekstin jälkeen heräsi lisäkysymyksiä, niin ota ihmeessä yhteyttä.
 
Raja Ampat matkaopas
 
Raja Ampat matkaopas
 
Seuraa myös seikkailua instagramissa, jossa päivitän reaaliaikaisia tarinoita päivittäin stooreihin.
@terveiset_paivantasaajalta
@doberaieco
 
raja_22 (1 of 1)
 
Lue myös:
Lopputili ja muutto paratiisisaarelle – Paluu Raja Ampatille
Terveiset päiväntasaajalta – Doberai Eco Resort, Raja Ampat
Sukelluskurssi Raja Ampatilla
Raja Ampatin ikonisin kohde – Wayag
Ensimmäinen viikko budjettimatkaajan silmin – Raja Ampat
Pianemo & muutama muu paratiisi

10 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Raja Ampat on meidänkin yksi suosikki. Vedenalainen maailma on upea ja korallit ovat paikoitellen todella kauniita ja täydellisessä kunnossa.

  ”Liveboard”-snorklausretkiä on saatavilla huomattavasti halvemmalla kuin 2.000 euroa / henkilö, mutta tuo on varmasti sukellusretkien lähtöhinta ja monet lienevät vielä kalliimpia. Raja Ampatissa löytyy todella upeita snorklauspaikkoja, jotka eivät ole välttämättä resorttien läheisyydessä. Siksi meidän suositus menee ehdottomasti tälle ”liveboard-snorklaus”-vaihdoehdolle.

 • Lotta-Maaria / Dolphin Perspective

  Olipa paljon hyvää infoa tässä postauksessa 😊 Me ollaan myös saapumassa helmikuun lopulla Raja Ampatiin ja arvotaan nyt, mille saarille suunnattaisiin. Suunnitelmissa liveaboard ja pari home stayta ja kaikki paikat näyttää ihanilta, kauhean vaikea päättää! Täytyypä lukea lisää sun kirjoituksia täältä

 • Susu | Susu al Mare

  Onpa todella kaunis paikka ja valtavan hienoja kuvia. Kiitos, kun pääsin nojatuolimatkailemaan blogijuttusi parissa Indonesiaan. Itse olen vieraillut vain Indonesian tunnetummissa lomakohteissa, mutta nekin reissut jättivät paljon hyviä fiiliksiä.

 • Heidi - Maailman äärellä

  Aivan ihana on ollut seurata Instan puolella tätä sun reissua. Näyttää niin upealta. Mutta niin kuin Clarionossa sanoin, luulen, että se pitkä laivamatka karsii minut mahdollisten tulijoiden joukosta. Mutta ihana näitä kuvia on katsella. Todellakin paratiisimainen miljöö tehdä töitä!

 • Paula - Viinilaakson viemää

  No siis huh, miten kaunista! Mukavaa kuulla, että sellaisiakin paikkoja vielä on olemassa, joissa turismi ei ole kehittynyt täyteen mittaansa. Kuvistakin välittyy sellainen ihana rauha ja luonnon kauneus. Näyttää todellakin ihan paratiisilta.

 • Emilia/Merkintöjä maailmasta

  Inspiroiva kattava postaus😊 Mulla on jotenkin tällainen helmi mennyt ohi, vaikka 7 vuotta sitten olin vähän pidempään Indoissa. Vaikuttaa melkoiselta paratiisilta! Täytyy seurailla sun tarinoita sieltä aktiivisesti. Nauti olostasi siellä 😍

  • Mervi

   Voi elämä… Kirjaimellisesti, aivan kateeksi käy tuo teidän elämäntyyli, puhumattakaan saaresta jolla asutte. Kuvat ovat mahtavia, paikka on niin kaunis, että näyttää jopa aivan epätodelliselta. Onnellisia saatte olla.

   • Sandra

    Olemme kyllä onnellisia ja iloitsemme, että oma karanteeni menee tällaisissa maisemissa. Toki kuitenkin vieraassa maassa jumissa oleminen tuo omiakin haasteita. Pitää toivoa, että korona pysyy kaukana täältä meidän saarelta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *