Montenegro

Montenegro – 5 syytä matkustaa upeaan Montenegroon

Montenegro on heittämällä yksi upeimmista maista, joissa olen ikinä käynyt. Henkeäsalpaavat vuoristomaisemat, kaunis rannikko sekä ihastuttavat pienet kaupungit, löytyvät kaikki Montenegrosta ja hurmaavat varmasti jokaisen matkaajan. Tämä piskuinen valtio kätkee rajojensa sisälle vielä todella koskemattomia luontokohteita, mutta myös paljon historiallisia vanhojakaupunkeja.
Mitä “vanhemmaksi” tulen, sitä enemmän alan arvostamaan matkakohteissa muitakin seikkoja, kuin vain uinti kelpoisia rantoja. Enään en saakaan tyydytystä pelkästä löhölomasta rannalla, vaan olen jo alkanut vaatimaan kohdemaaltani jotain pientä, vatsanpohjasta kutkuttavaa seikkailua.
Montenegro tulisikin löytyä jokaisen haavelistalta ja mielestäni tämä on heittämällä Balkanin upein kohde. Jos et vielä vakuuttunut näistä minun ylistyssanoista, niin vilkaise nämä viisi listaamaani kohdetta.
 
Montenegro
 
1. Kotorinlahti
Kotorinlahden kuvankaunis poukama, on pikkuhiljaa vakiinnuttamassa paikkaansa suomalaisten matkakohdelistalla ja yhä useamman kesälomakohteista se tänäkin kesänä löytyy. Kotorinlahden yksi suosion syy on sen kauneus. Vanhankaupungin viehättävät pienet kujat kutsuvat ohikulkijan astumaan syvemmälle kaupungin uumeniin sekä seikkailemaan tiensä vanhoille linnoituksille.
Kotoriin on helppo tehdä päiväretkiä muualta Montenegrosta tai sitten hypätä vaikkapa Dubrovnikista bussin kyytiin ja hurauttaa rajan yli.
 
Kotoisa ja ihastuttava Kotorinlahti
Päiväretkeilyä kuvankauniissa Kotorissa
 
Montenegro
 
Kotor (5)
 
Montenegro
 
Kotor (6)
 
Kotor (3)
 
Morinj, Kotorinlahden upeimmat maisemat.
Kotorinlahtea kannattaa kierrellä ja majoittua esimerkiksi myös pienemmissä kylissä. Meidän ensimmäisen vuoden reissulla kohteeksi valikoitui Morinjin pieni kylä. Kylä valikoitui puhtaasti upean majoituksen vuoksi, josta avautui mielettömät maisemat Kotorinlahdelle.
 
Lue Morinjin upeista maisemista:
Lavender Bay, Kotorinlahden helmi
 
Morinj (4)
 
Morinj (3)
 
Morinj (1)
 
Morinj
 
Tee myös päiväretki ihastuttavaan Perastin kylään sekä sen edustalta löytyvään Lady of the rocksiin. Päiväretkiä voi tehdä esimerkiksi Kotorista pienillä pikaveneillä muutaman kympin hintaan.
 
Montenegro
 
Perast (2)
 
Perast (1)
 
Ladyoftherocks (1)
 
Ladyoftherocks (3)
 
Montenegro
 
2. Durmitorin Kansallispuisto
Jos Montenegrossa kyllästyt kesän paahtavaan kuumuuteen, niin on sinun suunnattava hieman pohjoisempaan vilvoittelemaan. Durmitorin Kansallispuistossa pääset näkemään lumihuippuisia vuoria sekä pelaamaan vaikkapa lumisotaa 1800 metrin korkeuteen. Mutkainen vuoristotie vie sinut läpi upean Durmitorin vuoriston, eikä maisemien ihastelusta vain tule loppua. Yhdistä samalle reissulle myös ajelu upean Tara kanjonin ympäristöön sekä pienempiin vuoristokyliin.
 
Lue lisää meidän roadtripistä Durmitorin Kansallispuistoon: Durmitorin upea Kansallispuisto
 
Montenegro
 
Durmitor (5)
 
Montenegro
 
Montenegro
 
Durmitor (1)
 
Montenegro
 
3. Lovćenin Kansallispuisto
Lovćenin Kansallispuisto on oiva päiväretki kohde Kotorista tai Budvasta. Kansallispuisto sijaitsee Kotorinlahdelta katsottuna vain noin tunnin ajomatkan päässä ja matkaan voi yhdistää maisemareitti ajelun serpentiinitietä pitkin. Lovćenin Kansallispuiston korkeimmat huiput ovat Štirovnik ja Jezerski, joista Štirovnik kohoaa jopa 1750 metrin korkeuteen.
 
Lue lisää Lovćenista: Serpentiinitietä pitkin Lovcenin Kansallispuistoon
 
Lovcen (2)
 
Lovcen (3)
 
Montenegro
 
4. Budva
Budva on yksi Adrianmeren rannikon vanhimpia kaupunkeja ja iältään noin 2500 vuotta vanha. Ennen keskiaikaa kaupunki kuului niin Kreikan, kuin Roomankin valtakuntiin, jonka jälkeen sitä on miehitetty monien eri maiden toimesta. Budvan Rivieraksikin kutsuttu Budva, on siis historiallisessa mielessä kokenut melkoisia myllerryksiä ja ehkäpä vanhassa kaupungissa käyskennellessä tämän kaiken voi aistiakin. Kuitenkin, sen suosio on jo melkoisesti kasvanut, eikä vierailua vanhaankaupunkiin kannata ajoittaa ainakaan keskipäivän tienoille. Silloin kaupungin kauniit kujat täyttyvät turistiryhmistä oppaineen sekä huomio lippuineen. Budvan rannikko on kuitenkin tyrmäävän kaunis, joten siellä kannattaa ainakin päiväretken verran käydä. Budvasta löydät myös useita ostoskeskuksia ja putiikkeja.
 
Lue lisää: Budva – Kaunis plaza Mogren sekä turistien täyttämä vanhakaupunki
 
Montenegro
 
Montenegro
 
Budva (6)
 
Montenegro
 
Kautta aikain luksussaarena tunnettu Sveti Stefan, houkuttelee edelleen uteliaita matkailijoita. Tosin ei varmastikkaan niinkään yöpymään, sillä yhdestä yöstä tuolla kauniilla saarella joutuu pulittamaan kesäkautena pitkälti yli tonnin verran. Ihastele siis hieman kauempaa kaunista Sveti Stefanin yksityistä saarta ja nauti rannikon tarjoamista kauniista maisemista.
 
Svetistefan
 
5. Skadar järvi
“Vehreänä näyttäytyvät vuoret käärmemäisesti kiemurtelevan joen keskellä olivat maaginen näky. Tällaisia maisemia harvoin pääsee ihastelemaan tällaisessa mittakaavassa ja näin rauhassa. Tien varrella nökötti vanha hylätyksi jäänyt hotelli, joten ehkäpä tämäkin alue on joskus muinoin viettänyt kulta-aikaansa. Tällä hetkellä se kuitenkin oli jopa hämmästyttävän hiljainen.” Meidän ensikosketus Skadar järvelle tapahtui Meteriziztä päin, josta järvi alkaa joen muodossa. Skadar järvestä kaksi-kolmas osaa kuuluu Montenegrolle ja loput Albanialle.
 
Lue lisää: Vaikuttava Skadar järvi
 
Skadar (4)
 
Skadar (3)
 
Skadar (2)
 
Kuten tarinoistani saatoit huomata, ei Montenegrossa välttämättä tarvitse vuokrata edes omaa autoa. Toki tutustuminen maahan on omalla autolla helpompaa, mutta pienellä porukalla oman kuskin sekä auton vuokraaminenkaan ei tule kalliiksi. Bussit kulkevat maan sisällä hyvin ja naapurimaista maahan saapuminen bussilla käy todella helposti. Itselläni tästä on kokemusta väleillä Makedonian Skopje – Kotor, Kroatian Dubrovnik – Kotor sekä Kotor – Bosnia Hertsegovinan Mostar.
 
Montenegro
 
Budva (8)
 

Mikä on sinun lempikohteesi Montenegrossa?

34 Comments

 • Jossus Travelpics

  Olen sama mieltä, Montenegro on Balkanin paras kohde.
  Minun lempikohde Montenegrossa oli Herceq Novi, viehättävä kaupunki joka sijaitsee Kotorinlahden rannalla. Kansallispuistot jäi näkemättä,

  • Sandra

   Herceq Novissa en ikinä ole vieraillut, bussilla vain ohi huristellut. 😀 Monta ihanaa kylää on sieltäkin tutkimatta!

 • Tiina Johanna / Kookospalmun alla

  Ihania kuvia Montenegrosta! 🙂 Itse haen myös reissuilta nykyään paljon enemmän kuin vain uimarantaa ja makoilua, joten omat haavekohteetkin ovat muokkaantuneet sen mukaan. Montenegro ehdottomasti löytyy bucket listiltä joten tämä postaus tuli hyvään saumaan. Onkohan nuo luonnonpuistot vain omalla autolla ajettavissa vai pääseekö julkisilla tai muilla tavoilla tutustumaan puistoihin ollenkaan?

  Tiina
  http://www.kookospalmunalla.fi

  • Sandra

   En ole ihan varma pääseekö julkisilla minne asti. Luultavasti isoimpiin kaupunkeihin Durmitorin laidalla ainakin. 🙂 Ja eiköhän niistä kylistä sitten pääse eteenpäin ja varmasti järjestävät joitain reissuja. 🙂 Me vuokrasimme oman kuskin silloin sinne. 🙂

 • Espanjaan

  Montenegron suosikkejani ovat kansallispuistot. Durmitor, Lovcen ja Biogradska Jezeron alue. Kaikilla niillä kävimme ja kuljeskelimme luonnossa viime syyskuussa, kun teimme omalla autolla matkan Montenegroon. Toki Kotorin lahti tietysti myös tarjoaa paljon nähtävää, mutta nuo muut tarjoavat rauhaa ja kauneutta kaikille aisteille.

  • Jenni / Unelmatrippi

   Montenegro on tosiaan monin tavoin kaunis maa. Kotor ja Dubva ovat aika ruuhkaisia, mutta eivät onneksi yötä päivää. Itse tykkäsin Montenegrossa eniten yksityisestä oppaan kanssa tekemästämme viininmaistelukierroksesta, jonka yhteydessä katselimme tietysti myös upeita maisemia. Tämä päiväreissu oli aika erikoinen kokemus, koska kyse ei ollut mistään “bulkkireissusta”, vaan viinibaarin työntekijä kuljetti meitä kahta omalla henkilöautollaan. Vähän kuin olisi kaverin kyydissä ajellut! Hauska päivä. 🙂

   • Sandra

    Tuollainen viinireissu olisi mahtava toteuttaa! 🙂 Montenegro on todella upea ja vähän sellainen jokaiselle jotakin kohde. 🙂

 • Piyya

  Kyllä noilla kuvilla ja tunnelmalla saa myytyä Montenegron Balkanin parhaaksi kohteeksi. Montenegro on vielä itseltä kokematta ja kovasti tutkailenkin nyt Norssiin lentoja Tivatiin.
  Rantalomailu on kummasti itselläkin muuttunut lähes aktiivilomailuksi viimeisinä vuosina. Hetki voi olla kiva jonakin päivänä vähän rentoutua mutta kohta jo kaikki uuden kokeminen pistää liikkeelle.

  • Sandra

   Huippua! <3 Toivottavasti reissu Montenegroon löytyy! 🙂 Sieltä löytyy jokaiselle matkailijalle varmasti jotakin.

 • Travelloverin Annika

  On jännä, miten mieltymykset iän ja kokemuksen myötä muuttuvat. Monille matkailu on nuorena lähinnä rantoja, shoppailua ja baareja, mutta monenlainen muu alkaa vähitellen kiinnostaa. Näin on käynyt minullekin. Olen löytänyt esimerkiksi luonnon.

  Montenegrossa olen joskus piipahtanut, mutta sinne pitäisi todellakin mennä pidemmäksi aikaa. Tuo kansallispuisto vaikuttaa todella käymisen arvoiselta. Paljon olen siitä kuullut, ja aina jokainen kuva saa vakuuttumaan lisää.

  • Sandra

   Niinpä! Hullua miten se muuttuukin. 🙂 Durmitorin kansallispuisto on todella upea! Yksi päivä ei sinne riittänyt millään. 😀

 • Sofia / Project Forever

  Olen käynyt Montenegrossa vain Kotorissa ja Perastissa, kun käväistiin alueella päiväseltään Dubrovnikista käsin. Maisemat olivat aivan upeita, ja siitä lähtien mielessä on ollut uusintavierailu paremmalla ajalla! Erityisesti Durmitorin kansallispuisto olisi hienoa päästä näkemään sekä kierrellä paremmin Kotorinlahden pikkukyliä.

  • Sandra

   Montenegroon pääsee onneksi aina takaisin! 🙂 Siellä saa menemään viikon jos toisenkin. 🙂

 • Marttiina | Onioni.fi

  Vau. Upeita kuvia ja tunnelmia! 😍 Kiitos hyvistä vinkeistä.💕Montenegro on ainoa tuolta päin Balkania käymättä, mutta ehdottomasti haluaisin käydä. Busseilla ja juneilla on kätevää (joskin välillä hidasta) navigoida maasta ja alueelta toiseen tuolla päin. Niin paljon kuin rannoista tykkään niin vanhemmiten itsekin olen alkanut kaivata reissuihin muuta, etenkin luontokokemuksia rinnalle.

  • Sandra

   Kiitos 🙂 Bussit oli yllättävän nopea ratkaisu ja ihan miellyttävä tapa kulkea tuolla. 🙂 Montenegrosta löytyy kyllä kaikki, mitä matkoiltansa voi haaveilla!

 • Sandra

  Ei hitsi kun harmittaa, kun jäi käymättä Montenegron puolella, kun olin Kroatiassa. Nyt seuraavalla kerralla jätän Dubrovnikille vain päivän pari ja lähden sitten Montenegron puolelle. Turisteja varmasti vähemmän ja voi vitsi, mitkä maisemat! Olisi mielenkiintoista lukea myös ruokakulttuurista: onko ruoka samantyylistä kuin Kroatiassa ja millainen hintataso maassa on 🙂

  • Sandra

   Ehdottomasti seuraavalla kerralla myös piipahdus Montenegron puolelle. 🙂 Hintataso on melko samanlainen kuin Kroatiassa. Kotorissa yms en syönyt mitään perinteistä, mutta Durmitorin reissulla söimme paikallisesti maatilalla aamiaisen. 🙂 Siitä jäi kyllä silloin kirjoittamatta. 🙁

 • Martta / Martan matkassa

  Olen kanssasi samaa mieltä että matkamieltymykset todella muuttuvat iän myötä, nuorempana minäkin halusin rantalomia ja rällätä, sitten tuli vaihe että halusin nähdä muutakin kuin rantoja isoja kaupunkeja, lasten myötä rannat ja uima-altaat tulivat takaisin sekä tietenkin lapsikohteet ja nykyään nautin paikoista missä luonto tai historiallisesti kiinnostava kaupunki on lähellä. Kotor oli muutama vuosi sitten yksi meidän risteilyn satamista ja täytyy sanoa että tykkäsin paikasta paljon ja istuin pitkän matkaa parvekkeella ihailemassa maisemia, kun lähdimme satamasta. Voisin hyvin kuvitella matkustavani sinne uudestaan ja tästä postauksesta sain hyvin vinkkejä. Erityisesti kiinnostaa mikä mahtoi olla tuo hotelli?

  • Sandra

   Niinpä! 🙂 On varmasti melko huikeaa saapua Kotorinlahden maisemiin meriteitse! 🙂 Sen näkee vielä ihan eri kulmasta kuin maateitse kiertäen!

 • Anna-Katri / Adalmina's Adventures

  Montenegro on kyllä hurjan monipuolinen kohde! Lisäksi lyhyet välimatkat mahdollistavat monen eri paikan kokemisen lyhyemmälläkin lomalla. Reissasin Balkanilla useampi vuosi sitten ja Montenegro oli kyllä ehdottomasti suosikkini. 🙂

 • Lilja Lumilla

  Vaikuttaa silta, etta kaikki matkustavat talla hetkella Montenegroon! Ja sita en kylla ihmettele ollenkaan, silla se vaikuttaa aivan upealta maalta! Itse en ole tuonne viela kerennyt, mutta tahto on kylla kova! Ehka ensi vuoden matkabudjettiin saisi tuon mahtumaan. Kivoja kuvia olet myos ottanut!

  • Sandra

   Montenegro taitaa olla nyt se seuraava Kroatia 🙂 Enkä kyllä ihmettele yhtään miksi. 🙂 On se niin huikea kohde! 🙂

 • Eve, Jetlaggies

  Ollaan seikkailtu ympäriinsä Montenegrossa useampaan otteeseen. Olet saanut vangittua ihanasti maan uniikkia tunnelmaa kuviin<3 Sanot osuvasti, että vanhetessa seikkailumieli kasvaa. Nuorempana luulin asian olevan täysin toisin päin ja onkin ollut riemastuttava huomata, miten paljon enemmän nykyään keskitymme omatoimimatkaajina aktiivilomaan ja nimenomaan seikkailemiseen upeissa ympäristöissä, luonnossa ja kulttuurissa:)

 • Noora / Seikkailumielellä

  Suosikkia on kyllä vaikea valita, mutta toissavuotiselta visiitiltäni Montenegroon päälimmäisenä jäi mieleen ensimmäinen kohteemme Kotor, joten valitaan se 🙂 Tuo Durmitorin kansallispuisto täytyy kyllä käydä vielä joskus katsastamassa, aivan upeita kuvia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *