Makedonia

Muutama päivä Skopjessa – Makedonia

Saavuimme Makedonian pääkaupunkiin Skopjeen iltamyöhään lennettyämme sinne muutamalla vaihdolla Turkista. Ainoa asia mitä Skopjesta oikeastaan etukäteen tiesin oli kaupungin skeittiparkit, komea vanhakaupunki sekä matkabloggaaja Terhin Vagabonda blogin hämmentävää Skopje kokemusta käsittelevä postaus. Olin siis valmistautunut kaikkeen! 😀
 

mk61 (1 of 1)Skopje

 
mk13 (1 of 1)
 
Skopje
Ensimmäinen aamu Skopjessa kului maisemien ihmettelemiseen! Ympärillä kohoavat vuoret reunustivat kaupunkikuvaa ja aamuauringon noustessa Moskeijoiden kupolit kiilsivät kilpaa kaupungin uusien monumenttien kanssa.
 

mk11 (1 of 1)

 

mk8 (1 of 1)22-metrinen Aleksanteri Suuren Patsas

 
20170824_195253_HDR
 
skopje
 
Makedonian (ent. Jugoslavian tasavalta Makedonia) pääkaupungissa Skopjessa vuonna 1963 tapahtuneen suuren maanjäristyksen jälkeen kaupunki on kokenut melkoisen muutoksen Skopje 2014 – projektin saattelemana. Lähes täysin maanjäristyksessä tuhoutuneessa kaupungissa kuoli tuhatkunta asukasta ja lähes 200 000 ihmistä jäi kodittomaksi. Uudelleen rakentamisen jälkeen päätettiin kuitenkin ehostaa kaupunkikuvaa vielä entisestään ja eri lähteistä riippuen kunnostukseen käytettiin jopa 200 – 500 miljoonaa euroa.
 
Vardar joen varrella komeili toinen toistaan kookkaampia patsaita, rakennuksia sekä suihkulähteitä kaupunkiin saapuvia turisteja ihastuttamassa. Vaikuttavimmista uudelleen rakennetuista elementeista minun mielestäni oli joen varressa olevan Arkeologisen museon edessä soiva klassinen musiikki. Musiikki nimittäin soi koko kävelykadun matkalla.
 
mk54 (1 of 1)
 
mk16 (1 of 1)
 
Äiti Teresa on syntynyt Skopjessa ja hänen arvostuksensa oli nähtävissä monin tavoin kaupungissa. Hänen kunniaksi kaupungista löytyi hänen mukaansa nimettyjä aukioita, patsaita, museo sekä paljon erilaisia “laatoittettuja lausahduksia”. Tämä laatta oli arkeologisen museon seinässä kiinni. Äiti Teresa sai vuonna 1979 Nobelin rauhanpalkinnon ja puheen mukaan komitea päätti antaa palkinnon perusteluin: ”Paremman maailman puolesta työskentelevälle idealistille, jonka maailmassa sota olisi tarpeetonta ja perinteinen valtiomiesjohto liioiteltua.”
 
mk60 (1 of 1)
 
mk4 (1 of 1)
 
mk62 (1 of 1)
 
Joen toiselta puolelta katukuva muuttuikin täysin erilaiseksi ja kaupungin entisajan loisto oli vanhankaupungin kujilla käsin kosketeltavissa. Moskeijat, paikalliset pikaruokalat sekä sokkeloiset kujat olivat niin hurmaavia, että siellä olisi voinut yhden päivän istuskella vain ympärillä vilisevää katukuvaa ihastellen.
 
mk12 (1 of 1)
 
mk10 (1 of 1)
 
katu (1 of 1)
 
Skopjessa meidän oli tarkoitus viettää vain muutama päivä kaupunkia omaan tahtiin tutkien sekä hyviä skeittipaikkoja etsien. Skeittilautaan tarvittiin myös muutama varaosa ja kaupungista löytyi kätevästi myös tähän hätään ratkaisu!
 
mk6 (1 of 1)
 
mk7 (1 of 1)
 
Herätimme tietenkin skeittilaudan kanssa kikkaillen paikallisten kiinnostusta ja jäinkin useasti suustani kiinni Jaakon skeittaillessa kaupungilla. Monet ihastelivat skeittailua ja useiden kanssa jäimme juttelemaan myös Suomesta. Paikalliset olivat todella ystävällisiä ja aidosti kiinnostuneita meidän elosta, mielipiteestä Makedoniaan sekä tulevista matkasuunnitelmista.
 

mk5 (1 of 1)

 

mk56 (1 of 1)

 
mk55 (1 of 1)
 
mk57 (1 of 1)
 

DSC00214

 
Makedonialaiset ruoat eivät räjäyttäneet minun tajuntaani ja katukuvassa näkyi lähes joka puolella paikallisia “pikaruokaloita”. Pikaruoat olivat lähinnä kebabbeja, erilaisia burgereita sekä erikoisia ranskalais-burgeri yhdistelmiä.
 
Hinnalla annokset eivät olleet pilattuja, sillä kanapihvi + cola maksoi vanhassakaupungissa alle 4€.
 
mk17 (1 of 1)
 
mk15 (1 of 1)
 
Skopjessa me yövyimme mahtavat näköalat tarjoavassa Hotel Arkassa. Hotelli itseasiassa valikoitui yöpaikaksi lähinnä siksi, että se näytti kuvissa viihtyisältä paikalta ja näkymät olivat niin upeat. Yö Arkassa maksoi 80€ ja siihen kuului hyvä monipuolinen aamupala. Hotellin sijainti vanhankaupungin laidalla oli hyvä ja sieltä oli helppo lähteä sukkuloimaan sokkeloisille kujille. Kuitenkin näin jälkikäteen ajatellen, olisin varmasti ollut ihan tyytyväinen johonkin vanhankaupungin vaatimattomampaankin majoitukseen.
 

nakyma (1 of 1)

 

59901398Kuva: Booking.com Hotel Arka

 

mk2 (1 of 1)

 

mk14 (1 of 1)Hotellin ylimmässä kerroksessa olevassa uima-altaassa ei saanut uida

 
Skopjesta siirryimme muutamaksi yöksi vielä Matka Kanjonille, josta seuraavassa jutussa lisää. Makedoniasta matkamme jatkui Montenegroon ja päätimme lähteä sinne yöbussilla, joka kulki Kosovon ja Albanian kautta. Näitä maita en taida voida laskea itselleni käydyiksi maiksi pelkästään vessareissun ja pienen jaloittelun takia. 😀
Yöbussi lähti vasta 21.00, joten päädyimme ottamaan vielä sille päivälle motellimajoituksen. Motel le Villagessa yksi päivä maksoi 20€ ja sen sijainti oli aivan bussiaseman ja ison Vero center ostoskeskuksen vieressä. Motelli oli parhaimmat päivänsä nähnyt, mutta tarjosi meille hyvän tukikohdan, jossa käydä vielä suihkussa ennen bussiin menoa.
 
mk59 (1 of 1)
 
mk53 (1 of 1)
 
Hyvä tietää

  • Suomalaiset eivät tarvitse Makedoniaan matkatessaan viisumia, mutta maahan täytyy “rekisteröityä”. Tämä hoitui meillä suoraan hotellin puolesta, kun asiaa heiltä tiedustelin. Ulkoasianministeriön sivuilla sanotaan näin: “Makedonian lainsäädännön mukaan kaikkien ulkomaalaisten on rekisteröidyttävä 24 tunnin kuluessa maahantulosta lähimmällä poliisiasemalla. Majoituspaikassa kannattaa tarkistaa hoituuko rekisteröinti mahdollisesti heidän kauttaan automaattisesti. Rekisteröintilomake näytetään rajalla maasta poistuttaessa.” Rekisteröintilomaketta emme ikinä mukaan saaneet ja bussilla pääsimme ihan normaalisti poistumaan maasta Kosovon kautta. Meiltä ei myöskään peritty tästä mitään erillistä maksua.
  • Lentokentältä Skopjeen hinnat ovat fiksatut ja kyyti kaupunkiin maksoi 1200dn eli 20€, matkaan kului parikymmentäminuuttia.
  • Jos olet ostanut bussiliput asemalta ja kuitenkin haluat ne vaihtaa tai peruuttaa, saat rahasi 90%:sti takaisin. Nimimerkillä yhdet bussiliput Kosovoon peruuttaneena, se todellakin toimii niin.

 
kuva_skopje

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *