Malesia

Pala Paratiisia – Pulau Tioman

tioman_2014 (43)
 
Tiomanille siirtymisen toteuttaminen oli yllättävän hankalaa Penangista, koska kukaan ei omien sanojensa mukaan myy suoraan matkoja Mercingin satamakaupunkiin, josta laivat Tiomanille lähtevät. Meidän logiikalla tämä reitti oli kuitenkin melko toimiva:
 

tioman_2014 (2)Noin 850 kilometrin matka

 
Aloitimme matkamme kohti Tioman saarta Penangista sunnuntai iltana 9aikaan. Otimme kunnollisen yöbussin Johor Bahruun Malesian ja Singaporen rajalle. Five stars express tours & travel toimi lippujen myyjänä ja heidän toimistonsa sijaitsee Komtar kauppakeskuksen yhteydessä katutasossa. Noin 700km matka Johor Bahruun kustanti 59rm (n.13€) per pää ja matka-ajaksi tuli 9tuntia.
 
Johor Bahruun saavuimme maanantai aamuna 06.00 ja edessä oli muutaman tunnin odottelu Mersingiin lähtevään bussiin. Lippu sinne maksoi 12,70rm (n.2,8€) ja matka-aika oli noin 2,5tuntia, 130km.
Mersingin bussi-asemalle saavuimme noin 10.30 ja heti meille myytiinkin jo jatkolippu Tiomanille. Meidän piti odotella muutaman tunnin ajan nousuvettä ja pääsimme lähtemään 14.30. Ostimme menopaluu lipun Bluewater express yhtiöltä (70rm eli n.15,5€), josta tuo paluu versio on open ticket eli soitamme sitten kun haluamme lähteä periaatteella toimiva systeemi. Laivalla meni aikaa noin 2tuntia.
 
Mersingissä laivaan pääsy oli tehty hieman hankalaksi, koska ensin piti käydä myyntitiskin kautta näyttämässä lippuja, jonka jälkeen piti kirjoittaa nimi sekä passin numerot yms. johonkin lappuun. Seuraavana oltiin menossa odotus tilaan, josta kuitenkin meidät ohjattiin vielä ostelemaan sisäänpääsy piljettejä kansallispuisto alueelle 😀 Kansallispuisto maksu oli 20rm eli noin 4,5€. Tämän jälkeen pääsimme jonottelemaan uudestaan odotustilaan. Logiikkaa en tästäkään toiminnasta tajua, mutta loppujen lopuksi päästiin matkaan.
 

tioman2014 (7)Unilla Johor Bahrusta Mersingiin

 

tioman_2014 (26)Johor Bahru

 

tioman_2014 (27)

 
tioman_2014 (28)
 

tioman_2014 (29)Satamameininkiä

 

tioman_2014 (30)Rantautuminen Tiomanille

 
Laivat Mersingistä Tiomanille sekä toisinpäin noudattavat joka päivä eri aikataulua, johtuen laskuvesistä. Toisena päivänä saattaa lähteä vain kaksi laivaa ja toisena sitten vaikka 6.
 
(Vaihtoehtona kyseiselle matkalle olisi ollut ottaa yöbussi johonkin lähemmäs Mersingiä, mutta silloin seuraavaa bussia olisi joutunut odottelemaan asemalla kauemmin aamuyöstä. Meille myös ehdotettiin bussin ottamista Butterworthista, mutta kukaan Penangin päästä ei osannut selvittää meille, mihin aikaan busseja lähtisi esimerkiksi Mersingin suuntaan. Muutenkin pidemmän matkan suunnittelu Malesiassa tuntuu olevan hieman vaikeampaa kuin esimerkiksi Thaimaassa. Thaimaassa kun kerrot minne haluat mennä, niin todellakin joku järjestää matkan sinulle määränpäähän vaikka autojen vaihtoja joutuisi tekemään useampia. Täällä ei oikeastaan kukaan osannut auttaa ja netistäkään ei hirveämmin löytynyt apuja. Yhtenä vaihtoehtona on myös lentää Tiomanille. Ilmeisesti väliä operoi Berjaya-niminen yhtiö ja lentoja saa Singaporesta tai Kuala Lumpurista.)
Meidän tyylillä Penangista Tiomanille sukkuloitiin noin 23€urolla ja kokonaisuudessa aikaa meni 19,5tuntia.
 
Tioman
“Yhdeksi maailman kauneimmaksi saareksi kehuttu Pulau Tioman on maineensa veroinen. Saaren keskiosan tiheästä viidakosta kohoava majesteettinen vuorenhuippu toimii maamerkkinä jo kaukaa rannikolta saavuttaessa. Kauniiden rantojen ohella juuri luonto on yksi Tiomanin suurimmista valttikorteista. Vesiputoukset ylläpitävät luonnon monimuotoisuutta majoittaen useita suojeltuja lintu- ja nisäkäslajeja. Rannoilta ilo vasta alkaakin: värikkäitä koralleja ja kaloja löytyy jo aivan vesirajasta.” – Rantapallo
 
tioman_2014 (42)
 
“Pulau Tioman on 39 km pitkä ja 12 km leveä saari Malesian itä-rannikolla, Etelä-Kiinan meressä. Saari on pääosin varsin tiheää sademetsää ja suurimmilta osin asumaton ja lähes ilman tiestöä.
Paratiisisaaresta on monta määritelmää. Tässä on yksi: sen hiekkarantoja hyväilevä vesi on kristallinkirkasta, sillä on kolme kilometriä maantietä ja sen nimi on Tioman.” – www.matkaopas.com

tioman_2014 (1)Tioman

 
Saarilla on yleensä ruuat todella kalliita, mutta Tiomanilla hintataso kuitenkin on alhainen 🙂 Saarella sijaitsevasta taxfreestäkin saa mannerta halvemmalla tupakkatuotteita yms. Ainut kallis asia saarella on liikkuminen paikasta toiseen. Lyhyet matkat ollaan taitettu kävellen, mutta saaren toiselta puolelta toiselle väli on kuljettu autolla.
 
Panuba Bay
Tiomanille saapuvat laivat jättävät kunkin matkustajan siihen satamaan kuin he haluavat. Olimme varanneet muutaman yön Panuba Bayltä Panuba Inn resortista. Se on ainut resortti kyseisellä poukamalla ja onkin mielettömän upea näky. Panuba Innin bungalowit on rakennettu kallion ja kivien päälle, joten näkymät merelle ovat sanoin kuvaamattoman kauniit. Maisemat täällä ovat kuin kaukaisista haaveista! SUOSITTELEN!
 

tioman_2014 (31)Meidän bungalowi ylin oikealta 🙂

 
Resortista saa perus bungalowin jo 55rm (n.12€), mutta aukkoja löytyy seinistä todella paljon, eikä huoneisiin tarjota hyttysverkkoja :/ Käytiin katsomassa halvat huoneet ensimmäisenä ja täytyy sanoa, että jouduin kieltäytymään ja pakottamaan pojatkin avaamaan kukkaroitaan hieman enemmän.. Tiesin jo valmiiksi, että yölliset käärme / hämähäkki kuumotukset olisivat kuitenkin saaneet vallan huoneessa, enkä olisi nukkunut kunnolla. Aina vaan ei jaksa sniiduilla väärästä päästä, varsinkaan kun ei olla enään alkureissua taivaltamassa.
 
No loppujen lopuksi päädyttiin resortin kalleimpaan huoneeseen, joka siis maksoi jokaiselta n.13€uroa.. Siitähän sitten kaikki voi laskea miten reissukassa taas hupeni 😀 Mutta olihan tämä kaikki sen arvoista! 🙂 Maisemat ovat mielettömät, ilmastointi on lempeä, jääkaappi pitää juomat kylmänä, suihkusta saa lämmintä vettä, sängyssä nukuttaa yhtä hyvin kuin kotona, snorklata voit jo heti rannasta ja ranta muutenkin on täydellinen. Huoneisiin kuuluva aamupala sisältää toasteja, fried riceä, noodeleitä ja perus kahvit ja teet. Pienestä lisämaksusta saa kananmunia sun muuta tilattua.
 

tioman_2014 (32)

 

tioman_2014 (33)Näkymä ABClle sekä Tekekille.

 
tioman_2014 (36)
 
tioman_2014 (40)
 
Panuba Baylla ei tosiaan ole mitään muuta kuin Panuba inn resort + ravintola. Respasta saa vuokrattua snorkkeleita muutaman euron hintaan, jos ei omia ole raahannut mukana. Rannasta pääsee heti mielettömän kivoille koralleille pulikoimaan ja ihmeteltävää riittää moneksi päiväksi.
Tylsyyteen ei täällä todellakaan kuole ja luulen, että Panuba Bay menee henkilökohtaiseen TOP5 listaankin!
 
Panubalta pääsee muihin paikkoihin tutustumaan kalliilla meritaksilla tai sitten itse trekkaamalla. Esimerkiksi seuraavalle isommalle rannalle kävelee viidakon kautta noin 10-20minuuttia.
 
tioman_2014 (34)
 
tioman_2014 (35)
 
tioman_2014 (38)
 

tioman_2014 (44)55rm mökki

 

tioman_2014 (45)Jungle trek

 
Sitten vielä Panuban osalta kurkistus vielä merenalaiseen maailmaan 🙂
 

tioman_2014 (8)

 
tioman_2014 (25)
 
tioman_2014 (24)
 

tioman_2014 (13)Kilppari

 
tioman_2014 (14)
 
tioman_2014 (15)
 
ABC
Abc ranta on Tiomanin suosituin reppureissaajien piireissä. Sieltä löytyy monia vaihtoehtoja majoitukseen. Ranta on kivinen ja laskuvedellä ei pääse joka paikasta uimaankaan. Abcn alueelta löytyy monia ravintoloita, romanttisia illanistumispaikkoja sekä pikku minimartteja.
 
tioman_2014 (46)
 
tioman_2014 (47)
 
tioman_2014 (48)
 

tioman_2014 (50)Kuuleeko äiti??

 

tioman_2014 (51)Pankki?

 

tioman_2014 (53)Jos muslimi jää kiinni alkoholin myymisestä on rangaistuksena mm. kevyet 5000rm sakot tai vankeutta kolmisen vuotta tai molemmat, sekä raipalla iskuja.

 
Tekek
Tekek on Tiomanin pääkaupunki, jossa sijaitsee pieni lentokenttä sekä taxfree myymälä. Tekekin lentokentälle ei kuitenkaan operoi ilmeisesti kuin yksi yhtiö ja lentoja ei ole joka päivä. Tekekin kaupunkiin on rakenneltu rantapromenaadia sun muuta, mutteivat ne näyttäneet oikein toimivan. Turisteja ei näkynyt missään ja kaupunki oli hieman kolkohko muutenkin. (korjaan, taxfree oli täynnä porukkaa;)
 

tioman_2014 (55)Lentokenttä

 

tioman_2014 (56)Pieni kiitorata

 
tioman_2014 (57)
 
tioman_2014 (58)
 
Juara
Juara on ainut kylä saaren länsipuolella. Juaraan pääsee toiselta puolelta veneellä, autolla tai jopa kävellen. Kävelyä emme testanneet, koska matka on pitkä 😀 Autotietä pitkin on Tekekistä Juaraan 7km ja se pujottelee vuorten yli. Juarasta löytyy kymmenkunta majoitusvaihtoehtoa. Meille suositeltiin etukäteen Bushmans cafen bungaloweja, mutta niiden ollessa täynnä, meille järkättiin majoitus Bushmanin serkun pitämästä Rainbow chaletista. (Juaran puolella kyydeissä, ruuassa, vesiputous trekeissä jne. kannattaa kääntyä Bushmans cafeeseen ja etenkin maailman avuliaimpaan Amriin.)
Rainbow Chaletisssa huone kolmelle hengelle tuli maksamaan 100rm (22€) yö eli 33rm naamari. Siihen kuuluu ilmastointi, lämminvesi ja wifi.
 

tioman2014 (8)

 

tioman_2014 (64)Meidän mökki

 

tioman_2014 (65)

 
tioman_2014 (66)
 

tioman_2014 (67)Lisko kiipeämässä palmuun

 
tioman_2014 (68)
 
Juarassa on todella pitkä hiekkaranta, mutta useimmiten kovahko aallokko. Juarassa vallitsee mukavan kylämäinen sekä rauhallinen tunnelma päivästä toiseen.​
 

tioman_2014 (59)Lava-auton kyydissä suomalaisvoimin

 

tioman_2014 (60)

 

tioman_2014 (61)Muslimi maissa voi törmätä vihreisiin nuoliin lähes jokaisessa hotellissa. Ne kertovat Mekan suunnan.

 

tioman_2014 (62)Muuttoa tekemässä Juaraan. Otettiin pieni itsemme ylitys kun haikattiin / tallusteltiin noin 3km.

 

tioman_2014 (63)Tekekistä matka jatkui autolla 😀

 

tioman_2014 (69)

 

tioman_2014 (70)Juara

 

tioman2014 (9)Uimarenkaalla aallokossa

 

tioman2014 (6)Topias pyörittämässä Poita

 
tioman2014 (2)
 
tioman2014 (3)
 
tioman2014 (4)
 
tioman2014 (5)
 
Kuluneen puolentoista viikon aikana ollaan vaan siis nautittu elämästä! Alkuviikko nautittiin auringosta, snorklattiin ja tutustuttiin saareen. Viimeiset päivät sateli ja ukosti, mutta sehän ei meidän laiskaa elämän rytmiä oikeastaan haitannut 😀 Juarassa kun on helppo unohtaa päivämäärät ja uppoutua riippumattoon.
 
Vielä muutama kuukausi sitten en todellakaan uskonut tulevani Malesiaan tällä reissulla, mutta nyt kalenteria katsellessa huomaan, että reilu kuukausihan täällä onkin jo vierähtänyt. 😀 Jostain syystä olin miettinyt koko ajan, ettei täällä ole mitään niin ihmeellistä nähtävää.. Väärässä olin! Malesia on todella hieno paikka ja joskus haluan palata uudestaan maahan ja tutkia lisää paikkoja! Nyt tajuan, kuinka monta hienoa paikkaa tästäkin maasta jää näkemättä ihan vain ajanpuutteen vuoksi :/
 
Seuraava askel Topiaksen ja minun osalta on hypätä takaisin AH NIIN MAHTAVALLE JA IHANALLE Indonesian maaperälle! JEEEEEEE!!!! Torstaina auringon nousun aikaan aloitamme matkaamisen ja perjantaina iltarukouksen aikaan olemme jo (toivottavasti) Lake Toban kraatterijärvessä iltauinnilla!
Joten Sumatra, täältä tullaaan!
 
<3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *