Turkki

Kun Kappadokia vei sydämen

Kappadokia. <3 Enpä olisi vuosi sitten uskonut sanovani, että Turkki on juuri se maa tällä pallonpuoliskolla joka vie sydämeni. Tai että olisin päätynyt lentämään kaksi kertaa kuumailmapallolla siellä ja saanut todistaa kymmenisen upeaa taianomaista aamua Kappadokian taivaan alla. Myös ystäviä on matkanvarrella kertynyt ja heidän takiaan paluu Kappadokiaan on ollut mieluisaa sekä helppoa.    
Kappadokia

 
royalinkanssa2 (1 of 1)
 
Kappadokia
 

Kappadokia on täynnä mitä uskomattomampia laaksoja, luolakaupunkeja sekä kyliä. Se on geologisesti erittäin poikkeavaa seutua eikä mistään löydy vastaavanlaista uniikkia maisemaa. Alueella on kolme suurta ja useita pieniä tulivuoria, jotka ovat sylkeneet ilmoille miljoonien vuosien aikana valtavat määrät tuhkaa ja kun tuhka on pudonnut maahan, se on puristunut vähitellen tiiviiksi kivimassaksi, tuffiksi. Tuffia on helppo louhia, mutta joutuessaan kosketuksiin ilman kanssa, siitä tulee kovaa kuin sementti. Kappadokian alue on karua, joten kotien rakentaminen puusta on ollut aikoinaan mahdotonta. Ihmiset huomasivat voivansa louhia kotinsa kiven sisään, jonka seurauksena koko Kappadokian alue onkin täynnä luolataloja sekä maanalaisia kaupunkeja.

 
Kappadokia
 
Kappadokia
 
Keski-Anatolian ylängöllä sijaitseva muinainen Kappadokia on yksi Unescon maailmanperintökohteista. Noin kaksisataa löydettyä maanalaista kaupunkia on alun perin rakennettu pakenevien kristittyjen suojiksi vainojen alta. Maanpäällisten kaupunkien ja talojen seasta on onnistuttu löytämään myös muutamia maanalaisia kaupunkeja, jotka on rakennettu suojapaikoiksi vihollisia vastaan. Derinkuyun maanalaisesta kaupungista on pystytty löytämään jopa 11 kerrosta, joista yleisölle on avoinna vasta 20%. Maanalaiset kaupungit oli suunniteltu toimimaan niin, että jos ylhäältä päin hyökättiin, niin koko maanalainen verkosto oli turvassa. Piilopaikka oli kuitenkin vain väliaikainen ja heti kun maanpinnalla ei havaittu enää vaaraa, palattiin jatkamaan normaalia elämää.
 
Kappadokia
 
Vaikka kävinkin jo toista kertaa Kappadokiassa, en malta odottaa kolmatta. Joka kerta sieltä löytyy uusia alueita joita tutkia ja palan halusta päästä näyttämään Topiakselle kaiken. Vanhat kirkot, haudat sekä tallit ovat niin käsittämättömän hyvässä kunnossa vielä tänäkin päivänä.
 
Kappadokia
 
Kappadokia
 
Turkki on valitettavan paljon ollut negatiivisessa mielessä otsikoissa viime aikoina ja se onkin näkynyt turistien määrässä. Paikalliset odottavat turismin kasvua ja se on lähiaikoina ollut paikka paikoin jo kasvussakin. Monet kauppiaat Göremessä olivat innoissaan kuullessaan, että olemme Suomesta. Heidän mielestään suomalaisia ei Kappadokiaan hirveästi matkusta, mutta ovat kuitenkin tottuneet, että suomalaisiin yleensä Turkissa törmää. Instagram sekä muut sosiaalisenmedian kanavat nostavat koko ajan Kappadokian tapaisten uniikkien paikkojen suosiota.
 
Kappadokia
 

Jokainen joka Kappadokiaan matkustaa tulisi tutustua vähintään yhteen paikalliseen. (tämä pätee kyllä jokaiseen kohteeseen) Paikalliset pystyvät kertomaan sekä näyttämään kohteesta aina jotain uutta, mitä ei perus turistina tulisi muuten näkemään taikka oppimaan. Minun ensimmäisellä reissulla Kappadokiassa tutustuin Osmaniin, joka pitää Vineyard Cave nimistä hotellia Göremessa. Ensimetreiltä asti Osman huolehti minusta ja veljestäni koko ajan ja tarjoutui auttamaan meitä mitä ikinä tarvitsimmekaan. Turkkilaisten vieraanvaraisuushan on muutenkin aivan älyttömän huomaavaista ja Osman lisäsi siihen vielä päälle ripauksen omaa ystävällisyyttään.
Jos ikinä tarvitset apua Kappadokiassa minkä tahansa asian kanssa, niin etsi Osman.

 

kapad6 (1 of 1)Vineyard Cave

 
Kappadokia"
 
k23 (1 of 1) (2)
 
k24 (1 of 1)
 
kapad7 (1 of 1)
 

Osmanin avulla lentokenttäkyyditykset shuttle minivanilla järjestyivät todella halpaan hintaan verrattuna muiden hotellien tarjoamiin kyydityksiin. Hintaeroa eri kyydeille oli parhaimmillaan 20€, joten tässä kannattaa uskoa minua. Tällä viimeisimmällä Kappadokian vierailulla emme edes mahtuneet asumaan Vineyardiin ja Osman järjesti meille silti kyydit eri hotellien luokse. Ne ketkä ovat tottuneet valmiisiin pakettimatkoihin, niin varsinkin teille suosittelen laittamaan Osmanin numeron yhteystietoihin. Hänen avullaan koko Kappadokian matkasta tulee helppo kokemus.
Whatsapp: +90 537 731 81 93
http://www.vineyardcavehotel.com/
Kirjoitin viime vuonna myös Vineyard Cavesta, linkki blogiin.

 
vineyardista3 (1 of 1)
 
k20 (1 of 1)
 
k29 (1 of 1)
 

Kappadokia tosiaan teki minuun suuren vaikutuksen ja toivonkin palaavani tänne taas pian takaisin. Kaikki kohteet eivät saa palaamaan takaisin, mutta viime vuosien aikana olen löytänyt itseni joistain kohteista useamman kerran.
Kappadokia nyt vaan on niin ihana <3

 
k39 (1 of 1)


 
Luitko jo nämä Kappadokiasta:
Munkkien laakso Paşabağ & Uçhisarin linnan kaunis näkymä
Up we go again! Royal Balloonin kanssa Kappadokian yllä
Luolakaupunki Göremen kupeessa
Unelmien Kappadokia
Kappadokian uniikein hotellikokemus – Museum Hotel
Kappadokia – Kuumailmapallolennolla Royal Balloonin kanssa

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *