Islanti

Islannin uskomattomat jäätikkölaguunit Jökulsárlón & Fjallsárlón

Fjallsárlón, laguuneista se pienempi – Islannin jäätikkölaguunit
Sade ropisi tasaisesti takin reunuksille, kun lähdimme parkkipaikalta kipuamaan kohti laguunin reunustaa. Sumu oli kietonut edessä siintävien vuorien huiput tiukasti näkymättömiin ja kaikkialla oli hiljaista. Hengitys höyrysi puuskuttaessamme kohti edessä siintävää mäennyppylää, jonka laelta pääsisimme laskeutumaan jäätiköistä pienemmälle, Fjallsárlónille. Jäätikön reunalle päästyämme, me kumpikin jäimme vain sanattomina seisomaan. Täysin sanattomina, hieman hengästyneinä pienestä kipuamisesta. Sumun keskeltä pienen sateen lävitse alkoi paljastumaan pieni laguuni, joka oli puolilleen täynnä kaiken kokoisia sekä muotoisia jäälohkareita. Valkoisena sekä kirkkaan turkoosina kelluvat jääkimpaleet liikkuivat pienen virtauksen mukana ja jostain hiljaisuuden keskeltä, pystyimme erottamaan pienen pienen veden solinan.
 
Islannin jäätikkölaguunit
 
Islannin jäätikkölaguunit
 
Islannin jäätikkölaguunit
 
Hentoinen jäälohkareiden törmäyksestä syntynyt räsähdys rikkoi hiljaisuuden aina silloin tällöin. Valtavat jäälohkareet hohtivat valkoisina sekä kirkkaan turkoosina ja olivat todella epätodellisen näköisiä. Siinä istuessa sitä mietti ja toivoi, ettei ilmastonmuutos ainakaan tänne jäätiköille iskisi yhtään kovemmin.
 
Islannin jäätikkölaguunit
 

Jökulsárlón, laguuneista suurin – Islannin jäätikkölaguunit

Jos Fjallsárlón oli saanut minut juuri sanattomaksi, niin en tiedä miten kuvailisin Jökulsárlónilla kokemiani tunnekuohuja. Seisoin jäätikön reunalla aivan haltioituneena kaikesta näkemästäni. Nämä vieläkin valtavammat, valkoisena sekä kirkkaan sinisenä hohtavat jääkimpaleet kelluivat suuressa järvessä, kymmenien hylkeiden leikkien niiden väleissä.
Vaikka sade vain yltyi, pystyin hädintuskin liikahtamaankaan paikoiltani. En tämän näyn edessä, jota juuri sillä hetkellä katsoin. Oli hetken kuin olisin mieltänyt itseni Antarktikselle Islannin sijaan. Kuvasta puuttuivat vain jääkarhut.
 
Islannin jäätikkölaguunit
 
Islannin jäätikkölaguunit
 
Islannin jäätikkölaguunit
 
En ikimaailmassa osannut kuvitella miltä tällainen näky oikein näyttäisi ja nyt kun seisoin siinä sateen ropistessa takilleni, en voinut kuin vain ihmetellä.
Kiersimme jäätikön reunustaa edestakaisin muutaman kerran ja katselimme kymmenien hylkeiden vaikuttavaa kotia.
 
jaatikot10 (1 of 1)
 
Maailmaa jo jonkin verran kiertäneenä, minut harvemmin saa enään mikään kohde täysin sanattomaksi ja vielä harvempi kohde saa minut seisahtumaan aloilleen kaatosateessa. En ole hetkeen mennyt yhtä sanattomaksi kuin Jökulsárlón & Fjallsárlón jäätikkölaguuneilla menin. Siinä vaiheessa kun hyppäsin autosta sankan sumun keskellä ulos, ajattelin vielä itsekseni pysähdyksen luultavasti olevan ihan turha sateen sekä sumun takia. Voi kuinka väärässä onneksi olinkin.
 
Islannin jäätikkölaguunit
 
Islannin jäätikkölaguunit
 

Diamond Beach

Kun jäätiköiltä irronneet jäälohkareet sulavat pienemmiksi, vie virtaus ne mukanaan merelle. Tämän myötä jäätikkölaguuneiden vierelle onkin syntynyt Timantti rannoiksi kutsutut rantakaistaleet, jotka ovat täynnä eri kokoisia jäälohkareita. Mustaa hiekkaa vasten nämä jääpalaset näyttävät aivan timanteilta ja rantaviiva on ihan täynnä niitä.
 
jaatikot13 (1 of 1)
 
jaatikot12 (1 of 1)
 
jaatikot11 (1 of 1)
 
diamondbeach2 (1 of 1)
 
diamondbeach (1 of 1)
 

Nice to know:

– Jökulsárlón ja Fjallsárlón sijaitsevan aivan vierekkäin muutaman kilometrin päässä toistaan.
– Fjallsárlón laguuni on 3 km² kokoinen, kun taas Fjallsárlón on 18 km².
– Kummallakin jäätikkölaguunilla järjestetään erilaisia retkiä. Suosituimpia ovat veneretket sekä kajakoinnit.
– Diamond beach, Timantti ranta, on aivan Jökulsárlónin edustalla.
– Laguunit sijaitsevat 370 km päässä Reykjavikista.
 
jäätiköt
 
jaatikot (1 of 1)
 

Lue myös Islannin aikaisemmat jutut:
Mystinen Islanti – Vesiputouksia, vesisadetta sekä mustahiekkaisia rantoja
Mahtava Skógafoss – Islanti
Sólheimasandurin hylätty lentokone – Yksi Islannin kuvatuimmista kohteista
Seljalandsfoss – Islannin kaunein vesiputous
Uskomaton Pohjois-Islanti – Laavapeltoja, kraatterijärviä sekä suuria putouksia
Stokksnes – Dramaattinen sekä sateinen Stokksnessin niemimaa
 
Aiheesta muualla
Matkalla lähelle tai kauas blogista voi ihastella lisää kuvia laguuneista!

 
jaatikot7 (1 of 1)

10 Comments

 • Sofia / Project Forever

  Tuo on kyllä upea paikka! Omalla vierailulla sattui olemaan mahtava aurinkoinen kevätsää, ja hyppäsimme veneeseen kiertämään jäätikköallasta. Olin aivan haltioissani nähdessäni hylkeiden lekottelevan läheisellä jäälautalla, sillä se oli ensimmäinen kerta kun näin hylkeitä vapaudessa. Seuraavalla Islannin-matkalla haluan ehdottomasti palata tuonne vielä uudelleen!

 • Merja / Merjan matkassa

  Upea paikka! Voin kuvitella sen tunteen, kun sade ropisee takille ja on täysin lumoutunut näkemästään maisemasta. Haluaa jäädä siihen hetkeen ja ulkopuolinen maailma on kaukana. Road trip Islantiin olisi haaveissa 💙

 • Iida in Translation

  Apua, käsittämättömän upeita kuvia <3 Juuri tuontapaiset maisemat ovat se syy, miksi olen Islannista haaveillut niin epätoivoisesti monta vuotta. Silmissä pystyi melkein näkemään, miten nuo jäälohkareet hitaasti lipuvat veden mukana, ja tuntemaan kylmän ilman lämpimän takin läpi.

  Taitaa täytyä alkaa säästämään Islannin road trippiä varten, ei siinä muu auta 😀

 • Sonja | FIFTYFIFTY

  Vau, nää kuvat on kuin toiselta planeetalta. Tuli kyllä harvinaisen kova Islanti-kuume tästä. Tuo Diamond Beach on jotenkin aivan epätodellisen upean näköinen. Näillä upeilla jäätiköillä ilmastonmuutoksen jäljet tosiaan varmasti näkyvät harvinaisen selvästi. Miltähän ne ovat näyttäneet vaikkapa viisikymmentä vuotta sitten?

  • Sandra

   Islanti oli kuin toiselta planeetalta! 😀 Ihan uskomaton kohde. Ja kyllä olisi ollut siistiä matkustaa tuollakin joskus kymmeniä vuosia sitten jo! 🙂

 • Eve, Jetlaggies

  No nyt! Islanti-kaipuu on valtaamassa tilaa ja ensi kerralla halutaan päästä tietty elämöimään sitä, mitä viimeksi emme ehtineet. Sun reittikartasta löytyy useampikin kohde, jonne voisi suunnata. Kiitos:) Rakastan jäätiköitä ja tämä paikka tuo mieleen vierailumme Perito Morenolla Argentiinassa <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *