Suomi

Kätketty Kummakivi


Kummakivi

 
Kun pienen kosteahkon tarpomisen jälkeen saavuimme Kummakiven juurelle, emme oikein saaneet sanaa suustamme!

Edessämme täysin metsään kätkeytyneenä, tasapainoili valtava kivi maasta pilkistävän silokallion päällä.
Olimme tosiaan saapuneet hyvin kummalliselle luonnon aikaansaamalle nähtävyydelle, Kummakivelle!
 
Kummakivi
 
Kummakivi
 
Kummakiven täydellistä tarinaa ei ole pystytty selvittämään, mutta se on nykyiselle paikalleen kulkeutunut mannerjään mukana. Jääkauden jälkeen mannerjää on sulanut ja lohkare on laskeutunut nätisti tasapainoilemaan silokallion päälle. Kummakivi on ollut pitkään vain paikallisten tiedossa ja vasta 2010-luvulla se on pikkuhiljaa noussut muidenkin tietoisuuteen. Nykyään kiveä saattaa viikottain käydä jopa satojakin ihmisiä kummastelemassa.
Kummakivi on rauhoitettu luonnonsuojelulain nojalla vuonna 1962.
 
Kummakivi
 

Kuinka Kummakivelle pääsee?


Kummakivi sijaitsee Etelä-Karjalan rajoilla lähellä Ruokolahtea sekä Puumalaa. Kummakivelle pääsee muutamaa eri reittiä pitkin, joista toinen kulkee maanomistajan maiden lävitse. Me tietenkin suosittelemme valitsemaan juuri sen toisen tien, jotta turistit eivät asukkaita häiritsisi.
Google maps neuvoo reitin Kummakiventielle, jonne pystyy parkkeeraamaan auton pienelle kääntöpaikalle. Polku kivelle lähtee kiertämään Pitkäjärveä vasemman puoleista sivua pitkin ja järven keskikohdalla ylitetään turvelautoista sekä pitkospuista rakennettu “silta”. Autolta Kummakivelle meillä meni noin kymmenisen minuuttia ja maasto vaihteli kuivasta polusta vähän kosteampaan maastoon.
Ensin yritimme kulkea oikeaa reunaa myötäillen, mutta nopeasti huomasimme sen olevan umpikuja.

Matkan varrella näimme muutaman notskipaikan, joissa olisi ollut mukava paistella vaikka makkarat.
 
karttakivelle
 
puillavalosempi (1 of 1)

“Polku” järven ylitse oli melkoisen huonossa kunnossa ja vaati vähän tasapainoa.
Maisemat olivat upeat ja sielu lepäsi täydellisen hiljaisuuden vallitessa.
 

puro3 (1 of 1)

 

polulle (1 of 1)Parkkipaikalta lähti tämännäköinen polku kohti Kummakiveä.

 

Olin muutamasta jutusta lukenut, että matkalla olisi ollut opasteita perille löytämiseen, mutta me ei tällä reitillä nähty yhtäkään kylttiä. Kummakiveä oli tullut kummastelemaan perhe Lappeenrannasta ja he sanoivat tulleensa juurikin maanomistajan tontin kautta kivelle. Tälläkään reitillä ei ollut kuulemma mitään opasteita, joten voisin veikata maanomistajan halunneen ottaa ne pois tarkoituksella.
Toivottavasti siis kaikki kivelle lähtevät, kunnioittavat toisen rauhaa ja valitsevat polun joka ei loukkaa maanomistajan yksityisyyttä.
 
puut2 (1 of 1)
 
kivi6 (1 of 1)
 
Meidän retki Kummakivelle kesti ajomatkoineen noin nelisen tuntia ja Mikkelistä matkaa tuli noin 96kilometriä. Kummakiven retkeen voisi halutessaan yhdistää muitakin lähialueen kohteita, sillä lähistöltä löytyy yksi Saimaan kauneimmista kunnista, Puumala. Puumalasta noin kahdeksan kilometrin päässä sijaitsee kuvankaunis Sahanlahti, jossa kauniin kesäpäivän viettäminen ja jopa yöpyminen onnistuu.
 
Lue lisää meidän Suomi juttuja!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *