Islanti

Mystinen Islanti – Vesiputouksia, vesisadetta sekä mustahiekkaisia rantoja

Rakastuin Islantiin. Rakastuin Islannin luomaan mystiseen mielikuvaan ja sen tunnelmaan. Rakastuin siihen niin päätä pahkaa, etten edes osannut huomata sitä. En tiedä oliko se ne dramaattiset mustahiekkaiset rannat, joku sadoista kimaltavista vesiputouksista vaiko pohjoisen autiot mustaakin mustemmat laavapellot, jotka saivat minut näin rakastumaan.
 
Gljúfrafoss3 (1 of 1)
 
Islanti tarjosi toinen toistaan upeampia sekä epätodellisempia kokemuksia. Minun piti nipistää itseäni vain varmuuden vuoksi useissa paikoissa, jotta varmasti tiesin olevani hereillä, enkä villeimmissä kuvitelmissani. En osaa edes sanoin kuvailla sitä tunnetta, kun kävelin Jökulsárlónin mustahiekkaista rantaa pitkin tuhansien jäälohkareiden keskellä veden tihkuessa naamalleni. Tai kun seisoin suuren mahtipontisen vesiputouksen takana, auringon kimaltaessa vesipisaroiden läpi. Enkä sitä, kun kävelin läpi laavan peittämän tulivuoren ja jalkojeni juuresta tuprusi tulivuoren sisuksista kumpuava savu ja haju.
Sitä minun on vaikea ymmärtää, että nämä kaikki kokemukseni löytyvät kaikki samasta maasta.

 
IslantiSeljalandsfoss – Islanti
 
Islanti Leirhnjukur – Islanti
 
IslantiJökulsárlón  – Islanti

 
maisema (1 of 1)
 

Islanti oli siitäkin kummallinen maa, että siellä ihminen pystyi olemaan onnellinen vaikka olisi satanut kaatamalla vettä taikka tuullut 21 m/s suoraan edestä päin. Se mikä monessa muussa kohteessa olisi ärsyttänyt sään puolesta, ei ärsyttänyt Islannissa ollenkaan. En ole missään ikinä kävellyt seitsemää kilometriä mustalle hiekkarannalle katsomaan pakkolaskun tehnyttä vanhaa lentokoneen rotiskoa, enkä ole ikinä seisonut vesisateessa Atlantin rannalla suu hymyssä ottaen kuvia. En ole ikinä ollut vesiputouksen juurella sukat märkänä odottamassa pilvien väistymistä vuorenhuipun ympäriltä, enkä ole koskaan kävellyt laavapeltojen hohkaamassa autiomaassa lähes kahta tuntia savun keskellä.
Islannista on helppo viehättyä ja siihen on todella helppo rakastua.

 
Islanti (5)
 
Islanti (22)Hverir – Islanti

 

MystinenKun automatkoilla tuijottelin iloisena leikkiviä islannin hevosia, aloin jo romantisoimaan itseäni pieneen majataloon,
jonkun kauniin vuoriston kupeeseen. Takapihalleni laskeutuisi pieni vesiputouksen noro korkealta vuoristoista
ja pihalla olisi ainakin sata lammasta. No ehkei nyt ihan täysin unelmani, mutta haaveilemaan nämä maisemat todella pistivät.

 
Mystinen
 
Islanti
 
Islanti
 
Heräsin jopa toiseksi viimeisenä aamuna masennuksen kaltaisissa fiiliksissä. Minua ahdisti. Ahdisti ihan hirveästi ajatus siitä, että tämä road trip on tulossa tiensä päähän muutamassa päivässä. Olisin halunnut pysähtyä paikoilleni pidemmäksi aikaa ja fiilistellä näitä maisemia enemmän. Alkumatkan upeiden maisemien tykitys, sekä ’ah’ ja ’wou’ huudahdukset olivat pian historiaa ja nämä toinen toistaan kauniimmat, jalat alta vievät maisemat loppumassa. Alkumatkan odotin yhden paikan nähtyäni jo seuraavaa, mutta nyt ne seuraavat alkoivat käymään jo vähiin. Vaikka usein reissussa alan jo muutamaa päivää ennen harmittelemaan sen loppua, niin nämä tunteet, joita viimeisinä päivinä Islannissa koin, olivat pelottavia. En muista, että olisin missään käynyt tällaista tunnekuohua läpi.
 
Islanti
 
Mystinen
 
Mystinen
 
Tätä kirjoittaessani olen juuri palannut kotiin ja purkamassa vasta rinkan sisältöä pesukoneeseen. Ajoimme kuuden päivän aikana koko Islannin saaren ympäri ja tulen kirjoittamaan jokaisesta kohteesta oman jutun, sillä ne todella ansaitsevat sen. Nyt kuitenkin muutama sana road tripistämme yleisesti sekä siihen kuluineista rahoista.
 
Mystinen
 

Kustannukset

Auto
Vuokrasimme auton Cheap Jeepiltä, joka nopeiden vertailujen perusteella oli yksi halvimmista. Suzuki Jimny maksoi Cheap Jeep rentalsilta kuudeksi päiväksi 590€ sis. vakuutukset, lisäkuskin, GPS. Autoa vastaan ei tarvinnut maksaa deposit maksua, kun monessa paikassa sitä olisi vaadittu maksamaan yli 2000€.
Meillä oli auton lisävarusteena GPS, joka ei jostain syystä kuitenkaan meitä joka paikkaan osannut navigoida. Jouduimme käyttämään puhelimen google mapsia sekä here we go sovellusta. Eli hyvä olla netin päässä oleva karttaa valmiina, mutta myös joissain tapauksissa offlinessä toimiva here we go oli pelastus.
Bensat 1900 km 360€. Bensa-asemien sijainteja kannattaa etukäteen jo hieman katsella valmiiksi.
 
Mystinen
 
Mystinen
 
Majoitukset matkanvarrelta
Lähes jokaisen yön vietimme pienissä Guesthouse majataloissa pellon laidalla, lampaiden sekä hevosten keskellä. Majatalot olivat ihastuttavia ja osassa huoneet jopa hotellihuoneiden tasoa. Guesthouse huoneissa ei ole yleensä omaa kylpyhuonetta, mikä tietenkin alensi myös yö kohtaisia hintoja. Ennen majoitusten varaamista päätimme, että jokaiseen huoneeseen on kuuluttava aamiainen, jotta sen kulun saa jätettyä myöskin jokaiselta päivältä pois. Tämä toimi ja useina päivinä saatoimme syödä eväs nuudelimme vasta 14-15.00 aikoihin, ennen viimeistä päivän ajoa. Sitten illalla söimme tuhdimmin joko Guesthousen ravintolassa tai kylällä paikallisessa pienessä kuppilassa.
Majataloissa ympäri Islantia, aamupalat olivat melko myöhäisiä. Joissain paikoissa aamupala alkoi jo 7.30, mutta joissain vasta 8.30.
Ennen majoitusten varaamista tutkin myös Airbnb vaihtoehtoja, mutta yleisesti ne olivat melko kalliita, ei kuulunut aamiainen (tietenkään) tai check inn aikojen kanssa olisi ollut hankaluuksia. Päädyin varaamaan jokaisen majoituksen bookingin kautta ja etsin mahdollisimman halvat aamupalalliset yöpaikat. Muutamissa majapaikoissa nukutti todella hyvin, muutamassa yöt olivat taasen hieman levottomampia. Aamupalat olivat lähes kaikissa hyvät elleivät jopa erinomaiset. Yhteiset kylpyhuoneet olivat kaikissa majoituksissa, paitsi lentokenttähotellissa.
 
Mystinen
 
Stora-Mörk 3 | 109€
Adventure Hotel Hof | 125€
Blabjorg Guesthouse | 95€
Guesthouse 46 | 85€
Vid Hafid Guesthouse | 100€
BB Hotel Keflavik Airport | 113€
 
Majoitukset yhteensä: 627€ kahdelta
 
Ruoka
Yleensä matkamme vievät meidät Suomea halvempiin maihin, joissa pienellä budjetillakin on mahdollista elellä mukavasti. Islannin ollessa Suomeakin kalliimpi maa, päätimme yrittää pakollisten kulujen lomassa säästää jostain kuluista edes hiukan. Loppujen lopuksi, helpointa meille oli säästää päivän toisessa ateriassa ja kantaa autossa mukana nuudeleita, sekä pientä naposteltavaa. Tien päältä sai useasta paikasta kuumaa vettä ja mikä olikaan sen hauskempaa, kuin istahtaa aurinkoisella kelillä näköalapaikalle syömään tai sateen yllättäessä sujahtaa auton suojaan herkuttelemaan. Raahasimme kotonta mukaan jokaiselle päivälle nuudelit, mukana kulkevat kupit sekä haarukat.
Ihan perus hamppariaterioiden hinta Islannissa oli 1800-2500 ISK eli 13-18€. Nämä siis saattoivat olla myös huoltoaseman ateria hintoja. Hienommat ruoat olivat sitten jo reippaasti 2500-4000 ISK hintaluokassa. Tästä toisesta ruoasta, oli meidän helppo karsia ja yksi tuhti ateria päivässä riitti todella hyvin. Meillä ei ollut ohjelmassa pitkiä patikointeja, vaan maksimissaan seitsemän kilometrin tarpomisia. Mukana rinkassa oli myös muutama tonnikalapurkki, pähkinöitä sekä myslipatukoita.
Islannissa olisi myös todella helppo karsia iltaruoka kulutkin, sillä lähes jokaisessa majatalossa olisi pystynyt tekemään iltaruoan itse keittiössä. Näin monet tekivätkin.
Meillä meni 6 päivän aikana noin 300€ kahden hengen ruokiin, juomiin sekä yhteen pääsymaksuun.
 
Mystinen
 
Ja koska matkojen raha-asiat tosiaan aina kiinnostaa, niin lopullinen kuuden päivän budjetti Islannin matkalle oli 1867€ kahdelta. Lisäksi Finnairin lennot maksoivat matkatavaran kanssa noin 250€ / hlö. Usein törmää jopa 160€:n lentotarjouksiin Icelandairilta, joten niitä kannattaa myös kurkkia.
 
Islanti (1)
 
Vaikka Islanti ei olekaan kovin budjetti matkaajan kohde, oli se silti jokaisen pennin väärti!
 
Mystinen
 
Hyödyllisiä linkkejä ja vinkkejä
– Joka aamuinen rutiini oli tsekata tulevan päivän reitit Road.is sivustolta, jossa kerrotaan teiden kunnosta.
– Säätietoja voi taas tutkia Vedur.is sivustolta
– Suurin osa nähtävyyksistä on ilmaisia. Emme käyneet ollenkaan Golden circle kohteissa, joten niiden mahdollisista pääsymaksuista ei ole varmaa tietoa.
– Toukokuu on todella hyvä aika vierailla Islannissa, sillä sää on suht hyvä sekä leuto. Aurinkoisiakin päiviä sattui meillä reissun ajalla kaksi. Suurin turistikausi ei vielä toukokuussa ole alkanut ja teillä saa ajaa lähes tulkoon yksin. Valoisaa on toukokuussa noin 22.30-23.00 asti.
– Hanavesi on juotavaa Islannissa.
– Nähtävyyksillä ei saata olla Wc-tiloja eikä kahviloita. Kannattaa kantaa autossa mukana reilusti juotavaa.
– Pohjoisessa Akureyrissa on maksullinen tunneli. Tunneli on 7 kilometriä ja sen ajaminen maksaa 11€. Maksu maksetaan joko 3h ennen tai jälkeen tunnelin ajamisen.
– Useassa paikassa on drone kielto
– Meidän kohdalle ei osunut yhtäkään bensa-asemaa, jossa olisi käynyt maksuvälineenä käteinen. Käteistä emme olisi oikeastaan tarvinneet missään vaiheessa, sillä kortti kävi kaikkialla.
 
Islanti
 
Islanti
 
Iceland real life struggle:
– Tien päällä suurin osa ruoista ravintoloissa / huoltoasemilla on rasvakeittimen läpi tehtyä. Jos haluat syödä terveellisesti, niin kannattaa etukäteen jo tutustua kylien ravintolatarjontoihin.
– Kylpyhuoneiden lavuaarien viemäriaukot ovat ilman ritilää. Saattaa kuulostaa typerältä maininnalta, mutta itse sain sellaisiin tiputettua yhden sähköhammasharjan pään sekä pullon korkin.
– Kun olet nousemassa autosta ulos, muista AINA tarkistaa mistä suunnasta tuulee. Välillä tuulenpuuskat ovat niin voimakkaita, että ne saattavat repäistä autonoven pois paikoiltaan.
 
Ja vielä viimeisenä vinkkinä, tehkää lähtöselvitys etukäteen ja valitkaa näköalojen takia paikat aina siltä puolelta konetta, josta avautuu näkymät Islantiin.
 
Lue meidän road tripin kohteista lisää:
Seljalandsfoss – Islannin kaunein vesiputous
Sólheimasandurin hylätty lentokone – Islannin kuvatuin kohde 
Islannin uskomattomat jäätikkölaguunit Jökulsárlón & Fjallsárlón
Mahtava Skógafoss – Islanti
Uskomaton Pohjois-Islanti – Laavapeltoja, kraatterijärviä sekä suuria putouksia
Stokksnes – Dramaattinen sekä sateinen Stokksnessin niemimaa
Reynisfjara & Dyrhólaey – Basalttipylväitä sekä mustia rantoja
 
Mystinen
 
Islanti

21 Comments

 • Aron / Ja sitten matkaan...

  Kuulostaa huiman hienolta reissulta. Tuollainen koko saaren kierros olisi joskus kiva tehdä. Odotan innolla postauksiasi reitin varrelle osuneista kohteista.

  Me kävimme viime vuonna vapun jälkeen muutaman päivän piipahduksella Islannissa Reykjavikissa majoittuen. Oli selvästi virhe jäädä pääkaupunkiin. Kahtena päivänä kiersimme lähitienoita autolla, ensin kultaisen kierroksen reitillä ja sitten Valasvuonon ympäri. Jälkimmäisellä reitillä saimme ajella tyhjällä tiellä.

  Edelleen jaksan ihmetellä sään nopeaa vaihtelua Islannissa. Meillä oli hyvää onnea, kun vesisadetta ei sattunut kohdalle kertaakaan. Sen sijaan lunta ja etenkin rakeita tuli taivaalta paljonkin. Sadekuuro kesti tyypillisesti alle kymmenen minuuttia ja hetken päästä paistoi taas aurinko. Vartin kuluttua saattoi olla vuorossa seuraava kuuro. Ja tuo tuuli puhalsi välillä todella kovaa.

  • Sandra

   Reissu oli ihan todella mahtava! Sää oli kyllä melkoisen veikeää aina välillä. 😀 Tuuli oli ehkä kovimpia mitä missään olen kokenut. Olimme viimeisenä päivänä muutaman tunnin Reykjavikissa ja olin jotenkin niin lumoissani edelleen maaseudusta, että se kaupungilla käppäily ei enää innostanut.
   Mutta voi että se on ihana maa. <3

  • Noora/Seikkailumielellä

   Ai että, Islannin ympäriajo olisi kyllä unelma! Omalla reissulla tyydyimme tekemään vain päiväretkiä Reykjavikistä, mutta tuolla kauempana pääkaupungista olisi varmasti erilaista nähtävää. Islannissa on ihan oma tunnelmansa, muistan kun astuin ensimmäistä kertaa autosta jossain taukopaikalla keskellä laavapeltoa ja ympärillä oli täysin hiljaista. Ihan kuin olisi kuussa seisonut.

 • Sandra

  Ihania kuvia! Islanti on kyllä taianomainen paikka, jossa ei säällä ole niin väliä. Tuollaista luontoa ei ole missään muualla, joten matka on aina hintansa väärti. Kuvat olivat niin hienoa, että mieluusti ihailisin niitä isommassakin koossa, jos haluaisit joskus muokata blogin alustaa? 🙂

  Tosi hyviä vinkkejä myös penninvenyttäjälle. Itsekin päädyin ekalla matkallani suosimaan osittain oman keittiön tekosia ja sitten syömään lounaaksi keittoja, salaatteja yms. edullisempaa. Sitten pari kalliimpaa ravintolaillallista, jolloin maistaa kalaa ja lammasta 🙂

  • Sandra

   Toi alusta oli justiinsa muuttunut, enkä saanut sitä yrityksistä huolimatta suurentumaan. 😭 Sama kävi läppärillä katsottuna. Pitää reissujen jälkeen yrittää saada asia kuntoon.
   Kiitos paljon ❤️😍
   Ihanaa saada palautetta. 🙂 meillä jäi hienommat ravintolat testaamatta kokonaan, mutta luulen joskus palaavani Islantiin uudestaan. Sieltä jäi kuitenkin muutamia paikkoja näkemättä.

   • Sandra

    Kiitos paljon Asko! 🙂 Pitääkin käydä lukaisemassa sinunkin juttusi! Tällä viikolla alkaa satelemaan sitten erillisistä kohteista vinkkejä. 🙂

 • Anna-Katri / Adalmina's Adventures

  Ihana Islanti ja upeita kuvia! Kävin tänä vuonna itse ensimmäistä kertaa Islannissa ja voi kuinka erityinen maa onkaan – ihan harmitti etten ehtinyt näkemään kuin Golden Circlen pikaisesti Reykjavikin lisäksi. Mutta nämä sun vinkkipaikat laitan kyllä muistiin seuraavaa visiittiä varten. 🙂

  • Sandra

   Kiitos. 🙂 Islanti on todellakin seikkailemisen arvoinen maa. Täältä niitä vinkkejä alkaa tulemaan pikkuhiljaa kohteisiin. 🙂

 • Anni | Rajatapaukset

  Samaa mieltä, Islantiin on erittäin helppo rakastua!
  Tätä oli ihana lukea ja varsinkin katsella kuvia, koska mieleen tulvivat muistot vastaavalta reisulta jonka itse tein vajaa kolme vuotta sitten. Ajoimme myös tuon päätien ympäri viikossa. Ja voi miten ihana matka se olikaan <3

 • Jenni | Boarding Time

  Aivan huikeita ja epätodellisia maisemia! Islantilaisiahan on väitetty maailman onnellisimmaksi kansaksi, lieneekö syynä sitten juuri tuo henkeäsalpaava luonto?!
  Itselläni vielä tuo jollain tavalla vähän mystinenkin saari kokematta ja tämä postaus antoi taas lisäpontta suunnata sinnekin heti tilaisuuden tullen. Teidän roadtrip oli kyllä todella kattava katsaus maahan, ja myös ig-stooreja reissun päältä seuranneena tuntuu kuin olisi jo paikan päällä melkein käynytkin. 😉

  • Iida in Translation

   Kiitos ihanan rehellisestä ja informatiivisesta postauksesta Islantiin! Nuo maisemat ovat niin käsittämättömän lumoavia <3 samoin kuvasi! Toivottavasti pääsen tuonne vielä joskus, vaikka onkin noin tyyris maa!

 • Elina | Vaihda vapaalle

  Olen ollut siinä luulossa, että tuohon koko saaren kiertämiseen menisi ainakin 10 päivää. Tuohan oli hyvä uutinen, että nopeamminkin selviää. Houkuttaisi nuo maisemat, mutta kylmyys ei ja kesällä kaikki siellä on varmaan vielä kalliimpaa, eikä silloinkaan takuita lämmöstä. 😀

  p.s. Onko tää sun blogi tarkoituksella silleen, että deskarilla luettaessa tämä on tosi kapea suikale keskellä näyttöä? Jouduin suurentamaan näyttöä, että näin lukea ja näin nämä upeat kuvat isompana.

 • Sofia / Project Forever

  Upeita kuvia Islannista! Islanti yllätti minutkin sillä, miten se onnistui lumoamaan. Etukäteen odotin toki upeita maisemia ja kivaa roadtrippia, mutta yllätys oli se miten hyvin viihdyin ja olen siitä lähtien halunnut palata takaisin paremmalla ajalla. Meillä oli viisi päivää aikaa, ja laskeskelin että se ei riitä ympäriajoon, joten vietimme päivän Reykjavikissa, ja ajoimme etelärannikkoa myöten Jökulsarloniin, josta suuntasimme samaa reittiä takaisin. Ah, Islantiin täytyy joskus vielä palata!

 • VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogi

  Islanti on kyllä hurjan kaunis maa. Vetää sanattomaksi.

  ’Islanti oli siitäkin kummallinen maa, että siellä ihminen pystyi olemaan onnellinen vaikka olisi satanut kaatamalla vettä taikka tuullut 21 m/s suoraan edestä päin. Se mikä monessa muussa kohteessa olisi ärsyttänyt sään puolesta, ei ärsyttänyt Islannissa ollenkaan.’ Mulla on samat odotukset meidän Lapin ja Norjan road trippiin, joka alkaa heinä-elokuussa. Henkisesti oon valmistautunut kylmään ja huonoon säähän, uskon että se ei silti haittaa koska luvassa on niin upeita luontokohteita.

 • Kohteena maailma / Rami

  Olen pitkään haaveillut vastaavanlaisesta Islannin kiertomatkasta. Kyllä tästäkin postauksesta selviää se, että viikko sinne on varattava, että ehtii näkemään kohteita kunnolla. Sain tästä hyviä vinkkejä tulevaisuutta varten!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *