Färsaaret

Mykistävän kaunis Mykines ja lumoavat lunnit

Kaunis Mykines ja sen lunnit

Pienen veneen kaartaessa Mykinesin vaatimattomaan satamaan, on kaikkien matkustajien innostus tulevasta päivästä käsin kosketeltavissa.
Aurinko pilkahtelee pilvien lomasta ja sää on muutenkin aikaisempiin päiviin nähden leudompi. Satamasta nousemme ensin Mykinesin piskuiseen kylään, josta varsinainen 6km reitti läpi lunnisaaren alkaa. Ensimmäisenä on edessä koko reissun rankin osuus, kun joudumme tallustamaan lähes kohtisuoraan vievää ruohikkopolkua pitkin ylös kukkulalle. Puuskutus palkitaan kuitenkin pian, kun eteemme avautuva näkymä saaren ylitse saa meidät huokailemaan onnesta. Taivaalla liihottelevat sadat, elleivät jopa tuhannet lunnit kaartelevat vauhdikkaasti auringon valossa yllämme.
Katsahdan Sannaa ja pudistan melkeinpä onnesta itkien päätäni. Olemme saapuneet yhteen Färsaarelaiseen paratiisiin, lunnien kotiin.
 
Mykines lunnit
 

Mykines (68)Mykinesin satama

 
Mykines (66)
 
Mykines (71)
 
Mykines (73)
 

Lumoavat lunnit – Mykines

Mitä pidemmälle saarella etenimme, sitä upeammaksi näkymä kävi. Sadat, elleivät tosiaan jopa tuhannet lunnit kurkistelevat pesistään uteliaina sekä liihottelevat huolettoman näköisinä sinisellä taivaalla. Katsoipa sitä mihin suuntaan tahansa, näkyi siellä pää kallellaan keikisteleviä söpöjä lunneja. Nämä veikeän näköiset oranssinokkaiset kaverit olivat niin lumoavia, että niitä katsellessa olisin voinut kuluttaa viikon jos toisenkin.

 
Mykines lunnit
 
Mykines (63)
 
Mykines (30)
 
Mykines lunnit
 
Mykines lunnit
 

Mykines lunnitParhain aika lunnien bongaamiseen on touko-kesäkuussa.

 


Mykines (41)
Saaren läpi kulkeva polku laski alas ”lunni laaksoon”, jossa lunnien pesintää,
liihottelua sekä niiden hengaamista pystyi rauhassa katselemaan.

 
Mykines lunnit
 

Mykines lunnitLunnit viihtyvät valtamerten rannikoiden lintuvuorilla ja -saarilla, joilla ne pesivät suurina yhdyskuntina.

 
Mykines lunnit
 
Mykines lunnit
 
Mykines lunnit
 
Laakson jälkeen, polku jatkui ruohikkoisen ”savannin” läpi, Mykineshólmurin majakalle. Mykineshólmurin majakka taitaakin olla toinen asia, josta Mykines on tunnettu. Vaikken ikinä mikään suuri majakka fani olekaan ollut, niin Mykineshólmur onnistui minutkin lumoamaan uniikilla miljööllään. Majakan sijainti aivan Färsaarten läntisimmässä pisteessä, jylhien kallioiden päällä, oli tietenkin todella ainutlaatuinen. Taustalla siinsi muut Färsaarten saaret ja sanotaankin, että majakan luonta, näkee Färsaarten kahdeksastatoista saaresta seitsemän.
 
Färsaaret
 
Färsaaret
 
Färsaaret
 
Färsaaret)
 
Färsaaret
 
Färsaaret
 
Färsaaret
 
Mykines (1)
 
Ylhäällä majakalla juurella, päätimme istahtaa hetkeksi alas syömään eväitä ja nauttimaan Mykinesin mykistävästä kauneudesta. Atlantin valtameri kiilsi kilpaa auringon säteiden kanssa ja tunnelma oli todella leppoinen. Täältä maailman reunalta, keskeltä Atlanttia, pystyin vain ajattelemaan kuinka onnekas jälleen kerran olen. Kaikki mitä edessäni sillä hetkellä näin, oli kuin suoraan satukirjasta. Mykistävän kaunis Mykines oli kuin piirros, puhumattakaan tästä majakasta taikka saaren tuhansista lunneista.
 
Mykines lunnit
 
Färsaaret
 
Färsaaret
 
Färsaaret
 

Nice to know:

 • Jokaisen turistin on maksettava touko-elokuussa DKK 100 (13,50€) maksu, jos haluaa kävellä Mykinesin kylää pidemälle. Maksu tullaan perimään etukäteen laivalippujen oston yhteydessä. (Maksu tapahtui toukokuussa 2019 satamassa, ennen Mykinesin laivaan nousua. Maksu hoidettiin kortilla.)
 • Varaa laivamatkat etukäteen hyvissä ajoin mykines.fo sivulta. 45 minuutin laivamatkan menopaluulippu maksaa 16€ ja paikkoja on rajoitetusti myynnissä (80). Joinain päivinä saatetaan ottaa iltapäivälle extra matka, joten jos jäät ilman lippuja, niin mykines.fo sivustoa kannattaa pitää silmällä. Tällainen extra laiva toteutuu, kun kyytiin saadaan vähintään 40 henkilöä ja tällöin menopaluun hinnaksi tulee 300 DKK eli noin 35€.
 • Jos haluat pelata kaiken varman päälle, niin älä jätä Mykinesin vierailua viimeiselle reissu päivälle. Merenkäynti tällä matkalla saattaa muuttua radikaalisti päivän aikana, eikä takuuta paluun onnistumisesta ikinä ole. Viime kesänä oli kuulemma 16 paluu matkan laivavuoroa peruttu sään takia.
 • Mykinesille pääsee myös helikopterilla. Helikopteri kyytiä saarelle kannattaa käydä tutkailemassa etukäteen https://www.atlanticairways.com/en/helicopter/timetable. Huomioi, että jos haluat saapua saarelle helikopterilla sen pystyy varaamaan vasta 7 päivää ennen lähtöä. Me yritimme ostaa lentoja viikkoa ennen lähtöä, mutta paikat olivatkin jo loppuunmyyty aamun aikana. Paikkoja helikopterissa on 12.
 • Mykinesin kylästä löytyy kahvila, muutama Guesthouse sekä yleinen wc.

Tarpeeseen tulevat linkit:

 
Färsaaret
 
Färsaaret
 

Muut jutut Färsaarilta:
Färsaaret – Matka maailman laidalle
Suðuroy saaren helmet – Färsaaret
Päiväretki Färsaarten Vágar saarella – Trælanípan & Bøsdalafossur
Hotel Vágar – Uniikki lentokenttähotelli Färsaarilla
Henkeäsalpaavan kaunis Gásadalur – Färsaaret

 

Mykinesiltä juttu myöskin tältä keväältä Kerran poistuin kotoa blogissa.

 
Mykines lunnit
 
Färsaaret
 
Färsaaret
 
Färsaaret

6 Comments

  • Sandra

   Lunnit on niin ihania! 🙂 Yleensä lunneja tavataan Atlantin ja jäämeren rannikoilla, mutta on niistä tehty välillä havaintoja etelämpänäkin. 🙂

 • Annemaria/Samppanjaa muovimukista

  Uh, nämä kuvat Färsaarilta ovat lumonneet minut. Alkaa olla sellainen pakko päästä olo 🙂 Noi lunnit ovat kerrassaan vastustamattomia. Näin niitä ensimmäisen kerran Jäämeren rannalla Pohjois-Norjassa ja olisin voinut seurata niitä vaikka kuinka kauan kuten sinä. Voiko maailmassa olla lystikkäämpiä lentäviä? Tosi kivoja kuvia sulla. Aivan kuin lunnit olisivat tulleet varta vasten poseeraamaan 🙂

 • Emma

  Tää saari ois kyllä niin mun juttu, tuo ihana majakka ja lunniparvet! Kuulinkin jo Kerran poistuin kotoa -Nooralta noiden retkien mahdollisista perumisista, joten vähän jännät paikat ois jos tiukalla aikataululla matkustaisi Färsaarille.

 • Virpi/Hätälasku matkablogi

  Voi elämä miten ihania kuvia! Nuo lunnit ovat kertakaikkiaan suloisia ja veikeitä otuksia. Tätä lukiessa aloin jo miettiä haluan tuonne, vaellusmatka tai jotain, kunhan näen nuo maisemat ja nuo veikeät linnut! Olen ennenkin miettinyt Färsaaria matkakohteena, muta nyt jotenkin heräsi mielenkiinto ihan uudelleen. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *