Matkailu

Kuinka ryhtyä reppureissaajaksi?

Reppureissaus. Se on nykyään todella kovassa nousussa oleva trendikäs elämäntyyli, joka on kaikkien huulilla ja kaikki sitä nykyään tekee. Mutta se ihanin ja kutkuttavin kysymys ikinä kuuluukin: Kuinka olla reppureissari? Mitä pitää tietää kun ryhtyy reppureissaajaksi?
 
s14
 
Ennen reissua:
 
1. Päätä milloin lähdet
Lähtöpäivämäärä kannattaa löydä lukkoon jo hyvissä ajoin. Jos vain mahdollista niin lentoliputkin kannattaa hankkia heti alkumetreillä, jotta lähtö ja säästäminen tuntuisivat todellisilta asioilta! Halvinta on tietenkin ottaa paluulippu samalla, mutta jos olet täysin avoimin mielin lähdössä matkalle, voi paluulipun osto tuntua aika kahlitsevalta ajatukselta.
 
2. Aseta itsellesi tavoite siitä, kuinka kauan aiot olla reissussa
Tee tavoitteita! Pari kuukautta, puoli vuotta, vuosi, kaksi… Vain taivas on rajana! Rahan säästäminen kyllä onnistuu, kun olet vain tarpeeksi motivoitunut siihen. Puoli vuotta vaatii enemmän rahaa kuin kuukausi, mutta tällä hetkellä kun itselläni on tulossa vain kuukauden irtiotto, niin olen saanut tuhlattua jo etukäteen tulevaan reissuun muutamien kuukausien verran rahaa. Lue tästä meidän puolen vuoden reissun lopullinen budjetti: Erilainen paratiisi – Kotijuttuja ja lopullisen budjetin laskua
 
3. Aloita armoton säästäminen
Säästä.. Laita kaikki pienetkin kolikot säästöön. Irtisano jopa lehtitilaukset, minimoi baarikäynnit, ulkonasyömiset ja tietenkin ylimääräiset shoppailut. Tosiaan myöskin materian hamstraaminen kannattaa lopettaa, koska kohta et sitä enään tarvitse.
 
DSC00154
 
4. Irtisano asunto ja työ
Jos kyseessä on todellinen reppureissailu ja ajatuksena lähteä yli puoleksi vuodeksi kaamosta karkuun, on yleensä myöskin asunto ja työ jätettävä. Kukaan työnantaja tuskin hymyssä suin antaa yli puolen vuoden lomia odottaen sinua takaisin 😀 Ja jos niin käy, olet onnekas! Samoin asunto asiat, ellet sitten satu olemaan rikas jo valmiiksi. Yksi mahdollisuushan on alivuokrata asuntoa eteenpäin.. Siinä on riskinsä, mutta voi olla kannattavakin ratkaisu!
Kerran nämä ratkaisut yleensä vain kirpaisevat ja joka kerta ne on olleet minulle sen arvoisia ratkaisuja. Aina kun olen tullut matkalta kotiin, on minua odottanut uusi työ ja asunto!
 
5. Tunge tavarasi muiden varastoihin
Jos päätät irtisanoa asunnon reissusi ajaksi niin on sinulla edessä joko totaalinen omaisuuden myyminen tai varastoihin tunkeminen. Yksi vaihtoehto on vuokrata varasto, mutta itse huomasin senkin vaihtoehdon tulevan melko arvokkaaksi. Toinen vaihtoehto on tietenkin lainata tavaroita, antaa tavaroita sekä tunkea tavaroita sukulaisten / ystävien nurkkiin sekä häkkivarastoihin. Tämän tempun olen itse jo tehnyt kolmesti ja on se vaan joka kerta yhtä perseestä 😀 Jep, ja silti tiedän tulevani tekemään tämän vielä uudestaankin.
Vaatteet on ehkä se hauskin osuus.. Niistähän pitäisi osata osasta luopua, mutta silti sitä huomaa tunkevansa turhia vaatteita jätesäkkeihin ja survovansa niitä äidin häkkivarastoon kerta toisensa jälkeen.
 
6. Päätä muutama kohde etukäteen
Helpottaa, kun olet muutaman kohteen jo etukäteen valkkaillut ja mahdollisesti ottanut selvää jo paikoista jotka sinua kiinnostavat. Mikään ei ole ärsyttävämpää, kuin huomata olevansa kaupungissa, josta ei löydä mitään mielekästä tekemistä. Hukkaat vain rahasi tekemällä huolimattomia ratkaisuja.
 
20160505_182455
 
7. Ota selvää maiden viisumikäytännöistä
Mikään ei ole typerämpää kuin meistännä maahan vailla minkäänlaista tietoa viisumikäytännöistä. Ota siis selvää montako päivää saat olla maassa ilman viisumia ja paljonko viisumit kustantavat sinulle.
 
8. Matkavakuutus. Passi. Matkustusilmoitus. Rokotukset. Mitä näitä nyt olikaan.
Pidä aina huoli, että vakuutukset on voimassa. Passissa on tarpeeksi leimaa jäljellä. Matkustusilmoitus näinä terroristien kulta-aikoina on varmasti tehty. Rokotukset ajantasalle tietenkin. Hyvä rinkka ja tieto siitä, miten sen pakkaat.. Katso, ettet pakkaa kaikkia kesämekkoja mukaasi. Jos haluat olla true travelleri, otat mukaasi vain välttämättömät. 💪
 
mv
 
Reissussa:
 
9. Älä varaile etukäteen useita majoituksia
Ensimmäiset hotelliyöt on ihan ok varailla pitkillä reissulla etukäteen, mutta jos tosiaan olet lähdössä ajan kanssa kiertelemään, ei silloin kannata liikaa itseään kahlita mihinkään paikkaan. Parhaimmat hinnat ja diilit saat kiertämällä ovelta ovelle systeemillä. Samalla näet minkälaisia majoituspaikat todellisuudessa ovat ja monet pienemmät paikat eivät edes ole hakukoneiden listoillakaan.
 
10. Maksimoi paikallaan olo aika rahan säästämiseksi
Jos tarkoituksenasi on olla reissussa niin pitkään kuin rahatilanne antaa vain periksi, kannattaa silloin maksimoida oleskelu yhdessä kohteessa. Näin saat helposti tehtyä diilejä hinnoista hostellien kanssa. Siirtymiset kuitenkin kustantavat aina enemmän lippuineen, ruokineen sekä juomineen. Paikalleen ei kuitenkaan pidä jämähtää tylsyyttä ihmettelemään, joten lompakolleen sopiva kultainen keskitie tässäkin on hyvä löytää.
 
11. Liiku aina halvimmalla tavalla
Jos sinulla ei ole kiire minnekään reissullasi, kannattaa suosia halvimpia kulkuneuvoja. Vaikka matka-aika saattaa olla tuplat tai triplat lentämiseen nähden, on sinulla varmasti huippuja tarinoita kerrottavana kotona jälkeenpäin karjavaunu-matkailijan näkökulmasta. Samasta matkasta lentäen saatat maksaa 50€ ja paikallisten avuin 2€. Reppureissarina tunnelma on yleensä se, mikä ratkaisee!
 
rajaampatilla22222 (1 of 1)
 
12. Etsi samanhenkisiä reissukavereita
Samanhenkisten ihmisten kanssa hengailu voi säästää myös pitkän pennin. Useamman hengen porukassa voi helposti saada itselleen parempia diilejä majoituksista, kuljetuksista tai retkistä. Esimerkiksi snorklausreissuilla yleensä vuokrataan oma vene, joten mitä enempi on porukkaa, niin sitä halvempi reissukin on.
 
13. Pysy päiväbudjetissa
Päiväkohtainen budjetti on syytä tehdä etukäteen. Meillä on ollut yleisesti ottaen 10-25€/päivä ja hyvin olemme sillä pärjänneet. Tuo 10-25€ on siis ollut kahdelta 20-50€ ja on sisältänyt yöpymisen, juomat, kolmet ruuat, kuljetuksia sekä nähtävyyksiä. Välillä sen ylitsekkin on menty, mutta otettu menetetyt roposet toisena päivänä takaisin. Jos päiväkohtainen budjetti tuntuu hankalalle, voisi myös kuukausi budjetti olla hyvä ratkaisu.
 
raha
 
14. Välttele highseasonia
Kuumin turistisesonki aika nostaa hotellien ja lentojen hinnat pilviin, joten se kannattaa matkasuunnitelmia tehdessä huomioida. Kukaan ei kuitenkaan reissussa halua pelkästään vesisaatessa nauttia sapatti vuodestaan, muttei myöskään maksaa tripla hintoja huoneista. joista edellis viikolla on maksanut reilusti vähemmän. Liiku siis sen mukaan, ettet välttämättä ole siellä missä on trendikkäintä olla juuri silloin!
 
15. Etsi blogeja, jonka kirjoittajiin pystyt samaistumaan
Reissun päällä sinulle suositellaan paljon paikkoja ja joudutkin varmasti varautumaan googleen paikkoja etsiessäsi. Kun eksyt matkabloggaajien sivuille, kannattaa lukea useita blogeja kyseiseltä matkailijalta ja varsinkin semmoisia blogeja paikoista jossa sinä olet jo käynyt. Jos olet tykännyt esimerkiksi Bangkokista todella paljon ja lukemasi bloggaaja taas haukkuu paikan, voit tästä jo päätellä että teillä voi olla hieman erilaiset näkemykest sekä toiveet kohteista. Joten etsi itsellesi bloggaajia joihin voit samaistua jollain tavalla. Blogien lukeminen reissulla todellakin kannattaa, koska saat niistä paljon etukäteistietoa irti. Samalla voit hieman suunnitella mitä nähtävyyksiä kannattaa todellisuudessa nähdä ja mitä ei.
 
Joten, hippihuivi päähän ja vapaana maailmalle juoksemaan <3
 
DSC03121
 
Parin viikon sisällä julkaisen jo vähän tietoa siitä, minkä verran meidän kuukauden irtiotto tällä kertaa tulee maksamaan! So stay tuned!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *