Nusa Lembongan

Paholaisrauskuja sekä upotettuja Buddha patsaita

Snorklausta Balin lempeissä vesissä. Tiesimme jo suomessa, että halusimme päästä snorklaamaan näiden saarien ympäristöön ja päätimme jättää snorklaamisen suosiolla Nusa Lembonganin ohjelmistoon. Ajattelimme sen nimittäin olevan turistisemmalla saarella tietenkin helpompaa ja halvempaa, koska snorklausyrityksiä olisi enemmän. Toisin kävikään.. Nimittäin kolmen snorklauskohteen privaatteja kierroksia tarjottiin 700 000-1 000 000rupian (50-70€) vene hintaan ja kymmenen hengen ryhmäreissuja 250 000rupian henkilöhintaan. Eli aika suolaisiin hintoihin, kun näkemistä kuitenkaan ei tarjottu kolmea kohdetta enempää ja ajallisesti reissut kestivät 3tuntia.
 

lembongansnorklaus (2)

 
Kotona googlettelun tuloksena meillä oli muutenkin aika selvänä mitä haluttiin nähdä alueelta ja monen yrityksen tarjoamat kolme kohdetta ei sisältänyt meidän halumia paikkoja. Olimme nähneet monia kuvia meren pohjaan upotetuista Buddha patsaista, joten se oli meidän listallamme aivan ehdoton. Samoin kuuluisa Manta point oli must see- kohde, mutta se kuuluikin lähes kaikkien ohjelmistoon jo automaattisesti. Me maksoimme retkestä privaatilla paatilla 700 000rupiaa, koska halusimme juurikin räätälöidä oman näköisemme reissun. Halvemmassa ryhmäretkessä räätälöinti ei sitten olisi ollut mahdollista.
 
Joten, ei muuta kun meille tuttuun tyyliin miljoonat taas tiskiin ja merelle!
 

karttasnorklausManta point, Upotettu Buddha patsas sekä Mangrove forest point.

 
Manta Point. Manta ray eli tuttavallisemmin puhuttuna pahoilaisrausku eli rustokala eli sairaan suuri komea lättänä vedenalainen eliö. Nämä jopa 7metrisiksi kasvavat fisut eivät ole ihmiselle vaarallisia, kunhan et mene koskemaan niihin. Uhatuksi tullessaan, mikä tahansa olento puolustaa tietenkin itseään ja onkin hyvin tärkeää muistaa sanonta ”katsoa saa, muttei koskea”. Paholaisrauskujen kanssa voi uida ihan rauhassa ja jos on onnekas, niitä saattaa nähdä keralla jopa monia kymmeniä.
 
Manta point on varmasti yksi suosituimmista snorklaus- sekä sukelluskohteista tällä alueella ja sen kyllä huomasikin. Lähdimme matkaan aamu kahdeksalta ja meidän seurassamme oli loppujen lopuksi noin parisenkymmentä botskia. Meidän nuori kapteenin uraansa aloitteleva kuski yritti selkeästi jotain uusia peli liikkeitänsä ja jätti meidät muusta porukasta huomattavasti kauemmas. Eipä kait siinä muuten mitään, mutta juuri täällähän ei niitä mantoja kovinkaan montaa näkynyt.
 

lembongansnorklaus (3)Meikä ei oikein lämminnyt aallokolle

 
Meikäläinen yritti ja yritti lähteä mereen etsimään paholaisrauskuja, mutta suuri aallokko, joka kuvasta välittyy lähinnä minun naamasta, oli aivan liikaa. Kohta oli syvä ja näkymä pinnan alla tumman puhuva, joten väritys oli todella todella synkkä. Aallot heiluttivat minua ja lievässä ”jännityksessä” tuntui kun en saisi enään edes henkeä, saatikka pienen räkäputken avulla ilmaa. Aikani räpiköin ja zuumailin veden alla rauskuja, kunnes totesin tämän olevan aivan liian kuumottavaa mulle. Jäin laivaan odottamaan, kun Topias kävi katsastamassa rauskuja.
 
lembongansnorklaus (5)
 
lembongansnorklaus (4)
 
Topias näki muutaman ison ja pohjassa noin viisi pientä rauskunpoikasta. Minä onnistuin näkemään yhden veneestä käsin ja olihan se aika valtava otus! Topias yritti uida lähemmäksi muita ihmisiä, koska selkeästi sielläpäin rauskuja olikin enemmän. Ongelma tässä oli sitten ihmisten paljous ja moottorien sekoittama vesi, joka siis teki näkemisestä vaikeata.
 
Saldoksi saimme siis nämä muutamat nähdyt rauskut ja fiilis jäi vähän hämmentäväksi. Itse en niin kovasti osaa arvostaa tuommoista ”hankalaa” snorklauspaikkaa. Aallokko nimittäin on sillä puolen saarta suurimmaksi osaksi kova ja merivesi botskien ja aallokon takia todella sumea. Mielestäni täällä oli muitakin paikkoja bongata Mantoja, mutta kielimuurien takia me emme saaneet juteltua paljoa kuskimme kanssa. Voihan se olla, että ne muut olivat sukellus spotteja. Minulle tämä oli kahden vuoden tauon jälkeen ensikosketus snorkkeliin ja totisesti ei ollut se helpoin ja lupsakoin paikka edes sitä aloitella.
Tykkään itse olla ”turvallisen” tuntuisessa paikassa ja täällä minusta lähinnä tuntui kun minut olisi heitetty avomerelle lillumaan ilman pelastusrengasta. Topiasta ei paljoa ahdistellut, mutta hänen mielestään paikka oli tosiaan liian myllätty kunnon bongailuun. Better luck next time!
 
lembongansnorklaus (17)
 
Underwater Buddha statue. Tämä kauan metsästetty ja kyselty kohde löytyi loppujen lopuksi aivan nenämme alta, Ceninganin ja Lembonganin välistä. Kovinkaan moni paikallinen ei jostain syystä meille kohteesta osannut mitään sanoa tai ei tiennyt missä se oli. Paikka oli kuitenkin rajattu poijuilla ja lähistöllä sijaitsi mm. vedenalaisten skootterienkin vuokrauspisteet. Pääteltiin, että tämä saitti on varmasti jonkun isomman firman ”pääpaikka”, jonne he sitten pistävät kerralla laivalastillisen porukkaa räpiköimään ja ajelemaan skodeilla. Saarien edustoilla oli muutenkin ankkuroituna bilebotskien kaltaisia laivoja, joiden kansilta lähti liukumäet sun muut härpäkkeet ja joihin kärrättiin joka päivä monia kymmeniä turisteja ilakoimaan.
 
lembongansnorklaus (6)
 
lembongansnorklaus (11)
 
Vaikka haluaisin kovasti uskoa, että tällä patsaiden upotuksella on joku kansallisromanttinen tarina, niin ei sillä valitettavasti ole. Patsaiden tarina ei ulotu kovinkaan pitkälle historiaan, sillä ne on upotettu noin kymmenisen vuotta sitten sinne. Tarinan mukaan balilainen taiteilija yhdessä paikallisten kanssa upotti patsaat mereen. Jos tällä kaikella kuitenkin oli joku suurempi ja tärkeämpi merkitys, jäi se meiltä kuulematta sekä ymmärtämättä.
 

lembongansnorklaus (7)

 

lembongansnorklaus (14)Muista eroon ajelehtinut yksinäinen patsas

 
Patsaat on upotettu melko syvälle ja maisema oli tietenkin aika eloton ja synkkä. Upean näköinen kokonaisuus se kuitenkin oli ja todellakin näkemisen arvoinen.
 
lembongansnorklaus (8)
 
lembongansnorklaus (10)
 
Meidän kanssa samaan aikaan siellä ei ollut kuin muutama muu ja saatiin aika rauhassa tutkia lähialueen koralleja Buddhien jälkeen.
 
lembongansnorklaus (13)
 
lembongansnorklaus (19)
 
lembongansnorklaus (20)
 
lembongansnorklaus (22)
 
Mangrove forest point. Tämä spotti ei ollut Mangrove metsän siimeksessä, niinkuin nimestä voisi päätellä, vaan keskellä jortsua Lembonganin kyljessä. Paikalle oli tullut tänä kauniina aurinkoisena aamuna paljon eri lajin fisuja, joten snorklaus oli hyvin miellyttävää. Mitään tavallisesta poikkeavaa emme onnistuneet näkemään, mutta tosiaankin kauniit korallit ja kalat saivat meidät hymyilemään jälleen kerran onnesta.
 
lembongansnorklaus (21)
 
lembongansnorklaus (30)
 
Pinnan alta löytyvä maailma on niin lumoava paikka, jota meidän pohjoisessa kasvaneiden on niin kovin vaikea käsittää. Kaikki se kauneus on kuitenkin kovaa vauhtia tuhoutumassa ihmisten ajattelemattomuudella ja toivoisinkin meidän kaikkien tapakasvatusten yhteyteen pientä luentoa merenalla elävästä elämästä. Tiesitkö nimittäin, että jos kosketat elävää korallia tai jotain muuta eliötä, saatat tuhota koko sen elämän? Ihmisen bakteerikanta on niin erilainen, että esimerkiksi korallilla ei ole vastustuskykyä sitä vastaan.
 
lembongansnorklaus (37)
 
lembongansnorklaus (40)
 
lembongansnorklaus (39)
 
lembongansnorklaus (41)
 
lembongansnorklaus (42)
 
Tälläisen kauneuden jälkeen on hyvä jatkaa matkaa kohti Jaavan saarta. Jaavalla tarkoituksena oli päästä kurkistamaan vaikuttavia Borobudurin temppeleitä, mutta mitä tapahtui? Meidän satumaisen hyvä tuuri reissunpäällä sai tässä kohtaa käänteen. Tästä lisää seuraavassa postauksessa.
 
lembongansnorklaus (23)
 
Lue myös:
Golfkärryn kokoinen tervehdys Nusa Lembonganilta
Nusa Penidan seikkailuista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *