Kroatia

Lomaraivoa kauniissa Vodicen lomakylässä – Kroatia

Keväinen reissumme Balkanin alueelle kiersi tälläkin kertaa Kroatian kautta. Kroatia taas siksi että, sinne lentää tällä hetkellä vielä halvemmalla, kuin esimerkiksi naapurimaahan Montenegroon. Alkuperäisiin suunnitelmiin ei edes kuulunut viettää aikaa Kroatian puolella yli viikkoa, mutta kuullessani ystävieni Saijan ja Nooran olevan Vodicen kylässä, päädyimme Jaakon kanssa matkaamaan heidän luokseen. Splitin ruuhkaisuus sekä kuumuus oli saanut meidätkin jo haaveilemaan rauhaissammasta kohteesta, joten matkan jatkaminen pieneen Vodicen kylään kuulosti oikein passelilta.
 

Vodice

 
kroatiakarttaa
 
Vodice sijaitsee Adrianmeren rannalla, Splitistä noin 90 kilometrin päässä. Kirkkaat vedet sekä idyllinen vanhakaupunki houkuttelevat matkaajia tähän piskuiseen merenranta kylään. Krkan upeat putoukset sijaitsevat aivan nurkan takana ja se onkin yksi myydyimmistä retkistä tällä kylällä.
 
Vodice
 
Toukokuun puolivälissä turistikausi oli vasta alkamaisillaan ja rannat aamuisin typötyhjiä. Hotellit kiillottivat rantaterassejaan, uusia jäätelökojuja availtiin ja pienet matkamuistoputiikit täydensivät kovaa vauhtia varastojaan. Tunnelma rantakaduilla oli odottava, hiljainen ja paikalla olevista turisteista selkeästi taisteltiin. Mikä voisikaan mennä pieleen näin kauniissa ja tyhjässä kylässä?
 
Vodice
 
Vastaus = Suosittu hotelli lomaraivoa pursuavilla ihmisillä.
Asuimme ensimmäiset neljä yötä ystäviemme kanssa samassa hotellissa, Hotel Olympiassa. Hotelli kuuluu ainakin Aurinkomatkojen hotellitarjontaan ja yö kohtainen hinta muualta varattuna oli 90-100€. Hotelli on valtava kompleksi, joka koostuu kahdesta isosta laivamaisesta rakennuksesta. Hotellin buffet aamiainen oli monipuolinen, eikä allasbaarin ruokavalikoimaankaan tarvinnut pettyä.
Maksaisinko uudestaan yöstä lähemmäksi 100€? Ehkäpä, jos tarkoituksena olisi nauttia vain hotellin uima-altailla loikoilusta. Muussa tapauksessa, ottaisin jonkin pienemmän hotellin vaikkapa vanhasta kaupungista.
 

VodiceSuurempi rakennus rannassa on Olympia Sky niminen hotelli. 

 
Toisekseen, näin suuri hotelli houkuttelee paljon suuria ryhmiä ja me saimme vierailumme aikana kokea miltä tuntuu asustella samassa kerroksessa suuren Saksalaisen eläkeläisryhmän kanssa. Saksalaiset vieraat olivat nimittäin erittäin meluisia.. niin meluisia, että nukuin muutamana yönä vain muutaman tunnin ajan. Aamuisin he olivat heti ensimmäisinä aamupalalla ja iltaisin viimeisten joukossa rallattaen menossa nukkumaan. Muutaman huonosti nukutun yön kruunasi vielä eräs aamiaishetki, kun huomasimme lähes kaikkien aamupalapöytien olevan varattuna tälle suurelle ryhmälle.
Kysyimme tarjoilijalta, mihin voisimme istua kun vapaana ei ollut yhtäkään ’ei varattua’ pöytää ja hän vain viittoi meidät istumaan näihin varattuna lapuilla varustettuihin pöytiin. (Tähän vielä mainittakoon, että varattu lapulla olevista kahdestakymmenestä varatusta pöydästä noin kymmenessä istui ihmisiä.) Saatuamme lautaset eteemme, pyrhälsi pöytäämme hyvin tuohtunut saksalais nainen tiedustelemaan kuuluimmeko mahdollisesti heidän ryhmäänsä. Kun kerroimme saaneemme hotellin henkilökunnalta luvan istahtaa pöytään, hän keskeytti meidän selittelyt ja alkoi raivoamaan näiden pöytien olevan heille varattuina. Yritimme vielä kerran näyttää ympärillemme, että eihän puoletkaan heidän varaamista pöydistä olleet edes varattuina, kun taas muille hotellin asukkaille olleet pöydät olivat. Tämä ei naista kiinnostanut, vaan viha sen kuin kasvoi hänen silmissään ja tärisevässä äänessään. Nainen raivosi minkä kerkesi ja oli kyllä melko lähellä, etten napannut lautastani ja mennyt istumaan lattialle. En ole ikinä ollut itse niin raivoissani aamiaisella toisten ihmisten typeryyden takia. Mikä ihmisiä oikein vaivaa, kun täytyy näinkin pikkumaisten asioiden takia pilata toisten päivä? Tämän naisen lomasta tuli varmasti erittäin mielenkiintoinen, jos näinkin pienestä asiasta hän pystyi toisia sättimään.
Ah aamen, olen puhunut. Älkää lomaraivoilko.. ainakaan aamiaispöytien takia.
 
Vodice
 
Vodice
 
Vodice
 
vodice4 (1 of 1) (2)
 
Meihin kohdistuneesta lomaraivosta huolimatta, päivät Vodicessa kuluivat uidessa, nauttiessa ystävien seurasta, syödessä ja no, uidessa.
Toukokuu oli ennätyksellisen lämmin Kroatiassa ja päivä lämpötilat hipoivat kolmenkymmenen yläpuolella.
 
IMG-20180531-WA0004
 
IMG-20180531-WA0009
 

IMG-20180531-WA0013Kuin Uuno Epsanjassa 😀

 
Vodice
 
meme (3)
 
Vodice
 
Vodice
 
Loppuviikosta Vodice alkoi elävöitymään ja rantabulevardi täyttyi iltaisin iloisesta puheensorinasta. Minulle Vodice oli aivan uusi tuttavuus ja tulikin yllätyksenä, kuinka paljon sinne turisteja matkasi.
 
vodice3 (1 of 1) (2)
 
vodice8 (1 of 1)
 
vodice5 (1 of 1)
 

rannikko2 (1 of 1)Kauniit aamut 

 
Vodice
 
Mitä puuhastella Vodicessa ja sen ympäristössä?
Teimme tietenkin päiväretken Krkan kuuluisille vesiputouksille, joista lisää voit lukea tästä.

krkafalls (1 of 1)Krkan kauneutta aamun ensimmäisinä aukiolotunteina. 

 
Lisäksi teimme päiväretken Zadariin, jonne matka paikallisbussilla kestää noin tunnin.
 
zadar
 
zadar
 
zadar
 
vodice11 (1 of 1)
 
Jos olet omalla autolla liikenteessä, niin matkan varrella Zadariin voi bongata Kroatian kuuluisan sydämenmuotoisen saaren. Muotoa ei tosin rannalta käsin pysty käsittämään, mutta lukuisat kyltit saaren kohdalla muistuttavat saaren olemassa olosta.
 

www.dreamstime.com galesnjak-island-croatia-aerial-view-heart-shaped-adriatic-coast-77184934Kuva: www.dreamstime.com

 

Muutaman kymmenen minuutin päässä Vodicesta, sijaitsee myös Sibenikin kaunis sekä suosittu kaupunki. Sibenikiin voi tehdä kätevästi retkiä joko bussilla tai veneellä. Kauniin vanhan kaupungin lisäksi sieltä löytyy myös muutama isompi ostoskeskuskin.
 
vodice10 (1 of 1)
 
Oliko Vodice sitten hitti vai huti?
Hitti idyllisiä pakettimatkaajan lomakyliä rakastavalle, mutta huti minunkaltaiselle seikkailija sielulle.
Neljä päivää Vodicessa riitti pattereiden lataamiseen oikein hyvin.
 
meme (1)
 
Lue myös:
Viehättävä Split
Bol – Yksi Kroatian helmistä
Supetar

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *