Irlanti

Koe upea Dublin – Näin pysyt budjetissa

Dublin on tällä hetkellä yksi suosituimmista viikonloppu kaupunkilomakohteista, eikä turhaan. Kaupunki tarjoaa kulttuurinsa puolesta paljon näkemistä, mutta myös vähän rennompaa ravintolakulttuuria, joten jokaiselle varmasti jotakin.
Tähän hyvän oluen sekä viskin luvattuun kaupunkiin matkustaminen ei käy kuitenkaan lompakon päälle, sillä esimerkiksi Norwegian myy kaupunkiin vähän väliä menopaluu lippuja alle 100 euron.
Dublinista olen jo muutaman blogitekstin verran kerennyt kirjoittelemaan ja jos ne jostain syystä on jäänyt väliin niin TÄSTÄ postauksesta kaikki alkoi 🙂
 
DSC04168
 
Todettakoon, että kaikki Dublinin nähtävyydet ovat todella suosittuja, joten turistisimpina kesäkuukausina kannattaa harkita ns. fast track lippuja, joilla onnistuu pitkienkin jonojen ohittaminen. Vierailun ajoittaminen mahdollisimman aikaiseksi voi myös säästää hetken jos toisenkin jonottamisesta. Meidän vierailu sattui marraskuulle ja pahimmilta ryysiksiltä pääsimme välttymään. Jos aikeenasi on nähdä useampi nähtävyys muutaman päivän reissullasi, kannattaa silloin harkita The Dublin Pass– korttia.
 
1. Trinity college library – The Book of Kells näyttely
Trinity collegessa on maailman suurin tieteellinen kirjasto, jonka suojista löytyy isoin kokoelma käsikirjoituksia sekä painettuja kirjoja. Kirjaston perusti Kuningatar Elizabeth jo vuonna 1592. Vuosien saatossa kirjasto on muokkaantunut nykyisiin mittoihinsa ja se on muunnettu turisteille avoimeksi näyttelyksi. Pituutta Long Roomilla eli itse kirjasto salilla on 65 metriä ja sen hyllyt kantavat lähes 200 000 teosta. Trinity collegen kierroksella kävellään halki kirjojen- ja kirjoittamisen synnyn, sekä loppuhuipentumana nähdään Irlannin suurin kulttuuriaarre, Kellsin kirja. Kirja on maailman kuuluisin keskiaikainen evankeliumi käsikirjoitus, jonka kelttiläiset munkit ovat vuonna 800 kirjoittaneet. Ovelta saa muutaman euron lisähintaan ostettua audio-set kuulokkeet joiden avulla näyttelyyn perehtyminen on helpompaa. Suomen kieltä ei ollut valittavana.
 
Avoinna: Joka päivä. Katso tarkemmat kuukausi kohtaiset aukioloajat tästä.
Liput: Ovelta aikuiset 11€. Jonon ohitukseen oikeuttavat pääsyliput myös netistä etukäteen muutaman euron extra hintaan.

 

DSC03717

 

DSC03732The Long Room

 
DSC03729
 
DSC03728
 
DSC03727
 
DSC03722
 
2. Christ church-katedraali
Tämä tuomiokirkko on Dublinin vanhin kirkko ja sen rakentaminen on aloitettu jo vuonna 1030. Kirkko on yksi Dublinin ehdottomasti hienoimmista rakennuksista, eikä se sisältäkään tuota pettymystä varmasti kenellekkään. Irlantilaistuneiden viikinkien perustama, anglo-normannien jälleenrakentama ja 1870-luvulla laajamittaisesti entisöity nykyinen rakennus on kiehtova sekoitus alkuperäistä 1100- ja 1200-lukujen tyyliä. Linnasta saa mukaansa todella kattavan esitteen myös suomen kielellä.
 
Avoinna: Joka päivä. Katso tarkemmat kuukausi kohtaiset aukioloajat tästä.
Liput: Aikuiset 6,50€ / Lapset (alle 16v) 2,50€. Yhteislippuja saatavilla viereisen Dublinia linnan kanssa.
 
20161116_140418_HDR
 
DSC04121
 
DSC04133
 
DSC04144
 
DSC04152
 
DSC04165
 
Linnan kryptassa pääsee ihmettelemään muumioituneita kissaa ja hiirtä. Tämä kaksikko on löydetty kirkon urkupilleistä ja niiden oletetaan tietenkin jääneen satimeen takaa-ajossa.
 
DSC04164
 
3. Dublin Castle
Dublinin sydämestä löytyvä linna on alunperin rakennettu keskiaikaiseksi linnoitukseksi Englannin kuninkaan toimesta. Me emme lähteneet seikkailemaan linnan sisälle, mutta sen historiaan voi paneutua paremmin tästä.
Linna on hyvin vaikuttava kokonaisuus pääkatujen vilskeessä, joten jos sisään menemiseen ei ole enään aikaa, niin pihamaalla pääsee kuitenkin hieman virittäytymään keskiaikaiseen tunnelmaan.
 
Avoinna: Joka päivä
Liput: Opastettu kierros 10€, ilman opasta 7€. Lisätietoa lipuista tästä.
 
G0170051
 
4. Teeling Whiskey Distillery
Tämä nähtävyys ansaitsi oman bloginsa ja sen voi lukaista täältä. 125 vuoteen ei Dublinissa ole nähty uutta viskitislaamoa, mutta nyt vanhalle Libertiesin tislaamo alueelle on vanhoja perinteitä kunnioittaen avattu Teeling Whiskey Distillery (2015). Teelingien suvussa on viskin tislaus alkanut jo vuosisatoja sitten, Nykyinen tislaamo on perustettu vain kivenheiton päähän siitä, missä vuonna 1782 sijaitsi alkuperäinen Walter Teelingin tislaamo. Suuri viskipalo vuonna 1875 tuhosi Teelingin tislaamon, eikä sitä herätetty eloon silloin uudestaan.
 
Avoinna: Joka päivä opastetut kierrokset 09:30 – 17:30
Liput: Riippuen halutusta viski paketista (14-30€). Liput suositellaan ostamaan etukäteen netistä, josta voi varata vierailuajankohdan.
 
DSC03874
 
DSC03881
 
5. Guinness Storehouse
Tämä Irlannin tunnetuin nähtävyys on myöskin saanut jo oman blogikirjoituksensa, mutta pakkohan se tähänkin listaan oli lisätä.
Storehouse ei anna vierailijoille vilkaisua itse panimoon, mutta kuitenkin kuuden kerroksen verran kattavaa tietoa Guinnessin valmistuksesta. Historia, valmistusmenetelmä sekä mainonta tulevat varmasti selväksi kerroksia vapaasti kahlatessa. Turisteille tarkoitettu varastorakennus on rakennettu aivan St. James Gaten panimon yhteyteen ja ylhäältä rakennuksesta voikin ihastella panimoaluetta sekä komeaa Dublinin maisemaa.
 
Avoinna: Joka päivä opastetut kierrokset 09:30 – 19:00
Liput: Erilaiset maistelupaketit sekä vierailuajankohdat vaikuttavat hintaan. 14€:sta jopa 20€. Varaa siis vierailusi ennakkoon tästä.
 
DSC03990
 
G0270080
 
Dublin on täynnä kiehtovia nähtävyyksiä ja listan villinäkorttina voisikin olla vielä budjettiruokailu! Vaikka syöminen on ihanaa, niin se saattaa varsinkin euroopan matkakohteissa olla usein melko hintavaa. Duunireissaaja blogin Hanneli kertoo blogissaan monien ravintoloiden käyttävän ns. early bird- hinnastoa tiettyyn kellonaikaan, jonka aikana voi valita hieman suppeammalta menulta muutamat ruokalajit kiinteään hintaan.  Hänen kokemuksistaan Dublinista voit lukea tästä!
Muutamana päivänä huomasimme kuitenkin, että meidän ravintolalaskut pysyivät kurissa, joten tässä pari esimerkkiä niistä!
 
20161116_203539
 
Aamulle
20€ hotelli aamiainen vs. take away!
Jos hotellihuoneen hintaan ei kuulu aamiaista, niin hyväksi vaihtoehdoksi todettiin takeaway safkat! Muutamalla eurolla saa maittavan aamiaisen ja sen voi nauttia ihan missä miljöössä ikinä vain tahtookaan! Meidän hotellin aamiainen maksoi erikseen ostettuna 20€, joten halvemmat vaihtoehdot tuli katsottua läpi! Noin 10€ hintaan saa perinteistä aamupalaa melkeinpä jokaisesta pubista!

DSC03843Me kävelimme pitkin Dublinin kujia ja nautimme take awaysta!

 
Lounaalle
Pubeissa vierailuhan on yksi Dublinin reissun oletuksista, mutta entäs niissä ruokaileminen?
Me testasimme The Long Stone nimisen pubin lounasruuat ja kahden hengen lasku ruokineen ja juomineen oli alle 20€!

DSC03775The Long Stone on perustettu jo vuonna 1754 ja on Dublinin vanhin viikinki pubi.

 
Iltapalaksi
Dublinin parhaiksi kehuttujen fish & chips annosten rafla, Leo Burdocks Best fish & chips.
Annoksen saa halvimmillaan 7,50€ hintaan ja nälkä lähtee varmasti!
 
20161114_193122
 
All day
Herkuttelijan paratiisi!
Dublinista on monen kulman takaa löydettävissä näitä ihania Barista Bike kojuja, joista yleensä saa muutamalla eurolla maistuvan leivoksen sekä kahvin!
 
G0350105
 

Siinä muutama vinkki onnistuneeseen Dublinin vierailuun. Onko sulla joku ehdoton suosikki Dublinissa?

 

20161114_185702
 
 Dublin jutut:
Let’s go Dublin baby!
Viskiä Dublinin sydämessä – Teeling Whiskey Distillery
”Guiness is good for you” – Vilkaisu Guiness Storehouseen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *