Filippiinit

Mabuhay from Port Barton


barton42 (1 of 1)
Näissä maisemissa heräsimme ensimmäiseen aamuumme Filippiineillä!

 
Matka oli ollut todella pitkä, mutta kaikkien matkustus tuntien arvoinen. Olimme napanneet Cathay Pacificin tarjouslennot Manilaan 400€:lla ja sehän tarkoitti muutamankymmenen tunnin matkustusaikoja.
 

barton5 (1 of 1)Good Morning Hong Kong

 

barton38 (1 of 1)Good Morning Port Barton

 
Aloitimme matkamme heräämällä ensimmäisenä aamuna Milanosta, toisena Hong Kongista ja viimein kolmantena aamuna heräsimme kaskaiden, kukkojen sekä aaltojen tuttuihin ääniin.
 
barton46 (1 of 1)
 
Missä? Ensimmäiseksi kohteeksi Filippiineillä valikoitui pitkän pohdinnan jälkeen Palawanin saari. Suuntasimme välittömästi kohti Port Bartonia, josta olin lukenut muilta matkabloggaajilta pelkkiä ylistyslauseita! Palawanin saari on yksi Filippiinien suosituimmista saarista ja saaren suurimpina vetonauloina on tähän asti ollut pohjoisen kuvauksellinen El Nido sekä saaren pääkaupungin lähettyvillä sijaitsevan Sabangin maanalainen joki.
 
8c0fb7_baad5e1f6f49433c9137fc8c0f08aa3b~mv2
 
Miten? Port Bartonin hakiessa vielä omaa paikkaansa turistien tietoisuudessa, se on useille matkaajille lähinnä välipysäkkinä El Nidon reissulla. Suurin osa saaren lentoliikenteestä operoidaan Puerto Princesan kautta ja Port Barton on noin 150kilometrin päässä sieltä. Port Bartoniin pääsee kätevästi bussilla, minivanilla tai etukäteen tilatuilla yksityisillä kyydeillä. Kaupungin bussiasemalta kyydin saa noin 350 pesolla (n. 7€) tai suoraan lentokentältä muutaman euron lisähinnalla. Matkaan kuluu tällä hetkellä noin kolmisen tuntia, mutta muutaman vuoden sisällä matka taittuu varmasti vieläkin joutuisammin. Saaren läpi kulkeva päätie on todella hyvässä kunnossa ja ainoastaan viimeiset 22kilometriä viidakon läpi rannalle on edelleen rakennusvaiheessa. Suurin osa tuostakin pätkästä oli jo asfaltoitua, mutta osittain vielä kuitenkin kuoppaista mutatietä.
 
Me päädyttiin varaamaan kyyti jo etukäteen, koska halusimme matkustaa kohteeseemme suoraa kyytiä ja jättää väliin se hetki, kun joka ikinen taksikuski hyppää niskaan kiinni terminaalin edessä. Lentomme Manilasta Puerto Princesaan oli perillä iltapäivällä ja huomasin Daytripper Palawanin järjestävän juurikin iltapäivä kyydityksiä suoraan Port Bartoniin. Olin saanut etukäteen tiedon Daytripperistä hotellimme kautta, joten se tuntui vaihtoehtona hyvälle. Daytripperin tarjoamat kyydit eivät olleet halvimpia, mutta tälläisille kahden viikon lomalaisille eivät hinnat kuitenkaan tuntuneet suurille (voin vaan kuvitella millaiseen karjavaunuun olisin ostanut reppureissullamme meille liput 😉 ). Heidän autoissaan on paikkoja 6 ja minimi matkustajamäärä on kaksi henkilöä. Meidän autoomme ei tullut muita matkustajia, joten melko väljät tunnelmat meillä oli. Kuskimme ’Squid’, oli aivan mahtava tyyppi ja hän kuskaili meitä Port Bartonissa vierailun aikana muihinkin mestoihin. Yhdeltä hengeltä tuo ilo kustansi 800P eli meidän markoissa 15€.
Vertailimme paluu kyytien hintoja ja esimerkiksi hotellimme Port Bartonissa möi 13 paikkaiseen minivaniin lippuja 350-500P (7-10€) hintaan. Yksityisten kyytien hinnat lähtevät 40€:sta ylöspäin. Vaikka kovasti tykkäämme matkustaa aina halvimmalla, jätimme kuitenkin selvittämättä yleisten bussien hinnat 😀 Luultavasti lipun olisi saanut todella halvalla, mutta noinkin pitkälle matkalle se vaihtoehto suljettiin pois. Joten loppujen lopuksi Daytripperin kyyti ei tarjontaan nähden kuullostanut ollenkaan pahalta.
 

barton45 (1 of 1)

 

barton1 (1 of 1)Daytripperin kyyti odotti meitä lentokentän lähellä olevassa ravintolassa.

 
Majoitus? Port Bartonissa on eritasoista majoitusta tarjolla melko paljon. Bookingit ja Agodat eivät kuitenkaan suurinta osaa majoituksista listaa, joten muiden matkaajien kirjoittamat arviot olivat todella tärkeässä roolissa tässä kohteessa. Olin saanut vinkkejä majoitukseen muilta bloggaajilta ja päädyimme varaamaan meidän ensimmäiset viisi yötä Deep Moon Resortista.
 
Deep Moon tarjoaa huoneita 20-45€uron väliltä. Heidän sivuiltaan löytyy mökkivalikoima sekä varauspalvelu. Me kyselimme muutamaa huonetta ja ainoastaan yksi kysymistämme mökeistä oli vapaana kaikkina siellä olo päivinä. Maaliskuun ollessa siis vilkkainta matkustusaikaa, suosittelenkin varaamaan joitain majoituksia etukäteen. Näimme monien huonetta kysyvien pettyneet ilmeet, kun heidät käännytettiin vastaanottotiskiltä pois.
 
barton33 (1 of 1)
 
Me asuimme rantamökki WF4:ssä, jonka hinta oli yötä kohden 30€. Hintaan ei sisältynyt aamiasta ja hanasta tuli ainoastaan kylmä vesi.
Resortin kalleimmissa huoneissa oli ilmastointi sekä lämmintä vettäkin tarjolla.
 
barton2 (1 of 1)
 
barton3 (1 of 1)
 
Port Bartonissa on sähköä tarjolla rajoitetusti eri vuorokauden aikoina. Deep Moonissa se tarkoitti sitä, että sähkö oli aamuisin 07.-12.00 sekä iltaisin 18.-01.00. Yö aikaan ei siis myöskään tuulettimet toimineet ja trooppinen ilmasto oli hyvinkin käsinkosketeltavissa aamuyön tunteina. Wifi toimi ravintolassa, mutta sekin hyvin vaihtelevalla menestyksellä.
 

barton14 (1 of 1)

 

barton35 (1 of 1)Aamut Port Bartonissa alkoivat yleensä riippumatossa keinuen ja maailmaa ihastellen.

 

barton27 (1 of 1)Deep Moon oli meidän mielestä upein rantaresortti Port Bartonissa.

 
barton15 (1 of 1)
 
Vaikka Port Barton on vielä suhteellisen rauhaisa paikka on sinne kuitenkin hieman bilekulttuuria rantautunut. Resorttiin ei oikeastaan kuulunut mitään melua, mutta yölliset jatkot sattuivat muutamana yönä kulkemaan suoraan meidän bungalowin edestä. Huoneemme edessä sijaitseva puinen riippumatto houkutti iloisia juhlijoita yölläkin kuvailemaan sekä kiljahtelemaan onnesta. Varuilta kannattaa siis kantaa mukananaan korvatulppia! Myös aallot pitivät ensimmäisenä yönä meitä hieman levottomina. Aallot lyövät Port Bartonissa rantaan epätavallisen äänekkäällä tavalla, sillä normaalistihan aaltojen liplatus tuudittaa meidät vain syvemmälle uneen, mutta herkempi unisia nämä pamaukset saattavat jopa pitää hereillä.
 
barton6 (1 of 1)
 
barton34 (1 of 1)
 
Mitä tehdä? Port Bartonissa aktiivilomiin tottunut varmasti kyllästyy muutaman päivän jälkeen. Täällä nimittäin ei paljoa tekemistä löydy. Riippumattoilun sekä rannalla makoilun lisäksi suosituin aktiviteetti on snorklaus. Retkiä järjestetään päivittäin ja vaihtoehtoja on muutamia erilaisia. Port Bartonissa snorklausretket on hinnoiteltu samanhintaisiksi joka paikassa, joten perus hintavertailua ei täällä tarvinnut tehdä. Valitsimme vaan mukavimman huslaajan rannalta ja sovimme kyydit seuraavalle aamulle.
 
barton13 (1 of 1)
 
barton19 (1 of 1)
 
Port Bartonista pääsee itse trekkailemalla ainakin yhdelle vesiputoukselle, Pamuayan fallille. Matkaan kannattaa kuulemma varata nelisen tuntia. Polku sinne lähtee Greenviews resortin takaa rannan päädystä.
 
Kartassa näkyvät Coconut beach aka Austria beach sekä White beach on kajakointimatkan päässä. Kuvauksellisen White Beachin tunnelmiin palataan vielä myöhemmin blogeissani 😉
 

barton20 (1 of 1)Kuva on otettu view pointilta, joka löytyy ennen polkua vesiputouksille.

 
Kylällä riittää myöskin ihasteltavaa sekä ihmeteltävää. Filippiinit poikkeavat uskontonsa puolesta paljonkin muista Aasian maista ja moskeijoiden sijasta kylänraiteilta löytyy kirkkoja. Kirkot ovat melko vaatimattoman näköisiä, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Täällä kuitenkin uskotaan hartaasti ja tehdään ristinmerkkejä yleensä ennen tielle lähtemistä.
 
barton11 (1 of 1)
 
barton12 (1 of 1)
 
barton10 (1 of 1)
 
barton29 (1 of 1)
 
Port Bartonin kylässä on muutama päätie, joiden varrelta löytyy jonkinverran majoitusta, ravintoloita, kouluja sekä kioskeja. Kylään on myös löytänyt tiensä muutamat eurooppalaistyyliset ruokapaikat, jotka muuhun ympäristöön nähden näyttivät välillä sinne kuulumattomille.
Tripadvisor oli arvostelujensa perusteella kuitenkin listannut näitä eurooppahenkisiä mestoja kärkikymmenikköön ja mekin hyvän ruuan perässä kävimme muutamassa pyörähtämässä 😀
 
barton44 (1 of 1)
 
Hyvä ruoka? Ehdottomasti paikallistyylinen Gacayan restaurant. Ruokien hinnat lähtivät liikenteeseen 100P (2€) ja annokset olivat todella suuria. Paikka oli myöskin todella suosittu mikä onkin merkki siitä, että ruoka liikkuu ja on siis varmasti tuoretta. Meillä on tapana aina vähän karsastaa ravintoloita, joissa muita ei yleensä näy syömässä useisiin päiviin.
 
barton26 (1 of 1)
 
barton24 (1 of 1)
 
Kraken nimisessä ravintolassa wokki annosten hinnat lähtivät noin 200P (4€).
 
barton39 (1 of 1)
 
barton40 (1 of 1)
 
Kenelle? Port Barton sopii siis hyvin rauhaisaa sekä leppoisaa rantalomaa etsiville matkaajille, jotka eivät niinkään etsi matkoiltaan luksusta tai uima-altaita.
 
barton4 (1 of 1)
 
barton21 (1 of 1)
 
barton43 (1 of 1)
 
Hintataso on yleiseen Aasian hintatasoon nähden hieman kalliimpi. Majoitus sekä ruuat maksoivat enemmän, mutta toisaalta näin jälkikäteen mietittynä saatoin Filippiineillä syödäkin ehkä parhaimpia ruokia ikinä. Majoituksesta ei ehkä voi olla ihan samaa mieltä jos vertaa Indonesian lukaaleihin samassa hintaluokassa. Toki kohde valinnatkin oli tietoisesti valittu niistä paikoista joissa sai olla rauhassa.
 

barton16 (1 of 1)

 

barton8 (1 of 1)Koripallo oli selkeästi suosittu laji Filippiineillä

 

barton9 (1 of 1)

 

barton7 (1 of 1)Tonttia ja taloa myynnissä 😀

 
barton41 (1 of 1)
 
barton30 (1 of 1)
 
barton25 (1 of 1)
 
barton17 (1 of 1)
 
Port Barton on hyvä tukikohta jos haluaa päästä saarihyppelemään ja snorklailemaan todella upeissa maisemissa! Lähialueen saariin tullaan vielä palaamaan seuraavissa postauksissa.
 
barton22 (1 of 1)
 
barton36 (1 of 1)
 
Turistirysä ei Port Barton vielä ole, mutta tosiaan kunhan se päällystetty tie jonain päivänä valmistuu, tulee Bartonistakin varmasti suositumpi.
 
barton28 (1 of 1)
 
Hyvä tietää!
– Port Bartonissa ei ole pankkiautomaattia, mutta kylällä sijaitseva Palawan Pawn shop- panttilainaamo antaa rahaa pankkisiirtoa vastaan. Paypal näytteli Filippiineillä aika suurta roolia, joten akuuteissa tilanteissa voit myös maksaa laskusi hotelliin sitäkin kautta. Esimerkiksi me varasimme Daytripperin kyyditykset Paypalia käyttäen.
– Snorklausretket ovat joka yrittäjällä samanhintaiset. 700P (13€) hintaan saa eri tyyppisiä snorklausretkiä järjestettyä ja jokaiseen kuuluu myös lounas.
– Jos mieli halajaa päästä majoittautumaan johonkin upeista saarista, niin kannattaa varautua maksamaan kyydeistäkin! Privaatit venekyydit esimerkiksi 40minuutin päässä oleville saarille oli 1200-1500P (22-30€).
 
barton18 (1 of 1)
 
Bilevinkki! Muutaman kymmenen minuutin jeeppi kyydin päässä Port Bartonista löytyy Ranskalaisen pariskunnan pitämä Jungle Bar! Baari on nimensäkin mukaan viidakossa pienen kävelymatkan päässä päätieltä. Baari on ollut pystyssä muutaman kuukauden ja todellakin näkemisen arvoinen paikka. Oma jeeppi kyyti oli 100P (2€) per henkilö ja kuuleman mukaan Gacayan baarin edustalta lähtee kimppakyytejä viidakkoon aina livebändi iltoina.
 
barton32 (1 of 1)
 
barton31 (1 of 1)

Tälläisissä maisemissa vietimme meidän ensimmäiset viisi päivää Filippiineillä.

 
barton23 (1 of 1)
 
barton37 (1 of 1)

Seuraavana kurkistammekin miltä näytti minun unelmieni rannalla, White Beachillä!

 
whitesand_21 (1 of 1)
 

Palawanin jutut:
Tältä näyttää unelmieni riippumattopaikka – White sand Beach
Sähkötöntä elämää yhden resortin saarella – Albaguen island
Kilpikonnan jäljillä – Katsaus pinnan alle

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *