Sri Lanka

Muinainen kuningaskunta 400 metrin korkeudessa – Sigiriya

sigiriya_2014 (18)
 

PICTURE: blog-asianinny-comKuva yläilmoista: http://blog.asianinny.com/events-in-nyc/visiting-sigiriya-sri-lanka/

 
Sigiriya
Sigiriya eli Lion Rock sijaitsee keskeisellä paikalla Matalen aluetta, lähellä Dambullan kaupunkia. Valtava kallio hallitsee maisemaa kohoten lähes 370 metrin korkeuteen. Sigiriyaan kulkee yli 1200 rappusta, jotka kulkijan on selätettävä ylöspäästäkseen. Muinaisten Sri Lankalaisten kirjoitusten mukaan kuningas Kasyapa (477-495ce) valitsi alueen uudeksi pääkaupungikseen. Hän rakennutti palatsinsa kallion päälle ja koristeli kallion kyljet valtavilla värikkäillä freskoilla. Kuninkaan toiveesta, kallion kylkeä oli myös kiillotettu niin paljon, että kuningas pystyi peilaamaan siitä itseään. Tätä sanottiin Mirror Walliksi.
 
Suunnilleen puolivälissä kalliota on tasanne, johon hän rakennutti portaikon suunnattoman leijonan muotoon (nykyään vain leijonan etukäpälät ovat jäljellä). Paikan nimi tulee juuri tästä kyseisestä rakennelmasta. Pääkaupunki ja kuninkaallinen palatsi hylättiin kuninkaan kuoltua. Buddhalaiset munkit käyttivät sitä luostarina aina 1300-luvulle asti. Sigiriya kuuluu UNESCOn maailmanperintö kohteisiin ja se lisättiin sinne 1982. Se on yksi parhaiten säilyneitä esimerkkejä antiikin ajan kaupunkisuunnittelusta.
Sigiriyan pääsylippu maksoi 30USD ja oli todellakin koko rahan arvoinen kokemus. Kallio on muinaisen tulivuoren magma tulppa, jonka ympäriltä eroosio ja aika on kuluttanut tulivuoren pois.
 
srilankamap
Ensimmäisenä käveltiin pitkä viidakkoinen tie, jota ympäröi entisaikaa loistavat rauniot. Sigiriyan kallio kohosi tien päässä ja olo oli taas kerran uskomaton (samanlaisia fiiliksiä koki Angkor Wateille mennessä).
 
Kallion ympärillä oli kauniita puutarharaunioita, kiviluolia, muinaisia vesialtaita sekä kiveen hakattuja tuoleja ja oleskelupaikkoja. Joka puolelta löytyi aina jokin uusi reitti valtavien kivien ohitse ja pystyi haistelemaan historian tuulia puiden varjoissa. Pienen kipuamisen jälkeen tulimme Mirror Walille sekä muinaisille freskoille. Mirror wallista ei ollut enään mitään peilimäistä jäljellä, koska siihen olivat vierailijat aikaisemmilla vuosisadoilla kirjoitelleet runoja. Runoista on voitu tutkia vuosisatojen kehitys Sinhalan kielessä!
 

sigiriya_2014 (19)

 

sigiriya_2014 (21)Entinen opaste. Typerää, että opasteet on revitty irti ja vaihtoehtoisesti voit 5000rupialla ostaa oppaan porteilta mukaan

 

sigiriya_2014 (2)Mirror wall

 
Portaat sekä tasanteet jatkuivat loivasti ylöspäin kallion sivua myötäillen ja seuraavaksi tulikin leijonan muotoon rakennettu sisääntulo. Käpälät olivat tosissaan vielä jäljellä ja voin vaan kuvitella kuinka vaikuttava teos on ollut aikaa sitten. Käpälöiden välistä lähdimme kiipeämään kohti huippua.
 
Rappuset olivat metallista tehtyjä ja olivat paikka paikoin tyhjän päällä. Siinäkin oli kovaa tsemppausta itseni kanssa, jotta pystyin kiipeämään ylös asti.
 

sigiriya_2014 (3)Keskivaiheilla menossa

 

sigiriya_2014 (16)Pökerryttävät maisemat!

 

sigiriya_2014 (15)WE DID IT!!!

 

sigiriya_2014 (4)Huipun rauniot

 

sigiriya_2014 (5)Iloinen kallion valloittaja

 
Ylhäältä avautui MIELETÖN näkymä Sri Lankan vihreisiin maisemiin. Huipulla oli raunioita entisistä rakennuksista ja jopa vesiallas! Kyllä on kuninkaan kelvannut kylpeä niissä maisemissa 😉 Meille myös yksi paikallinen mies kertoi kuninkaan valtaistuinta katsellessamme, että kuninkaalla oli muutama nainen istuimella hieromassa häntä ja noin 500vaimoa muuten vain viihdyttämässä. Osa tanssi valtaistuimen edessä ja osa palveli. Ei mikään huono diili hallita maata korkeuksista naisten palvellessa!
 
Huipulla kokemia fiiliksiä on todella vaikea pukea sanoiksi ja täytyy vain olla kiitollinen, että pääsimme näin hienon historiallisen paikan näkemään. MAHTAVAAAAAA!
 
sigiriya_2014 (9)
 
sigiriya_2014 (10)
 
Kuvassa näkyvää tietä pitkin Sigiriyaan tallustetaan sekä alue, jossa kuninkaan puutarha sekä kaupunki.
 

sigiriya_2014 (13)Vuorella oleva allas

 
sigiriya_2014 (14)
 
sigiriya_2014 (6)
 
sigiriya_2014 (8)
 
Alastulokin oli hieman hankalaa, koska jonon kärkeä johti hyvinhyvinhyvin pelokas kiinalais mummo. Itsekin tutisin rappusilla ja jonon hidas eteneminen ei auttanut olotilaa yhtään 😀
 
..Jotkut pelkäävät ahtaita paikkoja tai ampiaisia tai käärmeitä, tiedän varmasti tämän reissun jälkeen pelkääväni kiipeämistä korkeisiin paikkoihin, jos niihin menevät rappuset ovat tyhjän päällä.
 

sigiriya_2014 (17)Oisko hieman korkean paikan kammoa havaittavissa?? 😀

 
Jannin ja Topiaksen ”tsemppaus” laulut Sigiriyan pelottavilla ilman päällä olevilla rappusilla –
Janni: ”On ylämäki raskas askeltaa, mutta alamäkeen liian usein katoaa. Jos ei se tapa niin se todellakin hajottaa, ei muistojen päälle kultakerrosta saa. Hymyilit tai itkit kuinka vaan, ole hetki niin kuin huomista ei olisikaan.” Topias: ”Mä putoan!”
 
sigiriya2014 (5)
 
sigiriya2014 (19)
 
sigiriya2014 (20)
 
sigiriya2014 (22)
 
sigiriya2014 (21)
 
sigiriya2014 (23)
 
sigiriya2014 (24)
 
Alhaalla ihastelimme vielä kallion siluettia aurinkoa vasten. Lopuksi kävelimme läpi kivipuutarhojen tuktukille.
 
sigiriya2014 (16)
 
sigiriya2014 (25)
 
sigiriya2014 (26)
 
sigiriya2014 (27)
 
Pysähdyimme myös ihanassa ravintolassa matkalla, jonne kirjoiteltiin muiden turistien tapaan seinille 🙂
 
sigiriya2014 (18)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *