Montenegro

Kotoisa ja ihastuttava Kotorinlahti

Kotorinlahden kuvankaunis poukama on pikkuhiljaa vakiinnuttamassa paikkaansa suomalaisten matkakohdelistalla ja yhä useamman kesälomakohteista se tänä kesänä löytyy. Kotoriin on myös helppo tehdä päiväretkiä muualta Montenegrosta tai sitten hypätä vaikkapa Dubrovnikista bussin kyytiin ja hurauttaa rajan yli.

Kotorinlahden yksi suosion syy on sen kauneus. Vanhankaupungin viehättävät pienet kujat kutsuvat ohikulkijan astumaan syvemmälle kaupungin uumeniin sekä seikkailemaan tiensä vanhoille linnoituksille.

 


Kotorinlahti

 
kotor9 (1 of 1)
 
Kotorinlahti

Päivisin vanhankaupungin kujat täyttyvät turistiryhmistä, eikä hiljaisia hetkiä keskikesän turistikaudella tule.
Tämän takia esimerkiksi toukokuu tai syyskuu on erittäin hyvä aika Montenegrossa vierailuun.

 
Kotorinlahti
 
kotor7 (1 of 1)
 
Kotorinlahti
 

Kotorinlahden kuuluisin nähtävyys on tietenkin 1200 metrin korkeuteen kohoava Kotorin linnoitus. Keskiaikaisen linnoituksen rippeet ovat hallitseva näky niin alhaalta kuin ylhäältäkin, eikä vierailua ylös asti kannata jättää väliin. Päästäkseen vierailemaan ylhäällä asti, täytyy olla kuitenkin valmis astelemaan 1350 rappusta ja maksamaan 8€ sisäänpääsymaksu. (sisäänpääsyyn oli alle vuodessa tullut neljän euron hinnankorotus)
Suosittelen ajoittamaan linnoituksella käymisen mahdollisimman aamuun tai iltaan. Keskipäivän auringonpaahteessa kipuaminen rappusia pitkin käy hyvä kuntoisenkin voimille ja onhan se tullut jo useasti todistetuksi, kuinka kuvatkin näyttävät paljon paremmilta lempeässä ilta- tai aamuauringossa.

 
Kotorinlahti
 
Kotorinlahti
 
ko37 (1 of 1)
 
ko30 (1 of 1)
 

KotorinlahtiTunnelmallinen ilta aurinko valaisi lahden täydellisesti.

 
Kotorinlahti
 
ko24 (1 of 1)

ko26 (1 of 1)Ennen huipulle pääsyä, löytyy hieman rapistumaan päässyttä linnaa.

 
ko32 (1 of 1)
 
Kotorinlahti
 

kotor13 (1 of 1)Linnoitus ja muurit alhaalta katsottuna.

 

ko40 (1 of 1)Sydän, kitara vai jotain muuta?

 

Kotorinlahden satama-alue on vanhankaupungin lisäksi erittäin vilkas ja joka päivä lahdelle seilaakin useita risteilyaluksia Unescon maailmanperintökohteeksi listattua kaupunkia ihastelemaan. Toukokuussa jättimäisiä risteilijöitä saapui satamaan muutama päivässä, mutta vilkkaimpina kesäkuukausina niitä saattaa käydä lahdella pyörähtämässä jopa neljäkin.

 
Kotorinlahti
 
Kotorinlahti
 

Jo toistamiseen päädyin valitsemaan majoituksen muualta kuin Kotorista ja tämänkertaiseksi paikaksi valikoitui Prcanj niminen kylä. Prcanj sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Kotorista ja on oikein oiva tukikohta sijaintinsa puolesta. Kuitenkin, jos aiot viettää paljon aikaa Kotorissa majoitus kannattaa valita jostain Kotorin liepeiltä. Lahden ympäri kulkee kyllä paikallisbussi, mutta mitään tarkkoja aikatauluja ei ole. Busseja menee kerran tunnissa ja lippu maksaa reilun euron verran.

 

Miksi minä sitten päädyn joka kerta majoittumaan niin kauaksi Kotorista?
Airbnb. Ensin rakastun taloon, sitten katson missä se on ja sitten varaan sen.
Yksi parhaimmista jutuista Kotorinlahdella on Airbnb majoitusten huikea taso. Karsastan ajatusta viettää hellepäiviä kohteissa ilman uima-allasta ja yleensä varaankin jonkun ihanan talon altaalla varustettuna, eikä siinä vaiheessa sijainnilla ole niin suurta merkitystä. Tai tietenkin on sen verran, että bussille pitää olla käveltävä matka, kylältä pitää löytyä muutama ravintola sekä ainakin yksi kauppa.

 

ko7 (1 of 1)Rauhallinen Prcanj

 
kotor (1 of 1)
 
kotor3 (1 of 1)
 

KotorinlahtiRakastuin tähän Airbnb asuntoon välittömästi sen nähtyäni. Noin 90€:n yö hintaan saimme kahden makuuhuoneen asunnon keittiöllä, kahdella kylpyhuoneella sekä pienellä uima-altaalla. Aamuauringossa kylpevä Kotorinlahti on tyrmäävän kaunis näky, enkä vaihtaisi näitä hetkiä mihinkään.

 
kotor4 (1 of 1)
 

kotor6 (1 of 1)Asunnon omistaja Anna, oli mielettömän ystävällinen sekä avulias. Hän auttoi meitä maahantulo rekisteröitymisen kanssa sekä kaikissa
mahdollisissa kysymyksissä mitä vain taas keksinkään kysyä.

 
Linkki asuntoon löytyy tästä.

 
ko1 (1 of 1)

Ainoa pieni miinus oli jäätävän pitkä sekä jyrkkä ylämäki asunnolle. Jaakon jalan murtumisen takia jouduimme kuitenkin kulkemaan Kotoriin taksilla, joten mäkeä ei montaa kertaa tarvinnut kivuta ylöspäin.
Taksi asunnolta Kotoriin maksoi noin 5,50€, eli kolmelta hengeltä melkeinpä saman verran kuin bussikin.

 
ko6 (1 of 1)
 
ko5 (1 of 1)
 
ko3 (1 of 1)
 

Viime vuonna valitsimme majapaikan Morinj nimisestä kylästä, jonka maisemat olivat myöskin ainutlaatuiset.
Viime vuotisesta Kotorin seikkailusta voit lukea tästä:
Päiväretkellä kuvankauniissa Kotorissa
Lavender Bay – Kotorinlahden helmi

 
monte13 (1 of 1)
 
mont (1 of 1)
 

Lue myös Montenegron upeista Kansallispuistoista:
Durmitorin upea Kansallispuisto
Serpentiinitietä pitkin Lovcenin Kansallispuistoon
Vaikuttava Skadar järvi sekä Montenegron Niagaran putous
Budva – Kaunis Plaza Mogren sekä turistien täyttämä vanhakaupunki
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *