Matkailu

Kuinka matkustaa mahdollisimman halvalla?

Monet kysyvät ja ihmettelevät usein, että miten meillä on varaa käydä kokoajan jossain reissussa.. Tai miten olen kerennyt käymään niin monessa paikassa.. Tai miten minäkin olen koko ajan ainakin suunnittelemassa johonkin lähtöä! Vastaus on yksinkertainen.. oikeista asioista tinkiminen ja omaan päämäärään panostaminen!
 
20160404_133512
 
Jos päämääräsi on saada viettää enemmän aikaa matkustellen, niin se vaatii uhrauksia arkielämässäkin. Jätä ulkona syömiset ja turhat ryyppyillat vähemmälle, äläkä ota turhia osamaksulainoja uusia huonekaluja varten. Asiat laitetaan vain tärkeysjärjestykseen. Suurin osa meistä on kuitenkin tavallisia peruspalkka duunareita, eikä ylimääräisiä säästöjä tuhlattavaksi ole.
 

bridge2 (1 of 1)Bosnia Hertsegovina

 
Rahan menoa ei voi estää ja sen kuluminen on vakio! Kaikesta voi yrittää pihistää, mutta pitää myös muistaa, ettei lähde tinkimään vääristä asioista. Tiedä omat rajasi, halusi ja tavoitteesi! Nauti.
 
1. Omatoimimatkaile
Halvin keino lähteä matkalle on omatoimimatkailu! Vertaa lennot, hotellit ja jopa ruokapaikatkin, jos kohde on erityisen “kallis”.
Itse vertailen lennot skyscannerissa, momondossa ja lentoyhtiöiden omien sivujen kanssa. Näen siis paljon vaivaa lentojen etsimiseen, mutta lopussa se kiitos seisoo aina! Kuten olen myös sanonut, niin matkustus on suuri intohimoni ja teen vertailua välillä ihan huvikseenkin. Tosin nykyään (2018) Ebookers yms sivustot, tarjoavat pakettimatkoja melko huokeaan hintaan! Joten vertaile, vertaile, vertaile!

8c0fb7_314a12fbefbf41b8a2cb0ef1c753a148~mv2
Hotellit menevät kätevästi bookingin ja hotelscombined sivustojen kautta. Parhainta on, jos saat hyvän diilin ja sitä ei tarvitse maksaa kuin vasta paikan päällä. Tämä antaa sinulle pelivaraa tsekkailla uusimpia tarjouksia matkaasi asti! Itselläni on välillä, jopa kolmekin varausta matkalle ja niiden välillä palloilen hetken aikaa! (kannattaa muistaa peruakin niitä, ettei käy köpelösti 😉
 
Muista katsoa majoituksen arvostelut tarkkaan ja sijainti hyvin. Suurissa kaupungeissa hotellin sijoittuminen esimerkiksi metroverkostojen lähelle on suuri plussa ja säästö!!
Jos useampi ihminen sanoo, että hotellissa on ötököitä, se on meluinen tai aamupala on todella huono, niin yleensä kannattaa varmuuden vuoksi uskoa 😀 Kokemuksen syvällä rintaäänellä voin sanoa, että arvostelut kannattaa välillä ottaa vakavasti. Toki pitää osata suodattaa perus “aina valitan kaikesta” tyyppiset arvostelut ja kiinnittää huomiota valtavirran mielipiteeseen. Mielensäpahoittajia riittää aina ja jonkun tyyny on aina kovempi kuin toisen 😉
 

h16Gili Nanggu

 
2. Älä kanna turhaa tavaraa
Matkan pituudesta ja kohteesta riippuen kannattaa miettiä mitä tarvitset mukaan! Monet halpalentoyhtiöt kuten norwegian laskuttaa lennoiltaan vielä ylimääräistä ruumaan menevistä tavaroista. Finnair myöskin on alkanut myymään light lentoja, joissa matkustajan lippuhintaan kuuluu vain käsimatkatavarat.
Pakkaa siis vain sen verran tavaraa / vaatteita kuin oikeasti tarvitset.. Tiedän, se on joka kerta se ikuisuus ongelma ja vaikeaa varsinkin meille naisille! Sitä luulee joka kerta käyttävänsä jokaista vaatekappaletta minkä lomallensa kantaa, mutta kotona laukkuja purkaessa huomaa kuitenkin käyttäneensä vain yhtä mekkoa kymmenestä!
 
DSCN0266
 
Suurin osa lentoyhtiöistä kuitenkin tarjoaa ruumaan menevät matkatavarat, mutta jos jostain syystä matkustatkin esimerkiksi halpalentoyhtiöillä tulee hintaa katselessa muistaa plussailla matkatavaramaksutkin lopulliseen laskuun. Matkatavarat yhteen suuntaan yleensä kustantavat halpalennoilla noin muutaman kympin ja maksimissaan lentohintoihin tulee lisää noin 50euroa.
 
Esimerkkinä vielä mainittakoon, että AirAsian lentoihinkaan ei kuulu ruumaan menevät tavarat ja reppureissatessa suurimmat turhat kulut ovat olleet meillekin lennolla ruumaan mennyt rinkka! Yhdensuuntainen lento Bangkokista Balille, joka on noin 3 000kilometria maksaa ihan maksimissaan vain 100€ ilman tavaroita tai Kuala Lumpuriin reilun 1000kilometrin matka 40€uroa.
 
8c0fb7_846b42e2b2b34a41a4a2da68efc18af3~mv2
 
G0160049
 
3. Matkusta paikasta toiseen halvimmalla tavalla
Jos matkaasi sisältyy kohteen vaihtoja, tai muuten vain lähiympäristöjen tutkailemista, niin vertaile matkustustavat huolellisesti. Välillä siis halvinkaan ei ole ollut järkevintä!
 

G0030008Halvin tapa matkustaa 3euroa ja nopein tapa olisi ollut 9euroa. Jälkeenpäin ajateltuna 9euroa ei olisi ollut hullumpi idea 😀

 
u2Sri Lanka
 
Semi-halpalento säästää aikaa ja lähes ilmainen bussimatka, joka kestää 10tuntia, säästää lompakkoasi. Joten kartoita matkaan käytettävä aika ja sinun oma-aikasi! Katso kaikki matkustustavat lennoista banaanilaivoihin ja tuk tuk ajeluista juniin.
 
4. Matkusta yöaikaan
Jos mahdollista, niin matkusta maasta toiseen tai maan sisällä pitkät matkat yöaikaan! Yöbussit ja junat ovat nykyään luksustasoa ja todellakin halpaa.
 

DSCN0845Yöbussilla Vietnamissa

 
Matkustaminen on yleensä puuduttavaa, joten jos vain osaa nukkua busseissa tai laivoissa niin tämä matkustustapa on todella kätevä. Yöllä matkustamisessa myös säästät hotelliyöpymisen ja turhat lentokenttä nujuamiset sekä venailut.
 
5. Lentökenttäyöt
Usein halpalennoilla lentäessä joutuu tilanteeseen, että lennot joutuu kauttalentämään jonkun kentän läpi. Hyvin usein esimerkiksi AirAsialla tämä kauttalento tapahtuu Kuala Lumpurin LCCT-halpalentoterminaalin kautta (Edit: Nykyäänhän tämä halpalentoterminaali on järjettömän hieno uusi kenttä :D). Halvinta tietenkin on silloin tyytyä kohtaloonsa ja etsiä itselleen parhain spotti kentältä yönsä viettoon.
Lentokenttähotellithan ovat tunnetusti hinnakkaampia, toki poikkeuksiakin löytyy. Reppureissaajan budjetissa ne muutamat viidenkympin hotelliyötkin on arvokkaampia ja sillä rahalla syö viikon!
 

y6Yötä viettämässä

 
Kentillä yöpyminen tietenkin kannattaa vain, jos sinulla on joustava matka-aika. Välillä kohteeseen saapumisaika on ollut liian myöhäinen, esimerkiksi jatkomatkustamista ajatellen ja on ollut järkevämpää jämähtää yhdeksi yöksi kentällä nukkumaan.
Yleensä saattaa taas säästellä kahdenkin matkustajan kohdalla muutaman satasen, kun ei lennä saman päivän aikana, vaan ottaa myöhäsimmän lennon ja seuraavan päivän aikaisimman lennon. Toisinaan taas säästöt, jotka tässä tulevat ovat niin minimaaliset, että jo lentokentällä syömiseen menee enemmän rahaa kuin säästettyihin lentolippuihin.
 
Joten muista vertailla ja laskea todelliset säästöt valinoillesi! Mitä aikaisemmin olet lentoasi ostamassa, niin sitä varmemmin sen halvemmalla saat!
 

b3öitä

 
Ota mukaan matkalle puhallettava niskatyyny, korvatulpat ja silmälaput! Pääset paljon helpommalla, jos yllättäen yövytkin jossain muualla kuin hotellissa.
 
6. Syö ja juo kuin paikalliset
On varmasti sanomattakin selvää, että katuruoka on halvin tapa syödä! Mitä paikallisemmalta meininki näyttää, sitä huokeampi laskusi on. Varma merkki halpohin hintoihin on myös englanninkielisen menun puuttuminen tai ettei menua ole ollenkaan!
 

DSCN0914Ruokapaikka Bangkokissa

 
Ruuat ovat yleisesti myös paljon parempia ja tuoreempia katuruokaloissa, kuin vaikkapa turisteille suunnatuissa ravintoloissa. Miksikö? Mitä suositumpi ruokala on, sitä enemmän tavara siellä liikkuu ja riski saada pilaantunutta ruokaa pienentyy. Turisteja enemmän (yleensä) paikalta löytyy varmasti paikallisia ja paikalliset eivät syö ravintoloissa, vaan katuruokaloissa. Sekaan vain ja testailemaan uusia makuelämyksiä! Matkallahan ollaan kurkistamassa uuteen kulttuuriin ja spagettia saa myös kotona 😉
 

DSCN0165Bangkok

 
DSCN0916
 
Joissain suurkaupungeissa vaihtoehtoja on pilvin pimein ja menut ikkunoissa kuullostavat toinen toistaan herkullisemmilta!! Mutta usein ravintolatkin ovat tyhjiä esimerkiksi lowseasonilla ja päätöstä ei osaa tehdä sen mukaan, missä asiakkaita olisi eniten. Tässä vaiheessa tripadvisor on oiva apuväline. Voit listata kaupungin ravintolat parhaimpien mukaan tai vaikkapa halvimpien!
 
Paikalliset juomat ovat tietenkin järkevämpi valinta. Tuontijuomat ovat kalliita, joten kannattaa avata omat makuhermot uusille tuttavuuksille ja saatat säästää pitkän pennin loma olusia siemailessa.
 

DSCN0880Pussikahvihetki

 
DSCN0620
 
7. Suunnittele
Suunnittele lyhyimmille reissuille vierailupaikat ja retket ennakkoon. Selvitä hintoja, jottet esimerkiksi paikan päällä tule huijatuksi ja maksa ylihintaa. Lue muiden vierailijoiden kokemuksia ja päätä mitä haluat nähdä missäkin paikassa! Tutustu muutenkin mahdollisimman hyvin matkakohteeseesi, ettei tule ikäviä yllätyksiä esimerkiksi lentokenttämaksuissa, viisumeissa jne.
 

universal2Alennukset ja ryhmälippu hinnat kannattaa tarkistaa aina!

 
Jos sinun on tarkoitus mennä pienemmällä budjetilla, niin suunnittele ennalta päiväkohtainen budjetti ja yritä pitäytyä siinä. Laskeskele valmiiksi paljonko sinulla on varaa maksaa hotelliyöltä ja paljonko voit käyttää rahaa ruokailuun ja hömpötyksiin.
Lyhyemmillä matkoilla yleensä budjetista ei edes tarvitse huolehtia ja lomallansa voi keskittyä vain siihen olennaiseen. Itse huomaan lyhyemmilläkin matkoilla nykyään jo vertailevan kaikkea ihan typerääkin ja menen aina melkeinpä sieltä, mistä aidan saa auki halvimmalla.
 
DSCN1354
 
Katso uusimpia kuvia instagramista esimerkiksi joistain vesiputouksista jne. Välillä vesiputouksetkin ovat kuivimillaan ja kävijät ovat saattaneet kuvia jakaessaan tämän kertoa. Saat siis reaaliaikaista informaatiota vierailuista kannattaako ostaa lippua vai ei.
Lataile karttoja puhelimeesi ja liiku nopeammin paikasta toiseen.
 

20160526_104713Suunnitele, budjetoi ja haaveile!

 
8. Tarjousliput
Jos matkakohteillasi tai ajoilla ei ole niinkään väliä ja voit matkustaa milloin vain, niin kannattaa hyödyntää tarjousliput. Lentoyhtiöt pursuavat tarjouslentoja, jotka ovat tietenkin juuri tietyille päiville myynnisäkin. Niitä kannattaa hyödyntää, jos on avoin kaikille vaihtoehdoille.
Suomesta päin katsottuna Lentodiilit.fi sivusto listaa lähes päivittäin uusia matkoja ja tarjouksia! Sivustosta kannattaa tykätä facebookissa ja newsfeedistä poimia itseään kiinnostavia matkoja.
 
DSC03370
 
9. Liiku julkisilla
Varsinkin suurimmat kaupungit euroopassa, jenkeissä tai aasiassakin tarjoavat hyvät julkiset kulkuyhteydet suosituimmilla alueilla. Käytä niitä! Ne ovat takseja halvempia vaihtoehtoja, mutta myös ekologisempia ja säästävät aikaa!!
 

downtown4Esimerkkinä 7päivän Tap-card Losissa maksoi 25$! Se sisälsi bussit, metrot ja ilmajunat.

 

u6Seisomapaikoilla Sri Lankalla junassa

 
Pääset samalla paikallisten kulttuuriin kiinni paremmin ja näet läheltä heidän arkeaan!
 
10. Tunne valuutta
Selvitä ajoissa raha-asiat kuntoon! Onko halvempaa vaihtaa etukäteen, nostaa paikanpäältä, vaihtaa lentokentällä, mikä kurssi missäkin jne. Itse suosin rahan nostamista paikan päältä, mutta siinäkin on aina ongelmansa. Esimerkiksi Indonesiassa ei pystynyt nostamaan kerralla kuin 1 000 000rupiaa eli noin 60€ silloisella kurssilla.
Olimme menossa saarille, joissa ei ollut automaatteja joten iso tukku tarvittiin muutaman viikon tarpeisiin ja voitte kuvitella, kuinka monta kertaa miljoonia sieltä piti yksitellen nostella 😀
 

b13Alempi on vahentunut raha

 
Indonesiassa meille annettiin vanhaa rahaa vaihtorahana ja Kambodzassa maksettiin sekaisin dollareilla ja paikallisella valuutalla yms. Tutustu siis siihenkin ennaakkoon ja vältät ikävät yllätykset kohteessa, kun tajuat ettet ole taaskaan nostanut tarpeeksi rahaa! 😀
 
Näiden sanojen ja kuvien siivittämänä ihanaa alkanutta viikkoa ja muistakaa haaveilla <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *