Sisilia

Lipari – Pala Sisilialaista unelmaa

Voi kunpa saisin nuo kaikki Liparilla näkemäni värit sekä tuoksut siirrettyä sanoiksi paperille. Kaikki mitä ympärilläni siellä aistin oli jotenkin niin hurmaavaa. Jopa se, miten hentoinen tuulen vire liikutteli terassin valkoisia verhoja tai kuinka täydellisiltä purjeveneet näyttivätkään meren sineä vasten. Osaisinpa kertoa, kuinka turkoosin vaaleissa sävyissä kimalteleva vesi täydensikään vihreitä kumpareisia rinteitä tai kuinka täyteläisiltä keltaiset kukkaset siellä tuoksuivatkaan.
Kuinka illallisella nautitun viinilasillisen puna nousi poskilleni ja kuinka lempeän lämpimältä illan viimeiset säteet iholla tuntuivatkaan.
Elo Liparilla oli kuin pala Sisilialaista unelmaa.
 
Lipari (12)
 
Liparisaaret
Eolisten saarten ryhmä, Liparisaaret, ovat tuliperäinen saariryhmä Tyrrhenanmeressä Sisilian pohjoispuolella. Sen saaristoon kuuluvat seitsemän erikokoista pientä vulkaanista saarta. Ne ovat kuin pieni, turkoosien paratiisimaisten poukamien keskittymä keskellä Eurooppaa.
Afrikan sekä Euraasian mannerlaattojen rajalla syntyneiden saarten nimet ovat Lipari, Vulcano, Stromboli, Salina, Panarea, Filicudi sekä Alicudi.
Liparisaarten välillä on helppo tehdä saarihyppelyä ja meidän reitin varrelle sattuivat Vulcano, Lipari sekä Panarea.
 
kartta
 
Lipari (30)
 
Sisilia on elämästä nautiskelua parhaimmillaan. Liparisaarten syleilyssä kiire on unohdettava täysin ja jokainen arkinen murhe painettava olan taakse odottamaan huomista. Hetkestä on nautittava nyt ja imettävä tuota Sisilian pirskahtelevan kaunista energiaa itseensä.
 
Lipari (33)
 
Kun katselen parvekkeelta aamuauringon värjäämää maisemaa, on kuin eläisi hetkeä jostain kauniista akvarelli maalauksesta. Cannettossa, kallioisella kohdalla, talot ovat kauniisti rakennettu pienien kujien varteen loivalle kukkulalle. Kukkien sekä värikkäiden talojen koristamat alaspäin kiemurtelevat kujat ovat todella kaunis näky. Pala rosoisuutta kuitenkin löytyy, eikä kaikkea ole vielä ihan viimeisen päälle hiottu. Hylätty, lähes purku kunnossa oleva talo, nököttää romahtaneen näköisenä kauniiden terassien välistä ja osin myös talven jälki näkyy joidenkin talojen terasseilla.
 
lipari_5 (1 of 1)
 
Lipari (35)
 
Lipari (32)
 
Lipari (15)
 
Lipari (13)
 
Lipari (27)
 
Keväisin, niinkuin muillakin Liparinsaarilla, niin myös täälläkin valmistaudutaan hirmuista vauhtia tulevaan alkavaan kesäsesonkiin. Rantabulevardit saavat uusia laatoituksia rosoisuuden peittämiseksi sekä ravintoloiden terassit uusia maalipintoja.
10 000 asukkaan Lipari on Liparisaarten keskus ja näin ollen seitsemästä saaresta se vilkkain.
Saarella ei ole enää vulkaanista toimintaa, mutta jälkiä aikoja sitten sattuneista purkauksista on vielä näkyvissä.
 
Lipari (6)
 
Lipari (10)
 

Lipari1 (5)Auringonsäteissä kimaltelevaa merta on hurmaavaa vain katsella.

 

Lipari (28)Lipari

 
Jos Roomassa luulin tykänneeni Italialaisesta ruoasta, niin Sisiliassa siihen rakastuin. Kaprikset, aurinkokuivatut tomaatit sekä juustot ovat täällä aivan omaa luokkaansa. Voisin syödä vaikkapa koko Sisilian ja siltä alan ehkä kohta jo näyttämäänkin.
 
Lipari (29)
 
Täälläkin, niin kuin muuallakin Italiassa, asiat hoidetaan äänekkäästi rupatellen, unohtamatta käsien vahvoja liikkeitä. Jos tuttava ajaa pienellä kapealla tiellä vastaan, jäädään siihen vaihtamaan kuulumiset ja huikataan takana tuleville kiertomahdollisuutta.
 
Lipari (14)
 
Tukikohtana Liparin Cannetto
En olisi voinut kuvitellakaan rauhallisempaa tukikohtaa kiireiseltä Liparilta, kuin Cannetton piskuinen ranta-alue. 10 000 asukkaan Liparilla nimittäin kuhinaa riittää ja meille olikin luonnollista etsiä majoitus hieman syrjäisemmästä.
 

Lipari (4)Villa del Mare

 
Lipari (2)
 
Lipari (1)
 

Lipari (3)3 yötä Villa del Maressa maksoi bookingin kautta 230€. Linkki asuntoon tässä.

 
Lipari (9)
 
Lipari (7)
 
Lipari (8)
 
Lipari Island tour
Liparilla kun oltiin, niin halusin myös päästä katsastamaan saaren jokaisen kolkan, ainakin pintapuolisesti. Pienen pohdinnan ja selvittelyn jälkeen, päädyimme valitsemaan kulkupeliksi oman privaattitaksin, koska ulkomailla omalla autolla ajaminen ei ikinä ole ollut ihan mun juttu. Olen ollut melko onnekas muiden reissujen suhteen, kun yleensä matkaseurueessa on ollut mukana joku joka on halunnut ajaa.
 
Tripadvisorissakin paljon kehuttu Antonio, vei meidät saaren ympäri, kertoen hieman saaren historiasta sekä luonnosta. Muutaman tunnin saarikierros maksoi 40€ henkilöltä ja oli kyllä jokaisen pennin arvoinen. Paikalliset vievät yleensä parhaimmille näköalapaikoille ja myös sellaisiin kohteisiin, joihin turistibussit eivät esimerkiksi mahdu kulkemaan.
Antonion sähköposti: lgantonio23 (@) gmail.com
 
Lipari1 (8)
 
Lipari1 (1)
 

Lipari1 (2)Aikoinaan Liparin saarelta on louhittu hohkakiveä sekä mustaa vulkaanista lasia.
Tuota vulkaanista mustaa lasia löytyi paljon luonnosta ympäri saarta.
Tuntuu oudolta, että vanha kaivos on jätetty raunioitumaan kauniin poukaman suojiin.
Antonio kertoi, että sen toiminta lopetettiin 12 vuotta sitten Unescon toimesta.

 
lipari_2 (1 of 1)
 
lipari_1 (1 of 1)
 

Lipari1 (10)Liparin ympäri ajokilometrejä päivän aikana tulee vain noin 40km.

 

Lipari1 (3)Santuario della Madonna della Catena. Taustalla näkyy Santa Marina Salinan saari

 

Lipari1 (4)Kirkko on 300 metrin korkeudessa meren pinnasta.

 
Lipari1 (6)
 
Lipari1 (9)
 

lipari_4 (1 of 1)Vulcanon saari siintää edessä päin

 

Nice to know:

 • Toukokuun ilmasto muistuttaa Suomen kesää ja illat on viileitä.
 • Ravintolat ovat ainakin toukokuussa auki lounaalla sekä illallisella. Ne avaavat iltaisin ovensa vasta 18:30 jälkeen.
 • Milazzosta laivalippu Liparille (tai mille tahansa muulle saarelle) kustantaa noin 16€. Saarten väliset lyhyemmät matkat ovat halvempia. Lippuja voi ostaa etukäteen jo libertylines.it sivustolta tai ainakin katsella aikatauluja etukäteen.
 • Cataniasta Milazzoon pääsee helpoiten junalla. Meidän piti vaihtaa junaa Messinassa ja junalippujen yhteishinnoiksi tuli noin 20€. Lippuja sekä aikatauluja voi tutkia italiarail.com sivustolta.

 
Lue myös:
Kauniiden auringonlaskujen Vulcano – Sisilia
Panarea – Liparisaarten pieni Santorini
 
lipari_3 (1 of 1)
 

Alun perin sain inspiraation Liparisaarten tutkimiseen Jetlaggies blogista.
Linkki jetlaggies blogin Lipari juttuun.

7 Comments

 • Virpi/Hätälasku matkablogi

  Pakko oli tulla lukemaan postauksia Italiasta. Ihania kuvia! Tuolla suunnalla maata en ole käynyt, mutta Sisilia houkuttaa kovasti. Ehkä sitten ensi kerralla sinne. Nyt muutaman päivän päästä kutsuu Amalfin rannikko.

 • Maiju

  No nyt on kerrassaan upeat maisemat! Mekin reissuilla pyritään löytämään paikallisia näyttämään alueita, jotta saataisiin mahdollisimman paljon kierroksesta irti. Meillä on edessä jenkkien reissu, mutta eteläinen Eurooppa kiehtoo tällä hetkellä aivan kamalasti, ja nämä kuvat ei yhtään helpota sitä! 😀

  • Sandra

   Kiitos! 🙂 Nämä Liparisaaret ovat ihana kesäloma kohde Euroopassa. 🙂 Ihanaa reissua jenkkeihin! 🙂

 • Sonja | FIFTYFIFTY

  Tuo meren väri on kyllä jotain niin upeaa! <3 Tunnistin kyllä hyvin Sisilian tunnelman tuota sun alun kuvauksesta, tuli sellainen ihana tuulahdus Välimerta tänne Itä-Helsinkiin. 😀 Teidän majapaikka näytti ihan mielettömältä, kelpaisi mullekin!

 • Anna / Tämä matka -blogi

  No niin…. Jälleen alue, josta en ole ollut mitenkään tietoinen. Meillähän on yksi idea suunnata Etelä-Italiaan ja saappaankärkeen, sekä Sisiliaan joulun aikaan. Olen saanut erinäköisiä tietoja paikkojen lämpötiloista, mutta on siellä ainakin lämpimämpää kuin Suomessa 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *