Korona päiväkirjat,  Raja Ampat

Korallien uudelleenistutus projekti – Doberai Private island, Raja Ampat

Oletko ikinä tullut ajatelleeksi korallien tai koralliriuttojen tärkeyttä ihmiskunnalle? Onko koralliriutta sanana ollut vain kaukainen asia, josta naapuri on kertonut innoissaan Thaimaan matkan jälkeen? Vaikka suurin osa maailman koralliriutoista sijaitseekin useiden tuhansien kilometrien päässä meidän kylmästä pohjolasta, on niiden hyvinvoinnilla vaikutusta myös meidän elämään täällä maapallolla. Nimittäin sen lisäksi, että yli 500 miljoonaa ihmistä ympäri maailman ovat riippuvaisia koralliriutoista joko ravinnon tai elinkeinon takia, niin myös riutta-organismit ovat tarjonneet lääkkeitä astman, niveltulehduksen ja eräiden syöpien hoitoon. Joten tervetuloa pienelle tutkimusmatkalle mertemme mielenkiintoisimpaan paikkaan ja seuraamaan kuinka meidän korallien uudelleenistutus projekti täällä Raja Ampatilla oikein tapahtui.
 
Korallien uudelleenistutus
 
Alun pohjustuksen jälkeen on varmasti sanomattakin selvää, miksi koemme täällä päiväntasaajan tienoilla koralliriuttojen hyvinvoinnin olevan meille tärkeä asia. Itseasiassa koralliriuttojen hyvinvointi on meille täällä Länsi-Papualla niin tärkeä asia, että heti kun kuulimme koronaviruksen sulkevan resortin kuukausiksi, niin me päätimme aloittaa oman koralliriuttojen elvytys projektin. Yksi sukellusopettajistamme on tehnyt vastaavanlaista projektia Indonesian Jaavalla ja hänen innoittamana tartuimmekin heti täällä tuumasta toimeen ja projektin suunnitteluun. Onkin tähän alkuun todettava, että tapoja korallien kasvattamiseen on monia. Erilaista teknologiaa kehitetään jatkuvasti auttamaan korallien istutuksessa ja onkin ollut mahtavaa päästä tämän kautta tutustumaan erilaisiin tapoihin. Tämä meidän tapa on hyvin perinteinen, eikä sisällä minkäänlaisia hienoja innovaatioita tai elektronisia säteilyjä.
 
eristyksissä (5)
 

Mitä koralli ja koralliriutta ovat?

Koralleja on monenlaisia ja ne kuuluvat eläinkuntaan, tarkemmin sanottuna polttiaiseläimiin. Kivikorallit ja pehmytkorallit eroavat toisistaan ulkomuodoltaan, mutta myös rakenteeltaan. Tässä jutussa tarkastellaan tarkemmin kivikoralleja, sillä niistä koralliriutat suurelta osin muodostuvat.
Kivikorallit rakentuvat kalkkirungosta, niihin kiinnittyneistä polyypeistä sekä niissä symbioottisesti elävistä zooksantelleista. Useimmat korallit ovat tuhansien polyyppien muodostamia yhdyskuntia ja korallipolypsit, jotka rakentavat riutan, selviävät muodostamalla symbioottisen suhteen mikroskooppisten zooksantelli levien kanssa. Korallit tarjoavat levälle suojaa sekä ravintoaineita, kun taas zooksantelli antaa korallille energiaa, happea sekä ruokaa vaihtokauppana.
 

Korallien uudelleenistutusMuiden polttiaiseläinten tapaan korallipolyypit muodostuvat kahdesta solukerroksesta: ulkokuoresta eli ektodermistä ja
sisäkerroksesta eli entodermistä. Ne ympäröivät pussimaista ontelovatsaa. Kahden solukerroksen välissä on
mesoglea-nimistä väliainetta, jossa ajelehtii irtosoluja. Ontelovatsan suuaukon ulkoreunaa reunustaa suulevy.

 
RajaAmpat_2020 (8)
 
Kivikoralleilla suuta ympäröi kuusi tai kuudella jaollinen määrä pyyntilonkeroita. Korallin polyyppieläin pyydystää vedestä planktonia pyyntilonkeroillaan ravinnokseen. Jotkut korallit kuitenkin saalistavat selkärangattomia eläimiä ja pikkukaloja suulonkeroiden polttiaissoluilla. Monet kivikorallit puolustavat elintilaansa aggressiivisesti ja toisen lajin yksilön tullessa liian lähelle ne voivat kasvattaa taistelulonkeroita, jotka ovat jopa viisi kertaa normaaleita pyyntilonkeroita pidempiä.
Samaa lajia olevien korallien kasvu saattaa taasen kiihtyä, kun samasta perheestä otettuja palasia istutetaan lähekkäin. Mikrofragmenting on yksi korallien kasvatuksen uusimmista innovaatioista, joissa ideana on hajottaa yksi korallin pala mahdollisimman pieniksi paloiksi. Sen jälkeen palaset asetellaan lähekkäin toisiaan kasvamaan, jolloin ne saavat voimaa toisistaan ja kasvavat nopeammin.
 
koralliprojekti3
 
Kivikorallit voivat lisääntyä joko suvuttomasti jakautumalla, eli kloonaamalla itseään tai suvullisesti vapauttamalla kerran vuodessa munansa veteen.
Koralliriutta syntyy, kun useampi kivikoralli jakautuu merenpohjassa rakentaen yhtenäisen rakennelman. Näin Doberainkin uusi koralliriutta tulee keinoteikoisesti syntymään.
 
koralliprojekti4
 

Korallien tärkeys maailmalle

Koralliriuttoja verrataan usein valtamerten sademetsiksi ja keuhkoiksi. Korallit imevät hiilidioksidia ilmakehästä ja muuttavat sen hengitettäväksi hapeksi. Tällä tavalla ne säätelevät ilman ja veden lämpötilaa meille kaikille. Koralliriutat ovat levittäytyneet 250 000 neliökilometrin laajuudelle ja ovat elintärkeitä meren biologiselle monimuotoisuudelle. Vaikka ne siis peittävätkin vain 0,1% maailman meristä, niin silti riutat tarjoavat kodin jopa yli 4000 erilaiselle kalalajille, 800 korallilajille ja tuhansille muille kasvi- sekä eläinmuodoille.
Kaiken tämän lisäksi korallit suojaavat rannikkoja kulumiselta ja eroosiolta. Ne myös vähentävät hurrikaanien ja tsunamien aiheuttamia tuhoja.
 
Korallien uudelleenistutus
 

Mikä koralliriuttoja uhkaa?

Yksi suurimmista uhkista koralleille on varmastikin ilmastonmuutos. Sen seurauksena merenpinta kohoaa ja vedet lämpenevät. Kun vesi lämpenee liikaa, korallit stressaantuvat ja karkottavat symbioosissa elävät zooksantelli levät pois. Ja koska korallit saavat valtaosan tarvitsemistaan ravinteista leviltä, niin ajan kanssa ilman niitä korallit nääntyvät ja haalistuvat. Tämän lisäksi monissa maissa koralleja uhkaa liikakalastus tai kalastaminen esimerkiksi dynamiitilla. Indonesia on yksi niistä surullisen kuuluisista maista, jotka ovat vuosia käyttäneet kalastukseen hyvinkin kyseenalaisia tapoja. Seuraavana uhkana tulee tietenkin biohajoamattomat jätteet, kemialliset jätteet, sekä joissain tapauksissa myös turismi. On ennustettu, että jos maailma jatkaa samaan malliin, niin vuoteen 2050 mennessä kaikki maailman korallit olisivat kuolleita.
 
DJI_0322 (3)
 
Pienillä arkisilla asioilla voimme kuitenkin vaikuttaa merien hyvinvointiin. Esimerkiksi seuraavalla lomalla, voimme tavallisen aurinkorasvan sijasta valita sen astetta ekologisemman aurinkorasvan kaupanhyllyltä. Lomailijat käyttävät miljoonia litroja aurinkorasvaa vuosittain ja mihinkä muualle ne liukenevat kuin suoraan mereen. Joten myös aurinkorasvat joita käytämme itsemme suojana, pitäisi olla koralli ystävällisiä maailman merien suojelemisen vuoksi. Kirjoitinkin muutama vuosi sitten yhteistyössä Avènen kanssa jutun heidän ympäristöystävällisistä aurinkosuojatuotteistaan. Jutun voit halutessasi lukea tästä.
 
Nyt kun olemme kerranneet hieman biologiaa, yleistä asiaa maailman koralleista sekä paasanneet uhkista, voimme siirtyä varsinaiseen asiaan, eli meidän korallien uudelleenistutus projektiin.
 
RajaAmpat_2020 (11)
 

Projektin aloittaminen ja sen alkutaival

Koronaviruksen jo jyllätessä maailmalla, projektin ensimmäinen osio oli selvittää tarvittavien materiaalien saatavuus. Olisiko meillä minkä verran omasta takaa materiaalia riutan pohjaksi, millä kiinnitys tapahtuisi ja mitä muuta projekti vaatisi? Maailman tilanteen ollessa tämä, ei siis tullut kysymykseenkään tilata projektia varten materiaaleja mistään resortille. Meidän oli pärjättävä projektimme kanssa niillä materiaaleilla mitä Waisain lähikylästä olisi saatavilla. Harmittikin huomata, että hankkimalla esimerkiksi ekologista liimaa, olisimme saaneet tehtyä tämän projektin paljon luontoystävällisemmin. Esimerkiksi Thaimaasta löytyvä suomalaisomisteinen Fast Manta sukellusyritys teki vastaavanlaisen projektin Ao Nangissa käyttäen tavallista superliimaa korallien kiinnityksessä. Seuraavalla kerralla haluammekin kokeilla myös tätä tapaa!
 

koralliprojekti5

 

Materiaalien lisäksi meidän tuli miettiä myös tarkoin koralliriutalle sopiva paikka. Missä saaren ympäristössä olisi parhain, valoisin ja suojaisin paikka uudelle riutalle? Vietimmekin muutaman päivän meressä vain tarkkaillen virtauksia, vuorovesiä ja muita ympärillä olevia koralleja.
Selviytyäkseen koralli tarvitsee matalan noin 2-3 metrin syvyydessä olevan paikan, auringonvaloa, puhdasta / kirkasta vettä, 26–32° asteisen lämpötilan sekä tietenkin suolaisen veden.

 
RajaAmpat_lockdown (2)Korallit kasvavat parhaiten matalassa vedessä, jolloin auringonvalo saavuttaa korallit.
Eri alueilla asuvat erilaiset korallilajit kestävät erilaisia ​​lämpötilanvaihteluita, mutta yleensä
korallit elävät kuitenkin 26–32° asteisessa ympäristössä. Puhdas vesi on riutalle myös ehdottoman tärkeää ja esimerkiksi
liian lähelle johdettu jätevesi saattaa sisältää liian paljon ravintoaineita, jotka aiheuttavat merilevää.

 
Doberain saaren edestä löytyi hyvin nopeasti muutama täydellinen paikka, jonne rakentaa uusi eheä koralliriutta. Paikka, joka oli jo osittain tuhoutunut Doberain edustalla oli useiden vuosien aikana kokenut muutamia valitettavia asioita, jotka vaikuttivat riutan osittaiseen tuhoutumiseen. Veneliikenteen ja paikallisen kalastamisen lisäksi myös yhtenä tehokkaana tuhoajana täällä on ollut korallia syövä piikkikruunu (Crown of thorns starfish). Piikkikruunu on Indopasifisilta merialueilta löytyvä suurikokoinen, myrkyllinen meritähtilaji. Se syö ravinnokseen elävää korallia ja leviää todella nopeasti. Olemmekin koronaviruksen järjestämänä vapaa-aikana keränneet merestä niitä useita kymmeniä ja tarkastamme riuttoja tasaisesti niiden varalta.
 
eristyksissä (16)
 

koralliprojekti16Piikkikruunut kerätään korallien päältä pitkällä tikulla ja sujautetaan säkkiin keräilyn ajaksi.
Piikkikruunut voidaan hävittää joko polttamalla tai valelemalla ne etikalla sekä hautaamalla.

 
Riutan pohjarakennelmaa varten halusimme käyttää saaren toiselta puolelta löytyneitä helmen viljelijöiden hylkäämiä häkkejä.
 

toinenviikko_2 (1 of 1)
 
koralliprojekti14Häkit ovat lojuneet merenpohjassa kymmenisen vuotta. Niiden putsaaminen levästä on aikaa vievää puuhaa.

 

koralliprojekti13Putsaus käynnissä

 
RajaAmpat_2020 (13)
 
Kun häkit oli kerätty sekä putsattu, oli aika viedä ne takaisin mereen uusille paikoille. Jotta koralliriutan pohjarakennelma olisi vakaa sekä pysyisi paikoillaan merenpohjassa, piti meidän täyttää häkit kivillä.
 

toinenviikko_1 (1 of 1)Häkit löysivät nopeasti uudet paikkansa merenpohjasta ja niiden vakauttamiseen käytettiin pohjasta löytyneitä irtokiviä.

 

RajaAmpat_2020 (5)Ensimmäiset häkit aseteltiin sattumanvaraisesti pohjaan. Näihin häkkeihin kiinnitettiin 62 korallia.

 

Korallien uudelleenistutusMyöhemmässä vaiheessa innostuimme tästä projektista niin kovasti, että päätimme tehdä koko projektin uudestaan.
Seuraavaksi paikaksi valikoitui hieman tasaisempi maasto merenpohjasta ja
häkeistä kirjoitettiin pohjaan DOBERAI. Kirjoitukseen laskettiin tarvittavan 100 korallin palasta.

 
Samaan aikaan pinnalla, osa työntekijöistä teki sementistä sopivan kokoisia ja muotoisia alustoja korallin palasille. Muutaman päivän kuivumisen jälkeen alustat upotettiin mereen keräämään planktonia sekä bakteereja. Tämä helpottaa korallien sopeutumista uuteen kasvualustaansa.
 
Korallien uudelleenistutus
 

koralliprojekti15Ariep teki jokaiseen alustaan pienen syvennyksen korallia varten sekä reiät sivuille häkkeihin kiinnitystä varten.

 
Seuraavaksi meillä olikin vuorossa sopivien korallien etsintä. Kivikoralli, jota lähdimme etsimään ja kasvattamaan oli nimeltään Acropora branching. Acropora branching on kivikorallilaji, joka on yksi yleisimmistä korallilajeista koralliriutoilla. Uudelleen istutettavat korallit voivat olla joko koralliriutasta jo irronneita eläviä palasia tai sitten suuremmasta korallista varovasti irrotettuja pieniä palasia. On tutkittu, ettei suurista pesäkkeistä otetut pistokkaat ole emopesäkkeelle haitaksi. Jo muutamassa viikossa on huomattu, että leikkausalue aloittaa kasvattamaan uutta tuoretta kudosta leikatun tilalle. Joten mekin keräsimme irronneita palasia sekä pistokkaita kotiriutaltamme sekä viereisen Gam saaren edustalta.
 

koralliprojektiAcropora branching

 
Korallien uudelleenistutus
 
Kiinnitimme korallit pala kerrallaan alustaan sementillä. Elävä koralli saa olla pinnan yläpuolella vain hetken ajan, joten tämä operaatio oli suoritettava nopeasti. Säilytimme korallin palasia merivedellä täytetyssä astiassa ja nopeasti teimme linjastomaisesti alustaan kiinnittämisen. Yksi teki sementistä ”kukkulan” alustalle, yksi kiinnitti korallin ja kolmas otti niitä vastaan meressä.
 
Korallien uudelleenistutus
 
Korallien uudelleenistutus
 
Korallien istuttamisen jälkeen oli seuraavana vuorossa asetella korallien alut suojaisaan paikkaan karanteeniin. Karanteeni- sekä tarkkailuaika on tärkeä osa projektia, sillä sinä aikana voimme ensinnäkin nähdä selviääkö jokainen koralli tai kantavatko uudet tulokkaat esimerkiksi joitain tauteja. Meidän ensimmäinen erä oli karanteenissa vain alle viikon, mutta seuraavaa erää pidimme 10 päivää eristyksissä.
 

toinenviikko_18 (1 of 1)Korallit karanteenihäkissä

 
Tämän jälkeen korallit olivat valmiita seuraavaan vaiheeseen, eli siirtymään uuteen kotiinsa. Siirsimme korallit ensin vesiastioissa laivaan, josta häkkien kanssa laskimme ne varovasti merenpohjaan. Kolme meistä oli odottamassa pohjassa häkkien luona uusia tulokkaita ja valmiina kiinnittämään korallit häkkeihin kiinni. Jos tarkoituksena on istuttaa eri perheisiin kuuluvia koralleja, niin on hyvin tärkeää muistaa asettaa niille kunnolliset turvavälit. Niin kuin alussa mainitsin, niin jotkin korallilajit puolustavat elintilaansa aggressiivisesti ja toisen lajin yksilön tullessa liian lähelle ne voivat kasvattaa taistelulonkeroita ja hyökätä.
 

RajaAmpat_2020 (10)Sitten ei muuta kuin menoksi!

 
Korallien uudelleenistutus
 

Korallien uudelleenistutusKorallit asetellaan varovasti omille paikoilleen

 
koralliprojekti6
 

_korallinkiinnitus2Sidomme korallien alustat häkkeihin nippusiteillä, jotka pätkäisemme mahdollisimman pieneksi.
Tässä kohtaa voisi käyttää oikein hyvin myös liimaa, jos sitä olisi saatavilla.

 
Korallien uudelleenistutus
 
Korallien uudelleenistutus
 
Korallien uudelleenistutus
 

Korallien uudelleenistutusSiinä se nyt sitten on, DOBERAI sana muodostettu onnistuneesti!

 
Sitten alkaakin projektin vaikein osuus, nimittäin odottaminen! Koralli kasvaa vuodessa noin 2 – 10 cm korallista riippuen. Ariep kertoi, että Jaavalla tehdyssä projektissa, heidän Acropora Branching korallit kasvoivat vuodessa jopa 13cm! Jotta tänne meille syntyy täysin uusi, eheä ja iso koralliriutta, tulee siinä kestämään useita vuosia. Vaikka kasvu olisikin pientä, niin silti kivikorallit pystyvät levittäytymään nopeasti ja kasvattamaan riuttaa tehokkaasti. Niin kuin alussa mainitsinkin, niin kivikorallit voivat lisääntyä kloonautumalla sekä levittämällä munia.
 

Korallien uudelleenistutusOdotellaan ja tarkkaillaan ympäristöä. Tässä vaiheessa korallien tulevaisuutta uhkaa muutamakin eri asia. Virtaukset saattavat katkoa koralleja, mutta on olemassa vielä yksi ikävämpikin vieras, joka saattaa käydä tuhoamassa korallin alkuja ja se on papukaijakala. Papukaijakala syö korallien sisuksia ja käy hampaillaan näykkimässä koralleja katki. Värikkään ulkoasunsa lisäksi se on siis saanut nimensä linnun nokkaa muistuttavan suun takia,
jota se käyttää päästäkseen käsiksi syömänsä korallin sisäosaan. Jotkut lajit hakkaavat päätään riuttaan, kunnes siitä irtoaa suuria kimpaleita.

 
Korallien uudelleenistutus

 
Tämä projekti on ollut minulle huikea mahdollisuus oppia maailman meristä sekä koralleista lisää. En voi sanoin kuvailla kuinka onnelliseksi pelkkä ajatuskin korallien pelastamisesta on minut täällä saanut. Entäpä nyt kun olen konkreettisesti saanut auttaa ja olla rakentamassa uutta keinotekoista riuttaa niille. Toki tässä olisi vielä parannettavaa ja paljon opittavaa, jotta tällaisen projektin saisi tehtyä vielä ekologisemmin. Tänä korona-aikana, ei kuitenkaan ollut mahdollisuuksia erilaisten materiaalien käyttöön ja hankintaan. On kuitenkin kiva, että esimerkiksi häkit, jotka helmen viljelijät olivat hylänneet on nyt uusiokäytössä meillä. Tästä onkin hyvä jatkaa opettelua, opiskelua ja korallien pelastusta vastaisuudessakin!
 
Seuraa reaaliaikaista eloa saarelta instagramista:
@terveiset_paivantasaajalta
 
RajaAmpat_2020 (12)
 

Raja Ampat

Vaikka yleisesti ottaen Raja Ampatin alue on edelleen yksi maailman korallirikkaimmista alueista, ei se silti tarkoita etteikö juuri täällä kannattaisi riuttoja pitää silmällä ja eheyttää. Massaturismilta piilossa pysynyt Raja Ampat on yksi Indonesian kauneimmista ja uniikeimmista matkakohteista. Sukeltajien keskuudessa Raja Ampatia pidetään yhtenä parhaimmista sukelluskohteista, eikä saarille matkustavan kannata jättää vedenalaista elämää näkemättä.
Raja Ampat kuuluu maailman korallirikkaimpiin alueisiin, sillä erilaisia koralleja alueella on reilut 500 lajia. Raja Ampatin vesissä ui yli 1300 kalalajia, joista majesteettisimpia ovat partahait, paholaisrauskut sekä merilehmien heimoon kuuluvat dugongit.
 
Korallien uudelleenistutus
 
rajaampatkartta2
 
Projektin edistyminen
Tähän alle tulen päivittämään kuvia projektin etenemisestä ja korallien kasvusta.
 
Ensimmäinen erä 62 korallia
– 6.4.2020 Istutus merenpohjaan.
– 16.4.2020 16 kuollut joko papukaija kalan hyökkäyksestä tai virtauksista.
– 30.4.2020 ei uusia kuolleita koralleja. Istutetaan 10 uutta korallia jo kuolleiden tilalle.
 
Toinen erä 100 korallia
– 30.4.2020 Istutus merenpohjaan.
 
RajaAmpat_6viikko (14)
 
Lukuvinkit:
Matkakuume.net – Jos koralliriuttoja ei ole, niitä tehdään
Fastmanta.com – Mitä ovat korallit?
 
Muut jutut Raja Ampatilta löydät
Raja Ampat kansiosta

24 Comments

 • Johanna

  Erittäin mielenkiintoinen ja tärkeä kirjoitus aiheesta! Mielenkiintoinen ja herättävä myös tuo tutkimus siitä että pian kaikki koralliriutat ovat kuolleet jos maailma jatkuu niinkuin ennen. Toivottavasti tämä pandemia auttaisi myös tietoisuuden levittämisessä tällaisille asioille. Teette tärkeää työtä, keep it up! 🙂

  • Sandra

   Kiitos todella paljon! 🙂 Toivottavasti tietoisuus edes hitusen leviäisi ja me kaikki saisimme tosiaan sitä tarvittavaa muutosta aikaan ilmastonmuutoksen osalta aikaiseksi.

 • Kaisa

  Moi Sandra! Tosi mielenkiintoinen postaus erittäin tärkeästä aiheesta. Toivotaan että tämänkaltaiset projektit lisääntyvät ja ihmiset tulevat entistä enemmän tietoisiksi korallien haavoittuvaisuudesta. Hienoa työtä teiltä 🙂 !

 • Paratiisireportteri

  Erittäin mielenkiintoista! Kyllä tuossa on työtä riiittänyt, mutta on varmasti huippuelämys joskus 5–10 vuoden päästä palata paikalle katsomaan, miten istuttamanne korallit ovat kasvaneet ja millainen riutta niistä on syntynyt.

  • Sandra

   No sepä se! 🙂 Toivottavasti joskus sitten pääsen tänne takaisin katselemaan miltä lopputulos näyttää! <3

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Oli jo aikaisemmin tarkoitus kysyä noista näyttävistä piikkikruunuista. Suomenkielinen Wikipedia kertoo, että normaalioloissa niiden ajoittaiset joukkoesiintymät olisivat jopa välttämättömiä riutan monimuotoisuuden säilymiselle, mutta että niidenkin osalta liika on liikaa, ja annetaan esimerkkinä tällaisesta Iso Valliriutta. Miten näet tämän, onko tämä asia, josta vallitsee erilaisia ajattelutapoja?

  Enpä ollut tiennyt, että papukaijakalat syövät koralleja. Pelottava ajatus, sillä niitä näkyi Raja Ampatissakin paikoitellen erittäin paljon, niin kuin oikeastaan muuallakin Indonesiassa. Syövätkö muuten jotkin muutkin papukaijakaloja varsinkin ulkonäöllisesti muistuttavat kalat korallia, kuten vaikka tietyt huulikalat?

  • Sandra

   Joo luin itsekin siitä, mutta en jaksa uskoa, että se oikeasti enää nykypäivänä hirveän hyvä asia olisi. 😀 Pitää perehtyä kyllä. Niitä täällä on ainakin ollut aina ajoittain todella paljon ja ne tekevät näkyvää tuhoa. :/ Täällä ihmiset kokee ainakin ne haitaksi.
   Pitää tuohon vielä perehtyä enemmän, että mitkä kalat tykkäävät syödä eniten koralleja. Täällä oli vastaus minulle välittömästi, että papukaijakala! 😀

 • Tiina Johanna / Kookospalmun Alla

  Wau, upea projekti! 🙂 Mielenkiintoista luettavaa ja tässä oppi samalla paljon uuttakin tietoa koralleista ja riutoista. Olen merten suuri ystävä ja voi kun ne ovatkaan meille ja maailmalle niin tärkeitä elämän kannalta. Jään innolla seuraamaan projektin etenemistä, todella kiinnostavaa. Hienoa, että olette tällaiseen lähteneet! 🙂

 • Anna K. - Kaukaa haettua

  Aivan mahtavaa, että olette päässeet osallistumaan tällaiseen projektiin! Voin hyvin kuvitella, miten onnellinen olo siitä tulee, kun on tehnyt itse edes jotain maailman merten hyväksi. Kamalaa ajatella, että korallit voisi kadota kokonaan 30 vuodessa, jos mitään ei suojelun eteen tehtäisi. Hyvin valotit sitä, millä tavalla ne merten elämään vaikuttaa ja miten tärkeitä ovat.

  • Sandra

   Kiitos paljon! 🙂 Toivottavasti ihmiskunta saa hillittyä ilmastonmuutosta ja näin ollen myös pelastettua koralliriutatkin. 🙂

 • Paula - Viinilaakson viemää

  Tulipas paljon mielenkiintoista tietoa tässä. Ja paljon uutta, sellaista asiaa koralleista, jota en tiennyt. Tosi kauniita nuo kuvaamasi korallit. Mutta nyt joudutte kyllä palaamaan tyyliin kymmenen vuoden päästä katsomaan miten korallit ovat kasvaneet.. ha ha. Se olisi varmaan aika upea juttu.

  • Sandra

   Niin joudutaan! 😀 Haha. En pistä pahitteeksi tulla tänne myöhemmin katsastamaan mitä riutalle kuuluu! 😀

  • Sandra

   Ihana kuulla, että opit uutta! 🙂 Koralliriutat ovat yllättävän tärkeitä meille kaikille. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *