Matkailu

Jos saisin valita yhden paikan, niin..

Jos saisin valita yhden paikan missä kokisin seuraavia asioita niin missä se olisi?
Matkalla lähelle tai kauas -blogin Sari kirjoitti blogiinsa ihanan jutun koskien menneitä matkojaan. Aloin pohtimaan omia matkojani ja kuinka merkittävää roolia matkustaminen elämässäni onkaan näytellyt. Vaikka olen edelleenkin sitä mieltä, että parhain maa asua on ehdottomasti Suomi, tunnen silti kokeneeni enemmän asioita muualla kuin kotona. Jokainen matka on jollain tavalla jättänyt oman jälkensä minuun ja noihin matkoihin on ihana palata kuvien myötä aina uudestaan ja uudestaan.
 
Tätä juttua kirjoittaessani olen unelmieni paratiisisaarella, joten sinne minun ei tarvitse kuvitelmissani nyt itseäni teleportata. Kuitenkin maailmassa on sellaisia paikkoja, joihin mielelläni palaisin edes hetkeksi tai kokisin jonkin asian vielä kerran uudestaan.
Joten, jos saisin valita yhden paikan niin..
 
..tallustaisin uudelleen pitkin kanjonia paahtavan auringon alla Omanissa.
 
Jos saisin valita yhden paikan
 
Kauan kauan sitten vain sulttaanien kutsumilla vierailla oli lupa ylittää Omanin sulttaanikunnan raja. Pelko perinteiden pilalle menemisestä sekä turismin vaikutuksesta, oli sulkenut maan rajat muulta maailmalta. Vasta reilut 30 vuotta sitten rajansa avannut Oman on viehättävä sekoitus idän mystiikkaa ja nykypäivää. Vuosisatoja piiloteltu sekä varjeltu Oman on pikkuhiljaa avautunut muulle maailmalle ja lumonnut sinne matkaavat.
Lue lisää: Tuhannen ja yhden yön tarinoiden mystinen Oman
 
..ihastelisin auringonnousua Kappadokiassa.
 
sJos saisin valita yhden paikan
 
Aamut Kappadokiassa alkavat lähes poikkeuksetta talojen katoilla tai terasseilla kuumailmapallojen nousua ihastellen. Maaginen auringonnousu kuumailmapalloineen sai minut jokaisena aamuna hengähtämään silkasta onnellisuuden tunteesta.
Keski-Anatolian ylängöllä sijaitseva muinainen Kappadokia on yksi Unescon maailmanperintökohteista. Noin kaksisataa löydettyä maanalaista kaupunkia on alunperin rakennettu pakenevien kristittyjen suojiksi vainojen alta. Maanpäällisten kaupunkien ja talojen seasta on onnistuttu löytämään myös muutamia maanalaisia kaupunkeja, jotka on rakennettu suojapaikoiksi vihollisia vastaan.
Lue lisää: Unelmien Kappadokia
 
..kastuisin läpimäräksi vaeltaessani Färsaarilla.
 
Färsaaret (3)
 
Färsaaret ovat kuin matka maailman laidalle ja huikea mahdollisuus hiljentyä sekä tutkia elämää ympärillämme. Vesisade, tuuli, askeettisuus sekä matka luonnon keskellä saivat todella minut kunnioittamaan kaikkea mitä minulla on. Miten osaan iloita sateesta, tuulesta, jopa lampaan kakasta lenkkarinpohjassa. Miten olenkaan näin onnellinen tällaisissa olosuhteissa ja kuinka hyvältä tuntui seisoa siellä maailmanlaidalla tuulen piiskatessa hiuksia.
Färsaaret ovat Tanskalle kuuluva itsehallinnollinen alue keskellä Atlantin valtamerta. Se sijoittuu kartalla suunnilleen Islannin, Norjan sekä Skotlannin väliin. Asukkaita saariryhmältä löytyy vuoden 2017 tilaston mukaan reipas 50 000. Lampaita taasen on Färsaarilla se reilut 70 000 ja lintuja pesii vuosittain jylhillä rantakallioille parisen miljoonaa.
Lue lisää: Färsaaret – Matka maailman laidalle
 
..heräisin Matka-kanjonilta Makedoniasta.
 
mk51 (1 of 1)
 
Matka-Kanjoni on yksi Makedonian suosituimmista matkakohteista, eikä suotta! Matkaan tullaan viettämään aikaa perheen kanssa, ihastelemaan luontoa, tutkimaan alueen luolia sekä kajakoimaan kanjonia pitkin. Kanjonin upeat kallionkielekkeet piilottelevat suojissaan useita luostareita, joita jokainen matkailija voi käydä tutkimassa.
Lue lisää: Makedonian upea Matka-Kanjoni
 
..herkuttelisin punaviinillä sekä mielettömän hyvillä ruoilla Georgiassa.
 
Jos saisin valita yhden paikan
 
Kuvittele hetkeksi itsesi paikkaan, jossa jylhät lumihuippuiset vuoret, laakeat pellot sekä kuvaukselliset kirkot elävöittävät maisemaa. Istahdat auton kyytiin ja ajelet pieniä vuoristoteitä kohti edessä siintäviä Kaukasus vuoria. Maisema näyttää kauniilta ja seesteiseltä, etkä voi irrottaa silmiäsi ohi vilisevistä kylistä ja solista. Georgian maaseutu on kuin suoraan kuvitetusta sadusta, kaikkine vihreine notkoineen sekä syvine kanjoneineen. Kuitenkin heräät tästä taikakuplasta silmänräpäyksessä, kun kuolleesta kulmasta ohitukseen kaahaava Lada rikkoo tööttäilemällä täydellisen kuplasi. Kaistapäinen liikenne kapeilla teillä ei hevin päästä minua uudestaan nauttimaan tuosta zen-hetkestä ja seuraavat 1000 kilometriä pitkin Georgian maaseutua olen puristunut tiukasti automme penkkiä vasten turvavöihin kapaloituna. Toivotan kanssa matkaajilleni “Turvallista matkaa”, kun sukellamme ruuhkaisille vuoristoteille yhdessä autojen, rekkojen, lehmien sekä hevosten kanssa. Puristan tienvarresta ostamaamme rukousnauhaa ja pidän katseen tiukasti tiessä. Tervetuloa roadtripille Georgiaan.
Lue lisää: Matkalla Georgiassa – Kaoottista liikennettä tyrmäävissä maisemissa
 
..ihastelemaan dramaattisia maisemia Islantiin.
 
Stokksnes (6)
 
Rakastuin Islantiin. Rakastuin Islannin luomaan mystiseen mielikuvaan ja sen tunnelmaan. Rakastuin siihen niin päätä pahkaa, etten edes osannut huomata sitä. En tiedä oliko se ne dramaattiset mustahiekkaiset rannat, joku sadoista kimaltavista vesiputouksista vaiko pohjoisen autiot mustaakin mustemmat laavapellot, jotka saivat minut näin rakastumaan.
Islanti tarjosi toinen toistaan upeampia sekä epätodellisempia kokemuksia. Minun piti nipistää itseäni vain varmuuden vuoksi useissa paikoissa, jotta varmasti tiesin olevani hereillä, enkä villeimmissä kuvitelmissani. En osaa edes sanoin kuvailla sitä tunnetta, kun kävelin Jökulsárlónin mustahiekkaista rantaa pitkin tuhansien jäälohkareiden keskellä veden tihkuessa naamalleni. Tai kun seisoin suuren mahtipontisen vesiputouksen takana, auringon kimaltaessa vesipisaroiden läpi. Enkä sitä, kun kävelin läpi laavan peittämän tulivuoren ja jalkojeni juuresta tuprusi tulivuoren sisuksista kumpuava savu ja haju. Sitä minun on vaikea ymmärtää, että nämä kaikki kokemani löytyvät kaikki samasta maasta.
Lue lisää: Mystinen Islanti – Vesiputouksia, vesisadetta sekä mustahiekkaisia rantoja
 
..kokisin hermoromahduksen autonratissa äitini kanssa kesken roadtripin Arabiemiraateissa.
 
Lähi-itä (14)
 
Autonvuokraus Lähi-idässä, silkkaa hulluutta vai ei? Olisiko se turvallista? Voisiko naisena ajella siellä ihan huoletta? Näiden kysymysten äärellä vietin monen monta päivää, valvoin muutaman yön ja kyllästytin kaikki ystäväni jaarittelemalla asiasta päivästä toiseen. Kysymyksiä vilisi päässäni satapäin, sillä ensimmäistä kertaa minun piti hylätä tuttu sekä turvallinen kartturin tehtävä ja hypätä autonrattiin ajamaan itse noin 1300km matka. Puhumattakaan siitä, että matkaseurueeni koostuisi omasta perheestäni. Mikä siis olisikaan rattoisampaa kuin ajella läpi arabimaiden äiti kartturina?!
Lue lisää: Autonvuokraus naisena Lähi-idässä – Ajaminen Arabiemiirikunnissa ja Omanissa
 
..kokisin kauniin auringonlaskun veljeni kanssa Sisiliassa.
 
Vulcano1 (2)
 
Vulcano saaren hallitsevin maamerkki on ehdottomasti sen tulivuori. Vulcanon tulivuori kohoaa merenpinnasta lähes 500 metrin korkeuteen ja sen reunuksilta tupruttavat pienet savupilvet näkyvät jo kaukaa horisontissa. Sataman nurkilla tuliperäinen maasto alkaa kohoavina pieninä nyppylöinä ja lähes koko alueella, hallitsevin ominaisuus on rikkikaasujen voimakas haju.
Eolisten saarten ryhmä, Liparisaaret, ovat tuliperäinen saariryhmä Tyrrhenanmeressä Sisilian pohjoispuolella. Sen saaristoon kuuluvat seitsemän erikokoista pientä vulkaanista saarta. Ne ovat kuin pieni, turkoosien paratiisimaisten poukamien keskittymä keskellä Eurooppaa.
Lue lisää: Kauniiden auringonlaskujen Vulcano – Sisilia
 
..lähtisin ehdottomasti rosoisen romanttiseen Vilnaan.
 
vilna2 (1 of 1)
 
Rakastan matkustamisessa sitä tunnetta, kun joku uusi kaupunki saa kiedottua minut pauloihinsa ensi näkemisellä sekä koukutettua minut tutkimaan sitä intohimoisesti lisää. Näin minulle kävi syksyisessä Vilnassa ja voi kunpa osaisin kertoa tarpeeksi kuvaavia sekä ylistäviä adjektiiveja esitellessäni sitä teille. Romanttisen rosoinen Vilna on juuri sitä, mitä huoleton kaupunkilomalainen reissultansa halajaa. Vanhassakaupungissa romantikkojen aisteja herätellään kauniiden kahviloiden, puistojen sekä kujien avulla, kun taas rosoisuus tuodaan esille kaiken sen kauniin kyljessä. Hylättyjen talojen ikkunoissa saattaa vieläkin nähdä verhon tai toisenkin hiljalleen lepattamassa tuulen vireen mukana, mutta muuten talovanhukset koristavat kauniita kujia hiljaisen ylväänä. Kiireettömänä vaeltaessa Vilnan katuja, sitä tuleekin ajatelleeksi kuinka onnekas onkaan saadessaan tutustua kaikkeen tähän. Vilnan syksyiset värit sekä rento tunnelma hurmaa hetkessä. Tästä reissusta puhutaan vielä.
Lue lisää: Romanttisen rosoinen Vilna
 
..makaisin riippumatossa Filippiineillä.
 
Jos saisin valita yhden paikan
 
Tästä Palawanin paratiisista löysin elämäni ihanimman riippumattopaikan. Turkoosin sininen meri kymmenien palmupuiden edessä on täydellistä katsottavaa! Makasin riippumatossa monta tuntia ainoastaan tuijottamassa eteeni avautuvaa näkymää. Tälle rannalle rakentaisin majani milloin vain <3
Lue lisää: Tältä näyttää unelmieni riippumatto paikka – White beach
 
..kiipeäisin uudestaan Indonesian toiseksi korkeimmalle tulivuorelle.
 
62
 
Edelleenkin aktiivinen, Indonesian toiseksi korkein tulivuori Mount Rinjani, saatiin valloittettua 10.09.2016. Vuorelle trekkaaminen oli yksi unelmistani ja ehkäpä yksi kaikkein hulluimmista ideoistani ikinä. Tulivuori sijaitsee Lombokin saarella ja on sen hallitseva maamerkki. Vaikka Rinjanin huiputus oli raskas, niin loppujen lopuksi ylhäällä 3726 metrin korkeudessa seisoi maailman onnellisin tyttö.
Lue lisää: Kohti tulivuorta – Mount Rinjani, Summit 3 726m
 
..hämmästelisin Sigiriyan muinaista kuningaskuntaa Sri Lankalla.
 
sigiriya_2014 (16)
 
Sigiriya eli Lion Rock sijaitsee keskeisellä paikalla Matalen aluetta, lähellä Dambullan kaupunkia. Valtava kallio hallitsee maisemaa kohoten lähes 370 metrin korkeuteen. Sigiriyaan kulkee yli 1200 rappusta, jotka kulkijan on selätettävä ylöspäästäkseen. Muinaisten Sri Lankalaisten kirjoitusten mukaan kuningas Kasyapa (477-495ce) valitsi alueen uudeksi pääkaupungikseen. Hän rakennutti palatsinsa kallion päälle ja koristeli kallion kyljet valtavilla värikkäillä freskoilla. Kuninkaan toiveesta, kallion kylkeä oli myös kiillotettu niin paljon, että kuningas pystyi peilaamaan siitä itseään. Tätä sanottiin Mirror Walliksi.
Lue lisää: Muinainen kuningaskunta 400 metrin korkeudessa – Sigiriya
 
..rämpisin upeassa Oulangan kansallispuistossa aamun ensimmäisinä tunteina.
 
Oulanka (23)
 
Itärajan tuntumassa sijaitseva Oulangan kansallispuisto on todellinen retkeilijän paratiisi. Kansallispuiston lukuisten retkivaihtoehtojen joukosta löytyy monipuolisia reittejä leppoisille päiväretkille, sekä hieman haastavampia, useamman kymmenen kilometrien reittejä kokeneemmille retkeilijöille. Vuonna 1956 kansallispuisto tittelin saanut Oulanka, kätkee rajojensa sisään, noin 290 km² verran henkeäsalpaavan kaunista maisemaa. On siis sanomattakin selvää, että Oulangan kansallispuistosta löytyy monipuolisia retkivaihtoehtoja laaja kirjo.
Lue lisää: Upea Oulangan kansallispuisto
 
Jos saisit valita yhden paikan jossa tallustaisit, hämmästelisit tai vaikkapa ihastelisit maailmaa uudestaan, niin missä se olisi?

6 Comments

 • Piyya / Levoton Sielu Maailmalla

  Ihanaa kun lähdit mukaan tähän epäviralliseen haasteeseen ja annoit teleportata itsesi ja meidät muut näihin ihaniin kohteisiin. Matka kanjoni kuuluu myös omiin suosikkeihin vaikkei omasta listauksesta löytynytkään. Maaliskuu oli vielä viileää siellä, mutta luonnon kauneuden pystyi jo aistimaan.

  • Sandra

   Tää oli tosi kiva mun mielestä! 🙂 Matka oli kyllä tosi kiehtova paikka! Varmaan erilainen ennen kesää. 🙂

 • Janzu / VIIMEINEN KUULUTUS

  Mieletön lista ja hienosti fiilistelty. Laiskempi voi copy-pastea bucket-listan tästä itselleen! Mutta kiipeäisitkö oikeasti uudelleen Rinjanille? 😃 Kerta riitti ainakin itselle, sillä se oli sen verran raskas rääkki, vaikka maisemat olivatkin aivan käsittämättömät. 😊

  • Sandra

   Kiitos paljon! 🙂 Kyllä luulen, että kiipeäisin mutta jos saisin valita niin hieman rauhallisemmin. Niin, että kerkeäisi fiilistelemäänkin suoritusta. 😀

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Upea lista sinulla! Oikeastaan jokainen niistä kuulostaa todella kivalta kohteelta. Yhden paikan valitseminen on kyllä todella haastavaa ja se ainakin itsellä vaihtelee kaiken aikaa! Tänään suunnittelin kesäksi melontaretkeä ja pian huomasin muistelevani melontaretkemme jäävuorten ja pingviinien seassa Etelämantereella!

  • Sandra

   Kiitos Mikko! On kyllä tosi vaikea vain listata muutamia, kun on saanut nähdä niin ihania paikkoja.
   Wow! Tuo melontaretki kuulostaa unelmalta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *