Sri Lanka,  Thaimaa

Kohti Thaimaata

srilankalta (3)
 
Dambulla – Joku kylä – Kandy – Colombo – Lentokenttä
Sri Lankan reissu rupesi lähentelemään loppuaan ja viimeinen etappi oli Colombo.
Dambullasta hypättiin paikallis bussiin, jolla matkaa piti tehdä Kandyyn asti. Bussi oli taas kerran niin täysi, että meidän täytyi seistä käytävällä. Kuski ajoi kuin hullu ja tällä kertaa meillä ei kantti kestänyt perille asti! Vajaan puolentunnin matkanteon jälkeen meidän oli pakko päästä bussista ulos! Pyydettiin kuskia pysähtymään seuraavalle mahdolliselle levikkeelle ja jättämään meidät siihen. Tämähän ei kuitenkaan ollut niin helppoa kuin oltiin kuviteltu ja bussista ulos pääsyä jouduttiin vaatimaan useita kertoja. Vihdoin ja viimein pääsimme kuitenkin pois kyydistä ja Topias tallusti bussin perälle maksamaan matkaa. Rahastaja oli kuitenkin niin ärsyyntynyt meidän pois hyppäämisestä, että heilautti vain kättä tuohtuneena, eikä ottanut rahaa vastaan ollenkaan.
 
Kylällä menin kysymään heti seuraavalta tuktukilta paljonko 50kilometrin matka Kandyyn maksaisi. Hinnaksi saatiin sovittua 2500rupiaa eli n.14€. Ennen kyytiin hyppäämistä varmistin vielä kuskilta ”Can you drive SAFELY?”! Kuski otti minut niin tosissaan, että ei uskaltanut ohitella hitaimpiakaan tuktuk kuskejakaan, vaikka baana olisi ollut vapaa 😀 Noh, perille päästiin ja todellakin turvallisesti 🙂
 
Kandyssä ostettiin liput seuraavaan Colombon junaan ja saatiinkin liput non-stop junasta. Juna oli niin loppuunmyyty, että saimme paikkaliput ’Observation salooniin’. Lipun hinta oli 500rupiaa eli n.2,80€ ja kesto matkalle 2,5h. Varmisteltiin miltä raiteelta juna lähtee ja useaan otteeseen myös kysyttiin oliko meidän juna jo asemalla. Noin kolme kertaa vastaus oli, että ei ole vielä ja neljännellä kerralla selvisikin, että meidän junahan siinä oli koko ajan ollut. Ilman tätä varmistelua olisimme jääneet asemalle liput kädessä odottamaan jotain toista junaa.  Meidän vaunu oli viimeinen junassa ja takaseinä oli ikkunaa. Saimme nauttia matkan maisemista aitio paikoilta ja parhaimmillaan juna pujottelikin 500metrin korkeudessa kallion reunoja pitkin.
 

srilankalta (4)Tiketit taskussa!

 
srilankalta (5)
 
srilankalta (6)
 
srilankalta (7)
 
srilankalta (8)
 
Colombossa meitä odotteli Sanna grilli kuumana! Päästiinkin nauttimaan superhyvästä ruuasta ja seurasta. Aamulla päädyttiin ottamaan tuktukilta kyyti lentokentälle ja hinnaksi saatiin sovittua paikallisella avustuksella 1500rupiaa (n.8,5€). Matka-ajaksi tuli noin 1,5h kovan ruuhkan takia. Kentälle kerettiin hyvissä ajoin ja matka kohti Thaimaata alkoi.
 
1002208_10151899301105732_1473737272_n
 
Thaimaahan lennettiin Kuala Lumpurin kautta ja jouduttiin taas viettämään yö siellä. Aamulla lennettiin suoraan Krabille ja perillä oltiin hyvin väsyneitä mutta onnellisia!
 
srilankalta (9)
 
srilankalta (1)
 
srilankalta (2)
 
Yhteenvetoa Sri Lankalta
 
Julkiset kulkuneuvot:
Julkisilla kulkuneuvoilla matkustaminen on halpaa. Paikallisten ajotyyliin tottuminen vie kuitenkin hieman aikaa. Lippujen hinnoissa saattaa joskus olla ilmaa, joten on hyvä varmistella ennen bussiin hyyppäämistä oikea hinta matkalle. Jos matkustaa rinkkojen kanssa pidempää matkaa niin kannattaa hypätä kyytiin päätepysäkeiltä. Useimmissa kaupungeissa bussi- sekä juna-asemat ovat yleensä vierekkäin. Huomattiin ainoastaan Matarassa, ettei näin ollut.
 
Ruoka:
Sri Lankalaisten ruokakulttuuriin tutustuminen oli hieman hankalaa, koska suurimissa osissa ravintoloita sai ainoastaan fried riceä tai rice n currya. Mitään muuta ruokaa ei mainostettu erityisemmin. Myöskään ravintoloiden menut eivät selittäneet mitään mitä ruoka sisältää. Paikallisista kojuista sai myös kottua, mutta senkin taso oli hyvin vaihtelevaa. Sri Lankan aamupala oli mielenkiintoinen kokemus, muttei sopinut täysin meidän makuhermoille aamuisin. Siihen kuului nuudelin tapaista nauhaa, tulista currya, kananmunaa ja kookosleipää. Meille mieleenpainuvinta oli Sri Lankan tee ja sitä ollaankin ikävöity joka aamu!
 
Luonto & nähtävyydet:
Rannat ovat erittäin kauniita ja luonto todella vihreää. Intian valtameren aallot sopivat myöskin surffareille. Nähtävyytenä Yalan kansallispuisto oli pettymys. Nähtiin kaikki samat eläimet matkan aikana myös muissa ympäristöissä. Sigiriya oli mieletön ja suositellaankin sitä aivan jokaiselle.
 
Kulttuuria:
Osa Sri Lankalaisista vaikuttaa aidosti hyviltä tyypeiltä ja ovat hyvin kiinnostuneita ihmisistä. Etenkin pienissä kylissä turisteja ihmetellään suuresti ja kysymystulvat saattavat olla valtavia. Paikallisille tuntui olevan todella tärkeää tietää olemmeko tykänneet Sri Lankasta ja olemmeko tulossa joskus takaisin. Valitettavasti myös raha-ahneita ihmisiä riittää samalla tavalla kuin missä tahansa muuallakin. Yleisesti englannin kielen taito on hallussa. Huomaa kuitenkin, ettei maa ole vielä tottunut reppureissaajiin samalla tavalla kuin muut aasian maat. Siellähän loppui sisällissotakin vasta 2009. Esimerkkinä perus laundry service, oli monessa paikkaa järettömissä hinnoissa.
 
Yleistä:
– Maa on dengue ja malaria altista aluetta ja varoituksetkin kannattaa ottaa vakavasti. Itikoita riittää ja niiltä on välillä vaikea suojautuakkin. Paikalliset itikkamyrkyt ovat naurettavan tehottomia, joten ohvia mukaan! Useissa resorteissa on onneksi hyttysverkot, joten yöt siellä saa nukkua suht rauhassa.
– Ravintoloissakin myytävissä vesipulloissa on jälleenmyynti maksimi hinnat, muttei niistä mikään ravintola tietenkään välitä.
– Maa ei ole mikään tupakoitsijan paratiisi, sillä tupakka askista vuonna 2014 joutui pulittamaan noin 3,80€uroa askilta. Maassa myydään vain Dunhilliä sekä muutamia paikallismerkkejä.
Maahan ei myöskään saa viedä kuin muutamia askeja tupakkaa ja kentällä kiinni jäädessä saattaa saada melkoiset sakot.
– Maahan tarvitsee viisumin ja sen voi hakea täältä. Meille päätös tuli 2minuutissa.
– Colombon kentällä ei pysty maksamaan kuin muutamassa kahvilassa rupioilla. Tax freehen käy vain dollarit. Lentokentällä myös oli lappu, missä luki ettei rahaa saisi viedä pois maasta.
 
hikka1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *