Nusa Penida

Nusa Penida – Paratiisi Balin varjossa

Rinjanin valloituksen jälkeen mielemme sekä kroppamme huusivat lepoa ja rentoutumista, joten lähdimme sitä hakemaan kuvaakin kauniimmalta Nusa Penidan saarelta.

Nusa PenidaMt. Agung näkyy taustalla (3 031m)

 
Saarelle pääsemistä aloin selvittämään jo Suomesta käsin, mutten törmännyt yhteenkään matkablogiin joka näistä hinnoista olisi sen ihmeemmin kertonut. Haasteena ei ollut pelkästään Penidalle pääseminen, vaan halusimme päästä Sanurista ensin Penidalle, jatkaa matkaa viereiselle Lembonganin saarelle ja lopuksi päästä takaisin Sanuriin.
 
Ensin ajattelin meidän saavan ostettua menopaluun “open tickettinä”, mutta näitä välejä ei päässytkään saman firman laivoilla. Löysin Bali Trips -nimisen yhtiön ja heiltä sain tarjouksen meidän saari hyppelyämme varten. Aluksi kieltäydyin tarjouksesta, koska se kuulosti todella kalliilta yleiseen Indonesian hintatasoon nähden. Jäin kuitenkin kuumottelemaan ajatusta, ettemme saisikaan lippuja veneeseen, ne maksaisivatkin vielä enemmän tai että ne olisikin loppuun myyty (Bali tripsin mukaan se oli tietenkin varteen otettava vaihtoehto).
 
Loppujen lopuksi päivää ennen Balille lentoa, en vieläkään ollut keksinyt plan B:tä, joten myönnyin ja maksoin heille depositin sekä sovin kyydityksistä. Minulle kuitenkin loppulaskelmia tehdessä selkeni, etteivät hinnat olleetkaan niin ilmavat, kuin miltä ne kuullostivat.
Nusa Penida, Ceningan sekä Lembongan ovat helposti saavutettavissa fast boatilla Balin Sanurista, jonka ranta viiva kuhisee eri vene firmojen edustajia, joten myös paikanpäältä venekyytien ostaminen onnistuu.
 

nimetönSanurista fastboat matka Nusa Penidan Toyapakehiin

 
Miljoonat tiskiin. Tällä kertaa tosiaan annoimme kolmannen tahon hoitaa järjestelyt ja saimme ensimmäisen kerran “nautiskella” jonkun muun järjestämästä pakettimatkailusta. Bali trips järjesti meille seuraavanlaisen paketin Nusa Penidan sekä Lembonganin saari hyppelyihin:
– Haku Denpasarin lentokentältä (n. 45min)
– Maruti expressin fast boat Nusa Penidalle (n. 30min)
– Paikallisen hemmon venekyyti Penidalta Lembonganille (n.15min)
– Haku hotellista Lembonganilla satamaan (n.15min)
– Rocky fast boat kyyti Sanuriin (n. 30min)
– Sanurista vienti takaisin Denpasarin lentokentälle (n.45min)
Karmaisevan kuuloinen 1 800 000rp loppusumma puolittui kuitenkin kahdelle henkilölle ja mukavampiin palasiin. Hinnat jakautuivat jotakuinkin niin, että Maruti Express yksi suunta 300 000rp (20€) henkilö sekä Rocky fast boat 400 000rp (n. 27€) henkilöltä, jonka hintaan kuului pick up. Nämä hinnat olikin jo ilmoitettu yhtiöden sivuilla, joten näiden kalliiden laivakyytien jälkeen loput kolme jäljelle jäävää kyytiä kustansivat henkilöä kohden noin 14€, eli yksi kyyti noin vitosen naamaa kohden.
 
Nusa Penida – Lembongan välin pääsee local boatilla 50 000rp hintaan (3,50€) ja laivoja lähtee kuulemma noin tunnin välein.

laivaSanurin satamassa

 


satama
Maruti Express

 

laivaKohti Penidaa

 
Nusa Penida. Naapuri saariin, Lembonganiin sekä Ceninganiin verrattuna saari on alueen suurin ja ne kaikki kuuluvat Balille. Penidan saari on kuuluisa mahtavista sukelluskohteistaan ja sen ainutlaatuisesta luonnosta, jonka suojissa asustelee usean harvinaisen lintulajin yksilöitä. Vuonna 2004 aloitettu lintujen pelastusprojekti on toiminut mahtavasti ja saaren keskelle on perustettu “lintujen pyhäkkö”.
Tärkein tulonlähde paikallisille on merilevänviljely, maissi- sekä kookosplantaaseilla työskentely. Saarelta löytyy useita pieniä kyliä ja pääuskonto ryhmät ovat Hindut, Muslimit, Katolilaiset ja protestantit. Syy turistittomuuteen, köyhiin näkymiin sekä harvaan asutettuihin alueisiin on yksinkertaisesti puhtaan veden saanti sekä sähkön tulo. Päiväretkiläisiä muilta saarilta näkyi jonkin verran, mutta yöpyjiä oli hyvin harvassa tällä saarella. Luultavasti myöhemmässä vaiheessa, kun naapurisaaret alkavat olla täynnä resortteja sekä turisteja, alkavat myöskin Penidan rakennustyöt.
 
Välimatkat ovat pitkät ja saaren tutkimiseen tarvitsee joko skootterin tai auton. Saaren “tie verkosto” on osittain todella huonossa kunnossa ja siksi skootterilla liikkuminen on melko vaarallista. Saari on tutkimisen arvoinen ja se kätkee rannikkoonsa todellisia autioita paratiisirantoja. Jos haluat olla lomasi rauhassa, sekä tutkia koskemattomia saaren poukamia, olet tullut oikeaan paikkaan.
 

nusapenida (26)Agung View accommodation

 
Me yövyimme Agung view:ssä, jonka onnistuin löytämään Airbnb:stä. Omistaja Katerina järjesti meille ihanan huoneen resortista ja yökohtainen hinta majoituksella oli n.40€uroa. Hintaan sisältyi aamupalana hedelmiä sekä kahvi/tee. Agung view:ssä saimme iloisen vastaanoton ja hyvin nopeasti huomasimme olevamme koko paikan ainoat asiakkaat. Huoneita resortissa taisi olla 12, mutta jokainen ei ole saman omistajan hallussa. En tiedä montako taloa Katerinalla niistä oli vuokrattavana.
 
nusapenida (7)
 
nusapenida (8)
 
Huoneiden edustalla oli ihanat korilepotuolit sekä fatboyt, joissa lekoitella altaan vieressä.
 
Nusa Penida
 
nusapenida (12)
 
nusapenida (21)
 

nusapenida (18)Resortista pystyi nauttimaan upeista auringonlaskuista altaan äärellä.

 

Nusa PenidaMeillä oli oma sisäänkäynti meren rantaan resortin laiturille.

 

Nusa PenidaTaustalla näkyy Toyapakehin kylä

 
Nusa Penida
 
Kuten jo varmasti arvasitte, niin meidän päivät kuluivat todellakin monnitellen rankan trekin jälkeen. Trooppinen ilmasto, fatboyt, meri, allas, ei muita asukkaita sekä kylmät virvokkeet pitivät meidän suun pielet ylöspäin.
 
nusapenida (34)
 
nusapenida (9)
 
DSC02122
 
nusapenida (19)
 
Agung viewn ravintolan hinnat olivat saarien yleiseen hintatasoon nähden halvat. Perus nuudeli ja riisisapuskat kustantivat alle 2€uroa ja juomat alle euron verran. Koska olimme ainoat asukkaat, meitä pyydettiin aina tilailemaan ruuat etukäteen. Meidän ei siis tarvinnut odotella ruokia ravintolassa, vaan saimme kunnian tassutella valmiiseen pöytään. Luksusta.
 
Nusa Penida
 

Nusa PenidaRavintolan näkymät

 

Nusa PenidaBanana pancake

 
Neljän päivän aikana kävimme aina välillä kävelemässä Toyapakehin alueella ja katsastelemassa kylän meininkiä. Kylän miehet varsinkin olivat koko ajan tyrkyttämässä mopoja meille ja kieltävän vastauksen kuullessaan hyvin ihmeissään. Me emme siis vieläkään aja skoottereilla ja tykkäämme exploorata kaikki mahdollinen kävellen. Saaren tiet tosiaan olivat aika hurjassa kunnossa ja välillä ruhjeilla olevia länkkäreitä tuli linkuttaen meitä vastaan satamassa.
 
Nusa Penida
 
Nusa Penida
 

Nusa PenidaMerilevän viljelyä

 
Nusa Penida
 
Nusa Penida
 
Nusa Penida
 
Nusa Penida
 
Kylän kaduilla oli jonkin verran pieniä kauppoja, joista sai ostettua pientä purtavaa ja juotavaa. Saarella sataman lähettyvillä oli myös automaatti ja muutama flipfloppeja myyvä koju.
 

nusapenida (5)Toyapakehin Hindutemppeli sekä Moskeija olivat sulassa sovussa vierekkäin.

 
nusapenida (6)
 
nusapenida (27)
 
Raskaiden kävelyretkien jälkeen illat vietimme omassa mahtavassa resortissa lukien kirjoja ja vain ihastellen kuvan kauniita maisemia. Balin Mount Agung siinsi edessäpäin ja varsinkin aamun sarastaessa hallitsi maisemaa jylhästi. Sen verran kuitenkin pidin järjen päässä, etten alkanut haaveilemaan uuden tulivuoren valloittamisesta.
 
Nusa Penida
 

Nusa PenidaKäsipyykätyt vaatteet kuivuivat mukavasti porttien pielustoissa

 

DSC02160
 
G0110033
 
Korallit olivat kuolleita rannassa, mutta löysimme pienen ravun kotilossaan laiturin edustalta. Siinä riittikin meille varmaan puoleksi tunniksi taas ihmeteltävää.
 
G0010003
 
Kuvassa olen jo lähdössä Lembonganin saarelle, mutta ennen sinne siirtymistä teen muutaman erillisen blogin Nusa Penidan kiertoajelusta.
 
Nusa Penida
 
Skootterin sijasta me vuokrasimme meidän resortimme kautta auton sekä kuskin. Meidän päiväretki kesti aamu yhdeksästä ilta seitsämään, jonka aikana näimme 8 upeaa kohdetta ympäri saarta. Vaikka vietimmekin koko päivän tutkiessa saarta, jäi meiltä vielä paljon näkemättä. Saari kätkee uumeniinsa paljon vaikea pääsyisiä ja salaisia rantoja sekä vesiputouksia, joita harvat pääsevät tällä hetkellä näkemään.
 
Paikallisen oppaan avustuksella on huomattavasti helpompi löytää syrjäisempiin kohteisiin, joten suosittelen sitäkin vaihtoehtoa oman skootterin sijaan. Me maksoimme koko päivän retkestä, autosta, oppaasta sekä kuljettajasta 1 000 000rp eli n. 70€. Esimerkiksi neljälle hengelle jaettuna tuo reissu ei olisi maksanut juuri mitään henkilöä kohden, sillä olihan se nytkin vain 35€ kun meitä oli ainoastaan kaksi.
 
Nusa Penida
 
Muut blogit Nusa Penidalta:
Suwehan beach – Pala Nusa Penidaa 1/4
Unelma rantoja sekä lepakon kakkaa – Pala Nusa Penidaa 2/4
Kylvyssä viidakon keskellä ja Klengkingin upeat maisemat – Pala Nusa Penidaa 3/4
Angel’s Billabong sekä Broken beach – Pala Nusa Penidaa 4/4

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *