Raja Ampat

Mitä meille kuuluu? Ajatuksia koronaviruksesta ja meidän tilanteesta Indonesiassa

Tämän hetkiset tapahtumat maailmalla tuntuvat täällä Indonesian viimeisimmässä provinssissa jokseenkin epätodellisilta. Tuntuu kuin tämä kaikki olisi vain pahaa unta tai absurdi kohtaus maailmanlopun elokuvasta. Kuitenkaan sitä se ei ole ja tästä alkaa virallisesti ajanjakso, jota kukaan meistä ei osannut edes kuvitella tulevan. Ajanjakso, jolloin tärkein tehtävä meillä on odottaa ja eristäytyä toisistamme. Vain odottaa, eristäytyä ja ajatella tulevaisuudesta positiivisesti. Ei matkustella, eikä etsiä uusia seikkailuja.
Toivon ja melkeinpä lupaan, että tämä jää ensimmäiseksi sekä viimeiseksi korona vuodatukseksi tässä blogissa. Heräsin tänä aamuna kuitenkin tunteeseen, että minun pakko jakaa muutama ajatus vallitsevasta tilanteesta myös blogin puolella. Tämän jälkeen lupaan jakaa vain positiivista vuodatusta ja hölmöjä päivityksiä saarelta. <3
Tulemmehan me olemaan täällä jumissa ties kuinka kauan.
 
Koronavirus
 
Täällä Indonesiassa on melko epätodelliset oltavat tällä hetkellä. Muutama päivä sitten maan hallitus julkaisi vihdoin ja viimein tiedotteen, jossa kerrottiin maan rajojen olevan nyt suljettu seuraavan kuukauden ajan turisteilta. Tämä oli helpottava uutinen, sillä hallitus vastikään myönsi pimittäneensä virallisia tartuntalukuja välttääkseen yleistä paniikkia ihmisten keskuudessa. Mutta mitenkäs sitten ne ihmiset näillä tuhansilla saarilla ympäri maan, joissa kukaan ei omista puhelinta saatika internettiä? Kertooko joku heille mitä maailmalla tapahtuu? Tietääkö kyläläiset miten toimia tällaisissa tilanteissa? Onko sairaalat jokaisessa pitäjässä nyt valmiustilassa katastrofin varalle?
 
indonesia (7)
 
Virallisia raportoituja koronavirus tapauksia koko maassa oli muutama päivä sitten noin 300, tänään lähes 500. Kuka tietää, paljonko tartuntoja siis todellisuudessa on. Tähän päivään asti, on maan johto suositellut kansalaisiaan lähinnä rukoilemaan ahkerasti sekä pitämään turvaväliä kaveriin. Ohjeita koronaviruksen torjuntaan on jaettu netin keskustelupalstoilla pilvin pimein ja mikä surullisinta, niihin on tosissaan ihmiset täälläkin uskoneet. Ihmisiä on kehotettu välttämään jäätelön syöntiä, suositeltu ottamaan paljon aurinkoa aamuisin sekä kaikista tehokkaimpana keinona viruksen välttämiseen on pidetty rukoilemista. Lehtiartikkeleihin on haastateltu onnellisia kansalaisia, jotka kertovat heillä nyt olevan aikaa matkustella kauniissa kotimaassaan, sillä työpaikka on antanut koronaviruksen takia vähän ylimääräistä lomaa. Onhan lentoyhtiötkin alentaneet lentojen hintoja kriisin partaalla. Rajojen sulkemisen aiheuttamia taloudellisia tappioita on pelätty ja yleisen paniikin vuoksi tilastoja koronasta jätetty julkaisematta.
Samaan aikaan on kuitenkin muutamissa Euroopan maissa ollut nähtävissä hurja kasvu tartuntojen osalta. Siinä missä niissäkin maissa oli vielä viikko sitten tartuntoja vain muutamia satoja, on nyt niitä muutamia kymmeniä tuhansia. Se jos mikä pistää mietityttämään. Sadat miljoonat ihmiset asuvat tällä hetkellä maissa, joiden hallinto on vielä viime viikkoinakin pimittänyt sekä vähätellyt koronaviruksen leviämistä. Valitettavasti siis täälläkin ollaan vain hiljaisesti menty kohti pahempia lukuja. Kymmenen pistettä ja pari papukaijamerkkiä perään tämän maan hallitukselle.
 
indonesia (6)
 
Eilen suljimme resortin asiakkailta määrittelemättömäksi ajaksi. Tuntui todella oudolta hyvästellä asiakkaat ja katsella laiturilla heidän lähtöään. Siinä veneessä he nyt sitten olivat menossa kotia kohti. Meidän onni tällä hetkellä taitaa olla tämä saari, jossa voimme seurata melko turvallisin mielin tilanteen kehittymistä. Saimme ulkoministeriöltäkin postia ja kerroimme jäävämme tänne odottamaan tilanteen paranemista. Yksi syy, mikä sai meidät jäämään tänne oli jo maailmalla hurjaa vauhtia muuttunut tartunta tilanne. Riski saada tartunta matkanvarrella olisi ollut jo todella suuri. Toisekseen, olemme vuokranneet asuntomme toukokuun loppuun asti Suomesta, joten eihän meillä olisi ollut edes omaa kotia jonne mennä karanteeniin. Laskelmoimme täällä meillä olevan paljon paremmat mahdollisuudet selviytyä kuitenkin rahallisesti sekä toivottavasti myös terveydenkin suhteen.
 
indonesia (4)
 
Olemme sinänsä onnekkaita, sillä saamme olla eristyksissä kauniissa maisemissa yksityisellä saarella. Saamme liikkua ulkona, koristella tiloja sekä hengailla riippumatossa. Miksipä emme voisi myös mennä sukeltamaan, tutkia uusia snorklaus paikkoja saaren ympäristöstä sekä nauttia auringosta. En siis oikeastaan saisi edes valittaa nykyisestä tilanteestani, olenhan terve ja minulla on täällä vielä kaiken lisäksi Topias seuranani. Tällaisen poikkeustilanteen vallitessa, on kuitenkin vaikea nauttia tästä täysin rinnoin. Suurin huoli minulla on tilanteen kehittymisestä täällä Indonesiassa. Mitä jos kaikki menevät aivan sekaisin tämän seurauksena tai mistään ei saa haettua enää ruokaa. Voiko täällä tulla mielenosoituksia ja ihmisiä ryöväämään toisia resortteja? Muutama päivä sitten kysyin myös omistajilta toimintatapoja jos me sairastuttaisiin koronaan. Vastaus oli hyvin lyhyt ja ytimekäs: Better here than hospital! Sandra, you don’t even want to see hospital here.
Toinen huoli koskettaa tietenkin tulevaisuuttamme täällä. Montako kuukautta on mahdollista pitää ovia kiinni niin, että se ei vielä koidu tämän paikan kohtaloksi.. Jos varaudumme pitämään ovet kiinni seuraavat 4-6 kuukautta, onko meillä vielä työpaikka syksyllä?

Asioillahan on aina tapana järjestyä, mutta tällasina aikoina sitä on vaikeampi aina muistaa. Moni myös sanoo, että tämän seurauksena tulee varmasti myös jotain hyvää. Tahdon todellakin siihen uskoa, sillä myös oman perheeni taloudellinen tilanne Suomessa on tällä hetkellä on veitsenterällä.
 
Koronavirus
 
On pelottavaa tiedostaa, ettei itsellä ole tällä hetkellä minkäänlaista valtaa omien tulevaisuuden suunnitelmien suhteen. Ei tietoa kauanko täällä saarella ollaan, ei tietoa kuinka nopeasti tilanne paranee vai meneekö se huonommaksi. Ei minkäänlaista todellista ajatusta siitä, pääsemmekö kesällä käymään kotona. Lentääkö tällä pallolla yhtään matkustajakonetta edes silloin. Ehkä meidänkin täytyy nyt sitten sysätä pelot nurkkaan, hypätä riippumattoon ja uskoa Allahin hoitavan homman kotiin meidänkin osalta.
 
Koronavirus
 
Meillä jokaisella on nyt edessä erilaiset murheet. Olivatpa ne isoja, pieniä tai vaikkapa vain pikkiriikkisiä, ovat ne kaikki todellisia. Ei siis vähätellä kenenkään oloa, tilannetta tai huolta. Jokaisella meillä on oikeus harmitella omaa elämää koskettavia asioita tässäkin kriisissä. Toivon todella kaikille teille, jotka luette tätä voimia tulevaan. Toivottavasti te ja lähipiirinne pysyy turvassa tältä.
 
Koronavirus
 
Jäämme tänne nyt eristäytymään, odottelemaan ja pyrkimään vain positiivisiin ajatuksiin. Eihän tämän maailman tola paremmaksi ainakaan murehtimalla muutu.
Be kind, stay safe and stay isolated.
 
Jos jostain syystä sinulta on mennyt ohi se miksi ihmeessä olemme täällä saarella, niin lukaise tämä juttu.
 
Instagramin tarinat osiossa myös reaaliaikaisia kuulumisia saarelta @terveiset_paivantasaajalta
 
Muut tarinat Raja Ampatilta:
Raja Ampat – Matkaopas paratiisiin
Muutto Indonesiaan – Ajatuksia unelmien saavuttamisesta
Kali Biru – Paratiisi keskellä viidakkoa
Terveiset päiväntasaajalta – Doberai Private Island, Raja Ampat

 

25 Comments

 • katri/Kotona ja kaupungilla

  Tsemppiä teille sinne saarelle! <3

  Välillä elämä tuntuu täällä kotikaranteenissa (matkan jäljiltä 7. karanteenipäivä menossa) ihan normaalilta,
  kun miehen ja 5v. pojan kanssa olemme ja puuhailemme kaikkea. Meillä ei onneksi aika käy pitkäksi.
  Välillä kuitenkin muistuu mieleen tää tilanteen todellisuus. Maailma ei ole sitä mitä se on ennen ollut. Vähän aikaa sitten elettiin ihan
  erilaisessa maailmassa. Ja tosiaan itsellenikin tuo tunne, että olisi kuin jostain elokuvasta tämä hetki -vaikka todellisuutta se onkin!

  <3

  https://www.kotonajakaupungilla.fi/

  • Sandra

   On kyllä erikoisia aikoja. Toivottavasti menee pian ohi tämä ajanjakso. <3 pysykää tekin turvassa.

 • Sini matkakuumeessa

  Voisi kuvitella, että siellä saarella teillä on hyvin asiat, kunhan ulkopuolisia ei tule viruksen kanssa. Onko teillä ruokapuoli kunnossa? Merestä saa varmasti syötävää? Tuli tästä sun postauksesta mieleen 80-luvun Blue Lagoon -elokuva, jossa haaksirikkoudutaan paratiisisaarelle. 😀

  • Sandra

   Tää on vähän kuin eläisi jossain elokuvassa. 😀 eihän tää tilanne tunnu missään päin maailmaa nyt todelliselle. Ruokaa onneksi saa ihan normaalisti isommalta saarelta vielä.

 • Lea

  Tehän siellä oikeasti olette paratiisin vankeina, me täällä urbaanissa ympäristössä jatkamme Indonesiassa oleskelua. Tällä hetkellä ei voi tietää, mikä olisi paras paikka olla, mutta teillä tuntuu kyllä olevan aika ideaalit olosuhteet!

  • Sandra

   Nyt kirjaimellisesti juurikin näin. 😀 on ollut kyllä hullua aikaa. Oletteko te siis Jakartassa?

 • Arja / Elämänmakuisia matkoja

  Nyt on kyllä maailmassa ihan uusi tilanne ja kukaan ei tiedä tulevaisuudesta, joten ymmärrettävästi sielläkin asiat mietityttävät. Tässä tilanteessa voimme kaikki vain pyrkiä tekemään parhaamme ja toivoa parasta! Ainakin siellä ympäristö on kaunis ja toivottavasti riittävän syrjäinen, jotta epidemiat pysyvät kaukana. Pitäkää huolta itsestänne!

  • Sandra

   Toivottavasti saadaan olla täällä turvassa kaikelta pahalta. Olisi kamalaa tällaisessa ympäristössä joutua sen kouriin. Pitäkää tekin huoli toisistanne.

   • Emilia/Merkintöjä maailmasta

    Ihana postaus Sandra, terkkuja ja tsemppejä Helsingistä🙏 Tämä on kyllä absurdi tilanne, oli sitten missä päin maailmaa tahansa. Kiva kun kerroit, miten siellä on asioista tiedotettu, vaikka sen homman kanssa ollaan ihan hukassa. Itse mietin juuri, että onneksi korona ei sattunut Kenian irtiotolleni syksyllä.

    Nauti paratiisista ja toivottavasti pysyt terveenä☺🙏

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Onko teillä siis itsellänne siis sellainen tilanne, että töitä ei ole ennen kuin resort jälleen aukeaa?

  Tiedätkö yhtään miten tuo tartunnansaaneiden määrä on arvioitu? Se puhuttaa aika paljon Suomessa. Suomihan tekee testejä varsin vähän, niin eipä niitä tartuntojakaan todeta kuin murto-osa siitä, mitä niitä todellisuudessa on.

  Tsemppiä teille sinne paratiisiin kuitenkin!

  • Sandra

   Me ollaan ainakin toistaiseksi tässä nyt töissä ja saadaan olla niin kauan kuin on tarve olla suojassa. Tehdään kunnostusta ja alan kuvailemaan videoita täältä. Palkkaa nyt ainakin toistaiseksi saadaan. Aika näyttää kuinka pitkä tästä eristyksestä tulee täällä.

   Luvuista ei kukaan tiedä. Tänään taisivat saada Kiinasta jonkin verran viruksen testaus tarvikkeita, joten eiköhän luvut ala selkiytymään jonkin ajan päästä.
   Tsemppiä sinne! <3

 • Taina

  Epätodellisissa tunnelmissa täälläkin! Päätös jäädä sinne kuulostaa järkevältä. Täytyy vaan toivoa, että tilanne ei lähde lapasesta – siellä eikä täällä.

  • Sandra

   Toivottavasti tämä on oikea ratkaisu. <3 Pari viikkoa sitten se tuntui täydelliseltä ratkaisulta, toivottavasti myös tulevaisuudessakin. Tämän etenemistä ei pysty ennustamaan yhtään. Kuukausi sitten ei kukaan uskonut, että edes tällaisia mittasuhteita saisi tämä.

 • Paratiisireportteri

  Voi kauheata tuota Indonesian hallituksen toimintaa – ja että paikalliset ajattelevat nyt olevan hyvä hetki lähteä Jakartasta vähän kotimaanmatkailemaan. Raja Ampat on sentään sen verran syrjässä, että siellä saanee olla sangen suojassa koronalta, ainakin teidän omalla saarellanne. Kaikkiaanhan elämä ympäri palloa vaikuttaa nyt kui tieteisromaanilta, mutta teillä varmaan vielä enemmän. Olette nyt joitain kuukausia kuin viimeiset ihmiset maapallolla, sillä saarellanne, oman elämänne robinson crusoeita. Kiva lukea teidän eristyksestänne tulevina viikkoina – ja ihailla upeita maisemia! Tsemppiä!

  • Sandra

   Tämä elämä on nyt kuin elokuvasta. 😀 Ei voi oikein todeksi uskoa. Pakko siis uskoa parempaan huomiseen. Nythän oli ilmeisesti tänään Kiinasta lennätetty testaustarvikkeita Indonesiaan ja nyt aletaan testaamaan. Toki ei senkään jälkeen todellisia lukuja tiedetä, mutta saa vähän viitettä kuinka syvällä jo ollaan.

 • Maarit - niceMatkaaja

  Hurjia ja outoja aikoja eletään eikä huomisesta tiedä kukaan. Varmasti monessa muussakin maassa toimitaan justiinsa noin kuin siellä: pimitetään tietoja kansalta viimeiseen asti ja kehotetaan rukoilemaan – kyllä kaikki sen myötä järjestyy. Vaan todellisuus on tietysti toinen… Pysykää terveinä ja turvassa ja ottakaa ilo irti lomaparatiisista siinä määrin kuin se on tässä tilanteessa mahdollista!

  • Sandra

   Joo niin varmasti pimitetään. On kyllä hullua ja pelottavaa. Me yritetään vähän jättää uutisia nyt lukematta, ettei tämä nyt ihan uniin tule. :/

 • Alla

  Voi teidät siellä syrjäisellä saarella. Toivottavasti pysytte terveenä, aivan kuten me täälla karanteenissa❤️❤️❤️

 • Pirkko / Meriharakka

  Olen ajatellut näinä viikkoina erityisesti niitä ihmisiä, jotka ovat keskellä pitempää irtiottoa, joka on saattanut keskeytyä puoleen väliin kaukana kotoa tai joka ei ole kunnolla päässyt alkamaankaan, mutta silti esimerkiksi työ- ja asuntokuviot on saatettu järjestää poissaoloa ajatellen. Pelkkä jumiutuminen kotiin on pientä noihin pettymyksiin verrattuna. Tekin jumiuduitte kotiin, mutta tietysti vähän eri tavalla kuin suomalainen. Tämä saattaa kyllä kestää pitkään ja erityisen pitkään se, että maat avaavat taas rajojaan matkailijoille ja matkailijat uskaltavat lähteä myös kauas.

  • Sandra

   Niinpä. On kyllä niin erikoinen tilanne, ettei tässä osaa oikein edes ajatella milloin tilanne purkautuu. Omakin tilanne tietysti jännittää täällä. Tahdon kuitenkin uskoa kovasti siihen, että olemme turvassa ja pääsemme vielä tämän vuoden puolella elämään ”normaalia” elämää.

 • VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa

  Tuntuu todellakin, että välillä tämä koko tilanne on absurdi kohtaus maailmanlopun elokuvasta kuten sanoit. Vaikka tilanne on aivan kaamea, pakko myöntää että olen ministi kateellinen teidän karanteenisaarelle. Mä olin iloinen jo, että mulla on oma pieni piha täällä Helsingissä missä touhuta mut hei – teillä on OMA SAARI! 😀

  Tsemppiä sinne maapallon toiselle puolen. <3

  • Sandra

   No niinpä, ihan kuin joku kohtaus elokuvasta. Oma saari on kyllä tällä hetkellä mieletön asia. Niin paljon tekemistä. Mutta onhan se tietysti jännittävää olla näin kaukana jumissa vieraassa maassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *