Raja Ampat

Kali Biru – Paratiisi keskellä viidakkoa

Kali Biru on yksi Raja Ampatin parhaiten vaietuista salaisuuksista. Waigeo saaren kätköissä virtaava vaalean turkoosi joki on epätodellinen näky. Kali Biru tarkoittaa sinistä jokea ja on saanut nimensä sen upeista väreistä. Kristallinkirkas makean veden joki kiemurtelee pitkän matkaa viidakon uumenissa, mutta sen lumoavan turkoosit värit ovat nähtävissä vain muutamasta kohtaa jokea.
 
kalibiru_9 (1 of 1)
 
Matka Kali Birulle alkaa Warsambin kylän jälkeen. Veneemme lipuu kohti pienen pientä kalastajakylää, jossa kyläläiset keräävät seurueeltamme pääsymaksun joelle ja antavat matkaamme paikallisen oppaan.
Kylän jälkeen veneemme kaartaa pientä joen uomaa myötäillen viidakon kätköihin. On kuin olisimme saapuneet täysin toiseen maailmaan. Lintujen kova ääninen orkesteri säestää meidän matkaamme syvemmälle jokea ja joka ikinen matkalainen veneessä istuu haltioituneena näkemästään.
 
kalibiru_11 (1 of 1)
 
kalibiru_13 (1 of 1)
 
Jätämme veneen matalikkoon parkkiin ja jatkamme matkaamme kävellen. Jääkylmänä virtaava lähdevesi yllättää meidät viileydellään ja saa muutaman meistä kiljahtamaan säikähdyksestä. Matkaa veneeltä Kali Birun kauniille joelle on parikymmentä minuuttia.
 

kalibiru_8 (1 of 1)Ensimmäinen osa matkasta kuljetaan osittain vedessä, osittain kivikkoisella polulla.

 

kalibiru_7 (1 of 1)Joen läheisyyteen on päällystetty kunnon tiet.

 
Vihdoin hikisen tallustelun jälkeen saavumme määränpäähämme. Vaalean turkoosina hohtava joki on kuin satukirjasta. Joen kristallinkirkkaita turkooseja värejä on vaikea edes uskoa todeksi. Tieteellinen selitys tällaiselle ilmiölle liittyy auringonvalon imeytymiseen veteen. Kun auringonvalo osuu joen pintaan, veden vesimolekyylit absorboivat pitkät punaiset aallot valospektrissä. Sitten keltaisen, vihreän ja violetin. Viimeisenä se sitoo sinisen värin, jonka me loppujen lopuksi joella näemme lumoavana näkynä.
 
kalibiru_5 (1 of 1)
 

P2100934Vesi on paratiisimaisen kaunista.

 
kalibiru_ (1 of 1)
 
biru (1)
 
kalibiru_2 (1 of 1)
 
kalibiru_6 (1 of 1)
 

kalibiru_3 (1 of 1)Paikallinen poika nappasi GoPro kamerani ja hyppäsi sen kanssa pommilla veteen.

 
Retki Kali Birulle on jokaisen tunnin sekä pennin väärti. En eläissäni ole nähnyt yhtä kaunista ja sinistä jokea. Kali Birulle voisin matkustaa vaikka joka päivä!
 
Nice to know:
– Kali Biru tarkoittaa sinistä jokea (kali = joki, biru = sininen).
– Waisailta venematka Warsambin kylään on noin tunnin. Warsambinin kylään kulkee myös autotie ja kylästä voi vuokrata veneen sekä oppaan suoraan.
– Doberain päiväretki pienellä veneellä Kali Birulle maksaa 350USD (317€) ja veneeseen mahtuu 4-6 henkilöä. Henkilömäärästä riippuen hinta per henkilö on siis noin 50-80€ välillä. Kali Birun retkeen yhdistetään myös lounas kauniilla Friwenin saarella sekä snorklaus. Kali Biru sijaitsee reilun 1,5 tunnin venematkan päässä Doberaista.
– Sisäänpääsy Kali Birulle on 150 000rp (9,50€) ja se maksetaan suoraan kyläläisille.
 

kalibiru_14 (1 of 1)Team Kali Biru! Ronin kanssa olemme usein yhdessä oppaina Kali Birun retkillä. 

 
kalibiru_12 (1 of 1)
 

Lue myös:
Raja Ampat – Matkaopas paratiisiin
Lopputili ja muutto paratiisisaarelle – Paluu Raja Ampatille
Terveiset päiväntasaajalta – Doberai Eco Resort, Raja Ampat
Raja Ampatin ikonisin kohde – Wayag
Pianemo & muutama muu paratiisi

 
kalibiru_15 (1 of 1)

18 Comments

 • Annika M

  Aivan uskomattoman hieno paikka! Hurjan kallis sinne menokyyti! Näyttää kyllä todella hienolta ☀️🌊

  • Sandra

   Tuo on ihana kohde! Kuulostaahan se kalliille. Hinta jää kuitenkin kuuden hengen ryhmässä vain 50€ henkilö. 🙂

  • Sandra

   Tuo on niin upea! En minäkään ollut kuullut ennen tätä vuotta. Todella hyvin pidetty salaisuus. 😂 En osaa tarkemmin kertoa väristä, mutta voisiko myös johtua siitä, että pohja on vaaleaa hiekkaa.

 • Travelloverin Annika

  Voi mahdoton, millainen paikka! Tuo väri on jotenkin ihan luonnoton ja vaikuttaa PhotoShopin tuotteelta, mutta tuollaisia helmiä voi näköjään luonto tarjota. Jotenkin ajattelin noin syrjäisillä seuduilla palvelut edullisemmaksi. Aika kova hinta on joen näkemiselle.

  • Sandra

   Tuo väri on niin epätodellinen, mutta todellakin totta. 😂 Hinta jää noin 50-80€ kieppeille per henkilö.. Näihin Raja Ampatin hintoihin nähden tuo on ihan normaali. 🙂 ja meillä kuuluu vielä snorklaus hintaan toisessa kohteessa.

  • Sandra

   Joo tuo Kali Biru on vielä Waisailtakin tunnin venematkan päässä. Toivottavasti löydätte seuruetta sinne, mutta älkää liian monelle kertoko. 😉

  • Sandra

   Kiitos paljon! 🙂 Ihana kuulla, että on ollut viihdyttävää. 🙂 tämä luonto täällä on niin uskomatonta.

 • Sonja | FIFTYFIFTY

  Ihanan näköistä! <3 Oot kyllä niin onnekas, kun saat viettää arkea tuollaisissa maisemissa, ihana seikkailu! 🙂 Ennen sun juttuja en tiennyt mitään Raja Ampatista ja näistä muista Indonesian luontosalaisuuksista ja nyt tulee paljon uusia kohteita unelmalistaan. 🙂

  • Sandra

   On ihania seikkailuja kyllä elämä pullollaan tällä hetkellä! 🙂 Raja Ampat on vielä todella eristäytynyt muusta maailmasta. 😀 eli ei ihmekään ettei kukaan tiedä siitä mitään.

 • Sanna I Seven Seas

  Wau! On kyllä käsittämättömän upean näköinen paikka! Vitsit, miten upeissa luonnonmaisemissa saat siellä olla. 🙂 Jos reissu veisi noille suunnille, niin ehdottomasti haluisin tälle retkelle.

 • Cilla

  Siis wau! Ehkä kaunein paikka, minkä oon hetkeen nähny blogeissa! Pakko päästä käymään tuolla joskus <3 Toi viidakon vehreys ja runsaus on varmasti mykistävää jo ilman tuota turkoosia jokeakaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *