Kroatia

Kroatia – 8 vinkkiä Adrianmeren suosikki kohteeseen

Adrianmeren kauneimmaksi kohteeksikin tituleerattu Kroatia, on todellinen Balkanin helmi ja sen suosio suomalaisten kesälomakohteena, on vuosien varrella vain kasvanut. Mihin tahansa Kroatiassa matkustatkaan, vastassasi on kaunis vanhakaupunki tai kimaltavan turkoosi meri. Parhaimmassa tapauksessa löydät valitsemastasi kohteesta molemmat.
 

KroatiaDubrovnik

 

Kaunis, ihana sekä monipuolinen Kroatia

 
Kroatian kauniita saaria ei liioin voi kehua. Välimerellinen ilmasto, turkoosi vesi sekä mukulakiviset rannat, tekevät suloisista pienistä merenranta kylistä ainutlaatuisia kohteita. Pienien kylien kapeat kujat jäätelöbaareineen kutsuvat vilvoittelemaan varjoihinsa keskipäivän kuumuudessa, kun taas iltaisin kadut valtaa romanttisen välimerellinen tunnelma. Upeiden saarien lisäksi Kroatia tarjoaa myös historiallisia linnoitettuja kaupunkeja. Historian täyteiset kaupungit, kuten Dubrovnik sekä Split, ovat kummatkin erinomaisia kohteita kaupunkilomaa etsiville matkailijoille. Splitissä voit tutkia hurmaavaa, vankkojen muurien sisälle rakennettua vanhaakaupunkia, kun taas Dubrovnikissa voit esimerkiksi tutustua kaupunkiin erilaisten turistikierrosten kautta. Jos kuitenkin kaipaat kaupunkilomien ohella myös enemmän luontoa, löytyy Kroatiasta myös erinomaisia kansallispuistoja.
 

KroatiaSplit

 

Tässä minun vinkit Kroatiaan

 
1. Krkan kansallispuisto, Keski-Kroatia
Krkan Kansallispuiston turkoosina kimaltelevat vesiputoukset ovat yksi Kroatian suosituimmista turistinähtävyyksistä, eikä suotta. Esitteissä luvatut kirkkaan turkoosit vesialtaat putouksineen sekä kauniin vehreät maisemat, ovat nimittäin totta.
Suosittu Kansallispuisto houkuttelee satoja vierailijoita päivittäin, joten suuntaa putouksille mahdollisimman aikaisin ja nauti puiston tarjoamista henkeäsalpaavista maisemista lähes privaatisti.
 
Lue lisää Krkasta: Linkki Krka blogiin
 
Kroatia
 
Krka (3)
 
2. Split, Keski-Kroatia
Split tarjoaa matkailijoille monipuolisesti tekemistä. Vanhankaupungin kapeat kadut ihastuttavat ja Diocletianuksen Palatsin kellotornista pääset ihastelemaan koko vanhankaupungin kauneutta yläilmoista käsin. Rannan bulevardi herää loistoonsa iltaisin, kun sen marmoriset kadut täyttyvät onnellisista lomailijoista.
Luontoa kaipaavalle Marian kukkulan puistot sekä kävelyreitit tarjoavat oivan pakopaikan kaupungin kuumuudesta. Upeiden, Adrianmerelle sekä Splitiin avautuvien maisemien lisäksi, kukkulalta löytyvät kirkko sekä suuri valkoinen risti.
Tämän lisäksi Splitistä löytyy myös useita isoja ostoskeskuksia sekä muutama ranta.
 
Lue lisää Splitistä: Linkki Split blogiin
 
Kroatia
 
Kroatia
 
Kroatia
 
Split (9)
 
Split (8)
 
Split (3)
 
Kroatia
 
3. Supetar, Keski-Kroatia
Splitin edustalta löytyvä pieni Bračin saari, on oiva kohde rauhalliselle lomailijalle. Sen satamakaupunki Supetar, on todella kaunis sekä tunnelmallinen. Supetarissa ihastuttavat sen pienet kiviset rannat sekä turkoosin eri sävyissä kimaltava vesi. Sataman alue herää iltaisin eloon, kun perheet, pariskunnat sekä ystäväporukat kerääntyvät ravintoloihin illan viettoon. Supetarista on helppo tehdä bussilla päiväretkiä ympäri saarta tai lähteä laivan kyydissä päiväksi vaikkapa Splitiin.
 
Lue lisää Supetarista: Linkki Supetar blogiin
 
Supetar (3)
 
Supetar (1)
 
Supetar (2)
 
4. Bol, Keski-Kroatia
Bračin saarelta löytyvä Bol, on yksi Kroatian postikorttikohteista. Bol on nimenomaan tunnettu sen erikoisesta muodostaan, mutta myös täydellisen kirkkaista turkooseista vesistä. Sen suosio päiväretkikohteena on kasvanut ja kesäsesongilla tyhjää rantatuolia on hankala löytää. Bol onkin parhaimmillaan esimerkiksi toukokuussa, juuri ennen kesälomasesonkia.
Päiväretki Splitistä Boliin onnistuu helposti. Nappaa Jadralinen aamulautta ja suuntaa Supetarin bussiasemalle. Bussiasemalta osta suoraan menopaluulippu ja varmista bussien paluu aika. (Viimeinen bussi on suosituin, joten ole ajoissa jonottamassa siihen.)
Bussimatka Supetarista Boliin kestää noin tunnin.
 
Lue lisää: Linkki Bol blogiin
 
Bol (2)
 
Bol (3)
 
Kroatia
 
5. Dubrovnik, Etelä-Kroatia
Dubrovnikin historiaa huokuvat kadut sekä kujat ovat uskomattoman kauniita. Dubrovnik on tällä hetkellä varmasti yksi Kroatian suosituimmista kohteista ja siihen on pitkälti vaikuttanut suosittu Game of Thrones sarja. Dubrovnik on todellakin vierailemisen arvoinen kohde, joten sinne kannattaa varata aikaa enemmän kuin vain päivä. Dubrovnikin lomaan voi yhdistää kätevästi vierailun myös naapurimaissa, Montenegrossa tai Bosnia-Hertsegovinassa. Maiden halki matkustaminen bussin kyydissä on halpaa ja helppoa.
 
Dubrovnik (3)
 
Kroatia
 
Dubrovnik (1)
 
Kroatia
 
Kroatia
 
Dubrovnik (9)
 
6. Vodice, Keski-Kroatia
Vodice sijaitsee Adrianmeren rannalla, Splitistä noin 90 kilometrin päässä. Kirkkaat vedet sekä idyllinen vanhakaupunki houkuttelevat matkaajia tähän piskuiseen merenranta kylään. Vodice sopii todella hyvin lapsiperheiden kanssa matkustaville ja kylästä löytyykin useampi uima-allas hotelli, aivan rannan kupeesta. Myös Krkan upeat putoukset sekä kansallispuisto sijaitsevat muutaman kymmenen minuutin päässä Vodicesta. Läheisestä Sibenikin kaupungista löytyy kauniin vanhankaupungin lisäksi hyvät shoppailumahdollisuudet.
 
Lue lisää Vodicesta: Linkki Vodice blogiin
 
Kroatia
 
Vodice (3)
 
Kroatia
 
7. Zadar, Keski-Kroatia
Zadarin kaunis kaupunki sijaitsee vain noin tunnin ajomatkan päässä Vodicesta. Zadarin vanhakaupunki on yksi Kroatian kauneimmista ja sitä on jopa verrattu osittain Dubrovnikin vanhaankaupunkiin. Kaupungista löytyy paljon erilaisia nähtävyyksiä ja sen yksi erikoisimmista nähtävyyksistä on Meriurut, jotka ovat ikään kuin rappuset suoraan mereen. Meriveden liike saa urut soimaan, ja rappusilla istuessa kuuntelet koko ajan meren luomaa urkukonserttia.
 
Zadar (3)
 
Zadar (2)
 
Kroatia
 
8. Trogir, Keski-Kroatia
Trogirin vanhakaupunki on vain kymmenen minuutin päässä Splitin lentokentältä. Trogirista löydät idyllisen vanhankaupungin kauniine rantabulevardeineen, kirkkoineen sekä palatseineen. Vanhakaupunki on listattu UNESCOn maailmanperintökohteeksi.
Vanhankaupungin lisäksi, Trogirista löytyy muutama ranta.
 
Trogir (4)
 
Trogir (3)
 
Trogir (5)
 
Kroatia
 
Kroatia
 

Mikä on sinun lempikohteesi Kroatiassa?

 
Split (1)
 
Supetar (4)
 
Dubrovnik (7)
 
Krka (2)

14 Comments

 • Susanna

  Dubrovnikissa olen käynyt kerran risteilyn muodossa, mutta myös vesiputouspuistot kiinnostaa ne olisi hienoa nähdä! Sisiliassa olen käynyt useita kertoja ja sieltä voin suositella Taorminaa ja naxosta, tai vähän pienempiäkin rantakyliä. Rantojakin on monenlaisia kuten hiekkarannat ja laavakivirannat ja ne ovat onneksi vielä ilmaisia ilman sisäänpääsymatkoja. Kun taas Rooman läheisillä ja Riminillä oli jo kaikenlaisia lippukojuja rannoilla

  • Sandra

   Kroatiassa on kauniita rannikkokaupunkeja! 🙂 Juuri varasin matkan Sisiliaan, joten kohta sinne sitten seikkailemaan ja tutkimaan saaria. 🙂

 • Terhi

  Pidän kovasti Kroatiasta, erityisesti Splitistä. Tuolla Zadarissa en ole koskaan käynyt, nuo meriurut olisi kiva nähdä.

  • Sandra

   Ne oli tosi mielenkiintoiset! 🙂 Tuntui hauskalta istuskella ja kuunnella urkuja. Split on upea kohde!

 • Eeva / Eevagamunda-blogi

  Kroatiaan olen päässyt tutustumaan vain pääkaupunki Zagrebin verran. Rannikko kyllä kiinnostaa, tässä oli sinne ihania vinkkejä! Olen varma, että rakastuisin noihin seutuihin, kuten tähän mennessä kaikkiiin Välimeren alueen maihin yleensäkin 🙂

  • Sandra

   Kannattaa joskus tutustua enemmän. 🙂 Kroatia on todella upea ja varsinkin naapurimaa, Montenegro.

 • Tiina Johanna / Kookospalmun alla

  Todella upeita maisemia ja tunnelmaa Kroatiassa! Itse en ole koskaan vielä päässyt käymään ja haaveilen siitä todella. Erityisesti näiden kuvien myötä tuli niin vesi kielelle, pakko päästä pian! Hyvä myös saada vähän tietää, että tuo matkustaminen bussilla maasta toiseen olisi edullista ja helppoa, sillä esimerkiksi Montenegro houkuttaisi minua myös kovasti tämän ihanan Kroatian lisäksi! 🙂 Hyviä reissuja teille tälle vuodelle!

  Tiina
  http://www.kookospalmunalla.fi

 • Jenna / Huge passion for life

  Kroatiassa on tullut seikkailtua useammassa kohteessa, mutta tässä listassa oli itselle monta uutta tuttavuutta. Split ei sytyttänyt laisinkaan, mutta noille saarille voisin lähteä uudestaan. Nyt vain tuntuu Italia houkuttavan maana enemmän kuin Kroatia. 🙂 Ihanan väristä on kyllä tuo vesi.

 • Sari / matkalla lähelle tai kauas

  Eikös Splitissä oleva kukkula ole Marja In kukkula?
  Kroatiassa parasta on kaikki paikat, joissa olen käynyt. Käynyt olen Splitissä, Dubrovnikissä, Bracissa, Hvarissa, Elafiti saarilla ja aivan mahtavassa Plitvicessä. Vielä haluaisin käydä ainakin Trogirissa, Korculassa ja Pulassa.

 • Espanjaan

  Tuttuja ja kivoja paikkoja enimmäkseen minullekin, ja hyviä vinkkejä, vaikka omat muistoni ovatkin enimmäkseen jo noin viidentoista vuoden takaa. Viime syksynä ajoimme Montenegroon ja siitä olen kanssasi erittäin samaa mieltä, ihan suosikkikohde! Ja erityisesti luonto, vuoret ja järvet. Oletko Kroatiassa tutustunut Istriaan? Vietimme siellä kierrellen kerran pari viikkoa. Erityisesti Rovinjin kaupunki jäi kivana mieleen. Muuten Istrialla näkyy italaialaisten turistien vaikutus vielä enemmän kuin muualla Kroatiassa.

 • Katja

  Vuosi sitten tuli tehtyä viikon roadtrip Kroatiassa, ja ihastuttiin kovasti! Erityisesti nuo luonnonpuistot ja maaseutu, kaupungit oli meidän makuun turhan turistisia ja täynnä ihmisiä vaikka muuten kivoja olikin.
  Kaikista suurimman vaikutuksen kaupungeista teki Makarska, ja luontokohteista sen vieressä oleva Biokovo. Sinne täytyy vielä päästä uudestaan.

 • Sandra

  Olipas kivoja vinkkejä tässä postauksessa. Itse olen käynyt Splitissä, Krkassa ja Dubrovnikissa, joten seuraava reissu suuntautuisi varmasti jonnekin pienemmälle paikkakunnalle. Tässä tulikin jo pari hyvää vaihtoehtoa. Kroatia on nyt (valitettavan) suosittu turistikohde, mutta toivottavasti syrjemmällä pääsee suurista massoista pakoon.

 • Virpi/Hätälasku matkablogi

  Oi miten ihania kuvia. Kroatia kyllä kiinnostaa ja ehdottomasti sinne täytyy joskus mennä. Tästä sai hyvän kuvan näistä eri kaupungeista, joita oon aina silloin tällöin vilkuillut, että mihin näistä sitten menisi, kun Kroatian aika on. 🙂

 • Sonja | FIFTYFIFTY

  Itse en ole käynyt kuin Dubrovnikissa, mutta se olikin aivan upea kohde, turistimassoista huolimatta. Kroatiaan pitää ehdottomasti päästä uudestaan, eritysesti kiinnostaa nuo kansallisouistot kuten Krka ja sitten Istrian seutu. Ylipäänsä tuo Adrianmeren alue on huikaisevan kaunista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *